Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freeshark 2025. 09. 03. 10:41
A jelenlegi 3% hitelt fel lehet használni meglévő ház felújítására és korszerűsítésére is?
Freszelés 2025. 09. 03. 10:24
Előzmény: #255618  Freszelés
A cégek is zsiványok, de az emberek is pont annyira megérik a pénzüket.
Egyik annyit fizetget, hogy épp ne mondj fel, a másik meg annyit dolgozik hogy épp ne rúgják ki. Persze olcsó marketinget majd mindenkettő tol, hogy jobb legyen az optika.
Freszelés 2025. 09. 03. 10:21
Előzmény: #255617  Freszelés
Nem tetszett az erste hogy drágán engedi a tőzsdézést: lett IBKR.
Nem tetszett az X munkáltató, hogy úgy érzem kihasznál: váltottam.
Nem tetszett hogy a wizzair nem fizeti a kártérítést, fogy védelemhez fordultam, megbszták őket és a pénzt is megkaptam. Nyilván volt kicsi macera.
Nem tetszett a közösképviselő a házban, hát összefogtam pár emberkével és kipenderítettük. (plot twist, az újabb se jobb sokkal, de hát ha úgy van váltunk megint)
Mire gondoljak? Miért tűri el bárki a szart? Ha nem jó neki, hát változtat. Szabadság van, bárki vehet bármit, bárki költözhet bárhova (kb az egész földgolyón).
Freszelés 2025. 09. 03. 10:17
Előzmény: #255615  FatFIRE
Mondj példát kérlek az erőfölényükre. Én találkozhattam ilyennel?
FatFIRE 2025. 09. 03. 10:04
Előzmény: #255547  Freszelés
"maskepp gondolkodunk. nincs ezzel baj."
Véletlenül sem beszólni szeretnék, de érdemes ezen változtatni, mert ahogy te gondolkodsz (a magyar társadalom jelentős részével együtt), azt a modellt már egy évszázada maga mögött hagyta a fejlődés és régóta létrejöttek az a jogi keretrendszerek a kapcsolódó intézményekkel, amelyek az erőfölényben levő vállalatokkal szemben védik a fogyasztókat (sőt, akár a kisebb cégeket is).
slash 
Én 28 éves koromra minden korábbi vágyamat elértem már, de az azóta eltelt 28-ra (is) nagyon szívesen meghosszabbítanám ugyanannyival. 😂
Nemrég beszéltem a szüleim fél évszázados barátaival, 89/86 éves házaspár. Mosoly, boldogság, életigenlés, a bácsi minden másnap súlyzóval edz, ha 30 évvel kevesebbet vallana be, simán elhinnéd. Mintha nem is magyarok lennének...
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 09:27
Előzmény: #255554  Goldstein17

olyan vevőjutalékos ügyem egyetlen egy sem volt, amely során agy vevő megbízott azzal jutalék fejében hogy hajtsak fel nekik valamit
.
azt hogy van lehetőség sikerrel kérni a vevőtől is bizonyos esetekben, arra a vevők tanítottak meg, különböző lépésekben
.
aztán kitaláltam hogyan kell soklépéses játszmaként helyesen felfogni ezt az egészet és tudatosan  jóval korábban már a kedvező végjátékra alkalmassá alakítgatni úgy a körülményeket, hogy gyakran működhessen
ennek egy fontos eleme 2009-10-ben kialakult: minden értelmes lakást (értelmes lakás az aminek a tulajdonosi projektje ha könnyen nem is, de mégis megvalósíthatónak látszik és együttműködő is a tulaj) eltüntettem a netről, miután a tulajt meggyőztem az eljárás helyességéről(az eltüntetés sokszor nem volt egyszerű, mert akár 5-10 ingatlanos hirdetése is szerepelt, mindig kértem az eladó belegyezését hogy megtehessem, sokszor nem volt egyszerű,de belejöttem, formailag kizárólagos megbízásom soha nem volt, csak kvázi)
.
és célzott kamuhirdetéssel begyűjtöttem tömegével azt a kategóriát amim volt éppen már kellő ideje eltüntetve
aztán a vevőérdeklődő vallatás eredményeként megszerkeszthettem hogy milyen úton vigyem végig a szerencsést hogy a végén legyen vevői jutalék is és elégedettség is, vevői és eladói részről egyaránt
.
az ingatlanpiac sok pénzről szóló területe az életnek
nem annyira célszerű ártatlan lányregényekből felkészülni rá, mert nagy lesz a csalódás esélye
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 08:53
Előzmény: #255583  berlini

soha nem árultam családi házat
és nem is nagyon ismertem olyat aki igen, csak hallottam pár esetetről
és amikor magamnak kerestem üzlethelyiséget a külső kerületekben 18 végén, meg is lepődtem mennyire más világ
.
sőt 17-ben ki kellett mennem Dunakeszire egy ügyvédhez egy barátom kérésére előfutárként felderíteni a körülményeket egy kicsit több mint 3 hektárnyi építési telek ügyében, aminek kb 150 tulajdonosa nevében egy 6 fős társaság várt és az ügyvéd, (egy kb 20 év alatt kiperelt egykori tsz tulajdon volt az ügy tárgya)
.
mikor először szót kaptam, gondoltam bemutatkozom, és a nevemhez hozzátettem hogy ingatlanirodám van a Belvárosban, ettől kezdve egyetlen kijelentésem sem került elfogadásra, bár ezt tudták előre és valószínűleg jóval korábban, előre eldőlt már a fogadtatásom mikéntje
.
végül kiderítettem kifélék mifélék, és kb 3 évvel később megvette a barátom,és akkor felhívott hogy köszi,sokat segítettem, és mondjak egy számlaszámot és küld egy milliót
.
hiába: mindennek és mindenkinek van helyiértéke,
és ahhoz mérten, ahhoz illően célszerűen eljátszandó szerepe, tudomásul kell venni
Pistike12 2025. 09. 03. 07:00
Előzmény: #255605  slash
Mar egy uj suzuki is tizmillas majdnem🙂
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 09. 03. 06:33
Előzmény: #255549  berlini
Köszi, bár nem minden percben tudom olvasni a fórumot ha egy nap érkezik ~50-100 hozzászólás (főleg az OSP miatt) nem tudok megjegyezni mindent ki mit írt, mert eltelik 10-15 perc mire ennyi hozzászólást (főleg hosszabbakat) elolvasom. Addigra meg elfelejtem mit akartam ezért sorban haladok és válaszolgatok, flamelni meg nem szeretnék utána, hogy köszi közben olvastam.
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 06:23
Előzmény: #255608  Törölt felhasználó
https://alomidoingatlan.hu/2025/03/21/veteli-szandeknyilatkozat-elallhatok-e-tole-jogi-lehetosegek-es-kovetkezmenyek/
2. Milyen esetekben kötelező érvényű, és mikor visszavonható?A vételi szándéknyilatkozat általában nem minősül kötelező érvényű jogi kötelezettségvállalásnak, kivéve, ha az eladó és a vevő közötti megállapodás tartalmaz olyan feltételeket, amelyek jogilag kötelezővé teszik.Kötelező érvényű lehet:✅ Foglalót fizetése esetén – ha a vevő a vételi szándéknyilatkozat aláírásakor foglalót adott át az eladónak, és később visszalép, akkor a foglalót általában elveszíti. Ha az eladó lép vissza, neki kétszeresen kell visszafizetnie a foglalót.
✅ Előleg megfizetése esetén – egyes esetekben az előleg visszakövetelhető, de ha a nyilatkozat egyértelműen tartalmazza, hogy az előleg nem jár vissza, akkor a vevő kockázatot vállal a visszalépéssel.
✅ Ha határozott időre szóló ajánlat szerepel benne – ha a nyilatkozat rögzíti, hogy egy meghatározott időszakon belül a vevő köteles szerződni, és ezt a vevő aláírásával elfogadta, az jogi kötelezettséget jelenthet.
✅ Ha jogi kötelezettségvállalás szerepel a dokumentumban – ha a vételi szándéknyilatkozat kötelező érvényű szerződéses ajánlatnak minősül, és ezt az eladó is elfogadta, akkor a felek között létrejöhet egy előzetes kötelezettségvállalás.Visszavonható, ha:❌ Nem fizettünk foglalót vagy előleget – ha a nyilatkozat csupán egy szándéknyilatkozat és nem jár pénzügyi kötelezettséggel, akkor általában visszavonható.
❌ az eladó még nem fogadta el az ajánlatot – ha az eladó még nem írta alá a dokumentumot, a vevő visszavonhatja az ajánlatot minden következmény nélkül.
❌ ha olyan külső körülmények változnak, amelyek akadályozzák a vásárlást – például a bank nem hagyja jóvá a hitelt, vagy az ingatlanról kiderül valamilyen jogi akadály.? Fontos: Ha nem biztos abban, hogy egy adott vételi szándéknyilatkozat kötelező érvényű-e, érdemes ügyvéddel konzultálni, mielőtt aláírná.
--
a vetelim anno tartalmazata ha elfogadja foglalova valik. visszalepet az o baja
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 06:22
Előzmény: #255608  Törölt felhasználó

rendben
elhiszem

Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 06:16
Előzmény: #255607  Törölt felhasználó
megtortent eset volt
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 06:14
Előzmény: #255606  Törölt felhasználó

ezt inkább ne ismételgesd
egyszer is sok volt
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 05:58
Előzmény: #255603  Hathor
tegyuk fel ma delutan elmegyek megnezni egy lakast ugynokkel. Megtetszik teszek egy veteli ajanlatot amellyben kotelezem magam hogy 2 heten belul kifizetem a teljes vetelarat viszont szeretnem is akkor birtokba venni. Ezt elfogadjja az elado masnap. delutan kozosen egyeztetve kituzzul az idot 12 nap mulva delutan 2 orara az ugyvedhez az advetre. No ekkor jon a csavar a berlo nem akar kikoltozni mikor ertesiti a tulaj a leendo adasvetelrol. Eljon a megbeszelt idopont ulok az ugyvednel varjuk kozosen az eladot. Megjelenik es kozli sajnos nem megy ki a berlo igy adasvetelt kothetunk de a birtokbaadast nem tudja megoldani. Na mi legyen most?  Nem ezt beszeltuk meg nem ezt irta ala mikor elfogadta a vetelimet.  
Igy nem akar szerzodest kottni a nyavajas berlo miatt.
Es fizeti a veteli 200 duplajat vissza

slash
slash 2025. 09. 03. 05:37
Tegnap 2 hét tengeri falusi élet után hazajöttem Pestre. Beálltam a rakparti dugóba. Ez a kupleráj tényleg egy világváros. tízmillás autók ezrei, kibaszott jólét. na majd ma du a nyóckerben! ott lesz nemulass! :-)
slash
slash 2025. 09. 03. 05:33
Előzmény: #255584  greenman76
Nálunk is ez volt. 28-40 között 10-12 év nyomor, hitelfizetés, első lakás megszerzése, munkanélküliség stb. Nekem sincs semmi hobbim már. Motor, veterán autó, peca, minden van.  Haverjaim félmilliós bicikliket vesznek.. tekerjen a faszom.. gyalogolok minden nap 5 km-t. De már nem érdekel semmi. Pedig most lenne már rá. Az öröklés nekünk is 45 felett jött de addig kurva keményen kellett nyomni. 
Hathor
Hathor 2025. 09. 03. 00:43
Előzmény: #255573  Törölt felhasználó
Vételi ajánlatra fizettek neked, mert bérlő nem költözött ki? Na ez vicc kategória
Hathor
Hathor 2025. 09. 03. 00:40
Melos úr! Hagyjuk mar ezeket az Ossian kocerteket itt. Van zenevtopik. Köszi.
Sem Máté Péter, sem Ossian sem hasonló nem fér bele nekem itt.
Köszi 
Törölt felhasználó 2025. 09. 02. 23:20
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek