Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2024. 10. 09. 12:16

izommanujra 2024. 10. 09. 11:53
Előzmény: #228596  EURHUF_goes_to_haven

Személyeskedő hozzászólásaidra aztán ezzel többet nem foglalkozom:
1.   Nem tudom mi közöd van én hogy osztom be és bánok majd a keményen megdolgozott pénzemmel és azt hogy adom vagy nem adom a gyerekeimnek. Ha nem volna pénzem mit hátra hagyni a gyerekeknek ( neked nem sok lehet hagy személyeskedjek egy kicsit ) persze hogy nincs feltétel azt csinál a kölyök amit akar. Ha én dolgozom meg érte hagy szabjam már meg mire mehet és mire nem a támogatásom ok?  Ez nem önzőség csak tudatosság , hogy ne kótyavetyélje el. Lehet beindítok lakást nekik, de lehet nem ahogy most a dolgok állnak.  ezt kifejtem következő nem személyeskedő kommentben.
2.
Családi adókedvezmény lakásból ( jelenleg még bőven fizetésből igénylem) visszaigénylése brutális feladat majd rájösz ha lesz 8-9 lakásod mert kb ennyi kell , hogy ezt kivitelezd.  5 lakással is bele gegedek néha  nem még 8-10 el ami kellene a duplázáshoz.  Ez egy igazi munka aki nem intézi a lakását nem keresi a lakót és menedzseli aki nem újítja ha kell akkor a szaki az ingatlanos a haszon felét elviszi  nincs is értelme belevágni ÉN fapados módon mindent magam intézek az utolsó szöget én verem be a falba vállalva a melóm mellett az extra melót a szebb jövőért , de hogy nekem is ez el fog e jönni az számomra is nagy kérdés a következő hozzászóásban kifejtem miért.
Hogy a párom GYET et igényel a 3 gyerekre még kemény 2-3 évig ( mert csak a legkissebb fiú 8 éves koráig jár ) az akkora bűn szipolyozás szintén?   Persze pelenkára nem elég hagyjuk már a 25500 ft mert annyi van kiutalva.  Semmi
Sűt a rosszindulat a gúny az írigység én valamit elértem az életemben és be akarod osztani nekem , hogy hogy neveljem a gyerekeket hogy herdáljam el a keményen megkeresett pénzem. Ha nem adnék egy fillért sem se lenne semmi Önnállóak szabadok azt csinálnak amit akarnak ha erre lesz kedvük  ha akarok az öreg koromra össze gubázott vagyonból adok nekik  használatra valamit ha pedig nem mert szükségem van rá akkor nem majd keresnek ők az életükbe pénzt rá  , de hogy elherdálni nem fogom hagyni az fix , de neked ehhez semmi közöd én se mondom meg hogy neveled a te gyereked  és mit adj te se légyszi hogy én hogy .
Köszi
matatakakiba 2024. 10. 09. 11:16
Előzmény: #228578  Ishar
Re: nyelvek --erdekes kerdes
Hat 1.mi lesz a gyerek ha nagy lesz, van-e terv? 2.mihez van motivacioja, mert a 3egzotikus nyelv barmelyike nagy kihivas
Az en nyelverzekem nulla es minusz vegtelen koze teheto, ezzel egyutt ugy tapasztaltam, a japant talan meg tudnam tanulni (beszed), a koreai nekem nehezebb, a kinai remenytelen.
Irasban koreai, japan, kinai a sorrendem (gepelni, nem szabadkezzel). Ki kell kuldeni a gyereket kulfoldre tanulni kozepiskola alatt valamennyi idore, az sokat hoz, nem csak nyelvtudasban.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 11:12
Előzmény: #228447  mr_bob
Egyszerűen csak mondjuk ki kellene számolni az átlagkeresetet egy átlagos lakás árával, meg a mediánnal minden évben. És utána esetleg 2 gondolatot fordítani arra, hogy miért nő az átlag és a medián közötti különbség... vajon mi lehet az oka ... Vajon mi lehet az oka, hogy már nem közölnek fizetési decilisteket, csak ötödöket ? véletlen lenne ? Nem hinném. Szerintem egyszerűen a 2 végletet akarták összébb mosni és nem összehasonlíhatóvá tenni. De ez feltételez egy kritikus gondolkodást, és azt hogy átlássunk a szitán , hogy masszívan cherry pickingeltek voltak azok az adatok.. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 10:17
Előzmény: #228399  izommanujra
Ebben tévedsz. Az adócsökkentés pont azt a célt szolgáló, hogy munkajövedelem után lehet igénybe venni . Szemben a gyerek után járó jutattással amit a c típusúak megélhetési szülésre használnak. 
Én a családit teljessen eltörölném helyette csak munkához közhető kedvezményt adnék. Így mindjárt kipotyogna a rendszerből az azt csak szipolyozó csürhe. És bent maradna az aki dolgozik. 
Egyetlen kérdés még a munkanélküliségi, mivel arra szükség van, illetve átképzési támogatás, mert a jelenlegi formályában semmire se jó. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 10:01
Előzmény: #228374  Murdoch
Köhömm Nankingi mészárlásról hallotál már ? Kína holokauszjaként emlegetik... Egy kvázi magára hagyott faluban szabályossan brutális válgatott kegyetlenségekkel mészároltak le sokezer embert... Pontos számok ott sem ismertek (becslés 300e ).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nankingi_m%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s
Időben is pont egybeesika fent említett Világháborúval... Csak ennek nem volt olyan PR-ja mint a Kis osztrák festőnek... 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 09:58
Előzmény: #228367  izommanujra
Abban igazad van hogy közel a kultúra ott heti 6-7 nap 12-14 órát dolgoztatnak. A magyarnak is annyit kell, hogy megéljen. De azért azt hogy közel áll a kultúra.. hát nem tudom . Én nem élnék kínában ahol ha átmész rossz helyen a zebrán nem kapsz hitelt mert lepontoznak... De persze te biztos az M1 ról jobban tudod.
Xis24 2024. 10. 09. 08:27
Előzmény: #228591  Xis24
Jó lesz, ha én meg megtanulok írni ...és csak azután elmélkedem. Szép napot. 😃
Xis24 2024. 10. 09. 08:17
Előzmény: #228589  Vodafonelive
Jó hosszú monológot írtam, hogy miért lehet mindkét csoportnak igaza, amnak is aki szerint még érdemi áremelkedés lehet és annak is aki szerint ez már túlzás. Aztán inkább kitöröltem és csak annyit írok, hogy párhuzamos valóságokat alkakultak ki a társadalomban.... gondolkodásban is lehetőségekben is. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 10. 09. 07:57
Előzmény: #228588  EURHUF_goes_to_haven
Ez teljesen igaz. Főleg az utolsó amit írsz. Itthon az idősek otthona (amiről 2,5 éve nyomom a mantrát) és amit Te is írsz remek szemet felnyitó dolgok.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 10. 09. 07:48
Előzmény: #228570  Xis24
Végre ilyet is olvasni. Sokan felébrednének a csipkerózsika álomból ha ilyen történne. (Ugye ez más országban működik) Viszont úgy tűnik, hogy ez egyelőre nem fog megtörténni a híreket és a kormányt látva. Nem érzem, hogy csökkenés lenne de azt erősen látom, hogy a forint ismételten át lesz váltva monopoly pénzre.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 07:40
Előzmény: #228341  izommanujra
A motivációs eszközöd, a pénzel és anyagi javakkal való zsarolás, zsarnokság és elnyomás, befolyásolás. Nem azt nézed, hogy a gyermeked a nagy kerek világból hol kaphatná a legeslegjobb oktatást , ellátást amivel boldog és jól kereső állása lehet, (Harvard vagy Cambridge??) Hanem a kis foci, kis tisztessék, kis pannyelka ügyeskedés, maradj itt akkor kapsz valamit, ha nem akkor semmit... Komolyan mondom rossz olvasni a soraidat.
Az hogy te nemzeti érzelmű és kormánybarát vagy az legyen a te bajod. Miért akarod még a gyerekeidet is korlátozni ? Elmondom az egyik magyar munkatársam mikor kijött ide ~10 éve akkor mesélte, hogy van egy beteg fia aki mozgássérült, nehezen jár, inkább kerekesszékkel él, öneállátásra korlátozottan képest. Őrá milyen élet várna magyarországon ? És milyen itt? Azt mondta, hogy ez is egy befolyásoló tényező volt. Hogy nem CSAK a saját javait és életét nézte, hanem a gyerekeiét is. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 07:32
Előzmény: #228340  izommanujra
Az embernek 1 élete van. Ahhoz meg rövid, hogy a csokosok mentsem meg az adómból akaratom ellenére. És hogy ne kapjak szolgáltatást se a befizetett adómért.. 
Ecnedam
Ecnedam 2024. 10. 09. 07:29
Előzmény: #228583  EURHUF_goes_to_haven
"A főállású anyaság formailag a gyermeknevelési támogatás (GYET) igénybevételét jelenti. Fontos tudni, hogy ez egy bármelyik szülő által igénybe vehető, fix összegű támogatás.Összege az öregségi nyugdíjminimummal azonos, amely 2024-ben 28.500 Ft. Ebből a kötelező 10% nyugdíjjárulék levonása után 26.560 Ft marad, függetlenül attól, hogy a család hány gyermeket nevel."
Egy hónapra kijön belőle a pelenka. 1 gyerekre
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 07:27
Előzmény: #228331  izommanujra
Hagyd kérlek abban ezt az ősmagyar megnacionalista dumát, mert a fórumon senki nem  kíváncsi rá. Aki kiment, és ott érzi jól magát, és elmondja, hogy az élet lehet más is. (mert van olyan aki csak az M1 szinten tájékozódik pl TE!). Azoknak valahogy fel kell nyitni a szemét, hogy az amit mondanak az finoman szólva is egyoldalú, és felbeszélik csak a kormányt. Hiába mondtuk el neked többször is.
Korábban még én is azt írtam hogy mi is haza mennénk. Talán, de csak akkor ha az országban szemmel látható és kézzel fogható változás lesz. Ennek még az írmagja sincs meg, nem hogy a hajlandóság....
Feleségem már kijelentette, hogy ő nem akar már haza menni .Kijelölte az irányt.
De ezt úgy hogy az országból ki se teszed a lábad nehéz lesz megérteni. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 07:22
Előzmény: #228328  izommanujra
Van akinek még van ott ingatlana / hitele... (és a jó kiszállót keresi emiatt) De még jó, hogy te kérdezed fel miért vagyunk itt. Szabad , nyitott fórum.. Esetleg zavar ? Akko jó.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 07:19
Előzmény: #228324  Murdoch
A munkaerő kivándorlás is egy piac, akinek van piacképes tudása és nyelvtudása onnan már csak 1 gondolat, egy kis kalandvágy és máris válogathat szinte bármelyik EU- tagállam országából, ahol a lakhatás nem összemérhetően olcsóbb a fizetésekhez képest, és az első lakáshoz jutás is (többek közt a fentiek miatt) sokkal kedvezőbb... 
Na persze aki arra rendezkedett be, hogy 3-5 gyerek, főállású ősanya, apuka meg 8 általános és gyári meló, vagy még az se, akkor ne tessék már csodálkozni... 
Mindenki azt várja, hogy a gesztenyét valaki más kaparja ki és majd ő megeszi... Hát a nagy llóóóófütty... Mindenki a saját sorsának kovácsa, ha valakai az acél helyett az ujját szereti kloffolni, akkor lelke rajta... De nekem ne adja be hogy "mer ne vót lehetőség...":..
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 09. 07:13
Előzmény: #228318  izommanujra
Ezt mibűűű ?
Most komolyan. Marcikának már az 5% alá de uzsgyi bemondására is már csak legyintenek a bankok, hogy ez hülye... (mondjuk az is).
A családtámogatásokat már így is felpörgették és szűkült a köre (annak ellenére is hogy a felvehető összeg nagyobb lett)
A költségvetés romokban, a jegybank szintén. Az árfolyam sem épp úgy áll hogy azon most rohadt nagy gyereséget lehet csinálni (vagy ha igen akkor shortosok igen gyorsan be fogják támadni... ).
V4 ekről és gazdasági akkumulátor nagyhatalomságról se beszélhetünk. 
A NER mint egy fektelyuk csak lop és lop... Én maximum abban bíznék, hogy ott egymásnak esnek... Mert a belátható 2 évben máshonnan nem jön pénz (leszámítva a kínai - orosz hiteleket, de meg az államadósságot nyomja fel.
Lásd EP-ben a srác aki beszaladt, hogy OV "mennyiért árulta el a hazár ??!!??  Putyinnak és SchiChipingnek ??" kár hogy magyarul kiabált, de szerintem azért ezt még ott is lefordítják / megértik... 
De tudom nálad van a kristálygömb, az a 7% os féle, meg az okos könyvelés... A papír mindent elbír, szoktavolt mondani apám.. Aztán jön a valóság... 
slash 2024. 10. 09. 06:07
Előzmény: #228577  Wuff
Ha Debreceni vagy az más. Az 50M azért nem olyan rossz. Egy jó kislakás kijön egy jó lakcsin (Római , Gazdagrét) és okosba távkezelő nélkül kiadva évi 2M felett hoz. Kicsi lakás legyen de jó helyen legyen. Az Airbnb stoptól se kell fosni itt ülök köztük megjött a napsütés ömlenek a turisták megint. Ezt nem lehet megállítani hatalmas lové van benne. A többit nemtudom. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók