Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Csak mondom akkoriban a lakások lakás értékhez viszonyított bérleti díj bruttó 8-10 % körül alakult... Mint alternatíva... (2015-2016-2017 ) nem volt valami vonzó ez az ajánlat a lakáshoz képest... még így sem... Tódulni fog ingatlan piac felé a tőke már aki tud... egy ilyen környezetben csak a késleltetett infláció követés miatt képesek lesek leszünk rá időben?
bocs ez egész szép...! Erre nem emlékeztem akkoriba valahol 0 és 1 % között volt az infla azért volt erre szükség...! https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200114/heteves-csucsra-ugrott-az-inflacio-412375 Ha ez lesz biztos lesz egy alternatíva egy hasonló felajánlva , hogy elérhesd a 3-4 % os éves hozamodat! mert a jelenlegi csak 1,5 % ot fog hozni... köszi..
."DE én olyan infláció papírt ez alatt a kormány alatt sose láttam ahol infla +5 % ot adtak volna.. a max infla +1,5 % volt... csak mondom...!" --- Én én is csak mondanék valamit, pl. 2015. május 13-ával induló 2018/K +3% kamatprémiummal: ErsteInvestment
Legyne igazad..! DE én olyan infláció papírt ez alatt a kormány alatt sose láttam ahol infla +5 % ot adtak volna.. a max infla +1,5 % volt... csak mondom...! Az idők változnak 5 % szép hozam volt régen a szuper állampapírra most meg már a lakás hozam is le tudja körözni mindezt...! ;-) Ha nem vagyok indiszkrét mikor szálltál ki? melyik évben hónapban? El sikerült találni pont a tetejét?
Olyan pörgés lesz, mint állat, falun drágább lesz a nm ár, mint Budán... ! A piac ráébred... hogy átbasszák a népet (bullshit ingatlanos duma, megindul mindenki :D ) https://www.youtube.com/watch?v=aYDtj7tEC4o
ecsém... elfelejtetted elég hamar azt, hogy nemrég még 5%-ért is egymást tiporták a zemberek hogy állampapírt vegyenek! Relax, az állam (jegybank, ÁKK) ha akarja akkor ad olyan kondíciót amivel vinni fogják a másik nevű állampapírt! Hívják pl "jóljár állampapír"-nak infla + 5% kamattyal. Kiszállsz a PMÁP-ból és átszállsz az újba. Pont úgy ahogy a MÁP-ból a PMÁP-ba. Ennyi! **** A pijac elvárja hogy tartsák a visszavételt akkor is ha nincs leírva sehová sem. Valami 0,25-1% maszatolás lehet, de olyan hogy ne vegyék vissza bármikor/brutál diszkontal az nem. Ha mégis akkor itt rohadt nagy gndok lesznek nem MINDENHOL. Ebbyi erővel a bankban levő pénzeket is lefoglalhatják bármikor... ***** A "ballib" kötődésű weboldalak NAGYbetűs címekkel hozzák le hogy vigyázz az állam finanszírozásával, mert nekik ez a hír és ellendrukkerei a jelenlegi kormánynak.
Egyik szavaddal ütöd a màsikat. Akkor nincs valaki csődközeli állapotban ha gebasz esetén is van B terv tudja kezelni. Itt meg ha gebasz van recseg ropog a Pannon puma alatt a talaj :D 2000 milliardos lesz az MNB bukó várhatóan év végére. Csak egy agyatlan fideszes gondolhatja , hogy ez nem probléma
Mint írtam NETTÓ-TISZTA a lakás esetén... Azaz ~1,2X >> 120% akkora %-t kell elkérni a bérlőtől. 5% 5% 6% 7% 7% 7% 7% A 7% az egy 40 milliós lakásra 233 eFt/hó díj
Húha, itt azért vannak ám problémák, amelyek mindenképpen újratervezést igényelnek, ugyanis 1,16x1,17x1,08x1,06x1,04x1,04x1,04=74%, míg 1,04x1,04x1,05x1,06x1,06x1,06x1,06=43% (-adó és egyéb költségek) és nem 73%.
Ha látni ,hogy ez a papír csak 3-4 % ot fok hozni a kövekező évben.... akkor mennyire és milyen összegért áfolyamért lesz vevő a papírodra? Lehet lesz de ilyen kamatra jó kiszálló már nem lessz lehet érdemes picit hamarabb a giga kamat kifizetése előtt időzíteni a feltörést? csak lamentálok rajta....
Napi árfolyamot jegyeznek ami bármi lehet ( napon belül is ) nem nyugtattál meg.. na mindegy.... Most már benne ülünk ( én legalább csak részben ) a hajóban...
Ez a kibocsátó... Aki a FORGALAMZÓ-kank adja el és aztán tőlük veszed meg. pl. a MÁK-tól :-) ---- A forgalmazóra pedig ez érvényes.... ---- Visszavásárlás A forgalmazók meghatározott feltételek mellett napi vételi árfolyamot jegyeznek a Prémium Magyar Állampapír sorozataira, így azok a lejáratot megelőzően a forgalmazók üzletszabályzatában leírtak szerint eladhatóak. ****** Nos?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link