Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az 'irracionális' az egyben univerzális mérőszám lenne? Merthogy - szvsz - nem mindegy, hogy gyerekzsúros lufi van, vagy zeppelin. Az utóbbi is a fussatok bolondok kategória, nem csak a háború.
Fel kell fognod az amit nekem is a nehéz.. Budapesti panelben már az új középosztály lakik. Őslakosok és az új jól kereső gen.akik össze tudnak kaparni egy 50 millás beugrót. Csak a téren a szotyi ugyanaz Ez a fura.
mindig megdöbbenek azon hogyha látom hogy valaki megdöbben azon, hogy az ingatlanpiac irracionális . milyen is lehetne, hiszen az emberek csinálják . 1944 augusztus elején az oroszok már a kárpátoknál jártak de a Jaross Andor még azon buzgólkodott hogy a fradi elnöke legyen, nem pedig a menekülésen, hogy még időben felkapaszkodhasson egy délamerikába induló hajóra mikor úgy látta racionálisnak hogy futni kéne, már késő volt, nem jutott messze, így aztán 46-ban kicsit kivégezték a markó utcában dehát ő sem tehetett róla,nem lehetett mindig racionális, hiszen embernek született
El tudom képzelni ezt az ovis beszélgetést. Az én apukám olyan gazdag, hogy meg tudott venni egy panellakást 100M forintért. Mondják a gyerekek. .. hűűű.... Marcika hazaballag a frissen újépítésű lakóparkba. Szomorúan mondja az apjának .. Az egyik osztálytársamék olyan gazdagok, hogy meg tudtak venni egy panellakást .. Sír, nagyon sír. Mi mikor leszünk ilyen gazdagok? - kérdi az apjától. Az apja válaszol. Soha.
Ezt 2 éve néztem meg, akkor 95 milliót kértek érte (akkor KP-ra sem engedett semmit a tulaj, ha ezen az áron elmegy neki, akkor jól tette, hogy várt). Pihentették 2 évet és újra felkerült: https://ingatlan.com/33276966 Nekünk a környék miatt lett volna jó (de hála égnek talátam jobbat 2023 második felében, ami nincsen ennyire lepukkanva), meg szoba szám miatt. Vizesedést nem láttam rajta, beton födémes, de nincsen szigetelve, tető kuka. Régi 5 cm-es szigetelés sem nyerő már. Gépészet is kuka. Talán kínaiak bérlik.
Miért? Megvan a közös nevező, mind a franciák, mind a törökök lecsukják az ellenzéket... Gondolom az ukrán korrupt rezsim egy világháborúnyi szekrényfia fegyverrel éppen jól jön.
Ezzel kapcsolatban múltkor olvastam egy jó pofa kommentet: Jó nagyot buktak az utolsó beszállók a tulipán mániában, cserébe azóta is Hollandia a virágkereskedelem egyik legnagyobb központja.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link