Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2024. 11. 11. 12:52
Előzmény: #231550  EURHUF_goes_to_haven
Kérdés, hogy hogyan határozzuk meg a pénzügyileg tudatos embert. Szerintem Magyarországon  -de más országokban is-, pénzügyi döntéseknél figyelembe kell venni az "ország mikroklímáját is". A politika is egy kockázati tényező, amit figyelembe kell venni. Ha ezeket figyelembe vesszük, Magyarországon sajnos az számított ésszerű döntésnek, ha nem fix kamatozású hitelt vett fel az ember alacsonyabb kamatra. Én így is tettem. Ahol most élek a fix hitelkamat tűnt észszerűnek a maga 2.4 °%-os kamatával:)
slash 2024. 11. 11. 12:46
Előzmény: #231548  Hobbyproperty
Árfolyampánik. Mentik a forintot téglába-cementbe. 
gyula1971
gyula1971 2024. 11. 11. 12:37
Szerintem is kimentik a meg nem született és vállalt gyerekek családjait, idén is hosszabbítottak egy határidőt, mert 2024 nyárig rengeteg vállalt gyerek nem született meg.-
És ha a hosszabbítás végéig ismét nem születnek, mit tudnak csinálni, kimentés és újabb hosszabbítás.-
Ez a Fidesz hazárdja-meg a családpolitika,így is elfogy a Magyar 10-év múlva 500-ezerrel kevesebben leszünk,nem lesz szükség ennyi ingatlanra!
N0MAD 2024. 11. 11. 12:36
Előzmény: #231554  matatakakiba
Ha szerinted előbb lép be az usába ukrajna mint az euba akkor ez jó forgatókönyv.
(Szerintem se kellene belepjen, se gazdaságilag, se közbiztonságilag, de aztán meglátjuk ki mit gondol. Még a balkán is várakozik. Lehet lesz valami külső tagság vagy valami előszoba)
matatakakiba 2024. 11. 11. 12:27
Előzmény: #231531  zajec
Ezt kevesen tudjak pontosan es biztosra. Elvben van adatcsere eu-n belul. Gyakorlatban sztem csak azokat az adatokat dolgozzak fel evesre, amik a nav altal definialt xml csomagban autonatikusan bekuldesre kerulnek. Ezek csak belfoldi adatok, egyik kulfoldi szolgaltato sem fog erre jelentos fejleszteseket es szolgaltatasokat kolteni. Ezert ezek a kulfoldi adatok nem tudnak es fognak megjelenni a nav online elozetes szja bevallas tervezeteben. Ha kulfoldrol adatcsere kereteben adat jon, azt taroljak, es esetlegesen egyedi esetben megnezhetik (komplikalt mivel hozzaerto ember kell hozza). Tudomasom szerint erre nincs eu-s szabvany (meg), es minden bank broker sajat report formatumot hasznal. Revolut eseteben akkor allhat elo valtozas, ha ker es kap banki licencet magyarorszagra. Akkor csak ido kerdese mikortol lesz a nav szallitoja.  De keresre biztos minden adatot kiad most is. Uff en szoltam, kerem pontositsa aki tobbet tud
Xis24 2024. 11. 11. 12:22
Előzmény: #231554  matatakakiba
Nehéz megmondani egy ilyen időszakban, hogy eddig ki mit vásárolt már fel. Sztem már sok mindent.
matatakakiba 2024. 11. 11. 12:10
Előzmény: #231544  Xis24
Szig.sztem az egyik forgatokonyv h az usa megveszi ukrajnat kilora. Ujjaepitik, kapnak 100eves koncessziot mindenre.
Murdoch 2024. 11. 11. 11:47
Előzmény: #231551  N0MAD
USA Kínára fog koncentrálni, nincs energiája még közel-keleti és ukrán válság finanszírozására ilyen államadósság mellett. Trumppal pláne Kína ellenes, de talán szankciózással megoldják és nem lesz háború. Talán.
Ami viszont nem, hogy Európa szerepe számukra nem túl nagy, ez ami aggasztó, mert honnan a fenéből lesz energia meg nyersanyag, ha a kontinens összebalhézik mindenkivel. 
Ishar
Ishar 2024. 11. 11. 11:35
"Magyarországon NINCS és 20 éven belül nem is lesz tudatos pénzügyi ember pont emiatt. Én is szívom a fogam, hogy felvettem a 10 évre fixet és hogy milyen hülye voltam hiszem Viktor sákleverenójti fixálta a hiteleket... Hát akkor csak jól járhattam volna." ---- Látod, mégis csak vannak pénzügyileg tudatos emberek Magyarországon. Rá is b@sztak...
N0MAD 2024. 11. 11. 11:19
Előzmény: #231549  Murdoch
Esetleg valaki elmagyarázhatná miért az usának érdeke hogy oroszok katonailag gyengüljenek. Átcsónakáznak alaszkánál?
Nem európa érdeke inkább hogy oroszokkal minél kevesebb határ legyen és minél távolabb legyenek? Iletve kevesebb pénzuk legyen fegyverkezni
De nem, megy a mantra higy amcsi érdekeket szolgálunk ki mert vettünk pár hajónyi gázt.
Ok.
De ez oersze offtopic itt, el birom engedni,
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 11. 11:04
Előzmény: #231422  Placi82
Azt  te sem gondolod, hogy nem lesznek kimentve.. 
Biztos, hogy ki lesznek. 
Magyarországon meg olyan hogy moral hazard nincs.. mivel ahhoz kezdésnek "moral" kelelne... de pont egy olyan ország ahol mindent is okosban akarnak megoldani, az autószerelőtől kezdeve a kőművesen át a villanyszerelőig... Hát akkor pont a hitelt ne úgy akarnák ??
Magyarországon NINCS és 20 éven belül nem is lesz tudatos pénzügyi ember pont emiatt. Én is szívom a fogam, hogy felvettem a 10 évre fixet és hogy milyen hülye voltam hiszem Viktor sákleverenójti fixálta a hiteleket... Hát akkor csak jól járhattam volna... 
Murdoch 2024. 11. 11. 11:00
Előzmény: #231546  N0MAD
Mondjuk ez számok kérdése, egyszerűen agyonverné őket a NATO. Nem bonyolult. Amúgy meg bárki lerohan bárkit, teljesen mindegy, hogy milyen papír van a háttérben, ENSZ stb. Azért én speciel bízom benne, hogy Trump megegyezik Z.-vel és az átadja majd amit eddig is kellett volna.
https://edition.cnn.com/2019/09/25/politics/donald-trump-ukraine-transcript-call/index.html
Ami minket jobban érint, az európai hozzáállás, hogy mondjuk ne finanszírozzák már a yenkiknek a dolgot, mert azt mindenki megérzi. 
Hobbyproperty 2024. 11. 11. 10:21
Valami változás történik a fejekben mert most novemberben többen hívnak az eladó balatoni hirdetés kapcsán mint augusztusban. 
N0MAD 2024. 11. 11. 10:04
Előzmény: #231546  N0MAD
Kieg:
Ugyan néha elmondják hogy vasfüggönyig vissza mindent orosz fennhatóság alá, mert ha nem akkor elfoglalják parizst is, de a hulye is tudja hogy sose támadnának, nem igaz?
Ki akarna jobb szomszédot?
N0MAD 2024. 11. 11. 10:03
Előzmény: #231545  slash
Te, 2012 őta megy ukrajnában az orosz akciózás.
Ki tudja hány megnemtámadási szerződés (budapasti memorandum ugye hogy ukránok ne ragaszkodjanak a náluk levő atomfegyverekhez) és békekötés után a következő béketárgyalás uánmindenki elhiszi higy oroszok nem rohangálják le a szomszédaikat (moldva, grúzia, fehérorosz, csecsen, de csóri örményeket is idecsaphatjuk bár ott csak kavartak) hogy kitör a béke, oroszok soha többet uttörőbecsszó, és toljuk tovább a pénzt az oroszoknak fegyverkezésre, hisz sose hasznalnák, nem olyanok?
Hát irigylem az optimizmusod.
slash 2024. 11. 11. 09:53
Előzmény: #231543  Skatepapa2020
Miért kéne pár év? Meglesz a  béke, megnyugszanak a népek az talán az országok befejezik egymás szopatását energia stb. Elindul a visszatartott fogyasztás. Kb covid szintű visszatartás van. én se veszek semmit amíg tart a háború.  Legfontosabb a nyugalom. Világháború árnyékában nem lehet tervezni. 
Xis24 2024. 11. 11. 09:50
Előzmény: #231541  slash
Amikor a törökországi földrengések voltak akkor is ugyanez volt a mondás. Ezt az Ukrán befejezést is úgy képzeltek régen el, hogy majd az Eu minden pénzt belelapátol az újjáepítésbe. Nekem nagy kétségeim vannak már ebben.
Skatepapa2020 2024. 11. 11. 09:32
Teljesen logikus amit írsz, viszont ha lenne béke, utána még kellene pár év mire felfut az építőipar, mire elhiszik hogy tényleg van értelme vissza építeni mindent. Illetve itthon most is elég drága építkezni, jelen árakon nem is sokan építenek társasházat, ha tovább emelkednek az árak akkor a kereslet is tovább esik. Viszont a meglévő használt árát húzhatja tovább, hogy az már kész van.
HPPapa 2024. 11. 11. 09:26
Én sem értem az összefüggéseket, amiket a főni felfedezett, de azt se felejtsük, idén a gazdasági növekedés évében vagyunk -0,8%-os GDP adattal. Sebaj, idén is el lehet mondani: jövőre jobb lesz.
slash 2024. 11. 11. 09:11
Előzmény: #231533  HPPapa
Ha tényleg leállítják az ukrán háborút olyan fogyasztás indul be hogy megindulnak az  árak. Anyag és melós  Ukrajna újjáépítéséhez a világ összes cementje és sódere kell így megindul oda a tüzép készlet és a melósáradat. Az "olcsóbb " szót felejtsük el. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók