Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ja és a garázsnal nem nagyon van amortizáció, vagy rezsi nem fizetés, vagy allagromlas, veszélye, 2 évente kimeszeled, oszt jonapot. Azért egy lakásnal, ez nem így van. Úgy meg érdekesebb a hozam számítás.
Jaja. Csak a 9 milliós befektetéseid re itt kijon kb 7%os hozam/Év adó nelkul havi 50 ért kiadod, akinek azon a környéken van, annyit meger minimum az X6 BMW biztonságban legyen. De a Kelenföldi panelokra a bruttó 3%se jön ki, a. Csaladi házakra meg a 2%se. A per pillanatnyi mostani arszinten. Na az már érdekes kérdéseket vet fel a jelenlegi ingatlan árszintes megterulesi kapcsolatáról :)
Garázs vásárlását terveztem. Árverésen. -- 1025. 18 nm-es társasházi garázs. -- A szokásos 50%-os belépésnél 2,9 millió Ft-nál indítottam volna. Erre mi történt? Az első szakasz utolsó pillanatában megadták a 90%-ot (5,3 millió), és innen már nem volt megállás. Majd' 9 millió forintért kelt el......... Nem adtam meg, pedig ez még mindig nagyon baráti ár, 500 ezer/nm.
Persze matematikailag helyes. De senki nem gondolja, hogy az áprilisi 24% után májusban hirtelen 10% lesz az infláció....... (és valószínűleg a következő 2-3 hónapban sem)
Valószínűleg 18,5 % körül lesz az idei éves átlag infláció, plusz ugye az 1,5 % kamatprémium. Azaz kb 2024. Február 21-től 20 % körül kamatozik tovább a PMÁP 😊
"De értem mit mondasz. Arbitálsz! :). Hát ilyen 1000 évente 1 szer fordul elő, ekkora differenciával.:)." Mikor ott az aranyeső a dezsát kell kitenni, nem a gyűszűt. 👍
Idosikokat ne keverjuk. Mióta van infla követő Pmap azóta azért 9%a jelzálog kamat kb. De értem mit mondasz. Arbitálsz! :). Hát ilyen 1000 évente 1 szer fordul elő, ekkora differenciával.:). A múlt eltéritese, itt is bukik ki például. Amúgy a PMAP tol nem kell félned szerintem. Ki fogják fizetni. Én a Baross hitelt, na azt nem értem, hogy most is van 5%os kamaton. Jobban mondva értem, csak fel nem foghatom:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link