Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 26. 10:49
Előzmény: #224257  FR73
Magyarország ? Nem az EU ??? abban már nem lennék biztos. Félreértés ne essék nem akarom az Orbáni migráns poltikát nyomni, de bőven van egy érezhető "népvándorlás" és nem azok jönnek nagy számban aki 3 diplomás 4 nyelven beszél.... 
Ezt láttam kicsiben sopronban. a 80-90 es évek kis "ékszerdoboza", ma egy határeset élhetetlen város lett, mert 65 helyett nagyjából 100-120 ezer ember lakja, és ingázik ausztriába. Szolgáltatások minősége leépült, az árak minden az egekben, közbiztonság hatalmasat romlott , parkolás esélytelen sok helyen. Épületek minősége romlik (és ez jórészt még csak országon belüli kisebbség okozta) 
De ha olyan népcsoportok vándorolnak akik a célországban/ városban semmiféle beilleszkedésre nem hajlandók annak durva feszültségek lesz az eredménye. És akkor a vallási dolgokat meg sem említem. Az irány nem jó ~sehol sem.
tihamer
tihamer 2024. 07. 26. 10:45
Előzmény: #224241  DAXHU
"idei első félévben:
  • 37 898 gyermek jött világra,"
  • Tehát az éves gyermekszám kb 76.000 lesz, ami 2023-ban rekordalacsony 84.000 volt.

• " A TELJES TERMÉKENYSÉGI ARÁNYSZÁM 1 NŐRE BECSÜLT ÉRTÉKE 1,36, AMI EGY ÉVVEL KORÁBBAN 1,49 VOLT.

• A születések és a halálozások egyenlegének következtében a természetes fogyás 24 292 fő volt, ami 5,8%-kal több a 2023. január–júniusi 22 957 fős értéknél."
  • Tehát idén kb 48.000-el leszünk kevesebben, ami fél százalékos csökkenés és várhatóan gyorsulni fog. Évente egy megyei jogú város lakossága tűnik el, pl. Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár.
Ishar
Ishar 2024. 07. 26. 10:44
Előzmény: #224254  Pistike12
A nagy előrejelzéseim? A tényadataim? A valóságtól teljesen elszakadó nyilatkozásaim? És milyen sport? PistikeTizenkettő, ne haragudj, de fogalmam sincs miről beszélsz és  azt hiszem kettőnk közül nem nálam vannak gondok...
FR73 2024. 07. 26. 10:40
Előzmény: #224255  EURHUF_goes_to_haven
Az ide vándorlók inkább azok lesznek, aki most pl Dubaiban nyomják vendégmunkásként, 40-45 fokban.
Aztán pl kazahok, no meg DK Ázsia felől. Fülöp szgk-i gyártósor vs magyar gyártósor.
Afrikából nem tűnünk célországnak.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 26. 10:37
Előzmény: #224248  Placi82
1- Köszönöm,
2 teljes mértékben így gondolom én is. De magyarországon a tücsköket mindig kimentik. Lásd Question kapnak fülest, a baráti cégek is nav ellenőrzés előtt stb...
Ez a babaváró csók, meg felújítási támogatás semmi más nem volt mint Építőipar, GDP pörgetés, és röghözkötést. Én csak azokata  családokat sajnálom akik idegileg tönkrement vagy ellvált családokban élnek emiatt, mert nem egy racinális döntés volt a gyermekvállalás. A szülők pedig élnek mint Marci hevesen... Magyarországon kellett, hogy megszülessek, hogy ezt megértsem.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 26. 10:33
Előzmény: #224247  FR73
Valóban ha egy afrikai országot nézel meg még magasabb... A németeknél meg jó ha van 22-25 fok ... Fürdőzéshez kevés, irodába klíma nélkül (mégiscsak a spúr németekről beszélünk) meg már az is sok... Mikor otthon voltunk amikor csak lehetett vízparton. A mi tetőterünkben nincs klíma a 26-28-29 fokos lakásban minden ablak nyitva... a hideg németországhoz képest hatalmas sokk. (itt Juniussal kapcsoltuk le a fűtést. ) . Motorral lementünk Kapolcsra a nyitó napon, és ott majdnem rosszul lettem olyannyira nem volt levegő... visza úton már a motoros ruhát is dobozba raktuk és polo, rövidgatyában haza (akármekkora felelőtlenség, ruhában lehet rosszul lettem volna....)
Pistike12 2024. 07. 26. 10:32
Előzmény: #224253  Pistike12
Illetve a tenyadataid, meg a valosagtol teljesen elszakado nyilatkozasaid, amik 1 ev viszonylataban kimondottan szanalmasak... 
Tugggyuk a berek sem nottek, es az allami szferaban sem magasabbak a berek mint a maganszektorban. Csak hazudik a KSH a NAv es tarsai... 
Pistike12 2024. 07. 26. 10:29
Előzmény: #224240  Ishar
A nagy elorejelzeseid (ami abban nyilvanul meg, hogy aki konkrerat ir, azt fikazod, igy nyilvanvalo h v troll vagy vagy az ellenkezoje a véleményed, csak meg azt is gyava vagy felvallalni) amelyek a kepzeletbeli eredmenyidet jelzik.
De ahogy latom a sport is elkerult:) 
mr_bob
mr_bob 2024. 07. 26. 10:26
Előzmény: #224245  Placi82
itthon is és nyugat euban vagy amerikában is az ingatlan ár robbanás is jelentősen közrejátszik. fiatal pár spórol, félrerakott évente bizonyos összeget, de közben az ingatlan gyorsabban drágult, előbb utóbb úgy érzi, hogy csak húzzák előtte a mézesmadzagot. emiatt, ha utol is éri magát az időben később van, ilyenkor már a biológia közbeszól, érthető okokból nem olyan könnyen és nem annyi gyerek jön. ha meg nem éri utol magát, akkor meg jön az élj a mának mentalitás. sokaknak saját ingatlan egyenlő létbiztonság, és ha nincs létbiztonság, akkor nincs gyerekvállalás. megkockáztatom, hogy ha nem lett volna itthon családtámogatás és a 40 milliós lakás ma 25-30 millió lenne (állami pénz nélkül, piaci alapon), azzal jobban jártunk volna demográfiailag.
Pistike12 2024. 07. 26. 10:26
Nagy Marton
*Szavai szerint olyan cselekvési tervekre van szükség: egy kisvállalkozásokra és egy családokra vonatkozó tervre, amelyek segítik a gazdasági aktivitás élénkülését, és segítenek megközelíteni a jövő évi 4% körüli növekedést."
Jon majd a Csok v.100.000, szigoruan a csaladokert. Kozben a valaha legkevesebb gyerek szuletett...
 https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240726/katasztrofalis-demografiai-adatok-erkeztek-magyarorszagrol-melyponton-a-szuletesszam-700701
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 07. 26. 10:25
Előzmény: #224243  DAXHU
Hat, ezt harsogom mar miota (tobb, mint 2 eve). Mi lesz itt, idosotthonok sem epulnek. Irany nyugat vagy mas kontinens. :)
Placi82 2024. 07. 26. 10:13
Előzmény: #224246  EURHUF_goes_to_haven
ez lehert az érem egyik fele, a másik mert az, hogy a mai fiatalok kényelmesek, és inkább magukra költik ezt az időt-pénzt. (ebbe én is beletartozom, ez az én és a feleségem döntése). "" 
Ismerőseim, ugye diplomás ők, és így döntöttek, mint te. Ők utaznak, nekem meg idegbajos lenne két kicsivel elmenni ugyanezeket a csodálatos helyekre. És sorolhatnam.. :) 
De. Aki a 10.milliot és a másik 30.millios ingyen pénzt 2016- 2024 előtt felvétte az szülje le azt a 3 gyereket, vagy fizesse vissza 20%os kamaton. Mert így korrekt. 
2019 júliusban jött Kia babavaro 10 milliós szabad felhasználású. Lett belőle Dominika, etc.., és már július hónapban 10.000 ék voltak akik 5 év alatt 1 db gyereket se szültek le, hogy 40ezeres torlesztonuknlegyrm továbbra is. 1 db ot se. B.szak meg. Jogilag a tolesztojuknek most 130.000 Ft kellene lenni. De nem, nem..... A kormány kihizza őket a szarból,, meg a többit is. Engem csak ez bosszant. Nem az hogy aki nem akar gyereket, de pénzt se vett fel. Az az ő döntése.  Megértem. 
FR73 2024. 07. 26. 10:09
Előzmény: #224246  EURHUF_goes_to_haven
Attól függ, mihez hasonlítod.
Budapest forecast 7 napra 30-35 fok.
Firenze forecast 7 napra 36-39 fok.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 26. 10:02
Előzmény: #224245  Placi82
Volt korábban linkelve a cikk, hogy magyarországon az elkövetkező 15 év alatt (lenti számok alapján jó ha 10) több kisebbségi gyermek fog születni mint magyar. Ebben főként a magyar nők gyermekvállalási kedve(telensége) is benne van illetve, hogy a kisebbségi nőknek viszont jóval nagyobb a szaporodási rátájuk. Ugyanez valószínűleg igaz a nyugatra is.
Viszont korábban olvastam egy másik cikket is, hogy milyen felelőssége van a szülőnek, hogyha tudja, hogy az ő gyerekének az életminősége jóval az övé alatt lesz , (10-20 éves távon klímaválság, vilgáháboró, elvándorlás, Covid 2, erdőtüzek, elsivatagosodás stbs tb) szabad e ilyenkor gyermeket vállalni , ez lehert az érem egyik fele, a másik mert az, hogy a mai fiatalok kényelmesek, és inkább magukra költik ezt az időt-pénzt. (ebbe én is beletartozom, ez az én és a feleségem döntése). 
Placi82 2024. 07. 26. 09:54
Fehér nyugat EU ban se szülnek. Ez már társadalom pszichológiai kérdés
. Szerintem gazdasági kilátástalanság, vagy ozonseg, vagy nem lehet számítani a mai pasikra
... Franc se tudja. És nehogy valaki iderangasson egy jobb szuletesszamu nyugaton országot. Mert akkor belinklelem neki hogy minden második új gyerek neve Abdullah... Német, francia, holland, svéd fehér csajok úgy se szulnek.. Lehet azbutazas fontosabb, vagy a pasik lépnek le és nem akarnak egyedülálló anyák lenni. Nem tudom. De ez már így alakult. Szociális média keze vastagon benne  van. 
FR73 2024. 07. 26. 09:36
Előzmény: #224243  DAXHU
20 év múlva nagyon szép keveredés lesz az őshonosok és az idevándorlók között.
Kb ugyanúgy előre látható, mint ahogy a korfából is látható volt 20 éve is a mai helyzet.
DAXHU 2024. 07. 26. 09:31
Előzmény: #224242  Attlee
Elég meredek a visszaesés. Mi lesz itt 20 év múlva? Demográfia, klíma a Kárpát medence katlanhatása miatt. Nem valami fényes jövő.
Attlee 2024. 07. 26. 09:27
Ki számított bármi másra, mint ilyen adatra?
Régóta levezetett számokból látszik, hogy a rohamosan csökkenő szülőképes korú nők számából más nem következhet. Minden egyéb körülmény is ezt támogatja, nem akarnak az emberek gyereket. Pont

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók