Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 09. 04. 07:05
Előzmény: #255679  Pistike12
Azert ilyem eddig ritkan volt. 
Banai kimodta, hogy az OSP hitellufit csinal, aremelkedest, nemba celkozonsegneknszol, es gazdasagilag megalapozatlan es veszelyes. 
Mintha bmeg az USAban jarnank 2005ben...
De igazi gyava fergek hogy nem magyarul es erthetoen fogalmaztak. Gyava beszari nyulak 
Pistike12 2025. 09. 04. 06:58
Előzmény: #255678  Pistike12
"Vidéken magasabb, Budapesten alacsonyabb lehet az addicionális áremelkedés. A lakosság hitelállománya szintén 15-20 százalékkal bővülhet egy év alatt. A kínálat alkalmazkodása hiányában az árak emelkedése miatt az addicionális hitelkihelyezésben felülreprezentáltak lehetnek a nagyobb jövedelmű, idősebb háztartások, akik már eleve rendelkeznek lakástulajdonnalk. Megfelelő új kínálat hiányában a program GDP hatása és így a költségvetés bevételeire gyakorolt növelő hatás is korlátozott maradhat" - MNB
Tehat addicionalis aremelkedes tehat a +20% meg a szokasoson feluli, ugy hogycNEM VARHATO GDP EMELKEDES ES NEM AZ ELSO LAKASOSOKE LESZ A SZEREP!!! 
Pistike12 2025. 09. 04. 06:53
Előzmény: #255676  Pistike12
Egy qva fontos mondat az MNBtol:
"Reálgazdasági értelemben az a legnagyobb kérdés, mi történik a jövőben a beruházási hajlandóság által vezérelt vállalati hitelezésben, ugyanis a bankok MNB-nek adott válaszai alapján sem néz ki úgy egyelőre, hogy a lakossági és a vállalati üzletág közötti divergencia megszűnne. "
Mondd ki bazdmeg magyarul, hogy hitelen torteno lufifujas van bmeg lakossagi oldalon ami szetbaszhatja a gazdasagot. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 04. 06:52
Előzmény: #255648  Törölt felhasználó

azok a pénzek nem jó pénzek amelyek átadását  kisebb nagyobb nyomásgyakorlással, de mégiscsak valahogy ki kell kényszeríteni
jobb úgy intézni, hogy ne nagyon maradjon rossz szájíz utána senkiben
.
persze ez egyéniség kérdése is, van aki imád konfrontálódni, erőt alkalmazni, ha kell ha nem,, és sokan vannak akik csak úgy tudnak fizetni, hogy az arcukra van írva közben, hogy nagyon fáj nekik, lehet hogy a karjukat szívesebben hagynák levágni helyette
.
elegánsan fizetni tudótól, akinek nincsenek kétségei sem a kötelezettségének teljesítésével kapcsolatban, sokkal értékesebb pénzt kap az ember
érdemes törekedni az ilyen pénzekre, a pénznek van bizonyos szaga
Pistike12 2025. 09. 04. 06:50
Pistike12 2025. 09. 04. 06:47
Ezt se feledjuk a geniusztol. 
Nagy Márton az interjúban hangsúlyozta: a világgazdasági környezetben fontos tanulság, hogy Donald Trump amerikai elnök korábbi kereskedelmi vámtarifái „zseniális lépésnek” bizonyultak. 
Tehat az usa vamok zsenialisak! 
tihamer
tihamer 2025. 09. 03. 23:52
Nemsokára jön a 10+5 milliós felújítási program.
Pénzeső.
kornel1949 2025. 09. 03. 22:52
Előzmény: #255657  fatihszultan

Annyira azért nem bonyolult, ha ismersz megbízható szakembereket az egyes munkafázisokra.
Én pl. egy tetőtét beépítésnél a következő brigádokat/szakembereket szerveztem le saját magamnak:
faanyagvédelmi szakértő, ács, bádogos, kőműves, víz/gáz/fűtésszerelő, esztrich-gépes kivitelező, riasztószerelő, villanyszerelő, parkettás, gipszkartonos, festő, burkoló, lakatos, asztalos, kéményes, cserépkályhaépítő-mester. Néhány dolgot pedig én csináltam egy segéddel pl. betonozás előtti fóliázás, hogy garantáltan hibamentes legyen.
Mindezt munka mellett, pár nap szabadsággal. Egyeztetések után mindenki tudta végezni önállóan a munkáját, anyósom felügyelete mellett :). Az anyagok jó részét is én vettem, de pl. az ács jött velem a gerendákat kiválasztani.
Voltak munkafázisok, amiket hónapokkal előre le kellett egyeztetni, de a sorrendiséget így lehetett tartani.
Néha volt, hogy valaki nem jött a megbeszélt időben, de az építkezés ilyen, pár napon nem múlt semmi.
Zedisdead 2025. 09. 03. 22:29
Előzmény: #255666  Törölt felhasználó
KomKel Zsolt... Nekem ő tervezte a házam és sokat segitett az épitésnél is... Nagyon kedveltem, bár most már elég nagy sztár lett belőle és aztán sajnos le is betegedett elég csúnyán...
Kavita
Kavita 2025. 09. 03. 22:24
Én még ennyi (kötelezően megvásárolandó) 25-28-30 milliós garázst, beállóhelyet nem láttam, mint most a com-on a 99 milliós lelakott lakások mellé írnak. Persze szigorúan elrejtve az apróbetűbe a szövegben.
Spiller 2025. 09. 03. 21:45
Előzmény: #255668  Törölt felhasználó
Az jobb pozi ha 1,7millat fizetnek munkadijra.
Spiller 2025. 09. 03. 21:44
Előzmény: #255641  FatFIRE
A chf hitelek idoszakaban a bankoknal nem talaltak semmilyen chf-el kapcsolatos ugyletet. Semmilyen deviza alapja nem volt ezeknek a hiteleknek egyszerűen csak hozzak kötötték a huf arfolyamat.  A bíróságon ezen lovagoltak a szakertok. A banki ügyintézot ablakos embert ne ruhazzuk fel merhetetlen tudassal. Reggel kapnak eligazítást mit kell aznap vagy a héten eladni a parasztnak. Soxor van megyek bankba tudom mit akarok, ügyintézonek már  jár a feje vízszintesen, nem lehet. Mondom lehet, tegye meg kérem utánanéz. Nem nem, mondom ok kérjen telefonos segítséget. Nem nem. Mondom akkor beszélnek a vezetőjével. Az kijon és előttem lecseszi. Lehet. Mondom most ez kellett? Szóval ablakos ember nem egy nagy kártya. Egyik bankban sem. Ok értékesítő. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 20:44
banyek holnap fizetthetek ki 1.7 millat anyagra. kozben itt szol a Karpatia koncert yt n es a holnaopn agyalok. es meg nyavajogtok itt sokan torzstagok az alkalmazotti leten

Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 20:18
Előzmény: #255666  Törölt felhasználó
bar muszaku ellenor es felelos muszaki  vez. szerepet nem vallanak mert tudjak az koltseghatekonyan nem menne 
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 20:15
Előzmény: #255665  fatihszultan
komoly ember vagy  sok eve ovaslak
https://www.youtube.com/@SzakiEllenor
https://www.youtube.com/@KomKel
epiteszmernokok tolj rajuk egy telot majd ok ajanlanak melost
fatihszultan 2025. 09. 03. 20:06
A generálkivitelező nem fedi le az igényeinket. Felépítettünk egy házat, amit legszívesebben elfelejtenék...
Most nem egy alvó-evő helyet akarunk. Hanem, egy igazi, szép, budapest-belvárosi lakást.
Viszont, korántsem vagyok benne biztos, hogy az elkért  - valszeg nem kis plusz pénzért - ezt egy ismeretlen iroda nekem meg tudja adni. Plusz, mivel építkeztem, meg nyaralót újítottam, láttam, hogy a generálkivitelezés semmire nem biztosíték. Sőt!!!
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 20:05
Előzmény: #255663  Törölt felhasználó
hogy kozertheto legyek eme 3 csoport egymas falatoreseit hasznalja ha nincs egy generalos makvirag aki atlatja komplex az egeszet abbol gebasz lesz  es megy a gipszkartomos takaras stb
 ha erre ratesztek egy gyengeeramost es nincs hely hat abbol szep vilag lesz
:DDD
 generalos köll 
 ez van, aki komplex atlatja az egeszet es levezenyli es utemezi oket
)))
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 20:00
Előzmény: #255659  FR73
orulj neki hogy nem az epuletgepesz es a villanyos es biztonsagtchnikas utalta egymast 
szetfurttak volna hazad :DDD
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:57
Előzmény: #255661  Törölt felhasználó
kotsz
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:56
Előzmény: #255655  fatihszultan
berlini epiteszmernok jo a szerzodeskotesekl teren 
alapos 
kerd ki a velemenyet szerintem mielott szerzodest ha generalos mellett dontesz

Topik gazda

Hathor
Hathor