Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 19:01
Előzmény: #55656  elemerorsos

Lesz lehetőség alkura, csak meg kell találni azokat, akiknek tényleg muszáj eladni. Elváltak, külföldre mennek, jön a gyerek és mennének nagyobba, okosan azelőtt lefoglalózzák sokan az új kéglit, hogy a régire lenne komoly vevő és ők könnyen csapdába kerülhetnek, akkor vannak akik az adósságaik miatt kerülnek bajba, vagy az árverező viszi el vagy még eladja előtte viszonylag korrekt áron stb.
A gond ott lesz, hogy az ilyen típusú alkuhoz kp kell és türelem, meg sokat beszélgetni és bratyizni ingatlanosokkal, ahova elsőnek befuthat ilyen hír, házmesterekkel vagy a környéken mindenkit ismerő nyugdíjasokkal, volt munkásőrök különösen szeretik figyelni a környék eseményeit és mindenről tudnak :)
Kapcsolati hálót megrezegtetni.
Meg nem kell szégyelni sikerdíjat felajánlani. Mondjuk feldobni 200-250e pénzecskét egy jó tippért. Az 1%-a egy 20m-os kéglinek.
Fotelből az ingatlan comot szűrve ilyen ajánlatokba csak óriási szerencsével lehet belefutni, ez nem így működik.
Nem is baj, mert ha jön a jobb idő, akkor majd elmegyek megnézni pár kéglit havonta, beszélgetek, infót gyűjtök. Jön a vadászidény. Nekem ez jó hír, újra úgy érzem, hogy elememben leszek :) Azt csinálom a szabadidőmben hobbiként, amit szeretek és hozzá a vadászat minden izgalma, a tárgyalások kiszámíthatatlansága, stb stb. Van akit ezek a dolgok taszítanak, engem pont ezek vonzanak.
CyrusTheGreat 2020. 01. 03. 18:52
Előzmény: #55656  elemerorsos
"Akinek meg lakása van az ha nem tudja eladni, akkor kiadja, annyi hozama lesz, mint amennyi a hitelhez kell neki (2,5%). "
Ez a 2,5% inkább mesébe illő, valahogy az MNB hitelezési statisztikái nem egészen ezt támasztják alá...
https://www.mnb.hu/letoltes/hitelezesi-folyamatok-2019-szeptember-hu.pdf - 16.ábra
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 18:49
Előzmény: #55653  sakal83

Na jó, de a panel csökken folyamatosan, ez nem újdonság. Megejtettem a havi lakásátnézést és beszélgetek az egyik bérlővel, hogy ő hogyan látja a jövőjét. A másik bérlő gyerek floridában nyaral a barátnőjével. Diákmunka meg mekizés, de összeszedte és élvezi a megérdemelt pihenést. Annyira rossza a mostani fiataloknak, mert drágák a kéglik. Ja, a kégli régen se volt olcsó a fizetéshez képest és diákként tengerentúlon nyaralni? Hát még így álmodozás szintjén se, senki akkoriban, annyira esélytelen lett volna.
Na most én is kérdeztem a bérlő gyereket, hogy első kégli akkor panel lesz, ugye? Mert mennek a panelárak lefele és azokba lehet elsőnek legkönnyebben beleugrani. Azt mondja, hogy bérelni még csak-csak beköltözne panelbe és lakott is már panelben bérlőként, de ő márpedig nem fog panelba beszorulni, meg nagy hitelt felvenni rá.
Jó, oké, értem, de egy jó állapotú 1+2 szobás tégla kégli normálisabb helyen nem valószínű, hogy innentől most már valaha is 26-28m sáv alá csúszik be. A panel meg be fog csúszni 20 alá. Én is panelből indultam, nem szégyen az.
Ja és persze kevés hitellel szeretné megoldani. Hm. Végül is rendes gyerek, pontosan fizet, a lakást is rendben tartja, úgyhogy a beszélgetés alapján úgy érzem, hogy egy hosszú távú bérlőm már van :) Merthogy amit elképzelt magának az nem összehoztható rövid időn belül, csak külső segítséggel, az is biztos.
Nem mondtam neki, hogy én is veszek várhatóan 20m alatt egy vagy kettő 50-es panelt kiadásra, mert a bérlőkkel már nem beszélek a vásárlásaimról. Volt egy bérlőm tudniillik, aki célozgatott rá, hogy ő vette nekem az új autómat pár éve. Pontosabban a fiatalabb használt kocsit, de mindegy is, a nyáron felújítás címszó alatt kiraktam (szóltam neki fél évvel előtte, mielőtt valaki visítani kezd) és nem vettem vissza, mert így kezdődnek a csúnya dolgok, ha a bérlő kezd kicsit sokat képzelni magáról és kezd nem tisztelni.
Homoktövis 2020. 01. 03. 18:42
Előzmény: #55651  impudent
elemerorsos 2020. 01. 03. 18:42
Előzmény: törölt hozzászólás
Hát ez nagyon megváltozott. Most sehol se tudsz alkudni ezzel, mert senkinek se kell a pénz. Minden beruházó rogyásig van pénzzel, nagyon nagyon ráérnek az eladással. Akinek meg lakása van az ha nem tudja eladni, akkor kiadja, annyi hozama lesz, mint amennyi a hitelhez kell neki (2,5%). A kp-val alkudozást jó hosszú időre el lehet felejteni. Ezért sem fog fordulni a piac. Itt egy sokk kellene, a kiadási árak jelentős beesése, de az meg nem lesz, amíg ennyi munkaerő jön Budapestre. És ha olcsóbb lesz a lakásbérlés, még több fog jönni, ez komoly támasz is. Ezek miatt nem várok jelentős változást.
CyrusTheGreat 2020. 01. 03. 18:40
Előzmény: #55647  Törölt felhasználó
"Majd amikor már a háziasszonyok is arbitrázsra vesznek fel szabad felhasználású hiteleket, na akkor fogja a zállam a map+-t megszüntetni. Ez szinte biztos jel."
Nem teljesen értem, hogy miért lenne motivált az ÁKK annak megszüntetésére, hogy további harmadik féltől származó forrásból finanszírozza az államadósságot egy olyan konstrukción keresztül, ahol nem kerül intézményi befektető (a bank) tulajdonába a vásárolt állampapír - leginkább ez volt a problémájuk.
CyrusTheGreat 2020. 01. 03. 18:25
Előzmény: #55637  Homoktövis
Felesleges ezen aggódni, az időszaki visszaváltásokon variálhatnak, de lejáratkor mind a tőkét, mind a kamatot legkésőbb ki kell fizetni - ellenkező esetben szuverén csődről beszélünk. Az már más kérdés, hogy akkor mit fog érni a visszafizetendő, erre természetesen van ráhatása a kormányra, de a visszafizetésre praktikusan nincs sok (ha pedig meglépik, akkor már elég rossz a helyzet).
sakal83 2020. 01. 03. 18:23
A panel kinalati ar egyertelmuen csokkent. 
impudent 2020. 01. 03. 18:23
Előzmény: #55645  tihamer
A gdp ho viszonyított allamadósság az svindli.
Minden szart felpumpálva belapátunak a gdp be.
De az adósság pénzt jelent nem fikciót.
Nyugodt lehet mindenki az államadósság szépen nő
impudent 2020. 01. 03. 18:20
Előzmény: #55637  Homoktövis
Ekkora butaságot vagy ferdítést csak fiteszes mondhat.
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 18:18
Előzmény: #55648  tihamer
Jó videó, de valaki megvágta 1:15-nél. Érdekelne a folytatás :)
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 18:15
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2020. 01. 03. 18:12
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 18:01
Előzmény: #55626  sakal83

Visszatérek a jól megérdemelt telelésemből és mondom veszek ócsón egy kéglit, de a kiba kéglik csak nem akarnak olcsóbbak lenni :) Pedig itt a fórumban sokan már megegyeztek egymással, némi erőszakos győzködés után, hogy itt aztán már jelentős áresés van.
Kár, hogy ezt a kégli tulajokkal nem egyeztették még le, mert ők nem tudnak a jelentős áresésről :)
A lakás és egyébként a szabad felhasználású hitelek kamata folyamatosan csökkent és a  elérte az alsó pontját, már a nyár vége óta olcsóbbak, mint a map+ hozama. Jó látni, hogy gazdasági újságíróknak milyen gyorsan leesik a tantusz. A kiszámoló hónapokkal
ezelőtt írt erről. Aki akart az felvette és valamennyit lehet rajta nyerni. Érdemes lehajolni egy kis apróért.
Ha valaki ráadásul nem lakásvásárlásra fordítja a szabad felhasználásút, csak ráül, mint tyúk a tojásra, akkor tulajdonképpen nincs benne kockázat 5 évig. 5 év után meg előtörleszthető és leesik egy kis pénzmag.
Aki nagyon félős, köthet törlesztési biztosítást, bár az el is viszi a nyereség jó részét.
Majd amikor már a háziasszonyok is arbitrázsra vesznek fel szabad felhasználású hiteleket, na akkor fogja a zállam a map+-t megszüntetni. Ez szinte biztos jel.
A lakásárrobanás utolsó szakaszában már a  háziasszonyok vettek lakást kiadásra, be is állt a forgalom a földbe azonnal.
Jó, ez némileg túlzás persze, de az nem az, hogy baráti körben az utóbbi 1-1,5 évben másról se beszéltek a nagy befektetők, a háziasszonyok, hogy venni kéne egy kéglit és a bérlővel fizettetni a törlesztőt.
Aki gyorsan lépett 2018 közepén az még talán tudott kéglit behúzni, a többi meg csak álmodozott és pofázott vagy ami talán még rosszabb, volt pár balek, aki horror áron megvette a 2019-es árakon. Na ők lesznek azok a rendkívül erőszakos lakáskiadók, akik az utolsó bőrt is leakarják majd a bérlőkről húzni. Mert kénytelenek lesznek, annyira drágán vettek.
tihamer
tihamer 2020. 01. 03. 17:59
Előzmény: #55645  tihamer
tihamer
tihamer 2020. 01. 03. 17:57
"Szerintem elengedik az államadósságot."
A gdp-hez viszonyítva miért engednék el?
Tudtommal a kormányváltáskori 80 valahány %-ról levitték 68 %-ra.
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 17:53
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 17:51
azt jól meghúzták november-decemberben.
Mi volt az álláspontod, ami kiverte a biztit? Ha elfér itt, köszi.
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 17:49
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 01. 03. 17:42
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók