Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nincs értelme jövő időről beszélni, a folyamat lezajlott részben. Azonban azzal nem számoltak, hogy ezzel párhuzamosan a költségvetés bevételei szarul alakulnak. Itt most zajlik a hard landing, az eu pedig elénk tolhatja a betonfalat!
ja biztos módszer kamat cíéán kikerül az utcára egy sereg új friss plusz kp, és az jól leviszi az inflát alacsonyra lesz bőven lóvé alacsony inflára evidens, nekem megfelel, csináljuk
Jah ertem:) Nem hiszem. Az infla szep lassan leall, kis stagflacio. Lassan a kamat az infla fole kerul, akkor meg padlozik az infla es a gazdasag is. Innentol jo eset ha 5-6%on marad a kamat/infla. A rosszabbik ha 0% lesz az infla, akkor lesz baj rendesen
Miert lenne ez ironia? Allamcsod=allam nem tud fizetni. Ha tud nyomtatni akkor abbol ki zudja fizetni neverteken a kotvenyt. Ezert nagyon kicsiba valószínűsege az allamcsodnek. Ha devizataartozas lenne akkor ez nem menne es ott lehetne allamcsod. Lasd 2008. Ezert kellett az imf hitel. Tartaleknak. Igen, a huf elertektelenedne de nem lenne allamcsod. Lasd a masik nagytudasu vezer altal uralt Törökország
olyat én is csináltam,hogy ügyvédi irodában minden készre csinálva, aláírva mindenki által, az összes példány az ügyvéd táskájába került, majd az egész csapat séta az eladó bankfiókjába, pénzt a vevő zsebében utazott, az ügyvéd orra előtt befizetve az eladó számlájára, a végén pedig az ügyvéd kiosztotta a példányokat ok: az eladó félt a kp utaztatásától és a hamis pénztől ami furcsa volt nekem, hogy a bank csak a számlatulajdonos befizetését fogadta el, azt hogy más fizessen be nem a tulajdonos azt nem engedték valamiért . aztán ennek volt az a verziója amikor visszavonhatatlan átutaláshoz ment ugyan ez a közös séta a bankba, aztán egy idő után megszűnt ez a konstrukció, hírek szerint volt rés a pajzson és megszivatták kreatívok az egyik bankot .. sőt egyszer egy Aranykéz utcai pénzváltóhoz ment a karaván, az eladó haverja volt az arab, volt pénzszámoló gépe, és híresen jól felismerte a hamis pénzt, dollárban ment a kifizetés
ebben teljesen képzetlen ésgyakorlatlan vagyok a gaguse szerint a szerződés lehetővé teszi az idő előtti visszavásárlás megszüntetését is, és az ilyen esetekben szokott lenni "aluljárós piaca" a megfagyott forgalmú portékának csak a technikai lebonyolítását nem tudtam magam elé képzelni, mert fogalmam sincs miben nyilvánul meg egy ilyennek a birtoklása,és az átruházható e valamilyen kreatív módon a szabadon pl egy körúti kapualjban, vagy bármi hozzáillő térben
Első ingatlanomat úgy vettem, hogy egy egész delegációval bevonultunk egy OTP fiókba (eladók, vevő, a szüleim mint kezesek, az ingatlanos, az ügyvéd), és rendeztük a dolgokat, pénz nem nagyon mozgott, ellenben ott töltöttünk vagy két órát, és aláírtunk egy szekrénnyi papírt.
Szerintem egyszerű a képlet: 1) a tervezett pozitív forgatókönyv esetén (csökkenő inflációs környezetben) nincs értelme "beragasztani" a PMÁP tulajokat egy korábbi magasabb infla + prémiumot fizető kötvénybe. Igazából ebben a helyzetben a Kincstárnak megérné valami kedvezőbb feltétellel "átszállásra" csábítani a népet egy másik papírba. 2) ha gáz van, és jelentősen emelkedik az infla, akkor a Kincstárnak megéri befagyasztani a pénzeket a régi PMÁP-ba. (Miközben az új pénzekre már emelt kamatokat fizetne). Azt lehet látni, hogy az 5%-ról -> 16%-ra növekedő kamatok nem okoztak ilyen visszaváltási problémát, ettől nagyobb gebasz kell, hogy lemondjon a Kincstár 10-20 évre a belföldi lakossági finanszírozásról. Jómagam megosztva tartom az ide allokált pénzemet a Kincstárban; 1/3 DKJ (benne extrém rövid lejáratok is, a max ugye egy év), 1/3 a rövid PMÁP és hasonló futamidős kötvények (ide értve az e körüli lejáratú eurós kötvényeket), 1/3 a hosszú PMÁP és tsai (ide értve az e körüli lejáratú eurós kötvényt, bár ebben kevés van, csak némi kamat ment ebbe). Lacikonyha egy ilyen aluljárós ügylet úgy tud végbemenni, hogy a Felek bemennek a Kincstár ügyfélfogadási helyére, ott az eladó transzferálja a megadott értékpapír célszámlára a pakkját (ami praktikusan ismét egy kincstárnál vezetett számla), és megkapja azonnali utalással az ellenértéket. De ez nekem eléggé Mad-Max forgatókönyv, a 90-es években voltak ilyen aluljárós ügyleteim :-)
köszönöm szépen,tényleg jól nézek ki hálából elárulom a titkát bő 40 évvel ezelőtt rászoktam az alig felöltözött huszonéves lányok szorgalmas nézegetésére, és nem szoktam le róla máig és tervben sincs két szerencsés körülmény jól jött hozzá: hiába lettem minden évben eggyel öregebb a huszonéves lányok száma nem nagyon változott, és míg régebben voltak kategóriák, közepes, jó, bombázó, stb, de már kb 20 éve csak osztályon felülieket látok
Egy konkrét házról tudok Bp-en. 40 éves korában kezdte építeni, 60 évesen lett nagyjából kész de addigra a gyerekek felnőttek és elköltöztek miután a gyerek- és kamaszkorukat egy építkezésen élték le, tíz évre rá infarktus és game over.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link