Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 14:56
Előzmény: #266721  slash
Állampapír topikban azért megy anyavajgás mert egy két megszaladtnak nem adja ki a Fire életérzést a matek. Aki azt gondolta, hogy egyszerí 200-300 millió forint kamataiból komplett családot tud finan szírozni nyugati életszínvonalon az nagyott tévedett és ez után sem lehet. Marad a kemény munka, amíg mozogni bírsz, ez van...
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 14:47
Előzmény: #266718  slash
Ha visszaolvasol egyaltalán nem erről van szó, hanem a mögöttünk lévő 30 és alatti generációról. A cégnél a fele legalább ki akar menni, mert a lakhatáson és a kaján kívül, főleg egyedül nem tud előrébb jutni. Nem testvérem nekem nem gond a panel és ha 200 nál tartunk igen a mostani hitelmentes marad kiadasra és veszünk nagyobbatverzió lesz szerintem. Erről papoltam korábban, hogy nem fogom a vagyonom nagyobb részét 1db ingatlanba beleölni. Pedig nagyon vonzó lenne egy 160 200m közötti lakás. Azért valóban a világot és elsősorban vezetőinket hibáztatom, hogy az itthoni életszínvonalat keleti bérrel nyugati árszínvonalon próbáljuk eladni, megkezdődött a szolgáltatások áraiban is az átárazódás csak a minőség a fasorban nincs! Itt rohadok a tengerparton, egy 4 órás esti hajótúra nasival, innivalóval az olaszoknál 90 euró 4fő re, a BAHARtnál egy ora esti sétahajó 10 rugó.
melosX kedd, 13:55
Előzmény: #266737  terelemel
az oreg motoros 
  https://forum.portfolio.hu/user/ncseed
 a kelenfoldi panelbaro  
 hogy is mondta itt nemegyszer ?    kiadnam en hatarozott ideju 1-3 eves szerzodessel is (a mindket fel szamara vonatkozo jogi kovetkezmenyekkel)  de erre nincs igeny    vagy csak marginalis
akkor meg mirol beszelunk? 
terelemel kedd, 13:42
Előzmény: #266733  Bolton01

"Legtöbbször a kiköltözés is úgy zajlik, hogy akkor jövő hónaptól vagy hó végétől a felmondaná"
Ezt konnyu kezelni, ha pl 1 eves a szerzodes, es elobb mond fel, akkor bukja a 2 honap kauciot.
Ugyanugy, ha a tulaj nem tartja be, akkor o ad vissza dupla kauciot
melosX kedd, 13:30
Előzmény: #266735  melosX
es be ne irjatok itt nekem most ez nem lakaspiaci tema        mi melosok epitjuk javitjuk az ingatlanallomanyt 
melosX kedd, 13:28
Előzmény: #266734  slash2
jo hulye volt hogy kiadta melosoknak    sebaj fizeti a tanulopenzt  
irok nehany szamot    videki cimbijeim volt kollegaim (epitoipari szakik )  is itt meloznak ugy nevezik ezt hetelés     a matek otthon az orszag masik feleben netto 300k huf a fizu napi 10 ora minyusz kajaszunetre levonnak fel orat     a heteles napi + 4 rugo     mivel kicsi a gap ezert ruhellnek nagy altalanossagban Bp-re jonni emiatt nem a  tejes honapban hanem havi 1-2 het a kotelezoen elvart   a netto fizu nagyatlagban 350k  (ennyit a median berekrol ksh szinten  a szakkepzettseget nem igenylo munkakorokben minyimalber es vagy plusz 10/20 szazalek ez a rogvalosag videken    hagyjuk gyort stb ) 
na ezt a penzt egy Bp lakos szaki kirohogne   
de gazdasagi szempontbol a postiek hogy jarnak jobban?       draga Bp lakosu szakikkal    vagy nyomottabb aru    es az arversenyt a videki cegekkel fenntarto  helyzetben?  
slash2 kedd, 12:56
Előzmény: #266733  Bolton01
Most szívatták meg a haverom,  borsodi melósbanda odaadta a pesti házát a figyelmeztetésem ellenére. Nem hallgatott rám, először  fizettek 3 hónapot aztán csak himihumiztak a kapuban. fél évet és egy rakás pénzt bukott mire elfaroltak a mocsadékok.  ez itt a való világ  nem Prüsszel. 
Bolton01 kedd, 12:36
Előzmény: #266732  Goldstein17

Találkoztál Te például Magyarországon 3 vagy akár 9 éves szerződéssel? Ez itt a legnagyobb gond, a pénztelenséget leszámítva, a kiszámíthatatlanság ...
Bérlők (és a jelentkezők) nagy része nem tud időtávot mondani ... Legtöbbször a kiköltözés is úgy zajlik, hogy akkor jövő hónaptól vagy hó végétől a felmondaná... És hiába írsz le bármit, beszélsz még sok mindent, csak reménykedsz hogy nagyjából rendben adja vissza a lakást ... 
Na ez nincs nyugatabbra ... 
De nálunk is sokszor előfordult, hogy pl szingli de összejön valakivel, és költözés ... Vagy szétmennek és költözés... Vagy más melót kapott, költözés ... És hiába hivatkozol bármire, annyit ér a szerződés, amennyit a másik fél betart belőle ... 
Ahogy a legtöbben bérbeadók is írjuk, a bérleményt keresők nagy része minimális anyagi tartalékokkal, bizonytalan egzisztenciával lavíroz, és nagy részének szociális alapon kéne valami lakhatásféle, mert piaci alapon csak a trükközgetések és sok esetben otthagyott tartozások jellemzik a "szektort"
Goldstein17 kedd, 11:34
Előzmény: #266730  Bolton01
A lakás állapotfelmérésének a felét mi fizettük, egyéb költségünk egyik lakás bérlésénél sem volt. Ha 3 évnél hamarabb mentünk volna el akkor a kaució terhére lett volna levonás. Most jutott eszembe, hogy volt egy kis levonás a kaucióból, mert nem tudtuk hogy a gázkazánt nekünk kell évente ellenőríztetni, így ennek a költségét levonták, de csak egyszer 50 eurót. Egyébként érdekes, hogy 3 év elteltével, ha a bérlő nem jelzi hogy nem szeretné, a szerződés autómatikusan 9 évre hosszabbításra kerül.
Goldstein17 kedd, 11:02
Előzmény: #266726  sityaki
A Cinquantenairet szeretem a diadalívvel, arra szoktam menni biciklivel, ha a feleségemmel ebédelünk a  Berlaymontban.
Bolton01 kedd, 10:58
Előzmény: #266715  Goldstein17

A brüsszeli helyzetet nem merem, de Ausztriában, Svájcban, Olaszországban és Németországban élnek rokonok és közeli barátok.
Én nem 6-8 havi kaucióról beszéltem, hanem 6-8 havi bérleti díjról induláskor.
3 havi kaució többnyire az alap, + az első hónap bérleti díja + a közvetítő 1-2 havi díja (minden ügyintézéssel). Ez lazán kiad 6 havi bérleti díjat, és Ausztriában például előszeretettel külön letétet kérnek (vagy részben kifizetik) a konyhabútort például.
Neked valószínűleg volt egy erős igazolt jövedelmed és simán átmentél a FaceCheck-en is, de hidd el, messze nem ez az átlag.
Azt hogy a tulajdonos fizetett mindent, nehezen hiszem el, még legjobb szándék esetén is valószínűleg vastagon benne volt a bérleti díjadban mindennek a költsége. ( Ahogyan szinte alaptörvény, hogy mindent a végső fogyasztó fizet.)
Goldstein17 kedd, 10:57
Előzmény: #266725  Goldstein17
Mindenütt parkok, a legülönbözőbb változatokban az egésze, erőszerűtől a nagyon gondozott francia típusú parkokig. Az utcák zöldek és szuper rendezettek. Amikor hazatérek a második kerületbe, mindig szoknom kell, egy-két hétig úgy szoktam érezni magam mintha mucsfalván lennék.
sityaki kedd, 10:56
Előzmény: #266727  melosX
😀 Nem írom le még egyszer!
melosX kedd, 10:54
Előzmény: #266723  Goldstein17
sityakit kerdezd csak meg mit muvelt vele jopar eve a Bp lakaskiado amikor berelt     az ominozus Wc meg a bekamerazas temaban        jaj mennyit rohogtem a beirasan :DD
sityaki kedd, 10:54
Előzmény: #266723  Goldstein17
Laktam Brüsszelben is, utoljára az Archimède-en, aztán váltottam...
Goldstein17 kedd, 10:54
Előzmény: #266717  melosX
Brüsszel gyönyörű, legalábbis az a része amit én ismerek. Én főként Ixellesben, Uccleben és az utóbbi időben Watermaal Boisfortban fordulok meg. De most itthon vagyok már egy hónapja és csak szeptemberben megyek vissza.
melosX kedd, 10:52
Előzmény: #266722  slash
es csak az ossian
Goldstein17 kedd, 10:51
Előzmény: #266716  sityaki
Én mindkét tulajdonossal találkoztam a bérbeadás előtt utána csak most az utóbb bérelt ingatlannál léptünk kapcsolatba vele, mert problémánk volt a zuhannyal. A bérleti díj itt minden évben emelkedik, az emelést egy a statisztikai hivatal által közzétett korrekciós faktor alapján számítják ki.
slash
slash kedd, 10:46
Előzmény: #266720  melosX
így van Testvérem! 
slash
slash kedd, 10:46
Előzmény: #266712  Bolton01
Nem csinálok már semmit, a kecók maradnak. Állampapir topicban is megy a pánik nyilván aki több száz millával ül benne ott számít 0,5-1% mínusz. Lakáspiac is áll, a HUF erős most ezt maxoltam ki a nyaraló felújítással mert ott euróban számolok.  

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek