Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2026. 01. 16. 17:21
Előzmény: #263678  thinkpositive
Gyorsabban terjed, messzebre jut. Persze rosszabbul halljuk, de ez csak a mi hallószervünk miatt van, levegőre van optimalizálva.
Goldstein17 2026. 01. 16. 17:19
Előzmény: #263677  berlini
"A vizben a hang nem terjed."- Nocsak, ilyen okosságra nem számítottam ebben a topikban:)))
thinkpositive
thinkpositive 2026. 01. 16. 17:15
Előzmény: #263677  berlini
"A vizben a hang nem terjed."
ööö, bálna, tengeralattjáró, ;)
berlini
berlini 2026. 01. 16. 16:46
Előzmény: #263665  izommanvagyok
Hogy lehetsz ennyire naiv, hogy mindezt el is hisszük?
Ennyi hazugság, lebukás után?
Egyedül utazol és a család itt marad a szokásos 250 ezer ft/hó büdzsével?
Stoppolni fogsz és vándormuzsikosként próbálsz megélni?
De minek ahhoz még búvárkodni?
A vizben a hang nem terjed. (Lehet jobb is.)
berlini
berlini 2026. 01. 16. 16:41
Előzmény: #263671  Capi
...és állandóan öngólt lő.
Az angol szélsőjobboldali influenszer azért kapott börtönbüntetést, mert - mint később kiderült-  ártatlan embert vádolt meg. (Illetve iditott egy hecckampányt ellene.)
De ezek után, pedig birói döntés is született, nem volt hajlandó leirni, hogy tévedett.
Több év cirkusz után és sorozatos itéletek után itélték börtönbüntetésre, amivel ő a hasonszőrüek között  mártirrá vált.
FR73 2026. 01. 16. 15:53
Előzmény: #263673  thinkpositive
A csepeli panelkiadáshoz csak ártana az az  alapszintű angoltudás.
N0MAD 2026. 01. 16. 15:31
Megsértődve kilépett a fórumozásból mint a macskát szarni.
Intő példa hogy a neten már pogromokat se lehet szervezni.
Van katyvasz....
thinkpositive
thinkpositive 2026. 01. 16. 14:50
Előzmény: #263669  izommanvagyok
Függetlenül attól mit gondolok az esetről, nem biztos, hogy Dúró Dórát hiteles információforrásnak kellene tekinteni.
"másfél év börtönt kapott a brit férfi, mert kritizálta a bevándorlókat az általuk elkövetett terrortámadás után"
vs.
"I think it’s time for the British to gang together, hit the streets and start the slaughter. Violence and murder is the only way now. Start off burning every migrant hotel then head off to MPs’ houses and Parliament, we need to take over by FORCE."
https://www.newsweek.com/was-man-jailed-for-anti-immigrant-posts-viewed-33-times-what-to-know-11230796
Capi
Capi 2026. 01. 16. 14:37
Előzmény: #263669  izommanvagyok
Látszik, hogy mindenhol gondot okozol. :) Vajon miért kell állandóan osztani az észt? Milyen komplexus okozza ezt benned?
Értelmes mondandód lehet, de nem a propaganda és az állandóan beírt agyrémed.
Sztem itt nem vagyunk kiváncsiak arram hogy miért léptél....(amugy végre már éppen ideje). Nem izgulunk érted. Semmi nyomot nem hagytál itt. Na léptem.....hurrá.
A beírásod is erősíti a komplexusságodat. Tudjuk, kicsi van. Olvastuk. Van erre már orvosság. 
Capi
Capi 2026. 01. 16. 14:28
Előzmény: #263665  izommanvagyok
Kimaradt a ne legyen igazam és léptem. :) mostmár télleg léptem...:))))
Komolytalan kistáska vagy még mindig. 5en 500ezerből FIRE. A tervek jók, álmodozni lehet. A propagandá(d)ra nem vagyunk kiváncsiak.
Capi
Capi 2026. 01. 16. 14:24
https://index.hu/gazdasag/2026/01/16/ingatlan-ingatlanpiac-otthon-start-program-otthon-start-expo-panyi-miklos-elsolakas-vasarlas-otthonteremtes/

Felrobbantotta a hitelpiacot, megmozgatta az ingatlantranzakciókat, és közben hűteni kezdte a lakásárakat – ritkán indul el egyszerre ennyi irányból egy állami program hatása. Az Otthon Start néhány hónap alatt nemcsak a fiatal vásárlókat hozta helyzetbe, hanem a fejlesztőket is visszaterelte a pályára, miközben új egyensúly kezd kirajzolódni a piacon. A kormány szerint ez még csak a kezdet: a következő években dől el, valóban sikerül-e tartósan megfogni a lakásárakat és felpörgetni az építkezéseket.

Öt év alatt ötvenezer új lakás – és mi jön utánaArra is rákérdeztünk, hogy van-e konkrét számszerű cél a program mögött. Panyi Miklós azt mondta, a kormány kezdettől úgy számolt, hogy öt év alatt nagyjából 50 ezerrel nőhet az új építésű lakások száma a program hatására. Ez szerinte már nagyban hozzájárul ahhoz az évi 30–35 ezres éves építési volumenhez, amelyet egészséges szintnek tartanak.Azt is hozzátette, hogya 2026-os év még mindig csak a felfutás éve, az igazán erős évek 2027 és 2029 között jöhetnek.Mivel az elmúlt években jelentős lakáshiány halmozódott fel, a kereslet várhatóan tartós marad, nemcsak az Otthon Start kedvezményezettjei, hanem más vásárlók részéről is. Így a fejlesztők már most további több tízezer lakás előkészítésén dolgoznak.

Arra a felvetésre, hogy az árkorlát nem vezet-e minőségromláshoz, az államtitkár azt válaszolta, hogy a verseny, a hatósági ellenőrzés és a fejlesztők hosszú távú piaci érdekei együtt ezt kizárják. Szerinte nem a minőségen, hanem a szabályozási és adminisztratív környezet egyszerűsítésén lehet spórolni, amit a kormány a kiemelt beruházási rendszerrel biztosít. Ráadásul – mutatott rá az államtitkár –, a fejlesztéseket olyan ismert vállalatok végzik, melyek nem engedhetik meg maguknak, hogy minőségi csorba essen hírnevükön.Kombinálható támogatások, rugalmas életutakAz Otthon Start más támogatásokkal is kombinálható. Az államtitkár elmondta, hogy az igénylők közel fele házas, és körülbelül 16–18 százalékuk él a csok plusz lehetőségével is. Azt is kiemelte, hogy a rendszer rugalmas: aki ma Otthon Starttal vesz lakást, később kombinálhatja csok plusszal, falusi csokkal vagy babaváró hitellel. Utóbbi fontos kitétel. Erre irányuló kérdésünkre az államtitkár megerősítette:amennyiben egy pár kisebb, Otthon Start hitellel vásárolt lakásból a család bővülése miatt nagyobba költözik, akkor az Otthon Start hitel a költözéskor új konstrukcióba rendezhető, és az új ingatlanhoz a kapcsolódó támogatások – például a csok plusz – is igénybe vehetők.„Ez azért fontos, mert nem kényszerít azonnali, végleges életdöntésekre, hanem lehetővé teszi, hogy a fiatalok fokozatosan haladjanak előre. 

A társadalmi hatás már most látszik: 2025 őszén a házasságkötések száma 10–12 százalékkal nőtt, amit részben a lakástámogatások ösztönző erejének tulajdonítanak” – emelte ki Panyi Miklós, aki összegzésként úgy fogalmazott, hogy „a program nemcsak lakáspolitikai, hanem gazdaság- és társadalompolitikai eszköz is egyszerre, mert egyszerre támogatja a fiatalokat, az építőipart és a piaci egyensúly helyreállítását.„Ez nem csak arról szól, hogy lakásokat építünk, hanem arról is, hogy egy egészségesebb, kiszámíthatóbb lakáspiacot hozunk létre középtávon” – zárta gondolatait az államtitkár.
izommanvagyok 2026. 01. 16. 12:37
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A döntésem oka, hogy befejezem a fórumozást kommentelést ez :
https://www.facebook.com/durodora/posts/egyszer%C5%B1en-nincs-ilyen-m%C3%A1sf%C3%A9l-%C3%A9v-b%C3%B6rt%C3%B6nt-kapott-a-brit-f%C3%A9rfi-mert-kritiz%C3%A1lta-a-b/1428369288859921/
Börtön jár már az  angoloknál is kommentelt rokonja felnyomta 36 an látták a posztot 1,5 év börtön! ilyen világ lesz idehaza is hamarosan. Multkor egy ellenzéki youtube alá kommenteltem semmi csúnyát csak leírtam a szőlő utcába video felvételek bizonyítják tömegverekedések vannak ezeket nem lehet megfékezni. 
az eredmény az lett hogy valaki megfenyegetett pdf et csinál a kommentemről és börtönbe tesz ha nyernek.
Ez nem vicc jobb csendbe maradni. Úgyis arra szavazok akire nem érdekel.
Itt is ha ellenzéki politikai színezete van a kommentnek akkor mehet ha kormánypárti akkor pedig tiltanak  ( 30 nap)
Kicsit elegem van belőle így semmi értelme hozzászólni bármihez is úgyis tiltva leszek  felesleges időpocsékolás ide írogatni is. csendbe marad a többség leszavaz aztán kész ha már ilyen világot élünk
szomorú de ez van na léptem!
Most csak azért írtam ide, hogy tudjátok mi az oka , az eltűnésemnek. 
Szerintem megoldom bármi is legyen a jó sorom nem kell izgulni értem sziasztok!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
izommanvagyok 2026. 01. 16. 12:37

izommanvagyok 2026. 01. 16. 12:27
Amúgy BUÉK mindenkinek!
izommanvagyok 2026. 01. 16. 12:27
Előzmény: #263650  Spiller
Igen már szoktatom magam az új világhoz ( adóelkerülés )hasitasival szaladgáltam mire kidobott az  egyik lakó az ablakon , mert emelni akartam ráadásnak . 😉 Nem nem én vagyok ha rám céloztál.. Kicsit az 1 hónapos tiltás kiírtotta belőlem a fórumozási hajlandóságom ha már a más hangokat nem szabad leírni ide ( kormánypárti beütéssel ami kapcsolatos a befektetések és ingatlanhoz) akkor inkább nem is fórumozom mindenki örömére. Úgyis lesz ahogy lesz .. idén nagy terveim vannak ( elég volt a földközi tenger térsége )  elkezdem falni az életet 2 hét Egyiptom tavasz 2 hét ősz ( Búvár vagyok ) nagyon izgatottan várom és tervezem  élem a középszerű középosztály életet amíg lehet. Fire bekészítve vagy idén vagy jövőre megvalósul sok sok kalanddal! 😉 Na sziasztok ! ( felesleges itt írogatni értékes időtöket jobb másra fordítani a dolgok folyására úgyse lesztek)
izommanvagyok 2026. 01. 16. 12:26
Előzmény: #263650  Spiller
Igen már szoktatom magam az új világhoz ( adóelkerülés )hasitasival szaladgáltam mire kidobott az  egyik lakó az ablakon , mert emelni akartam ráadásnak . 😉 Nem nem én vagyok ha rám céloztál.. Kicsit az 1 hónapos tiltás kiírtotta belőlem a fórumozási hajlandóságom ha már a más hangokat nem szabad leírni ide ( kormánypárti beütéssel ami kapcsolatos a befektetések és ingatlanhoz) akkor inkább nem is fórumozom mindenki örömére. Úgyis lesz ahogy lesz .. idén nagy terveim vannak ( elég volt a földközi tenger térsége )  elkezdem falni az életet 2 hét Egyiptom tavasz 2 hét ősz ( Búvár vagyok ) nagyon izgatottan várom és tervezem  élem a középszerű középosztály életet amíg lehet. Fire bekészítve vagy idén vagy jövőre megvalósul sok sok kalanddal! 😉 Na sziasztok ! ( felesleges itt írogatni értékes időtöket jobb másra fordítani a dolgok folyására úgyse lesztek)
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 16. 11:40
Előzmény: #263663  Vodafonelive
Nana... azért mégiscsak Európa és a világ amit ismerünk szívcsakrájáról beszélsz!
Legyél már tisztelettel az anyafölg felé... itt a büdös hús is olyan finom mint a Wago steak amit egész életében sörrel itattak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 01. 16. 11:38
Előzmény: #263655  z0li23
És Graz egy olyan város ahol van munkalehetőség. Nevetséges, hogy kicsit több, mint 40M forint átszámítva. (mellékköltséggel együtt) Miért drágább Magyarországon és főleg Budapesten az ingatlan, mint ott ahol több a fizetés, a lehetőség és az életminőség?
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 16. 11:37
Előzmény: #263657  Pistike12
Pont emiatt mondom, hogy ÉN úgy számolok, hogy semmiféle támogatással MA nehezebb ingatlanhoz jutni mint XX évvel ezelőtt. 
Utána meg kapom, hogy soha nem volt ilyen jó, meg ennyi támogatás meg kiskutyafüle... Aztán elmennek és leszavaznak a narancsra... Az ideg ilyenkor picit elkezd lüktet a halántékomon... 
Pistike12 2026. 01. 16. 11:19
Előzmény: #263660  Nandi
Melyik projekt ez? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek