Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"Családi pedig Pesten megfizethetetlen ár akkor 3 kaptárat már adhatnék is el " Ó Te Nagy Kedves Nagy Ingatlanmágus, Pénzember, Te Főbérlők Királya, Tisztelettel kérdezném: Nincs egy nyomorult házad egy normális helyen? :-) Járkálsz , pörögsz, sokat keresel , MINDENT TUDSZ húsz évre előre itthon és az NSZKban és itt szívatsz? :-))
Mostanában a peremkerületeket nézegettem. Szerintem nem annyira megfizethetetlenek a házak...most már az új lakásár kínálati szinvonalhoz képest. és már az agglohoz képest sem 😃 A házak még mindig szenvednek.. a lakásokhoz képest. Sztem Bp-en ott van lehetőség. Ugye kaptárnak nem kell fiszem.f.szom extra ház. csak darabolható legyen.
Annyira sajnos nem sok van ( 5 ) A készítés sokba kerül újonnan panelokból nehezen menne ( fél ár ) Szóval maradnak ezek ráadásul nem akarok lakásban élni ( kaptárban ) Családi pedig Pesten megfizethetetlen ár akkor 3 kaptárat már adhatnék is el és kezdődne mókuskerék minden előlről még vagy 20 évig Szóval csak ügyeskedem és intézem azt a keveset úgy , hogy a legtöbbet hozza aztán húzok le egy ólcsó helyre családiba 2-3 év múlva ez a terv legalább is ... Hogy nem egymás mellett vannak a kaptáraim nem nagy cucc , de tudod jobb is ha nem tudják a lakók,, hogy többen vannak.. Senkinek sem kötöm az orrára akkor vérszemet kapnak neked több van és hajlamosak lennének nem fizetni. Az emberek írigyek főleg a magyarok. Mindegyik csak annyit tud ő van egyedül és kész rendben van ez így . Engem meg nem ismernél az úton mennyi kaptáram van egyszerű átlagos ruha átlagos autó semmi extra
Azért a kérdést mert elég sok olyat láttam, hogy a zöldben szétaprózzák a házat és a kaptárban lesz 4-6 kiadó egy házon belül. Aztán végülis kis idő múlva le is kerültek .. szóval kivették őket.
Értem. Viszont egy kérdés.. ha megengedsz. Ha több ingatlanod van hosszúra.. akkor nem érdemesebb saját "kaptárt" készíteni? Magad ura 1 helyen. Ja közben eszembe jutott, hogy talán tőkeátétek. ha jól rémlik.. úgy bonyolult.
De lehet egyszer ez is lesz a vesztem hogy nem adtam el sose semmit sem... meglátjuk, illetve ha jönne egy nagyon csúnya kormány ami sorozatos intézkedésekkel tönkre tenné a bizniszt csak akkor adnék el.. Viszont akkor már én is tudom késő... tehát én örökre benne fogok ragadni... sztem.
2023 őszén se önerőm se hitelem nem volt ( 2024 februárjába lett éppenhogy egy 20 % os önerőm és mellé még egy kis hitelképességem ) :) A többi hitelképességem a PMAP hitelkeret fogja fullon maxon vagyok hitelekkel amit még a jövedelmem elbírt azt kicsavarom :-P Így kell a PMAP ból is a hasznot kihúzni úgy , hogy egy ingatlant se kell eladnod. Ez jobb volt mintha eladtam volna mindent és PMAP ba raktam volna.
Igazándiból 2024 februárba (tél kicsit olcsóbb ) léptem akkor volt az utolsó beszálló pont utána még 1-2 hasonló árú lakás volt , de azt is hamar lerabolták ... aztán ugrott az ár vagy 15 % ot mára már.. :D
Már én is lekéstem a piacot még jó hogy hitelből tavasszal még egybe bele tudtam marni :) Ekkora hypra nem számítottam mikor akkor léptem minden hitelképességem latba kellett venni és előrre hozni a PMAP os pénzt bank pénzével lebartelezve, hogy megelőzzem a tömeget .. Jól sikerült a mutatvány eddig úgy néz ki :)
A legnagyobbat akkor lehet bukni a lakhatási vásárlóknak amikor áremelkedés van. Kicsavarják mondjuk 50-ért.. hitellel... maradjunk a szokásos.. 50M-nál 😃 Örül az eladó hogy elvitték.'. az ingatlanos is csak 2-2.5M de legalább ügyes volt intézett vevőt...most a vágya egy szép nagyobb 60-ért. De mire rájön, hogy rabolják a piacot, és mindenhol most már kp-t várnak.. addigra már az ő vágya az hogy megússza 70-ért .. .amit akart 60-ért.
Piac diktál vevő meg néz ki a fejéből mi van miért ilyen rohadt drága már most minden mikor ő időben a hírre lép.. :D Sajnos a hírre a lépszá már lecsúsztál
27,5 mft os árnál is kiderült az ingatlanban az áram ki van kapcsolva.. Mondom ha be lesz kapcsolva akkor kell.. Hát azóta is hív az eladó .. ( az az én feladatom gondolja) A helyzet az figyeljetek ,ha ki van kapcsolva egy ingatlanba az áram és bizonyos idő eltelik szerződés lejár csak külön tervezésre ( zárt áram órával) lehet egy panelba újra áramot visszakötni ez fél év is lehet és millió ft is legalább. ( régi órákat már manapság amik vannak panelekben kiépítve azt nem fogadja el az MVM giga szívóka ) Szóval skippeltem is nagyon gyorsan.
Villám gyorsan árazzák be az egészet már a hír hallatára én is ezt látom inkább kitartják drágábban de nem adják. kis zsáner lakásokat még vennék , de kitartják az istenért sem jönnek olcsó hirdetések szembe velem pedig naponta nézem a portálokat :S
Mutatom már itt a licit tényleg ők is erről magyaráznak : https://www.youtube.com/watch?v=mJKyfWg8X1g&t=13s Aki eladta a kis lakását PMAP hozamért csúnyán ráfarag ( tömeg sose jár jól ) a lakás tulajok megkopasztják.
Tőzsde ez már. Azonnal beépül 3 év előre. 1M keres mindenki. Mondja az eladó. Nem hallottad? Te nem? Így jártál kedves vevő. Most miért adnám oda olcsón ha jövőre +10-20%.. de nincs itt látnivaló.. nyugatosodunk útban a 2%-os hozamok felé.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link