Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lohran 2021. 02. 28. 10:47
Előzmény: #109018  lohran
#109020
Az igazságérzet az nem itt kezdődik.
Hanem a finesz kedvezményeivel főleg a jómóduaknak nyújtott adó és családi kedvezményeivel.
Te befizeted az adót,járulékot 33,5%
Ők meg csak a babaváróra kiosztottak eddig 1200 milliárdot az emberek többi család pénzéből.
A gazdagok adó,családi,lakás,felújítási meg adómentessé tétele ennek az országnak már több 10 ezer milliárdba került a regnálásuk alatt.
A kimondott lopás ebben nincs benne.
Szűk réteg vette fel ezeket a zsózsókat.
Szóval lehet dolgozni a többinek 33,5% levonással
johai 2021. 02. 28. 10:42
Előzmény: #109017  SteveBux
#109019
Kormanyzat tamogatja ezeket.
Ezek hasznos emberek szerintuk,ezert adozni se kell nekik,adozzanak a haszontalanok.
lohran 2021. 02. 28. 10:38
Előzmény: #109017  SteveBux
#109018
Ne idegeskedj !
Amiket itt írkálnak 2 millás nettókról meg a mesés Katáról fele sem igaz.
2 millió nettó az kb bruttó 3 millió
Ennyit komoly leányvállalati középvállalatok igazgatói sem mindig kapnak.
A kata pedig számos veszéllyel jár épp most szigorították.
Magyarországon 167 ezer ft a minimálbér bruttó.
SteveBux 2021. 02. 28. 10:24
#109017
Sziasztok! 
Elolvastam par hozzászolast es kicsit bantja az igazsagerzetem némelyik... 
Katas vallalkozok megkeresnek 2milliot havonta?? 
Es kerdore merik vonni az embert hogy miert megy ki? 
Havi 80 befizetessel mar ugy gondolja a vallalkozo hogy rendben is vagyunk??
O kifizetett mindent? 
Aki itthon bejelentett munkahelyen dolgozik
Brutto 500bol tobb mint a duplajat fizeti be a kasszaba
Hat akkor vallalkozo ne akarjon palcat torni es 10 milliokat szamonkerni valakin aki kiment! 
Azon kellene mindenkinek elgondolkozni hogy hogy a fenebe lehetett ugy elbaxni ezt az orszagot, hogy ennyien "vilagot akarnak latni"?? 
Biztos vannak itthon vallalkozok akik sokat dolgoznak, de nagyon sok ügyeskedo is van, akik nem biztos hogy befizettek annyit mint amennyit kivettek a rendszerből... 
Es fullos auto es fullos haz.... 
Hat erdekelne hogy minden jarulek befizetese utan mi ez a vallalkozas amibol 20 30 millas autokat lehet venni 30 evesen.
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 28. 09:57
Előzmény: #108998  pickpepe
#109016
Minden országban vannak jól és rosszul keresők. Kiragadni akár saját akár más példájával egy jóval átlag felettit (főleg Lajosunk self made milliárdosait) és bezzegezni vele butaság. A német 2500 eurós átlagbér is kijött valahogy és nem úgy hogy mindenki 5-6-8 ezer eurót keres... Ha tízből csak egy keres 6000 eurót akkor a maradék kilenc átlagban 2.111-et keres, ha a kilencedik 5000-et keres akkor a maradék nyolc már csak 1.750-et.... na azzal sokra lehet menni kint! 
Ugyanúgy mint nálunk a 2500-nak köze nincs a mediánhoz, talán még nagyobb a különbség ott negatív irányban mint nálunk tekintve hogy szép számmal vannak csilliárdokat keresők. Ámerika detto.
***
Nyilván nagy átlagban jobb az élet egy olyan országban ami nem volt évtizedekig elnyomva külső hatalom által és nem a kommunizmus igájában élt. 
***
Szerinted Lajcsinak hogy megy a beilleszkedés ha ide írogat mikor ingatlant se akar venni Mo-on? Na ugye...
Mindent nem lehet pénzel megvenni.
Neki még mondvacsinált jogalapja sincs még csak kritizálni sem az itthoni bármilyen döntést tekintve hogy semmivel nem járul hozzá az ország költségvetéséhez.
HerrLudwig 2021. 02. 28. 09:38
Előzmény: #109012  pickpepe
#109015
Az "első ősöm" az pontosan mikor volt? 😃
Bizonyosan régebben, mint ahogy az állami oktatást bevezették. Na, amikor bevezették az állami oktatást, akkor az a generáció, akik először használták, az ő szüleik fizették, akik meg nem használták, lévén előtte nem volt. Azt meg gondolom te sem vitatod, hogy állami oktatás nem előbb lett, mint emberiség.
Az amerikai tandíjakat felesleges idekeverni, az azért van, mert nem adóból tartják fent, szóval az egyetem szedi be, de neki mindegy, hogy a tanuló fizeti-e vagy más: ott is fizetheti a szülő, gyakran szokták is.
pickpepe
pickpepe 2021. 02. 28. 09:37
Előzmény: #109009  Benzedrine
#109014
Szerintem nem, a te oktatási költségeidet, ha kitelepültél, akkor utólag meg kellene térítened Magyarországnak, a gyerekeidnek meg a német költségvetésbe kellene majd megfizetniük az oktatási költségeiket utólag, ha a hazatelepülnének Magyarországa. Persze, ha maradnak ott ahol éltek és majd ott adóznak és élnek, akkor majd részletekben kiegyenlítik a számlát. 
HerrLudwig 2021. 02. 28. 09:29
Előzmény: #109008  pickpepe
#109013
Katázva nem lenne se nyugdíjam, se évente 30 nap szabadságom. Nyilván lehet az ember vállalkozó és akkor elvileg a határ a csillagos ég, csak épp a vállalkozások 80%a az első 5 évben csődbe megy és a maradék jórésze is csak elvegetál olyan színvonalon, hogy a tulaj nem él jobban belőle, mintha alkalmazott lenne. Szabadság ott se nagyon van, főleg az elején, csak rengeteg túlóra és brutál sok stressz. Ettől még jó, hogy vannak, akik vállalkoznak (különben nekem sem lenne munkám), de nem hinném, hogy mindenkinek erőltetni kéne, sokaknak nem is való. Meg alkalmazottként is elég jól lehet meg lehet élni, az meg nem érdekel, hogy tudok-e venni házat München közepén vagy magánrepülőgépet, mert ezekre pont nincs szükségem.
pickpepe
pickpepe 2021. 02. 28. 09:29
Előzmény: #109007  HerrLudwig
#109012
Ebben nem értünk egyet, mert akkor a szüleid oktatását nem fizette senki, illetve a logikád  szerint azt a nagyszüleid fizették és így tovább, de akkor meg az "első ősöd" oktatásával  tartoztok, mert azt nem fizette ki senki.
Ezzel a logikával nekem meg nem  kellene TB-t fizetni, meg az oktatásom is ingyen volt, mert azt a szüleim egy életen át tartó munkával már megfizették, de az egészségügyi ellátást azért kérem, persze ingyen. 
Nem véletlenül az USA-ban is meg itthon is, ha van tandíj, akkor azt a szolgáltatást igénybe vevője fizeti meg. A diákhitel is a tanulásban résztvevő veszi fel, nem a szülei. Helyetted ezt az állam fizette (megelőlegezte), de nem abból az adóból, amit a szüleid befizettek, hanem kaptál egy ingyenes oktatást, aminek a díjat ma fizetnéd meg részletekben az adódon keresztül, ha nem léptél volna le. 
De te úgy döntöttél, hogy a német GDP-t növeled és kint adózol, az oktatási számlád meg itt maradt kifizetés nélkül, azt mi álljuk helyetted.
Azt a részét hagyjuk, hogy hazajössz és itthon vásárolsz ezzel adózol, mert én meg szoktam hozzátok menni és ott is rendesen költeni, én meg akkor ott adózok. 
Az EU transzferekbe meg szerintem ne menjünk bele, mert az eu projektek/ beruházások jelentős része során nyugati eszköz/szolgáltatás/építőanyag beszerzésre kerül sor, német és más eu ország eszközeit importáljuk ezzel is megtámogatva a te munkaadódat. Közel sem biztos, hogy a végső egyenleg pozitív nemzetgazdasági szenten. 
Törölt felhasználó 2021. 02. 28. 09:25
Előzmény: #109008  pickpepe
#109011

Nyilván sarkítottam azzal, hogy mindenki KATA-zzon.
Tehát én, aki kifizetem, a 35% adót és egyéb járulékokat még tapsoljak is a KATA-soknak, hogy azok velem ellentétben mennyire jól pörgetik a gazdaságot, én inkább csak viszem a pénzt mint hozom.
De egyébként mi a garancia arra, hogy valaha lesz belőle szemmel látható többletfogyasztás?
Ha itthon vesz belőle ingatlant, bumm 4%-ot még lehúz róla állambácsi.
Ha az Adrián, akkor már 0%-t...
CyrusTheGreat 2021. 02. 28. 09:17
Előzmény: #109008  pickpepe
#109010
A KATA kapcsan mintha egy kicsit lemaradtal volna tavaly ev vege ota erzesem szerint.
Benzedrine
Benzedrine 2021. 02. 28. 09:14
Előzmény: #109007  HerrLudwig
#109009
A gyerekeim oktatását a német állam fizeti az én adómból. Ha Magyarország versenyképes karriert kínál nekik, akkor ott fognak élni és adót fizetni. 
pickpepe
pickpepe 2021. 02. 28. 09:13
Előzmény: #109004  Törölt felhasználó
#109008
Te Lala,
látom nem sikerült értelmezni a leírtakat. Az első részben arra próbáltam meg rávilágítani, hogy itthon sem ördögtől való ennyi pénzt megkeresni, még, ha azt két emberre is vetítem, de az ingatlan árak is nagyjából a fele a kintinek. Igaz vállalkozásokkal dolgozom, de évi 40 mihályt sok háztartás meg tud keresni, tudom nem ez az átlag, de meglepődnétek, hogy milyen sokan vannak. 
A második felvetésedre, természetesen nem katázhat mindenki, ha hangyányit értenél a gazdasághoz és a piaci folyamatokhoz,  akkor lenne erről némi fogalmad, pl. egy kereskedő cég soha nem fog katázni és hidd el ők is jól keresnek, ha nem jobban mint a katások. Építőipari generál cégek dettó és még lehetne hosszasan sorolni.
Aztán meg nem számolsz olyan apróságokkal, hogy, ha valakinek volt mondjuk bruttó 1 m a bére, ami nettó mondjuk 650, de átmegy katas vállalkozóba, akkor nem csak 50 e adót fog fizetni, hanem a fogyasztása is megnő, mert 0 költséget feltételezve (szolgáltató a katás vállalkozónk) lesz közel 300e "béremelése" amit el fog költeni és mint végfogyasztó annak az ÁFA-ja szépen az államkasszába vándorol. A többlet költése további fogyasztást és beruházást generál a gazdaságban. Ezt hívják multiplikátor hatásnak, nem mellesleg lehet, hogy nem megy ki nettó 1500 eur-ért Ausztriába vakolni, mert itthon többet keres, azaz egyáltalán bármit is itthon állít elő, adót fizet a magyar költségvetésbe.
Közép, hosszú távon a jövedelmeknek zárkóznia kell a nyugati bérekhez a kata ebben segít, mert nem lehet azonnal mindenkinek a bérét 2-3 ezer eur-ra emelni.
HerrLudwig 2021. 02. 28. 09:09
Előzmény: #109006  pickpepe
#109007
A szüleim fizettek - meg azóta is fizetnek - adót, abból bőven kijöttek már az oktatásom költségei. Ez igaz mindenki más szüleire is, akik nem Magyarországon dolgoznak, de ott nőttek fel, szóval az általad felvetett probléma nem létezik.
De ha már itt tartunk, az EU-transzfereken keresztül az én adómból is jut Magyarországnak. Plusz ha épp ott vagyok, fizetek áfát, idegenforgalmi adót stb
pickpepe
pickpepe 2021. 02. 28. 09:02
Előzmény: #109005  HerrLudwig
#109006
Ok, rendben, nálatok akkor jobbak az arányok (pl.: bérek/ingatlan). Azt gondolom, hogy nálatok valóban megérte kimenni, főleg, ha jól is érzitek kint magatokat. Sok más esetben ugyanakkor ezt nem  így látom.
Azt megkérdezhetem, hogy az iskoláidat hol végezted? Ha itthon, akkor fizettél érte? Csak kíváncsiság, illetve mi a véleményed arról, hogy az itthoni ingyenes iskoláztatás "költségeit" a külföldön letelepedő magyaroknak "vissza kellene fizetniük"?
Őszintén érdekelne a véleményed. Te személyesen mit gondolsz erről a kérdésről? Erkölcsileg ez rendben van?
HerrLudwig 2021. 02. 28. 08:51
Előzmény: #108998  pickpepe
#109005
Ja, hát ha így nézzük, a csajom is keres még 3500 körül. A lakbér 700 (nem elírás, hétszáz, kettőnknek) egy 70 négyzetméteres lakásra, autót a cég adja, minden más meg hasonló ár vagy - szolgáltatásoknál - mondjuk másfél-kétszeres, mint Magyarországon. Házat nem akarunk venni, de ha akarnánk, az is menne, mivel itt kb fele olyan áron van, mint amit te írtál. Eldöntheted, ennyiből el lehet-e itt lenni, nekünk sikerül, igen jól. Látod, még a mézecskés barátunkat is elfogta az irigység, fröcsögött is egyet 😀
Törölt felhasználó 2021. 02. 28. 08:35
Előzmény: #108998  pickpepe
#109004
Te Pepe?
Az egyik része az irományodnak nem üti véletlenül a másikat?
Már eleve sántít persze, hogy egy ember keresetét hasonlítottad kettőével, ezt magad is elismerted, de amúgy ha mindenki KATA-ázna az országban, akkor miből lehetne "ingyen" egyetemre járni, de akár még ált. isk-be is, vagy épp milyen lenne az eü színvonala, stb?
tihamer
tihamer 2021. 02. 28. 07:51
Előzmény: #109002  Murdoch
#109003
A természetes fogyás idén Januárban 5614 fő.
Ez egy évre kivetitve 67368 fő❗
Azért ennél kevesebb lesz az oltások miatt.
Viszont a brit mutáns vírus, majd az afrikai mutáns vírus még keményebben szedi az áldozatokat.
Aztán persze még jöhet a brazil mutáns, az alaszkai mutáns is.
Továbbá nem kizárt egy magyar mutáns kialakulása sem☝️
Murdoch 2021. 02. 28. 07:32
Előzmény: #109000  tihamer
#109002
Benzedrine
Benzedrine 2021. 02. 28. 07:16
Előzmény: #108998  pickpepe
#109001
Relatív, hogy havi 6000 nettó sok vagy kevés. Berlinben szinglinek sok. Münchenben egy fizetésböl családot eltartani nem olyan sok, de kényelmesen meg lehet belőle élni. Kb 2000 eur egy 100nm-es lakás havi bére, ezres elmegy kajára... Ha házat akarsz venni akkor meg az sem mindegy, hogy a bank a fizetésedet mennyire látja stabilnak, nem tudom a bónuszokat hogy veszik. A jóval kevesebbet kereső közalkalmazottak kapnak a legkönnyebben hitelt, ezért ők gyakran vesznek sajátot.
A másik: olyan, befogadó országot kell építeni, ahova bevándorlás van és nem mennek ki százezrével. Pl. Csehország, Észtország. Nem csak azért mennek külföldre az emberek mert ott több a fizetés. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek