Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2025. 04. 30. 12:17
Előzmény: #245035  Zedisdead
Egyszer, amikor Moszkvában jártam, elvittek kirándulni az Arany Gyűrű városaiba. Egyik állomásunk egy skanzen volt ahol a 18. századi falusi életet is bemutatták. A kis házikókba csak lehajtott fejjel tudtam belépni, de az a komfort ami ott fogadott, igazi luxus volt ehhez képest:)
berlini
berlini 2025. 04. 30. 12:15
Előzmény: #245034  ubi
egyedül nálunk csökkent a GDP az EUban.
De ezt is meg fogják tudni magyarázni.
És még csak most jönnek majd a vámok.
Hogy nem fogják erősiteni a magdaságot az tuti.
Közben erős reálbérnövekedés a semmire, ami infláció gerjesztő. A veknifejütől visszavonnám a közgáz diplomáját.
tihamer
tihamer 2025. 04. 30. 12:14
Előzmény: #245034  ubi
Jó hír,
Helyett rossz hír.
Az első negyedévben a GDP 0,2 százalékkal csökkent.
📉
Viszont JÓ HÍR, hogy vissza van még 3 db negyedév.😃
siemens 2025. 04. 30. 12:04
greenman76 kollega, ha itt van jelezze....
N0MAD 2025. 04. 30. 11:53
Előzmény: #245035  Zedisdead
lehet előre kell fizetni, hol a gond?
De legalább a nyílászárók bent vannak ha a tető nincs is.
Meg alul az eredeti építmény kék csempéje.
Zedisdead 2025. 04. 30. 11:29
Előzmény: #245027  mocskos_spekulans
a legszebb az, hogy 15m2 es "lakás"hoz megemliti az iskola közelségét :D fiam, saját függőágyad lesz a konyhafülke fölött, mindig meleg és jó illatok lesznek :D
javitsatok ki, de nekem úgy látszik nincs lábazati vizszigetelés. meg az ytong tégla nem tudom milyen tetőszerkezetet bir elhordani vasbeton oszlopok nélkül, látott ezt statikust?
ubi 2025. 04. 30. 11:28
Kijött a GDP adat, az elmúlt 11 negyedéviből 7-ben csökkent. Érdemes megnézni, hogy ilyen időszakokban hogy alakultak az ingatlanárak... A 2008-2012-es időszak pl hasonló volt. 
Goldstein17 2025. 04. 30. 11:28
Előzmény: #245020  FatFIRE
Azért nem ártana először errefelé körülnézned kicsit alaposabban mielőtt véleményt alkotsz. Most jöttem vissza a reggeli futásból a Bois de la Cambre-ből. Szörnyű egy hely. Vidám gondtalan emberek élvezik a napsütést és a mindent átható nyugodtságot. Húsvétkor két hetet töltöttünk Magyarországon és én is és a feleségem is meglepődve tapasztaltuk, hogy nem tudunk normálisan aludni. Az a fajta hangulat hatja át az egész országot, mint ezt a fórumot.
Az is furcsa már egy ideje mindig amikor hazamegyek, hogy milyen rendezetlenek az utcák. Pasarét, amiről mindig azt gondoltam, hogy valamiféle ízlést sugároz, nagyon lepukkantnak tűnik. A vidék pedig egyenesen borzalmas. De ezzel mind együtt lehetne élni, de ami az emberek fejében van azzal már nehezebb.
N0MAD 2025. 04. 30. 11:22
Előzmény: #245031  N0MAD
-jav: ezt az eredményt
N0MAD 2025. 04. 30. 11:22
Előzmény: #245030  mamoka47
értem.
Tehát az az üzenet hogy ha az elemeg drágábbik felét maximált árral kihagyjuk az átlagszámításból hogy az átlag jóval kisebb legyen akkor azzal semmi baj nincs ha ezt az hívjuk átlagárnak.
Taníts még mester. 
mamoka47
mamoka47 2025. 04. 30. 11:12
Előzmény: #245019  N0MAD
 Elég ha csak negró leszek a szádban, nálad már az is reflektornak fog kinézni. Tanulj tinó, ökör lesz belőled.
N0MAD 2025. 04. 30. 11:08
apjuk, csak kéne nekem egy nyári konyha, nagyanyámnak is vót, csuda jó dolog az!
- Jóvan, összerakom én neked, sanyitó hozunk anyagot okosba!
...
Te, ha más itt keccsölök vele, eegondúkoztam, elvinnék ezt aranyáron is, szólj a gyereknek ha már marketingesnek taníttatjuk, üssön össze valami hirdetést rá!
Zedisdead 2025. 04. 30. 11:07
Pazar. Maradt egy kis beépithető terület, gyorsan húzzunk rá még egy szobát és adjuk el... Miért nem inkább ki? Sokan próbálkoznak most a kerületben azzal, hogy ügyvédi megosztással az ingatlanjuk egy részét eladni (gondolom kiadni is, de azt a piacot nem figyelem). Ugyanis a kerületben nem lehet társasházat kialakitani, legalábbis a tipikus teleknagyságon (540 , 800 m2, 150-200 négyszögöl)
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2025. 04. 30. 11:01
Előzmény: #245026  mocskos_spekulans
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2025. 04. 30. 11:01
Ékszerdoboz 2m/m2. Kisebb garázs 🤣🤣🤣 le ne maradjatok róla!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 30. 10:50
Előzmény: #245024  FatFIRE

"Egy hasonlóan jól célzott adóteher azonban segíthetne egyrészt kifehéríteni a szektort" ezt én is így látom, eleve a közjegyzős/szerződéses/leadózott kiadás jelenleg versenyhátrányban van a hasitasival szemben. Másrészt a cafeteria szabályok rugalmasításával célzottan lehetne segíteni a lakásbérlést és enyhíteni a lakhatási válságot.
A fenti két dolgot összekapcsolva így is kijönne az államnak egy jelentős adó, mert a munkavállaló is fizetne 15% adóterhet és a bérbeadó is fizetne 15%-ot... abba már bele sem mernék gondolni, hogy a bérbeadás után fizetett adót, de akár az ingatlanadót is az Önkormányzatoknál kellene hagyni és kötelezően infrastruktúra fejlesztésre/fenntartásra kellene költeni.
FatFIRE 2025. 04. 30. 10:35
Előzmény: #245022  J0hnnyEnglish
Nagyon sok üresen állóként nyilvántartott ingatlan amúgy nem üres, a mi hosszú távú lakásainkba például alig jelentkeznek be (nem miattunk). Egy hasonlóan jól célzott adóteher azonban segíthetne egyrészt kifehéríteni a szektort, másrészt növelhetné a kínálatot valamelyest. A te megközelítésedet alapvetően helyesnek tartom, mert nem általános jelleggel vetné ki az adóterhet, viszont növelné a kínálatot. A legtöbben veled ellentétben büntetni szeretnének.
goldilocks 2025. 04. 30. 10:29
Előzmény: #244982  mamoka47
Ok,  nézzél mást a listából amit írtam..  akárhogy is nézzük a listában Bp. az inkább drága városok közé tartozik...ráadásul a ránézve a numbeo adatokra a tavalyi lakásárakkal számoltak... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 30. 09:29
Előzmény: #245007  Törölt felhasználó

A probléma ugyan az mint az EÜ-vel vagy az oktatással - senki nem mer a dolgokba igazán belenyúlni. Ugye az ingatlanadó szitokszó, szerintem szemrebbenés nélkül kivethető lenne jó magas adókulccsal a kritikus lokációkban lévő üresen álló !lakó! ingatlanokra. Az adó alól bérleti szerződés, airbnb engedély...stb adna esetleg felmentést. Hasonlóan járnék el a zártkert/telek..stb tulajdonossal, itt csak az évi 1x rendben tartást kellene igazolni.
A nagy probléma az, hogy öreg az ingatlanállomány, drágul és közben rohad, tehát nem hogy, új nem épül még a régi műszaki állapota sem javul megfelelő ütemben, főleg a trezorként kezelt állománynak.
Törölt felhasználó 2025. 04. 30. 08:43
Előzmény: #245009  mamoka47
Egyébként én csak egy sima kis "speki" vagyok. Egyszerűen úgy azonosítom az ingatlanpiacot, hogy megvolt az előre látható felkör, én is ezt szajkóztam évekig, hogy lesz itt egy gyors hegymenet. Ez az eszköz megcsinálta amit úgy gondoltam meg fog csinálni.  Most más eszközökre teszem a voksom. Azokat is hol megveszem hol eldobom hol visszaveszem. Hol szerelmes leszek belé hol utálom. Még az se érdekel ha néha drágábban kell visszavennem mint ahogy eladtam. Az ingatlan számomra nehezen diverzifikálható.. és meg is utáltam a birtoklást úgy hogy beragadtam. Maga a piac viszont roppant érdekes számomra..Kicsit kényszeres vagyok így itt ragadtam a fórumon.  Attól függetlenül, hogy én is kezdő tőke építésre használtam még nem kell imádnom.. leírom a baromságaimat is sokszor. Néha komolytalanul néha komolyan. Alapvetően akkor se kedveltem az áremelkedést amikor "kényszerbefektetőként" belevettem a piacba.  Az áremelkedés miatt kellett felborítanom a saját sakktáblámat. Nem az én világom a kiadás. Ha az tetszett volna még valószínűleg továbbra is azt szajkoznám, hogy igen tényleg olcsók az ingatlanok.. Hamar módosítom a tudatállapotomat. Mert a pozi meghatározza azt. Ne pazarold rám az időd. 😃

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek