Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 04. 01. 15:41
csatlakozom a nem értőkhöz.
Ha az ingatlanbefektető vesz felújít kiad/elad az a világ rendje, ha a tanár manager csinálja ugyanazt akkor az felháborító.
Miért ő nem befektető? Vagy tanár ovönő ne kereshessen mert csak?
Felháborító hogy nem csak a tőzsdén lehet keresni amit talán még jobban megtolt a pénznyomtatás. 
Nem kicsit önellentmondásos felháborodás.
szieszta 2025. 04. 01. 15:39
Előzmény: #243173  berlini

Ez csak azért van, mert ő is szinte ingyen szeretne venni ingatlant, aztán 140 milláért árulni. Lenne mivel fényeznie magát, hogy milyen ügyes, okos és ő ezt tudja. Khmmmm - zve.
Mindenkinek meg van a lehetősége, ha nem ingatlan, akkor bármi mással pénz keresni. Ha 10 évvel ezelőtt belenyúl a bitcoinba, most ő lehetne a rohadék, aki több  ezerszereséért adhatná tovább az érdeklődőknek, akiknek megéri ennyit adni érte. De írja, hogy a tőzsdén is járatos, ott is vannak akár napi duplázások is.
A korábbi beírásai alapján mindent sokkal jobban tud, mint bárki más. Nem tudom, akkor miért nem veszi elő a jósgömbjét, és ad fel lottót.
Atti 2025. 04. 01. 15:37
Új lakásba kaptam árajánlatot elektromos redőnyre távirányítóval, alumíniumból.
1 erkély ajtó, 1 ablak.
Közvéleménykutatás:
Ha bérbe szeretném adni a kecót, kérjem az elektromos redőnyt, vagy inkább manuálisat rakassak?
lacikonyha 2025. 04. 01. 15:36
Előzmény: #243172  FR73

pedig érhető minden amit ír
.
 annak dacára hogy a gyerekkora egy részét a diszóólban töltötte malacok gondozásával, miután a suliból ép bőrrel hazaért a cigánysoron végzett szájkarate napi magasiskolai gyakorlat után, és két elletés között 7 éves korára kiolvasta a Jókai összest, amit a tanyasi nagygazda és magánkönyvtár üzemeltető nagyapja ráhagyott
most meg mindenkinek ingyen adja a klaviatúrájából kipotyogó komplett viág múlt, jelen és jövőmagyarázati igazgyöngyöket
.
joggal lehetünk csodálói, és örülhetünk a szerencsénknek hogy őt ide helyezte nekünk a mindenható isteni ajándékként
Peti84
Peti84 2025. 04. 01. 15:32
Előzmény: #243161  hunball2
Öreg nénje ügyesen csinálja, nichts kotyavetye (itt valós értelmet kap).
Pár öreg ha jól emlékszem mondta annó itt a fórumon is, hogy saját ingatlan vásárlásnál ne tököljetek, ha tetszik ajánlat és kézbecsapás, azonnal megvenni. 
Évek óta a kiárazódás valós veszély (van Budapesten) én is majdnem rászaladtam.... (csak a szerencsének köszönhető hogy nem). 
Emelet ráépítés úgy, hogy bent lakik a család 2 kisgyerekkel nem játék, Én elengedtem és 2021-ben, azt nagyon meg kell gondolni. 
Ha ez nem jön össze (úgy néz ki) akkor nem kell rajta többet agyalni, van tőkéd, fiatal vagy továbblépni és keresni a következő lehetőséget.     
Placi82 2025. 04. 01. 15:31
Előzmény: #243170  szieszta
Hát azért menj át, az FF topikba és kérdezd meg hogy 20%ot stabilan 2022 óta ki hozza??? Én ráadásul nem a BIG tech 7 vételével és nem index követést csináltam.
Fakatika és vegyünk teslát, meg NDX et azok már igencsak fáznak... 
Én nem😉
Amugy tudok kapálni is , anyám mellett megtanultam.... 
de egy gyártó üzemet is lazán elvezetek, és megszervezek... 😉. Már 2009 ben is... 
szieszta 2025. 04. 01. 15:24
Előzmény: #243167  Hobbyproperty

Ez a tipikus magyar irigység, meg a lenézés. A rohadék hogyan mer egyáltalán pénzt kérni az ingatlanjáért, amit annak idején sikerült olcsón megszereznie? 
De ő milyen ügyes, hogy zseniális befektetéseivel vagyonokat keres, vért izzadva a gombok nyomogatásával.
Ezerszer megkaptam, hogy könnyű neked, mert..... De miért nem csináltad te is? Szerencsém volt.....lehet, de mindig? Nem lehet, hogy van valami más is emögött?
Most kaptam én is egy jó munka ajánlatot. Mondja az ismerősöm, neked megint szerencséd volt. Biztos??? Nem lehet, hogy már bizonyítottam, valamit eddig is jól csináltam, azért éppen engem szólítottak meg???
Mindennek meg van az előzménye. A lottó fődíjért is tenni kell, fel kell adni a szelvényt.
berlini
berlini 2025. 04. 01. 15:23
Előzmény: #243166  Placi82
"Ennek az országnak gazdasági Mohács kell!!!! "
Ehhez nem kell komentár.
Menthetettlen vagy 
A középkorban az ilyenek vadultak meg olyan mértékben (mértéktelenül), hogy extázisban ostorozták polgártársaikat. (Mint Savonarola Firenzében.) 
Összehasonlitod a 30 évvel ezelőtti forintot a maival.
Ostorozod az eladót, merthogy biztosan szinte ingyen szerezte a lakást. (Ezt honna szeded?)
Elfeledkezel egy apró részletről, hogy az ingatlanért többen érdeklődnek, akik vagy mind hülyék, hogy megér nekik 140 millát vagy inkább Veled van a baj?
Szegény feleséged mit mond? (De őszintén!)
FR73 2025. 04. 01. 15:18
Szép hosszú írás.
Valamilyen furcsa okból te se a Max Planck intézetben vagy a Harvardon a hálózatok viselkedéstanát tanulmányozva nyomod, hanem inkább itt a mocsárban éled az életed, és a fórumon teszed közzé a disszertációdat.
siemens 2025. 04. 01. 15:17
Előzmény: #243163  Andy01
ÁÁáhhhh NINCS! 2. és a 12. kerületben 140 millóért, földszinti, kertkapcsolatos lakás nincs. (kis lakóközösség, felújított, min. 80 nm) Nincs kínálat!
szieszta 2025. 04. 01. 15:12

Azt nem gondolod, hogy a high press economy pénznyomtatás miatt tudod te is 10%-kal növelni évente vagyonod egy két gombot nyomogatva?
Ja az úgy rendben van, csak  a másik a rohadék, hogy keresni akar.
Érdekes kettős mérce. Aki naponta vért izzad a háznézegetőkkel jópofizva, hogy a legtöbbet ki tudja hozni vagyonából az a sátán, te meg a gombokat nyomogatva, könnyedén söpröd be a felvert árú részvények után a nyereségedet.
Elvégre TE pontosan látod, láttad a jövőt, csak Neked és senki másnak nincs ez a tehetsége. Akkor mi ez a siránkozás?
Senkit nem köteleznek, hogy 400 ezer euróért kell megvennie a lepusztult házat. Vagy megéri neki, vagy nem. Ugyanúgy a saját döntése, mint az eladónak, hogy mennyi az annyi.
A tőzsdére is jöhetne már a mohács, hogy ilyen gombnyomogatók mehessenek a TSZ-be kapálni, tudják meg, mi az igazi munka. :-) 
hunball2 2025. 04. 01. 15:02
Előzmény: #243165  DAXHU
Igen. A mértéke nem ugyanaz. A wekerlei jobb utcák felárát mi például hajlandóak vagyunk kifizetni. Itt ahhoz képest van még egy 1.5-ös szorzó.
hunball2 2025. 04. 01. 15:00
Figyelj, itt most nagyon sok mindenről írsz egyszerre, nem tudok mindenre válaszolni. Csak röviden. Szóval a tulajnak a történetét nem tudom. Nem tudom, milyen családból jött, mióta lakik itt. Annyit tudok, hogy tanár (igen!!!). Ellenben a férje egy nagy nyugati cégnél valamiféle menedzser. De ez a ház a nő tulajdona. Valahogy volt biztos oka, vagy a tőke anno vagy csak így osztották el maguk között. A tárgyalást is a nő intézi mindig, tehát ezért gondolom, hogy inkább az ő öröksége lehet, nem tudom. Ezt az ingatlant talán 20 éve vették, nem tanácstól, hanem egy öreg nő elhalálozása után a családtól. Ez megy itt mindig. Egy darabig tartogatták, majd felújították, és elkezdték kiadni. Most meg úgy gondolják, hogy ennél jobb ajánlat már nem lesz, reálértékben, el kell adni 140 M-ért. Amúgy pár házzal odébb laknak, így jutottak infóhoz gondolom.---
--
Szóval lehet itt szidni a kapitalizmust meg mindent, én se örülök a dolgoknak, de hát ez ilyen. A pénzből még több pénz lesz. Te is tudod. 
Hobbyproperty 2025. 04. 01. 14:58
Gratulálok, utáljuk mert öreg, mert "csak"óvonő volt...De ha esetleg ő lesz a vevő a Te eladó lakásodra amit Te 40 milliórt vettél 5 éve akkor Te vagy a király és a néni aranyos :)
Placi82 2025. 04. 01. 14:35
Tehát, ha jól értem van egy 70m2 és wekerlei sorház vagy ikerhaz? Inkább sorház lesz az egy 400-500m2 😢és kertel? Ha jól gondolom azért helyrajzi szám van, vagy csak ügyvédi megosztasos biszbasz...osztatlan kozostulajdon? 
Ha a tetoteret, ami 100 éves gondolom ferdesiku, és ha elviszed a vizet villanyt, és csinálsz normális szigetelés és fodemet, és rakoltesz 50 milliót akkor most idegbajjal akciosan megkaphatod 140 millioert plussz 7 millió illeték, ezt a Wekerlei munkastelepi csodát közel 400.000 euróért.???? Plusz felújításajd és a tetoterbeépites, és 100 éves házról beszulnk....Amit gondolom a vénasszony anno 1990 ben mint benntako óvónő, vagy valami hasonló szint, kb 10-12 havi óvonoi  fizetésért vett meg az akkori tanácstol... 🤣Vagy már akkor az önkormányzattól. Ez van mindenütt. És most ezért kér nagyarcal 140 millió Ft ot, amiben te szerencsés vagy merrt nem full nulláról indultatok a feleségeddel, de ha össze kell tenni a család melletti megélhetési költségekbol akkor kB egy élet is kevés rá 2 jó fizetésu diplomás párnak, és az 50 milliós felújítást nem is számolom. Az egy másik elet lenne pluszba kettőtöknek... Vagy hitelbe akkor 3 eletnyi emberolto
A vénasszony. Meg 80.000 Ft ért vette(tipp) de 10 esével hallottam anno a történeteket, mikor kérdeztem és hogy mióta tetszik tulajodonsa lenni az ingatlannak "hát 1977 ben utalta ki a tanács és sikerült utána megvenni!!!" khmmmmm .... És halkan súgom kb egy akkori  fehér skoda fabia árának a  harmadaert se vette meg!!!!!!!!!!!! .... 
Most meg 140.000.000. Ft
Szóljon már valaki Viktornak, hogy ennek a népnek egy gazdasági Mohács kell, mert a jó dolgukban pont ezek a ni.......ok vesznek meg nagy arcal. 
Hunball, én azt mondom, ha nem akarsz valni, menj az asszony után, ahogy elfigylem, okos asszony... ... Te már teljesen begozoltel,es szemellenzos lettél.. 
Nem csodalom, sok értelmes embert taszít a mélybe lelkileg  ez a high press economy pénznyomtatással. És sok idióta senkiházi beképzelt senkit nulla tehetséggel, zéró tudással, nimmandokat a véletlen gazdasági  fortuna konjukturalis időszaka meg megemelt mint a forgószél a buta  dagadt pulykát.... 
Bosszantó, tudom, én is pont 2.napja mondtam az a felesegemnek, hogy mit kell agyalnom, délutántól. Este 10 ig figyelni tőzsde hogy most nem írok le mennyi összegvagyonomat, de annak évente a 0.1X vagy 0.2 X azaz évente a tizedet vagy akár az otodet is  hozzateszem és vazze csak  jelenerteken!!!!! őrzöm meg az értéket az elmúlt években!!! Csak jelenerteken vert izzadva, kerekedve.. . És ezt nem sokan csinálják utánam piacon eveken át..... Stabilan. 
Es akkor ilyen vénasszonyok 10 havi óvonoi fizetésből vette 140 alatt nem adom a 100 éves szaromat ....
Ennek az országnak gazdasági Mohács kell!!!! 
Minden hülye meneto csomagnaklegyen már  vége, penzprint vége,  ilyen öl, an kamtstop, és egyéb stopoknak legyen vége és megszorítások, adoemelesek, etc..... Azaz a fiskalis poroszos  monetáris fegyelem. 
Felemelték a tanárok, az orvosok fizetését. Jobb lett a szolgáltatás..???????? Francokat, rosszabb. 
Még rosszabb. Pedig már jól keresnek az orvosok, tanárok... Nincs is panasz, plussz a mellékes, full. Orr gégészet vizsgálat a gyereknek 36.000?.ossszeszednek havi több milliiot
És jobb lett a színvonal adhatuunka aa tanároknak, orvosoknak, a magyar embernek 10 milliós havi fizetést is, akkor is ez lesz ami most van. 
Balkáni színvonal, Balkán egeszseguggyel... Megha 2 milliós is már a fizu akkor is.... Kirugni kell aki nem teljesít!!! 
Mondom gazdasági Mohács kell, hogy elvalljon már a sz. r a majtol, vagy az occsu a búzátol. 
Kitartást hunball! 
DAXHU 2025. 04. 01. 14:07
Ingatlan esetében szomszédot és környéket is veszünk, ezeknek felára van. Ahogy írod, szükségetek van az előző mondatban leírtakra, így bárhol nézelődtök felárat kell fizetni.
Murdoch 2025. 04. 01. 14:05
Ez korrekt összefoglaló. Mi speciel százéves házrészre még a xi-ben se ugrottunk volna bele, de ez a mi bajunk. Ellenben végigjártuk pont azt az utat, amit ti, beleértve a teljes budapesti agglót, szinte az összes kerületet, csak éppen covid őrület volt. Akkora felárat nem ért, pedig a lokáció/bejárásos dolog volt a kompromisszum, abban mi engedtünk (volna). Amúgy a volt kollégám a Wekerlén lakott, többször voltam ott, tagadhatatlan, hogy van egy hangulata. De a 180-200M erős, az már nyugaton is egy tapintható összeg. 
Na de nem véletlenül írtam, ha ragaszkodsz a helyhez és ott halovány a kínálat, az szivacs. 
Andy01 2025. 04. 01. 13:57
Előzmény: #243122  hunball2
Probald meg  12. ker. Hegyvideket is vegignezni. Nagyobb tarsashazi lakast, vagy sorhazat is majdnem kapsz mar ezert a penzert. Keress, foglalkozz vele, ne ragadj meg ott. Mashonnan is lehet kozlekedni. 
FR73 2025. 04. 01. 13:31
Hát ez bizony nem is olyan elrugaszkodott végeredmény ár/érték arány.
hunball2 2025. 04. 01. 13:19
Előzmény: #243139  Murdoch
Nem 20-at. Ha valaki elfogadja a földszintet, akkor nem kell ráköltenni semmit se, tök szépen teljesen felújított. Ha valaki be akarja építeni a tetőteret, akkor viszont 20-ból nincs meg, az abszolút minimum a 30. De szerintem az 40-50 milla körül lesz, az 50 felé húzva, ha vizet is visznek fel, mindent szépen megcsinálva. Tehát a vevő gyakorlatilag 180-200 körül fog teljesen felújított kb 110-120 m^2 nettós házat venni, 500 m^2 telekkel, kellemes privát szférával (nincs kagas ház, magas fal a látótérben), gazdag és a környékről gondoskodó szomszédsággal. 
.
 Az orvos nő állítólag a XVIII kerben háziorvos, oda persze hogy nem akar Budafokról meg Békásról bejárni. Itt élnek eleve, van legalább 140 M készpénzük, ők most lépnek nagyobb ingatlanba.
.
 Az internet mögül nyilván nem érzékelik a fórumtársak, hogy a csodás budafoki meg békásmegyeri régiók mellett hogyan lehetséges az, hogy ide gazdagok és igényes emberek költöztek. De ez van, az utcák kb. fele ilyen. Nem mindegyik, vannak szarabb részek. Oda mi se megyünk. De nagyon látszik, hogy melyik utcákban vannak a pénzesek. És azok az utcák kurva jól néznek ki, nagyon hangulatosak. Ez meg vonzza a többi beköltöző gazdagot.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek