Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én attól óvnék mindenkit, hogy nagy reményeket fűzzön pár olyan jelnek mint: - kinálatnövekedés - tranzakciószám csökkenés Nem látom a kinálat olyan mértékű emelkedését ami jövőbeni árcsökkenésre utalna. A tranzakciószám csökkenés Budapesten 2018-tól éveken át folyt áremelkedés mellett. Szerintem sem folyik tovább az éves kétszámjegyű áremelkedés az év második felében. Valszeg bekövetkezik egy lassúbb, esetleg csak az infláció ütemét elérő áremelkedés egy olyan 12 hónap után ahol voltak piaci szegmensek, ahol az árak 15-20%-ot emelkedtek. (Itt nálunk a lakópark épitésének utolsó ütemében a beruházó 1 hónap alatt emelt kétszer, összesen15%-ot, ahogyan irtam pár hete)
' 27-ben lesz kész, 10-90 a finanszírozás, novemberben beraktam 10%-ot, közben már 15%-ot mentek az árak, tehát 5 hónap alatt 150 % pluszban vagyok a lakáson virtuálba'. Vettem 2 db tárolót is, szintén 10-90 ben, ezek a bekerülési ár duplájáért mennek jelenéleg a com-on (gondolom mert külsős máshogy nem tud bekerülni), tehát az ott beadott pár százezer forintom már akkor is több száz százalékot hozott ha mondjuk csak másfélszeres árral számolok. A bérletiből hozam az valóban nem lesz egetverő, cserébe értékálló duna parti, prémium lakópark, és akkor még most jött mellé a BYD 2k fős irodával. Nem olyan rossz.
Borzasztó lehetett, az állandó fulladás, miközben a családodra gondolsz... Szörnyű még belegondolni is. slash "Olvastátok hogy a BYD Újbudára viszi a fehérgalléros melót? 2000 fős irodaházat már meg is vették. Jövöre 100M lesz egy panel ott. Eszméletlen amit Újbuda művel , az irigység megesz" Szerintem nincs miért. Milyen havi négyzetméteráron lehet ott egy lakást kiadni és ehhez képes mennyibe kerül? Az 1.8 milliós négyzetméterárat (berendezéssel, illetékkel 2 millió felett) termeled majd vissza havi 6 ezrenként? Ennél összehasonlíthatatlanul jobb volt a belvárosi befektetés, még hosszú távú lakások esetén is.
tökéletesen meggyőztél: az OTP részvény vásárlás többet hozó közvetett ingatlanbefektetés mint a gspark részvény vásárlás . és abban a tekintetben is meggyőztél, hogy nagy bajban vagyok, mivel a 2646 db gspark részvényem kicsit több mint 1 év alatt 44,77 %-nyi árfolyam növekedést szenvedett el euróban a tegnapi zárót figyelembe véve (és ezzel a covid előtti ath 81,45%-át is elérte) . és ha ez nem lenne elég istencsapása, még az is tetézi a nagy a bajt, hogy közben - a kb két hét múlva érkező osztalékot is figyelembe véve - összesen 15,70 %-nyi netto osztalékot is hozott euroban és ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ez a 2646 vb részvény - az összes sallangot figyelembe véve - 394 forint költségű euróba került nekem, végképp belátom hogy a jelen állás szerint siralmas, hatalmas veszteséget termelő közvetett ingatlanbefektetést hajtottam végre a gspark részvény vásárlásával . és hogy voltak részvények amik többet hoztak ez idő alatt? igen és voltak amikben dollármilliárdok váltak köddé? igen . a két utóbbi egyike sem gond, az igazi baj az én gspark befektetésem, nem kicsi baj, hanem hatalmas mélyen és nyilvánosan szégyenlem magam miatta
Az IP West irodaház, ahol a 2,000 meló lesz a Budafoki 91-93 alatt található. Az én tavaly novemberi befektetésem meg a Budafoki 64 alatt (Metrodom River). Nem volt olcsó, (1,82m/nm), de úgy voltam vele, hogy ott nem lehet rossz üzletet kötni. Egyelőre úgy néz ki, igazam volt.
Mi lett a kelenföldi panelek árából? Ingatlan? Olvastátok hogy a BYD Újbudára viszi a fehérgalléros melót? 2000 fős irodaházat már meg is vették. Jövöre 100M lesz egy panel ott. Eszméletlen amit Újbuda művel , az irigység megesz, tegnap is voltam arrafelé , munkaügyben sétálgatás a Kosztolányin, beültem az Allle-ba egy kávéra egy barátommal, aki a régi MOL székházba dolgozik. Szakít minden ott! Már minden haver Újbudán lakik, ez a hajó nekem elment,.. :-(
Köszönöm szépen. És viszont kívánom Neked is!! Fiatal koromban sok harcban, benne voltam, muszáj volt (Borsod.. ), de ez volt az igazi nagy harc..Tudnék mesélni hogy ezek a sárga és kek oxigenplackokat meg 23 januarjaban is csak úgy hordták fel a kórház raktárból.. Már amire homályosan emlékszem,a sürgősségin. meg tele volt a váró, meg a triazsban is a nagy kapkodás.. És bizony nem 70-80 évesekkel... És a postcovid tünetek maradványba. Az az előtti első covid meg maga pokol volt, és tovább mint 8 nap.... ugye a fulladas.... a legijesztobb kinzas... ...
Akkor én jobb vagyok még a magyar részvény piacon is. :)) "" -Placi82- (2023. 11. 26. 20:11)Én azt mondtam, hogy ANY t vettem a múlt hét elején. Szerintem nem rossz cég a kis cap. kategoriaban. Be van állítva hogy 2200 Ft ön eladja. Mert kb szerintem akkor lesz árába. Ezt el fogja érni. Utána néztem az Angolai biznisznek is. Úgy döntöttem. Nekem nincsenek előiteleteim, semmivel se kapcsolatban a tőzsdén. Az USA piac is olyan szét erőszakolt manipulált piac lett, hogy párját ritkitja. Ott se érdemes fundaentum alapján ítélni már 2 éve! Az ANY legalább egy jó fundamentumu cég és meg is indult. Már évek óta nem volt magyar reszvenyenyem. Amúgy ne félts engem, nem vagyok én olyan h.lye, mint ahogy itt a fórumon eljatszom. 😉 De ettől függetlenül köszönöm. :)) Téma: Financial Forecasts"" Végül, bevalllom nem 2200 magassagaban adtam el, mert olyan hiper gyorsan emelkedett, hogy ilyenkor mindig vissza veszem azaz kikapom stoppot!!! , és végül 3660 Ft on adtam el, azért azon mert azon volt meg a kb 100% profit. És hozzá néztem az akkori osztalékot, és annak hanyadosat. És így döntöttem.... Azóta már valahol 7000 magasság fele járhat, ergo előadásom után még 100%ozott egyet... De nekem Kanadai Ausztral, Dél-Afrika, Kínai, Német és (( USA)) piac játszik... Meg ilyen tradeles pár K val naponta a vajas-mézes kenyerre valóra 😉 Legjobb céget szúrtam ki akkor is az egész komplett BET én, nem azért mert látnok vagyok, csak megérzés, és adatelemzes,funda. .... Aztán lett is belőle 4*szerezes plusz az osztalékok.. Kár.... De már itt nem veszem vissza..... Megkerdezed szépen megmondom neked mit vegyel, tavaly.. gondolom az euróban jegyzett story is vonzó volt neked , de azt is megmondtam volna így ne félj az 500 as eurotol, amitől tavaly riogattak sokan más topikokban. , mert jó volt a kulker mérleg, és ha kell intervenciózik az MNB.. Csak szépen kerdjed es ne bunkozzal velem, mint itt mindenkivel... :)) Amugy kicsit bosszankodok f.szert adtam el ezt a jó kis osztis céget. Hisz tupontosan tudtam hogy a BUX No. 1 cége... De mint mondtam én mindig túlon túl hamar szállok ki, és adok el, igaz szinte mindig valamennyi profittal... !!!! Utalok veszteni, mint a sakkban és az ultiban is....Nem is szoktam.. Talan ebből fakad a biztonsági játékom... Csak nyerni szeretek,ezekben szoktam is... Ingatlanbol is túl hamar szálltam, ki, franc se gondolta hogy Kelenföldi paneljaim 70 lesznek, én meg, offoltam őket 40 es szinten.... No, de 10-12 között vettem... Itt is túl hamar szálltam ki......Ez is lehetne a Nick nevem, " túl hamar adok el" :)
Én a kínálat emelkedéséből származó előnyöket szeretném kihasználni. Nekem igazából nem sürgős a vásárlás. Árcsökkenésre nem, de a kínálat bővülésére, tehát jobb vételi lehetőségekre számítok.
Nem kellene ennyire hülyének nézni itt senkit. OTP-be fektetni nem az a kategória kockázat/hozam szempontból mint az ingatlanpiacba aminek egyik formája az üzleti célű ingatlanhasznositás. Az OTP-d 5 hét alatt több mint 50%-ot hozott (nekem 300%-ot a certiken), de rám (is) a frászt hozta, amikor előtte április elején naponta 3-8%-ot esett és leesett az ATH-ról összesen vagy 40%-ot bukva
Amióta megjelentél itt és gyorsan kiderült, hogy Munison újjászületése vagy, azóta gondolkodom időnként el azon, hogy Munison miért nem volt még sikeres vállalkozó, (aki még Széles Gábort is barátjának, sőt példaképének tekinti.) És hogy kinek készited ezt a naponta kisugárzott műsort? ki hiszi mindezt el? Mi ez? Egy körmönfort inteligencia teszt?
Téglát akkor érdemes venni amikor utána beépited. De komolyra forditva. Még Budapesten is a vevők 2/3-a lakhatási vevő. Azt pedig nem nagyon lehet elodázni. És az elmúlt évek is azt mutatják, hogy nagyon nem érdemes. Befektetőként pedig a fő szempont a lokáció. ha az stimmel, akkor hiába reménykedsz, hogy majd 1-2 év mulva jobban tudsz azon a környéken, abban a házban lakást venni.
igen következterés nélküli megfigyelések haszna pontosan annyi mit a következtetés nélküli megfigyeléseké neked valók kenheted őket a hajadra és a fejbőrödet is ápolja
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link