Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 05. 16. 21:01
Előzmény: #246298  AnlegerFerenc

ez jó, egyre jobb, szeretem
folytasd
(mondd el mi a hiba a tavaly első félévben tbsz-re vett 8,98-as átlagárú 2646 db gspark részvényeimmel, amik tavaly 0,7 euró, és idén 0,71 euró osztalékot hozott, és a mai zárója  4,02 euróval magasabb mint az átlagáruk)
és a Trump féle ökörködés eredményeként néhány hete vettem még hozzá 930 darabot 11,75-ön, immár nem tbsz-re
írd meg pajtás: mekkora szarban vagyok ezzel mint közvetett ingatlanbefektetéssel
kiváncsian várom, ne sunnyogj el
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 05. 16. 20:47
Előzmény: #246296  DaGi
Ilyet ebben a topikban nem szabad leírni, mert aztán téged is megtalál 1-2 megkeseredett "lenyugvónapnakisvanereje"...
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 05. 16. 20:44
Előzmény: #246291  Törölt felhasználó
Mondja ezt az, akinek a részvénybefektetése (GSPark) a kötvénypiaci hozamokkal konkurál. Ha nem haragszik meg, nem tekintem mérvadónak a kritikáját.
FatFIRE 2025. 05. 16. 20:43
Előzmény: #246294  Spiller
Ez az embertípus az élet általa vélt igazságtalanságait szeretné ezzel a piti kötekedéssel kompenzálni. Régi problémájuk ez már, 40-50 éve a KFT kifejezetten nekik írta az Elizabet című számát. 
"Az a baj, hogy a nők vagy csúnyák, vagy szépek és buták.
Vagy ha szépek és okosak is egyben, nem állnak szóba velem.
Ki érti ezt? Ki érti ezt? Én nem."
😂
https://youtu.be/Zz1IPGP7ff0
DaGi 2025. 05. 16. 20:35
Előzmény: #246289  Zedisdead
Én írom az ingatlan.com kínálatát heti szinten, májusban még áprilishoz képest is nőtt a kínálat emelkedés sebessége. A múlt heti volt az elmúlt 5 és fél év legnagyobb kínálat növekedése Budapesten. De ahogy kinéz, a jelenlegi sem teljesen esélytelen a rekorddöntésre. Áprilist az ingatlanértékesítésben érdekelt piacrész igyekezett a húsvétra, meg a hosszú hétvégékre kenni. Ami valóban csökkenteni szokta a mozgást, de nem csak az érdeklődők, hanem az kínálat oldalán is. Viszont mégis az látszik eddig, hogy a május két hét alatt már akkorát nőtt, mint április egész hónapban. Jövő héten még lesz egy utolsó, nagyobb adag PMÁP tőke lejárat és kifizetés idén, aztán ez a hatás már annyira se lesz meg, mint eddig. Szóval május végén még egy kis extra keresletre számítanék, aztán ugyanolyan kopár piac várható a továbbiakban, mint 2023-ban. Persze csak az eddig látható gazdasági folyamatok alapján.
Spiller 2025. 05. 16. 20:33
Előzmény: #246249  slash
Nem zuhanorepules. Keszulsz a leszallasra.  Porog a ringlispil egyszer csa mar nem vagy rajta. Ismerek parat akik 70-75eves korukig toltak a bizniszt. 65felett mar csak strategak szakertok es dolgoztattak. Fitten tartotta oket, ereztek elnek nem volt beszukulve az eletuk. Sokan abrandoznak korai nyugdijrol, akiket ismerek mar 50evesen megtehettek volna de eszukbe sem jutot. Evi 3x 1honapot utaznak vagy lent vannak  a hazuknal valahol. 
Spiller 2025. 05. 16. 20:16
Előzmény: #246261  Goldstein17
Vannak ilyen kötekedős fajtak. Egy hozzaszolasuk nincs ami nem valaki vagy valami ellen menne. 
FatFIRE 2025. 05. 16. 19:39
Előzmény: #246274  AnlegerFerenc
"Nem kell őket sajnálni. Ők voltak a pánikvásárlók, akik nem akartak lemaradni a rakétáról. Őket nevezik az újságírók befektetőknek..."
Őket is befektetőknek nevezik, de a befektetők sokfélék lehetnek. Van olyan ismerősöm, aki a Dohány utcai zsinagóga közelében levő lakásra kötött életjáradéki szerződést, a néni pár hónap múlva meghalt. Mivel pénze több lakás vétele után alig maradt a felújításra, tovább vitte a lakás eredeti stílusát, az ecseri ócskás piacon és hagyatékkal foglalkozó cigányoktól menórákat és judaisztika körébe sorolt könyveket és egyebeket vett. Azóta rengeteg elégedett izraeli vendég hálálja meg neki a lakberendezést, olcsó, költséghatékony, szerencsés és leleményes volt egyszerre. 😊
De befektetőnek hívták Ungár Péter édesapját is, akinek hatalmas, olcsón megszerzett ingatlanérdekeltsége lett arrafelé, amit később a felesége és gyermekei örököltek.
Törölt felhasználó 2025. 05. 16. 19:34
Előzmény: #246177  guesswho

végeztem a Ki a gettóból-al
kár hogy nem 10-15 évvel ezelőtt olvastam el, bár magamtól is valami hasonló képet raktam össze a nagy háború előtti Pestről, és így most nagyon érthető volt ez a két regény
még olvasgattam ezt azt a Kóbor Tamásról, a Krúdy is valamennyire a mesterének tartotta, és a Móricz pályafutásának indulásához is hozzájárult valamennyire  
évtizedekig olvasott, termékeny és népszerű volt
az meglepett hogy bejáratos volt a Tisza Kálmánhoz, és barátja volt az Istvánnak
szépet írt a sógoráról is
.
http://www.restancia.hu/legendak/schreiter-kobor.html
Törölt felhasználó 2025. 05. 16. 19:15
Előzmény: #246285  AnlegerFerenc

ha csupán a trendben bízol akkor biztos nem mindegy mindegy hogy mikor veszel
ha képes vagy felismerni, megtalálni a trendtől jelentősen eltérő jelenűt és jövőjűt akkor más a helyzet
de ehhez kell némi plusz energia is, na meg kicsinyke tudomány sem árt
tehát nem tudja bárki megcsinálni
láthatóan magadat sem tartod rá képesnek
nem baj, nem kötelező
vaktyuk99
vaktyuk99 2025. 05. 16. 19:04
Előzmény: #246285  AnlegerFerenc
Nálunk itt Győrben voltak érdekes jelenséget. Van rokonunk, akinek 3 éve valóban szenvedős a dolog másik ismerősnek meg szárnyal. Arra sem lehet fogni, hogy az egyik jobb hely mint a másik. Feleségem Pécs környéki, na ott teljes halál az ingatlanpiac.
Zedisdead 2025. 05. 16. 18:23
Előzmény: #246265  DaGi
Van egy olyan trend is sztem, hogy az értékesitési idő rövidülése miatt sokan nem fogadnak ingatlanost, ezért a radar alatt mennek dealek. Bárha valaki mindennap lescrapeli a .com ot, akkor elég jól lekövetheti a piac mozgását. Amit leszednek róla, azt általában eladják pár %kal kevesebbért, mint a kirakott ár.
Pistike12 2025. 05. 16. 17:48
Előzmény: #246229  Placi82
Sajnos ilyen ez a fos. Az oltasig nem kaptam el. Utana 4x. Azbelso haromnal a post covid volt szar (iszonyu faradtsag es remalmok illetve insomnia) Most februarban 4x. 2x 5cm folt a tudomon. Vmi borzalom volt az elso 8 nap.(40c laz, legszomj stb....) Jo esely volt h eldolok... Ismerosnel a ferje 43 evesen meghalt benne februarban.
A korhazban mondtak h siman zarni kellett volna februarban. Eleg sok sorstarsam volt a surgossegin... 
Jobbulast
Pistike12 2025. 05. 16. 17:41
Előzmény: #246264  palaver10
Jo ar, kozepes minoseg, jo finanszirozas. Brutalis repulozaj, sok kinai vevo. Nagyon sok. 
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 05. 16. 17:40
Előzmény: #246281  berlini
Én 350-es Telekom átlaggal nem érzem magam becsapva. Egy garázs árából egy lakás lett. Majd megy téglába, de leghamarabb jövőre.
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 05. 16. 17:34
Előzmény: #246278  Törölt felhasználó
Nekem is van pénzem ingatlanokban, de az elmúlt 2 évben nem az hozott a legjobban. Én nem kételkedem abban, hogy jó befektetés-e a tégla, én tudom hogy az. De téglát sem mindegy, hogy mikor vesz az ember.
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 05. 16. 17:33
Előzmény: #246278  Törölt felhasználó
Nekem is van pénzem ingatlanokban, de az elmúlt 2 évben nem az hozott a legjobban. Én nem kételkedem abban, hogy jó befektetés-e a tégla, én tudom hogy az. De téglát sem mindegy, hogy mikor vesz az ember.
Tibi123 2025. 05. 16. 17:21
Előzmény: #246275  tihamer
Amire sokan nem figyelnek, hogy nem kell bevételnek számolni a rezsit, de akkor nagyon pontosan, a fogyasztás alapján kell elszámolni a bérlővel, máskülönben nem felel meg a navnak a módszer. Van egy nagyon jó oldal, a NAV elég jól összefoglalja a lakásadózást: https://nav.gov.hu/print/Elethelyzetek-adozasa/vagyonugyek/Lakaskiadas
Nekem 3,57%-on pörög, de én a végén több ingatlant is megterheltem, amennyit csak elbírt. Ha ingyenpénzt adnak, el kell fogadni, sőt ez nem ingyenpénz volt, hanem még jobb, az állam még fizetett is havi appanázst, mert felvettem / felvettük a hitelt :)
Emlékszem, ment a károgás itt a fórumban is, meg az észosztás, hogy ők aztán nem hajolnak le havi pár tízezerért és szerintem a mai napig se értik, hogy valójában mi ment el az orruk előtt.
Jól csináltad, hogy vettél, ha találsz egy kéglit, ami jó helyen van, kiadható, jó állapotban, amennyire lehet, akkor nem károgni kell, hanem venni. Nem akarok túl hosszú kommenteket, majd mesélek erről később. Nézegettem kégliket, de különböző okokból távol tartottam magam az ingatlanpiactól. A pesti kéglit nem adtam el és nem is fogom most már soha, mert még csak hasonló minőségűt is nagyon nehéz lenne találni, de további kéglit nem vettem, mert ezek az ár/érték viszonyok pesten nekem értelmezhetetlenek.
Most vettem egy tárolót 6,5m2 1,75m + költségek, eléggé ár alatt, de jó ismerőstől és ez is egy olyan vétel volt, ahol nem károgni kellett, hanem megvenni. Illetve most valamiért úgy érzem, hogy figyelnem kell az ingatlanpiacot, ha jönne valamiféle turbulencia, akkor készen álljak. Most így érzem, de ennek semmiféle tudományos alapja sincs, csak megérzés, ami hibás is lehet.
Goldstein17 2025. 05. 16. 17:10
Előzmény: #246280  berlini
Na jó,  ezt nem gondoltam,  hogy valaki szó szerint veszi. Nyilván sokan látták ennek a lehetőségét. Engem ennek ellenére meglepett, hogy ennyire bejött. Már csak a folytatás kérdéses...
berlini
berlini 2025. 05. 16. 17:07
Előzmény: #246277  AnlegerFerenc
ez a önbecsapó szöveg megy itt már 6-7 éve.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek