Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash 2024. 07. 25. 11:34
Előzmény: #224197  EURHUF_goes_to_haven
köszi a vigasztalást. :-) Máris jobban lettem.. :-)  
Freszelés 2024. 07. 25. 11:04
Előzmény: #224195  EURHUF_goes_to_haven
Hát ebből is látszik mire van igény...
Freszelés 2024. 07. 25. 11:02
Előzmény: #224191  Xis24
Hát én ragaszkodni szoktam az árhoz. Annyit mondott, annyit fizetek.Tegnapi éttermes kalandom: sorban álltam a rendeléshez: limonádé 2550, kávé 900, végösszeg 3450. Ott a kis érintőképernyős valami. Érintgetem, semmi. "válasszon borravalót". 0%. Fizetek. Aztán ácsorogva megvártam amig elkészitik ezeket a csodákát. "Ott a kávéja uram." Nézek értetlenkedve. "Ja volt limonádé is".
Elképesztő. Sorban állok rendelésnél. Állva kivárom amíg átadják a hiányos rendelést. Elnézéskérés nincs. És előre adjam a jattot. Mire is? Még ha minden "parádésan" is ment volna, akkor is. Mire?
Kurvára elpofátlanodott ez a szar ország. Nincs jatt sehol. Ez az új mottóm. :)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 25. 10:03
Előzmény: #224054  slash
Németeknél nincs 13. 14 havi fizu ;) az Ausztria.
Németeknél ezek csak adHATÓ juttatások és közel sem 100% ossak inkább 50-50%
Nyári pl 50% és téli 50% körül. 
Xis24 2024. 07. 25. 09:53
Előzmény: #224193  Xis24
Egyébként, ha most belegondolok, hogy van egy rakat olyan szak aminek semmi értelme nincs.. csak hogy a gyereknek még legyen x-edik diplomája.. és hogy addig is a mamahotelben lakhasson..lehet nem is annyira elrugaszkodott viccet találtam most ki 😃. Miért ne lehetne egy valóban, társadalmilag hasznos munkát főiskolán tanítani? 😃
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 25. 09:50
Előzmény: #224193  Xis24
Amúgy nem vagy túl messze az igazságtól. Egy jó szakmával egy közepessen vastag bőrrel arc tájékon csoda is summákat össze lehet lapátolni. Egy villanyszerelő pl azért nem atomfizika, és nem is kell tudnia a nagyfrekvenciás áramköri lapok tervezését... De azért ez nem egyetemi szint. Ez egy önállóan dolgozni tudó szakmunka, vagy "betanított munka" úgy hogy jó esetben azért még naprakészen tartja a tudását. Az egyetemet végzett tervező már nyelveket beszél, önállóan dolgozik, komplex problémákat old meg. És lehet hogy a kezdő fizetése kevesebb mint a fent említett villanyszerelőé... 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 25. 09:46
Előzmény: #224051  FR73
Vagy tovább képzi magát, mert az a legjobb befektetés. És akkor az hozza a legnagyobb javulást. Hiába az "élet iskolája" nem fizet jól , cserébe ha jól használható tudást, és szakmát + közepes nyelvtudást már szépen megfizetik nyugaton is. Idézném egyik nagyunkat (Lázárt, akinek nincs semmilye az annyit is ér...)
Xis24 2024. 07. 25. 09:46
Előzmény: #224192  EURHUF_goes_to_haven
Nagyon egyszerű a megoldás. Egyetemi szintre kell vinni a szakmunkát. Lesznek itt milliókat kereső egyetemisták 😃
EURHUF_goes_to_haven 2024. 07. 25. 09:43
Előzmény: #224046  slash
Egyetemen kéne tanítani az utolsó mondatod,legalább a diplomaosztáskor... Köszönjük, gratulálunk, hiányozni fog... 
Xis24 2024. 07. 25. 09:27
Nekem szaki szinten az volt az utolsó élményem, hogy volt egy kis munka amit felmértek. Adtak rá kb 120 ezres ajánlatot. 3-4 hét várakozás után megjelent a mester. Megcsinálta amit kell. Kérdem, hogy akkor mennyi lesz a vége. Mondja, hogy 146.500. Mondom, hogy valami 120 ezer rémlet. Mondja, hogy igen ám de ez meg az felment. Mondom ok de nem én húztam 3-4 hétig. Morgolódtam magamban elővettem 150.000 Ft-ot. Azon nyomban, ahogy a kezembe került a pénz, mondja hogy nem tud visszadni. Ja ,hogy akkor ez ilyen baráti ár volt ...és kell a borravaló is Gondoltam magamban. Gyors számolás, hogy 3500 Ft-ért inkább veszek valamit a gyereknek. Visszanyúltam a pénztárcámba és volt ott aprópénz 500- asok 1000-esek. Meg 200-asok. Kiszámoltam neki. Eléggé megdöbbent. Eltette a pénzt, sarkon fordult és azóta se láttuk egymást. 😃
N0MAD 2024. 07. 25. 09:24
Előzmény: #224188  szieszta
Azért ezek a pénzek már nyugaton is szépnek számitottak, jöpár milla havonta kétkezi melóból.
Ok, ne alkalmazottjoz hasonlítsam a hasitasis számlanélküli vállakozőt, de akkor mihez? Generálkivitelző céghez?
szieszta 2024. 07. 25. 08:50
Előzmény: #224184  FR73

Engem nem nagyon érdekel a 2 éves garancia, addig úgysem nagyon romlik el. Nálam csak  a gázkazánt kötötte be szakember, minden mást én.
A házamat 22 éve újíttattam fel teljesen, sikerült olyan építkezési vállalkozót megbíznom, akiben nem csalódtam. Elég vastagon fogott a ceruzája, de megérte, főleg látva  a mostani árakat. Akkor én csak szemlélője voltam a munkának. A tetőmet 3 nap alatt cserélték le, laposról sátortetőre. Az egészet úgy, hogy én terveztem meg egy gagyi coreldraw rajzolóprogrammal. A legnagyobb dicséretet akkor kaptam, mivel minden méret, szög pontosan ült. Ez akkoriban nem volt jellemző a tervrajzoknál, az ácsokra volt bízva   a "látványterv" megvalósítás.
A csempéző burkolós 2 tagú csapat 3 nap alatt dobált le közel 150 négyzetmétert. Jó volt nézni, hogyan teljesítik minden kívánságomat, egy percet nem tanakodva a megoldáson.
szieszta 2024. 07. 25. 08:35
Előzmény: #224182  N0MAD

A "szakembereknek" ez az egyetlen mondókájuk van, mennyit kereshet külföldön. Még a legutolsó kocsmatöltelék is ezzel jött, mikor az építkezési törmeléket talicskázta.
Én most nagyon örülök, hogy ez jócskán visszaesett. Nem azért, mert mennyit spórolhatok, mert ez még nekem mindig túl drága. Csak eltűntek a BMW ből malteres munkaruhában kiugráló segédmunkások.
Nálunk egy futballista volt a legnagyobb munkaközvetítő. Először elhívták őt segédmunkásnak, aztán csinált egy kis csoportot és már maguk jártak 7 személyes autóval a fővárosba építkezésekre, egy év múlva meg már buszt bérelt, ami hordta a munkaerőt. Nem hittem a szememnek, mikor a 8 elemivel vásárolta  az ingatlanokat, meg a luxuskocsikat. A szivar sem maradhatott el, az lett a "védjegye".
Most már lehet látni tudományát, mert egy óriási adóssághegyen ül, se ingatlan, se autó. Többször láttam sorakozni koszos munkaruhában a munkaközvetítő előtt.
N0MAD 2024. 07. 25. 08:15
Előzmény: #224184  FR73
Ha a sütő árának fele-harmada emiatt a gari az nagy ötlet.
Amúgy dafke nem én kötöttem be hanem villanymérnök haver akit meghívtam egy ebédre. Hát bakker.
Igaz pecsétje neki se volt, de gondoltam majd elmázolok valami pecsétet ha gari gond lenne aztán olvasgassák. Hát nem lett. Gari ideig elszoktak menni a dolgok, gyártók se hülyék.
szieszta 2024. 07. 25. 08:12
Előzmény: #224178  Freszelés

Nekem a garázsom felépítése tolódott így háromnegyed évet. Most már nem tudom, hogy szerencse vagy a szerencsétlenség volt az, hogy az építésvezetőt jól ismertem, akár még barátnak is tekinthettem. Pontosan ezért tudta, hogy nálam lehet csúsztatni. Egészen addig tologatta  a belépőt, míg eljött a tél, akkor meg már én mondtam, hogy ne betonozzunk fagyban.
A másik gond az volt, hogy hozzám az aljanépet küldte, mert a fővárosban nem lehet rájuk bízni  a munkát, ott kell állni felettük. Ez meg csak egy garázs.
Egy szombati falazásnál hat ember volt beígérve és mivel helyi emberkék jöttek, kikészítettem nekik sört, egy kis pálinkát, ropit, kávét, kekszet, lássák milyen bőkezű vagyok. Aztán elmentünk kirándulni. Hazaérve látom, hogy hat sor tégla van csak lerakva, így hívtam a csoport vezetőt, mi történt. Azt hittem, aznap a falazás meglesz. Kiderült, hogy csak 2 embert tudott odaküldeni. Mivel nem volt felügyelet, mindent felfaltak és megittak és a nagy mámorban eddig jutottak. A szép az volt, hogy amit megcsináltak, azt is legszívesebben szétverettem volna. A 7 méteres falnak 5 cm es hasa volt.
Itt egy kicsit összemorogtunk, persze én voltam a hibás, minek itatom őket, de meg lett az eredménye, mert hétfőn 15 ember sürgött forgott a telkemen, 3 óra alatt felpattintva  a falakat és előkészítve a tető alá.
N0MAD 2024. 07. 25. 08:11
Előzmény: #224181  szieszta
Illetve nem ugyanaz az aládolgozás sem, most csak lehengereled és ott van.
Régen rokonnál kitaláltuk hogy amíg kórházban van gyorsan kifestünk rég gumihengerrel mintára festett kádárkockát. Hát nem a festék ment a hengerről a falra hanem a régi festék(ek) kis lemezkék formájában a hengerre. Jöttek elő az újságpapír felragasztással  javított falhibák. Azt a szopáshegyet ami ott volt.
Annak a normális festése tényleg szakembermeló volt és annak se gyors. De most a normális falra normális anyagok felhengerelése? Majd magunk.
Ennél jobban aggaszt az autószerelőkön spóroló népesség, annak számomra is lehet kellemetlen következménye.
Illetve ugye ökonómia 101: ugyanannyi penz van a gazdaságban de ha pörög akkor jól élünk, ha mindenki magának barkácsol mint rendszerváltáskor akkor majd nem él jól a z autószerelő se, az asztalos se, a villanyszerelő se, a festő se, de majd örülnek hogy okosba megcsinálták maguknak a többi szaki munkáját, de ügyis ráértek mert az ő szakmájukra sincs kereslet. Az adöbevételek meg ugye. A siker receptje.
FR73 2024. 07. 25. 08:06
Előzmény: #224182  N0MAD
Ki van ez találva, ha nem certified szerelő köti be, akkor gari ugrott.
Nekem 2018-ban még 15 ezerből megvolt a tűzhely bekötés, ami max 5 perc munka, de elszuszogott félórát is.
N0MAD 2024. 07. 25. 07:57
Előzmény: #224179  FR73
Illetve még az autöbaleset is gyakori, ne csak az autószerelőket okoljuk.
Nekem akkor szaladt tele amikor új sütő beköteséhez (falból kijön öt ér, csavaros kötés a sütő hátuljába, másfél perc netto munka) pár éve harmincas ajánlatot adott a szaki, majd amikor vártam autöbalesetezett, a következő általa adott időpontra már oda se mentem, de nem is hívott.
Kiszállási díj, my ass. Ő szervezi a helyszineket és a dátumokat, lehet nem debrecenből kellett érkeznie. És ki se jön ennyiért végül. Mondjuk menjen el egy órája (nem) a menetre parkolással liftezéssel,  hat milla havonta. Egy okj-s papírral jó esetben, hátom csavarhüzóval meg valami autóval mint beruházás. De ennyiért ki se jön.
Ok, legyen így, tudok én is öt csavart betekerni. Majd elmegy nemetországba villanyt hüzni hiszen ott ötször annyit keres, az harminc milla havonta. Már ha annyiért felkel reggel és nem mondja le. Hát, sok sikert a projecthez.
szieszta 2024. 07. 25. 07:53
Előzmény: #224176  Xis24

Ebben két dolog is közrejátszik.
Először is egyre használhatóbb festékek vannak, meg bármit kikevernek, előkészítenek az amatőr művésznek.
A másik meg a programozóból lett "profi" festőmázoló. A legtöbb szakember nem szakember, csak belevág, mert ezt én is meg tudom csinálni. Tényleg nem agysebészet a festés, de azért nem árt, ha az ember tudja, hogy mit miért.
Egy nagyon jó kisgépszerelőnek néztem végig a kínlódását, mikor nekiállt beszigetelni a házát. Én is értek hozzá, csak fel kell ragasztani. Megcsinálták. A legtöbb hungarocell táblát ki lehet venni a festék alatt és még távolabbról is látszik, milyen irányban húzták rá a színt.
Ezt a "színhúzást" én is kipróbáltam, egy régi épület hátulján. Olyan könnyedén csinálták a szakemberek, hogy ezért én sem akartam fizetni. Szerencsére mégis megfizettem. Mikor dolgoztak nálam, sokat kérdezgettem, hogy nekem miért nem ment és nagyon egyszerű volt a válasz. A gyakorlat. több száz hektárnyit húztak már el, az elején ők is kínlódtak. A legfontosabb emberük a keverős volt, ő folyamatosan mozgatta az anyagot és nem úgy adagolta a vizet, mint én (locsolótömlővel), hanem cseppenként.
Ugyan ez volt a kiskonyha kifestésénél. Amíg csak fehérre kellett, semmi gond nem volt, de mikor kitaláltuk, hogy színt is viszünk a boldogságunkhoz, az már csak  a kínlódás kategória volt. Ráadásul nem is rögtön látod a végeredményt, a száradás után jönnek elő a csíkok, meg a foltok.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek