Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2024. 10. 12. 20:18
Előzmény: #228878  izommanujra

Ha 10 éve az ingatlan helyett Bitcoint választok  most 1,3 milliárdom lenne szerintem nem is írogatnék ide.. Valahol Balin élnék a családdal  na az lenne az igazi FIRE nem ez a fapados verzió amit én tervezek olcsó helyen  vidéken . :S
De a Bitcoin a következő 10 évben hogy ezt a teljesítményt meg se fogja közelíteni az fix ... vagy lehet megint tévedni fogok, de már túl nagyra nőtt ... 3-4 éve is csak 60-65 ezer dolláron volt aki abba ragadt ezen a szinten egyenlőre nem is nagyon keresett vele semmit sem .. ( aki későn jön lemarad )
Lakás is lehetséges ebbe a szituban van ki tudja..
S&P 500 nak is jöhet egy sz@r 10  éve  mint 2001 és 2010 között az elvesztegetett stagnáló évtized... nehéz megmondani mi lehetne a jó game changer  lehetőség a jövőre vonatkozólag..
Az ingatlan munkával  tudja a tisztes hozamot produkálni de game changer gyors meggazdagodást em fogja megadni  viszont cserébe relative nyugodtan alhatsz ( ha nincs egy problémás lakód  másfajta stressz ;-)
izommanujra 2024. 10. 12. 20:12
Előzmény: #228877  EURHUF_goes_to_haven

JÓl van elhiszem sok sikert kint! ;-)
aki ügyes gyerek kint is ügyes biztos van ilyen!
izommanujra 2024. 10. 12. 20:11

Itt egy jó video még hova volt érdemes fektetni be a pénzt az elmúlt 10 évben :
 : https://www.youtube.com/watch?v=EucEZJKfdyI
Lelövöm a poént  ( Bitcon )
Második legjobb S&P 500     10 milllából 60 milla
Harmadik magyar ingatlan  37 mft ! De ez csak a lakás értéke!    Ha évi 5 % os bérletit hozzá csapom akkor kamatos kamattal ez pont 60 MFT!  csak mondom mint az S&P 500  már már megborzongtatóan hasonló az eredmény!  ( Sok tőzsde befektető guru álltalában mindig csak a !  lakás árát veszi figyelembe azt a laza 5-6 % os bérleti hozamról megfeledkeznek! )
De aki tőke áttételbe ült ingatlanba az még jobban is járt   mint az S&P 500 ( lakáshitel)
Volt itt forint gyengülés is , de az a 60 milában benne van. ! 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 12. 20:07
Előzmény: #228866  izommanujra
Még egyszer. Csak azért mert a Te családod arra vették fel, nem jelenti azt hogy az lenne az átlag... Nekem a baráti körömből aki kint van, akár ausztriában akár németországban az bőven el tudta érni azt  a pozíciót amiben otthon dolgozott. Persze nyelvtudás és iskola nélkül nehéz. Ez tény. De ne általánosíts mert már nagyon tikkel rá a szemem... 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 12. 20:05
Előzmény: #228865  izommanujra
Tessék te dezinformátor lehet püfölni a rechnert:
https://www.brutto-netto-rechner.info/
Légy szíves a "In der Kirche" sorban tedd " NEIN -ra, de ha nem az se gáz (havi 50€ különben megy a bevallott felekezetnek) ;).
Ez alapján számold kérlek ki, hogy mennyi is a német mininálbér után az adó % ossan, és mennyi egy 5-8-10k-s után, aztán kérlek vezsd össze a magyarokkal. 
Ne itt a sületlenségeket terjeszd.
izommanujra 2024. 10. 12. 20:01

Azt szokták mondani dolgozz abban amit szeretsz... és akkor nem kell FIRE re guberálni..
Sajnos én azt csinálom amit marhára nem szeretek , csak a pénzért csinálom az egészet igazi mókuskerék.
Rengeteg szemét főnök volt az motivált hogy többés több lakást szerezzek, hogy egyszer ha eljön az  idő csak ezekből élhessek.  Tudjátok ami nem öl meg az erősebbé tesz!
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 12. 20:00
Előzmény: #228860  ncseed!

őőő.. megtettem... you know.. 
-
Kint élek, számlán van a hitelem törlesztésére való, most a terv hogy összeszedek még egy önerőre valót és itt is veszünk valamit. Ugye  ezt akár úgy is lehetne sakkozni, hogy a most félretettet forgatnám bele az itteni ingatlanba, de akkor 2 hitel lenne az meg azért már mégiscsak.. (most 1 hitel + 1 albérlet és így tettem félre 3 év alatt ennyit + autó vásárlás ;). De ja borzalmas.. Amit izomman ír... az orrát nem tette ki az országból se ,de onnan aztán nagyon tudja, hogy mi mennyi hány óra németországban... Azért ez már sérti az igazságérzetemet így beírom, hogy nagyon- de nagyon téved a számokat illetőleg...
Az hogy az ő szűk családja ennyire jutotta az 1 dolog... Itt cégen belül több a 8k+ os bruttó havi mint a kevesebb (nem is sori dolgozó, hanem nagyrészt iroda) aki szakmunkát sok év tapasztalattal az 5,5-6k . Diplomás pár év tapasztalattal szintén.. De tudom magyarország mindjárt 1 milliós átlag lesz :D... ugyan már... vicc ez az ember... halászik a zavarosban, maga újít fel, kilakoltat, küzd a hülye bérlőkkel, de feji az államot áttéttel , hitelekkel, közben meg ráborít az albira 1 év bérletit...  hát nekem valahogy nem ez az életcél FIRE hez , dehát kinek ki.
Nekem a terv az hogy legyen itt is 1 ingatlan (ne kelljen bérelni) aztán talán még 1 befektetésre (adóvisszaigénylés miatt) , közben egy kis részvény vagy ETF + nyugdíjj előtakarékosság. Ha az otthonit eladom akkor azt beleforgatva eléggé előre tudom hozni a dolgokat. (de most kivárás van, hogy mi lesz itt is). Addig meg marad mint tartalék, kamatozik... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 12. 19:51
Előzmény: #228870  izommanujra

Ez nem igaz, mondtam már neked, hogy szállj ki a buborékodból ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudj levonni. Most attól megváltozik valami, ha kijelentem, hogy minden multis csoportvezető legalább keres nettó egymilliót és mellé kap korlátlan használatra autót is? Nem, egy csomó minden rohadtul árnyalt és a tapasztalatom alapján inkább rosszabb mint jobb.
A (kaja)piacra visszatérve, van egy csomó kézműves cucc (sajtok pl), de a gyümölcs sem arról ismert, hogy az import dömpingnél olcsóbb lenne a magyar kisker piacon...
Én azt hittem rosszul látok, amikor az Olaszoknál 2023-Júliusában 1-1,5 euroért adta a nektarin és a szőlő kilóját zöldséges - mennyi is volt akkor itthon? azt hiszem 800-1600 Ft körül.
Azt hiszem 10.15.-én jön a friss KSH-s jövedelem térkép, majd kivesézzük...
izommanujra 2024. 10. 12. 19:48

Arra is idő közben rájöttem most így 3 év után lakó váltás után, hogy egy családi házat sokkal nehezebb karban tartani mint egy lakást  sokkal több a gond feladat mint egy lakásban.. A családi ház egy luxus termék  pont ezért is gondoltam le kéne azért mégiscsak költözni elvégre több pénz lenne  ha leköltöznék de elképzelhető több vesződség is.. vagy eladom a fenébe és becserélem egy panel lakásra  Pesten.. lehet ez lesz a jövő  nem tudom még vélemények?  (csak lakónak sürgönyködni a családi házzal nem szívesen teszem legalább magamnak a családomnak cisnálnám ne a lakónak úgy vagyok vele. )
Sajnos Pesti családi házat nem engedhettem magamnak meg . Elég húzós aminek van normális udvara talán még jobb környéken is van ( levegő ) bár ez rizikós és  ez a visszavonulásom terveim keresztülhúzza még vagy 10 évig az fix  mire kitermelem a családi házank is az árát.
izommanujra 2024. 10. 12. 19:43
Előzmény: #228851  FR73
"Az lesz maga a kánaán, olcsó helyen családiban 3 gyerekkel.
Kell majd a tapasztalás, hogy utána visszamenekúlj a panelba."
Igen ezen én is filózok jó döntés volt e azt a szép családi házat Kanizsán megvenni.. ? Kell e az nekem? Most sorházba vagyok , de nyáron amikor 1200 nm es telken  ( sorházba 50 nm es kicsike telek  fél óra a nyirása ) csak a füvet kellett lenyírni mert pont elment a lakó na az volt majd fél nap. ! Ok a terv az volt Olasz , Horváth Szlovén  tengerpart 3 vagy 3.5 órára elérhető elsz 1 1 napra lemegyek .. mikor ott voltam festeni és füvet nyírni nyáron a házban kipróbáltam hát 3,5 vagy 4 óra volt KRK .. szép élmény volt reggel 6 kor indultunk  10  körül értünk a partra akkor terítettük  a pokrócot aztán este 9 kor vissza  éjfél körül értünk haza.. Dízellel 5 literes fogyasztással megjártam pálya matciával együtt a 600 km ert 30 e ft ért.. na ennyiért már szállást is találtunk volna 1 éjjelre.. 5 fős családra is akár.. Tehát minek ingázzak Kanizsáról a tengerre ha kimegyek Pestről innen és ott toltök 1-2 -3 hetet amennyi szeretnék lent. Balaton annyira nem vonz, bár az se annyira rossz hely.. GYerekeknek volna jó iskola lent Kanizsán max 10 év mulva ha felnőnek vissza jövünk a sorházba ahol élünk  vagy megkapják az egyik 3 szobás panelt és dolgozank vagy főiskolára járnak abból.. De az se biztos a gyerekektől és az unokáktól annyira messze szeretnék kerülni , mert nyilván Kanizsa egy fiatalnak egyenlő a halállal semmi lehetőség nincs ott az is egy elmaradott térség vagy Pestre jönnek ők is vagy külföld nyilván.
Egy szó mint száz előny al eköltözésre:
- jó levegő van
- közel vannak a tengerpartok
- vannak ültetve gyümölcsfák pénz spórlás.
- A gyereknek több helye van több hely van felfújhatós medencére.
- van garázs ami itt nincs pesten a kocsimank.
- tudok akár motort is venni   ( csak ki ne törjem a nyakam mint fiatalon volt egy motor balesetem azóta nem motoroztam.
- Lehetne akár egy kis 1-2 mft os vitorlásom is de nem biztos fogok bármikor is túlságosan sokba fáj  inkább csak veszek egy windsurföt és azzal lovaglom meg a Balaton vizét.
- Ha kiadom Pesti sorházat abból dupla pénz  (170 e ft plusz -10 évre 20 mft  többlet )van mint most a Kanizsai ház kiadásából ( kb ára is fele volt )
-Talán jobb iskola gyerekeknek .
Hátrány:
-Többe van a  a fűtés nem sokkal de  nem mindegy most 5000 a gáz átalányom ott meg 10 vagy 15 is lesz.
- gyereket ott kocsival kell vinni havi 20 e ft üzemanyag költség .
-  fel kell járni a lakásokat intézni ha kellene fél évente 1 szer nézném meg a lakásokat ha viszont sok meló lesz a lakásokkal akkor halál  1-1 hetekre költözhetek fel matracon hogy ha festeni kell felújítani lakó csere van stb.  Ha nagyon össze tornyosul a baj lehet 3-4 lakást is intéznem kell egy évben ha nyugi van lehet 1 et kel egy évben. Ha feljovök számoltam olcsó dízellel megyei matricával 3 óra és  10 eft a költség csak oda vissza .
- Ha elvégzik az iskolákat Pestre kell jönniük dolgozni mert ott nem lesz jó állásuk.
De nem vagyok biztos benne ha lejár a CSOK 2 év után le kellene mennem Kanizsára.  Félek "megbánnám" a leköltözést attól is félek " megbánnám " a felmondást a melóban.  Igazi FIRE dilema mert jelenleg kb heti 3 napot kell bemennem csak 2 nap home office om van  home office ba csak lóbálom a lábam igazándiból csak 3 napot dolgozom... és kapom igaz családi adkókedvezményel a 600 e nettót..  azért az egy ergó részmunkaidőre nem túl  kevés jó sorom van.. Ebből a helyből csak azt tudna kizökkenteni ha szigorítana a főnök és elvenné a home office-t vagy nem emelné sokáig normálisan a fizetésem.  EGyszer volt erre próbálkozás akkor asztalra csaptam nem veheti el a home office aztán vissza is adta, mert egyértelművé tettem megyek máshova a gyerekek miatt kell ennyi "pihenés" :D 
Sokkal magasabb életszínvonalon élhetnék mehetnék luxus nyaralásokra ha vállalnám, hogy dolgozok még sok sok évig  és pörgetem a lakásokat . De én luxus nyaralásokra nem vágyom hogy arra dolgozzak még fel nem bukok. kicsit úgy érzem úgy megszoktam a rabszolgatásot " alkalmazotti lét "  hogy már el se tudom képzelni milyen lehet ha egyszer felmondok és nem kell dolgoznom és azt csinálhatok amit akarok.. , de sok Fire es azt mondja nem is jó az , mert egy idő után ( hiába hogy sok a hobbim ? ) unatkoznék  a nagy semmit tevésben... Nem tudom mi lenne a jó  döntés lehet eladom azt a vidéki házat aztán maradunk pesten és még dolgozgatok egy ideig..  Minimál nyudíjhoz is 20 év kellene ( 50 % nyudíj.. ) nem mintha sokra számítanék, de csak mindent utána lakások kiadására feltenni ami paneleket lehet 20 év múlva lebontanak nem biztos jó ötlet...  ha 2-3 év mulva felmondok akkor dolgoztam eddig kb 17 évet..  Lehet azt a 20 évet is be kellene hozni.. azért lesz az életemben 2 év múlva forduló mert akkor jár le a CSOK 10 éves moratórium akkor leszek szabad és költözhetek oda ahova akarok és adhatom ki a Sorházat amiben élünk.. De úgy vagyok vele minek éljek egy drága Pesti Sorházba ha már én és feleségem úgysem akarunk melózni? Át kell adni a fiataloknak a helyet dolgozzanak ők  szívni a rossz levegőt Pesten felesleges.. vagy tévedek?
izommanujra 2024. 10. 12. 18:56
Előzmény: #228869  mr_bob

Csonttoronyban a luxus úszómedencés villámból minden szebbnek és jobbnak látszi megrészegített a jólét úgy néz ki ! ;-)
mr_bob
mr_bob 2024. 10. 12. 18:11
Előzmény: #228866  izommanujra
szóval, ha jól értem, akkor te a külföldi "csicskás" szallagmunkát és az itthoni, felső pár decilis által torzított átlagkeresetet hasonlítod össze, amiből jött délután a következtetés, hogy utol fogjuk érni a németeket?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 12. 18:02
Előzmény: #228807  izommanujra

Pontosan ezektől a kijelentéseiden röhög mindenki - 1500 euró nettó, fogalmad nincs mit kell letenni az asztalra ma (akár Pest megyében) bruttó egymillióért, legyen diplomásról, vagy kétkezi munkásról szó...A piacos hasonlattal élve, megint kiröhögteted magad, mert a Penny/Lidl/Aldi.... stb import " hulladéka" lényegesen olcsóbb, mint a piacos.
Mondjam tovább? Nézd meg a német Milfina tejtermék árait és az Alföld tej sokszor feleannyit nem érő cuccait.
Kellőképpen szétb@szta a NER-ed az élelmiszer ipart is, ne aggódj.
Erre varrjál gombot az itthoni 31%-os élelmiszer áfával:
https://www.spar.at/aktionen/salzburg/spar/241010-1-flugblatt-kw-41
izommanujra 2024. 10. 12. 17:57

volt főnököm volt Amcsiba pár évet kint dolgozott..  Itthon kisfőnök volt irodába..
Mikor kérdeztem miért nem megy ki USA ba vissza az volt a válasza:
"öreg vagyok én már bohócnak"    jól keresett már akkor is itthon 10 éve ...  tőlem 2-3 szor annyit vitt haza.
izommanujra 2024. 10. 12. 17:53
ezt nem fejtettem ki :
5-6-8 -10 ezer euros havi fizetés állom kategória a magyaroknak
Azért mert ezeket a pozikat álltalában echte németekkel töltik meg te ott csak egy másodrangú csicskás lehetsz!  Ez itthon is így van az ázsiait csak csicska munkára ( szalllagra )vesszük fel nem irdába ültetjük be.
izommanujra 2024. 10. 12. 17:51
Előzmény: #228862  Pistike12

5-6-8 -10 ezer euros havi fizetés állom kategória a magyaroknak
OK aláríom 3000 eurót akárki meg tud kint keresni ha szétdolgozod kint a beled és kamionozol a nap 24 órájában.
De az adó kulcsok akkor is brutálisak kint ha többet keresel nagyon sokat elvesznek.
Tény pesten az átlagbért könnyü szerrel nagyon sok ember megkeresi és nem kell vezetőnek lenni ehhez.  kis adókedvezménnyel máris meg van az 1500 euró ... Hogy mi van vidéken az megint más kérdés Pesten Sopronba Győrben nem olyan rosszul élnek az emberek ide is tódul mindenki aki akar valamit Magyarországon az élettől.
Pistike12 2024. 10. 12. 17:51
Itt meg a nagy magyar szaktudas. 
Karogtak hogy kina majd lecsap:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241012/kina-varatlanul-meghatral-leulnenek-targyalni-europaval-az-elektromosauto-arakrol-716131
Nyuszitve jonnek eladni a szarjaikat, mert fuldokolnak a komcsi. 
Putyinnal is karogtak, hogy elzarja a csapot, ha adunk fegyvert, ha nem szopjuk le, ha megszavazzuk a szankciot. 
Na mi történt? Semmi. Ennyit a nagy Fideszrol es a karogasukrol. 
Lmbtqztak, erre balogh spanjai homopartikon csinaljak meg a kiskoruakat utana meg kegyelem, ha lebuknak... 
izommanujra 2024. 10. 12. 17:47

Most is a piacon 200 meg 350 ft ért vettem paprikát paradicsomot  200 ft ért hagymát filérekből megvan itthon az egészséges élelmiszer! ( krumpli szintén 200 ft ) 
Marha hús 3600 ft   kint ez is duplája
Ja hogy a boltokban magasabb az ár? Kit érdekel ott a piac.
almát is most sikerült 200 ért venni ezen én is meglepődtem. stb.  fillérekből el lehet lenni egészséges élelmiszeren Magyarországon.. Kenyeret magunknak sütjük ( kenyérsütő )  liszt kis só viz kell hozzá és kész 200 ft ból a kenyér
Csináld meg ezt nyugaton   arany áron van a hús a zöldség a tejtermék. Majdhogynem és olcsóbban vásárolok most mint a nagy inflációs sokkban..
Pistike12 2024. 10. 12. 17:45
Előzmény: #228861  izommanujra
Ne sztorigass, es magyarazz hogy minek csokkent az ara. Ott az eurostat beradat. Arra reagalj...
De ahog nezem a fidesznel már deflacio is van. 
izommanujra 2024. 10. 12. 17:40
Előzmény: #228852  Pistike12

Jaj hagyjuk már.
Nagy inflációba  a tojás ára 110-120 ft ra ment fel most 60-70 ért veszek újra
Trapista sajt is 4500 ft volt kilója most 3000 vagy az alatt is tudok vígan venni.
Vaj szintén  volt vagy 5-6  ezer ft is kilója most 3000 körül
Ok biztos ellentétes példákat is lehet  kiragadni aláírom.
A reál bér emelkedés jelentős! benzin is olcósbb már mint a 700-750 ft os ár volt annó azt hiszem valahol ott csúcsozott.
Sírni persze lehet milyen sz@r itthon  de én optimista vagyok :)  (Igaz ennyi ellenvéleményeben elég nehéz  a magyar örök síró rívó népség sose elég semmi sem )

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek