Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 11. 10. 07:31
Előzmény: #231496  Vodafonelive
Hát kb két opció van, vagy feleli vagy fire.
Vagy csak szintentartja a vagyont ne inflálódjon el, rosszabb esetben tulképpen veszteséges ha a munkáját és minden költséget beleszámolunk.
Vagy ezek valamilyen kombináciöja. :D
N0MAD 2024. 11. 10. 07:26
Előzmény: #231480  Törölt felhasználó
“ Akár egy targoncás vagy egy burkoló, vizszerelö is milliókat kereshet.”
Mondjuk a targoncásnak napi 72órát kell hozzá targoncáznia, de oda se neki.
“ Régi elméletem az árak mindig a jövedelmekkel nönek, és elveszik töled az adott arányban a pénzed”
Elég régi elmélet lehet, azóta lebontották a vasfüggönyt. Na ezért jár vásárolni a fél ország külföldre. Aztan lehet pislogni hiába 27% az áfa ha nem gyün be.
FR73 2024. 11. 10. 07:25
A tyúkot amíg termeli a tojásokat, nem érdemes levágni.
A tőkejövedelem szépsége, hogy egyén szintjén kvázi korlátlan, míg a munkajövedelem nem.
Élethelyzet függő, van aki a tojásokat (bérleti díj, osztalék, kamat) elfogyasztja, van aki újra befekteti (több tyúk több tojást fog adni).
A kamatos kamat csodájához nem esszük meg.
Törölt felhasználó 2024. 11. 10. 07:14
A vagyon soha nem egy állandó dolog. Aki nem növeli lemarad.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 11. 10. 07:07
Előzmény: #231495  Törölt felhasználó
Csak tudnám ha a befektető mindig befektet, mit vesz a sikerdíjból? 🤔 Értem, hogy mindig gyűjt és gyűjt de abból a pluszból saját maga elmegy tanulni, utazni, magasabb minőségű ételt venni vagy étterembe járni, megvenni a 100. olyan terméket a lakás/házába ami baromira nem kell de megveszi?
Törölt felhasználó 2024. 11. 10. 06:59
Előzmény: #231466  hunball2
A fórumot olvasva a legtöbben befektetői státuszból tekintünk az árak emelkedésére vagy csökkenésére. Ha feltenném a kérdést, hogy valaha lesznek vagy sem a maihoz képest dupla áron az ingatlanok, akkor nyilván az esést várok is azt mondanák, hogy egyszer lesznek.  Az időtáv nagyon nem mindegy egy befektetőnek hisz a mi időnk véges.
Moka_Brikka 2024. 11. 10. 06:54
Előzmény: #231491  slash
:D
slash
slash 2024. 11. 10. 06:45
Előzmény: #231486  Törölt felhasználó
" Ráadásul egy csomó gázkészülék garanciája csak akkor érvényes ha szakember üzemelte be amit igazolni kell. " 
Egy hónapja kihívtam a kazánost egy óra munka 60 rugó.  Garis éves ellenőrzés. Szerinted milyen színe volt a pénznek? Számlával 80 felett. surrogtak a húszaskák.. 
slash
slash 2024. 11. 10. 06:43
Előzmény: #231488  FeherTibi
Gyere haza nettó ezer meg 1100 euróért aztán próbálj meg egy családot életben tartani. Utána keresd itthon az igazságot. 
slash
slash 2024. 11. 10. 06:40
Előzmény: #231484  Moka_Brikka
A TVE pálya felől nyilván jobb ott a környék is jobb. Műszakilag nemtom én egy házibuliban jártam ott sok éve ott "szerkezetileg " mindenki rendben volt.. :-)
slash
slash 2024. 11. 10. 06:38
Előzmény: #231483  kkv14
Hol van ez? 
Rincewind2 2024. 11. 10. 05:27
Előzmény: #231487  FeherTibi
Amit a törvény megenged az nem adócsalás, az lehetőség. Vagy tudsz élni vele vagy nem. Hosszan sorolhatók a tevékenységek, amik egyáltalán nem vagy nagyon kevés adót fizetnek. A sportolóktól a művészeken át (ki ne maradjanak a balett táncosok és a kőfaragók!) a mezőgazdasági vállalkozók, KATÁ-sok, de a TBSZ-n keresztül a tőkejövedelmek is és még hosszan sorolhatnám.
FeherTibi 2024. 11. 09. 23:55
Előzmény: #231487  FeherTibi
Illetve a NAV keveset lát, mert egy elavult, lusta, ellustult, olykor korrupt szervezet. Vagy ha lát is, ritkán cselekszik. Mert miért cselekedne, ha amúgy is fizetik ? Állami szervezeteknek nincs igazán munkára való motiváló tényezője 
FeherTibi 2024. 11. 09. 23:51
Előzmény: #231486  Törölt felhasználó
Rosszul látod. Maga a gázszerelői, burkoló, kőműves, stb. lét, ahogy mukodnek, az általában maga az adócsalás, függetlenül attól, hogy a törvény mit mond. Maga az a tény, hogy a vállalkozó nem fizeti a nyugdíjjárulékot, és a 18 meg 36 százalék adót, a két kulcsot, adócsalás. Aki manapság jól él, azok jó része Kata-val elcsalta az adófizetést. A Katazas sima, államilag támogatott adócsalás. De nincs ebben semmi meglepő, mert ez az egész ország jórészt családra épül. De az igaz, hogy vannak tisztességes gazdag emberek is, nyilván.
Törölt felhasználó 2024. 11. 09. 23:07
Előzmény: #231482  FeherTibi
nagyon egyszerű világkép. Adócsalók azért. Akik kemény pénzeket keresnek azok nem csalnak adót. Egyrészt mert sokan dolgoznak nagy multinak vagy költségvetési szervnek. Másrészt a nav mindent lát  Ez nem vicc.ha mást nem, látja az általad és a neked kiállitott számlákat. És ami a legfontosabb ha cég vagy akkor ott látni kell a gazdálkodást a fejlödést, hogy hitelképes lehessen egy cég amelyik hitellel lehet a pénzes munkákat megcsinálni. A zsebes pénz most nagyon drága. Ráadásul a könyvelésedben ott marad.  A zsebbe munkadij  max a szakibácsiknál van de az áfamentes határig ök is inkább adnak számlát. Ráadásul egy csomó gázkészülék garanciája csak akkor érvényes ha szakember üzemelte be amit igazolni kell. 
Törölt felhasználó 2024. 11. 09. 22:50
sokkal Korábban irtam ugyanazok a viszonyok lesznek nálunk is mint nyugaton. Lett is 10-20% önrésszel lehet lakáshoz jutni. Az elsétálás jogának eltörlésével a jelzáloghitel piacot kiherélték. Ezt a bankok alkudták ki a bankadóért cserébe. Sajnos már senki nem fog rá emlékezni amikor majd eltörlik. A gondoskodó állam még egyet herélt,  nem engedik bármekkora jelzálog hitelt felvehess még ha van fedezeted akkor sem. Pedig a bedőlö ingatlanok és a monopoliszerűen két lakás egy házra a ház szállodára cserélése mozgásban tartaná a piacot, kialakitaná a fejlesztési potenciálokat. Ezt még lehetne az osztrák német jellegü szociális lakásépitési programmal ami korlátozná a kiadási árakat és lekötne épitöipari kapacitásokat. 
Mondtam airbnb-t megszorongatják mint külföldön. És még ott van egy tétel, a lakott ingatlanokra is bevezethetik az ingatlanadót. (dobrev már pedzegette egyszer)  Két féle adósáv a lakott és a kiadott lakásokra.  Az osztrák német szociális lakásépitésnek  ez az adó az egyik alapja, meg ha jól tudom a nyugdijalapok is benne vannak a németeknél. 
Ha valaki kimegy dolgozni élni nyugatra ott azonnal elfogadja az ottani feltételeket. Akkor ezeket be kell vezetni. Erre lehet számitani ha valamelyik ellenzék nyer? Nem csak odáig kell gondolkodni a zorbán monnyon le hanem mit fog csinálni az új csapat és egyáltalán milyen mozgásterük van. 
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 22:46
Előzmény: #231481  slash
- Látod minden relatív, mert ahonnan én laktam nekem ez a kaszásdülői lakótelep előtt van/volt  :) Akkor zaj miatt a TVE pálya felőli oldal lehet a jobb fekvésű.
- Ezek műszakilag, szerkezetileg elméletileg amúgy jók lehetnek?
kkv14 2024. 11. 09. 22:37
Előzmény: #231476  slash
Nekünk még feltűnt a sok osztrák rendszámú autó az autópályán, a német ,lengyel, cseh mellett.
 A környékünkön épülő kockákban is osztrák tulajok is vannak... 
FeherTibi 2024. 11. 09. 22:32
Targoncas, burkolo, vizszerelo... Persze, jol keresnek, mert egy resze adocsalo. Es a Kata eltorlese elott a nagy resze adocsalo volt. Jol kereso informatikus, ugyved, stb. szinten. Aki ma jol el az az esetek nagy reszeben orokolt, allami tamogatast kapott, vagy adot csalt. Vagy ezek kombinacioja 
slash
slash 2024. 11. 09. 22:30
Előzmény: #231479  Moka_Brikka
Én ismerem ezeket a kaszasdulo lakcsi mögött vannak voltam is párban. Ha nem hallatszik be a főút zaja akkor tok jók 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek