Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyon rezeg a léc, a jelenleg árfolyamot az egynapos betét támasztja. Amennyiben romlik a forint, az is inflációt gerjeszt. A bankok a vámot pedig visszaszedik így vagy úgy! Legjobb példa rá az üzemanyagár sapka. Olcsó piaci hitel nem mostanában lesz.
Olyan együttállás valósulhat meg ,hogy magas infláció(10 %) mellett csökkenő banki hitelkamatok legyenek. 10%-os infláció összejöhet év végére, és csökkentik az egynapos betétet, majd összeolvad az alapkamattal. Onnantól az alapkamat csökken , vidve magával a banki kamatokat. Úgy hogy inkább visszaesés van a gazdaságban. Én ezt várom az év hátralévő részében. A bankok késve , és a vevők számára előnyösen követték le az alapkamat emelkedést. Majd mikor megfordul a helyzet akkor is késve fogják lekövetni, vagy a folyamat elébe mennek..?
https://www.portfolio.hu/bank/20230511/nagy-bejelentest-tett-a-kormany-a-kamatstoprol-es-az-extraprofitadorol-sirjunk-vagy-nevessunk-614558 Mint korábban is írtam az egyhetes betét fokozatos csökkentése valóban kivitelezhető, viszont én semmi indokot/esélyt nem látok arra, hogy az alapkamatot le lehet vinni 10%-ra. Ezt abból gondolom, hogy véleményem szerint az infláció viszonylag magasan beragad ~10%. Ez a STOP is csak egy olyan dolog, amitől már időben szabadulni kellett volna és felajánlani kedvezményes BIRS alapú elszámolásra váltást, ugyanis legnagyobb negatív hatással pont a bankokra van, akik így valószínűleg még drágábban és még kevesebb hitelt fognak kihelyezni.
És milyen cégeknél tapasztaltad a hármast? Mert nekem kicsit az az érzésem, hogy "jár"na... csak aztán mégsem. Cserébe beletetted az energiát, mert ugye először bizonyítani kell. Aztán eldobnak és jöhet a következő..
Három féle alkalmazott van. 1. aki kölcsön adja a munkaerejét, kapja a fizetést és kész mást nem lehet elvárni tőle, igyekszik minél kevesebbet dolgozni..jó ha 8ból 6órát dolgozik..ha leépítés van ő kerül elöször a lapátra...érzelemmentes a kapcsolat...fogaskerék a gépezetben. 2. alkalmazott akit valamennyire érdekel a cége sorsa a működése van visszajelzése ötlete a cég felé. Lojális ha sürgős munka van akkor odateszi magát. 3. komplexebb feladatokat is el tud látni, átfedéssel tud dolgozni, rálát és értelmezi az előtte és utána dolgozók munkáját. Feladatokat lehet rábízni a hogyant nem fontos neki elmagyarázni a legjobb tudása szerint dolgozik. Ha hibát vagy hatékonyság javítási lehetőséget lát jelzi. Az 1-es melósnak csak fizetés jár. Nem kell foglalkozni a saját életével. 2-esnek jár prémium.. Ismerni kell a problémáit és családi életét. 3-asnak osztalék jellegű bérkiegészítés jár. Ha tud, akkor a cég besegíthet a privát céljai elérésébe.
A túlóra iparágtól független dolog. A lényeg a mérték, a gyakoriság, a rugalmasság mindkét oldalról. Egyetlen olyan munkahelyem volt eddig, ahol kifizették, mint a katonatiszt (természetesen egy multinál, ott fel sem merült, hogy másképp kellene). Volt, ahol elvárták, de cserébe elég jól fizettek, ezzel nem volt gondom. Volt, ahol időnként elvárták, de cserébe nem fizettek olyan jól, ilyenkor abban maradtam, hogy lecsúsztatom, ebbe mindig belementek. De ekkor is előre érdemes tisztázni a dolgokat. Még valami, azt a munkahelyet viszont messziről kerülni kell, ahol túlteng a munkaalkoholizmus, és kinézik azt az embert, aki pl du 5-kor a munkaidő végén feláll, és hazamegy a családjához (illetve kezelni kell tudni ezeket a helyzeteket).
Epitoiparrol beszelunk, mutass olyan munkahelyet ahol soha sem volt tulora ha igen akkor pedig kifizettek. En 1 ilyet sem tudok, altalaban mind tulorazos. Latod, most mondtak be ismet fel evre a kamatstopot az inflacio egyszamjegyusiteseig, konkretan butasag lenne ilyenkor nem elni olyan teherrel ami boven infla alatt van. Butasag lenne visszafizetne egyben vagy nagyobb reszletben a jelenlegiket is, inkabb az ember elszorakozza azt a penzt a maga modjan.
Ez viszont nagyon jó cikk (mint Zsiday általában), szerintem a lényeg: . "a lakásvásárlás nem egy lehetetlen vállalás, melyet az is bizonyít, hogy ha lakásár/fizetés függvényében nézzük, 1995 óta nem nőttek jelentősen a lakásárak. A szakember szerint a lakásvásárlás könnyebbé válhat a következő években.Az elmúlt 30 évben a lakásárak és a bérek egymáshoz viszonyított aránya széles sávban mozgott, most vélhetően a tetején vagyunk, ami azért lehet jó hír, mert ezután nagyobb bérnövekedés várható. Fontos megjegyezni, hogy az arány szűk sávban mozog: lakást venni mindig is nehéz volt, sok éves megtakarításra van hozzá szükség.“Lakást csak akkor tud venni ez a generáció, ha jól alakul karrierjük, ehhez pedig valami újat kell kitalálniuk” . Annyi tennék hozzá, hogy hiába növekednek mostantól (tavalytól) éveken át a bérek sokkal jobban mint jó esetben stagnáló lakás árak, ha magasak a hitel kamatok. 100% lakásárat egy jó mérnök meg informatikus is 10+ év alatt rak össze, tehát 30-as évei közepére. És akkor még azzal a feltételezéssel éltünk, emberünk 10+ éven át keményen spórol. De szerintem stabilan 10% alatt, tehát úgy 8-valamennyi % környékén már be fog indulni a hitelpiac.
Mondjuk ez "jó" duma: "Volt ilyen szar korábban is, lesz később is. Csak paráztok feleslegesen. Nem most kell ingatlant venni, most eladni kell. Mondjuk én nem merem eladni a befektetésként vett lakást sem azért. 🙂" Tehát megint ott tartunk, hogy részvényt, kötvényt, bankjegyet söpörtek már utcán, lakácskulcsokat még nem. Tény, hogy erre kicsi az esély, de egyrészt nem nulla, másrészt elég mélyen él a magyar társadalomban ez a hiedelem ahhoz, némi támaszt nyújtson az ingatlan piacnak.
Lehet, hogy a szloven tengerparton is jobban lesz kinalat az uj lakasokban?https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230511/oriasi-lenduletben-a-lakasepites-a-delnyugati-szomszedunkban-614510
Soha!!! nem tűrtem el fizetetlen túlórát vagy hétvégi melót... Ahol nem így gondolták onnan gyorsan leléptem. Volt, hogy már 5 nap után. --- Munkát másnak csak kellő fizetségért végez az emberfijja és kész. Kivéve: szívesség, segítség/támogatás/adomány, vészhelyzet. --- Két eset van. 1. Vagy AKKORA a havi fix fizetés, hogy abba belefér a mindenféle extra munkaidő is. Ez fiatal építőipari/műszaki (de már nem friss diplomásként) mérnökként manapság 800-900 eFt bruttó alsóhangon. 2. Vagy az alap fix fölött precízen fizetik a túlóra/hétvége pótlékait és némi extra bónuszt is. Cirka 600-700 fix alap buttó és tényszerűen a pótlékok, extrák.
"az elkövetkező hónapokban remélhetőleg folytatódik az áprilisban kibontakozó lendület" Én ezt biztosra veszem. Ugyanaz a lendület fog folytatódni, ami nemcsak áprilisban, de az elmúlt hónapokban is kibontakozott. Áprilisban kibontakozó lendület...:) Na majd most, most eladjuk, Gizi! Alkudni sem engedünk, ha így száguld a piac!
Aha es nem beszeltel arrol, hogy minden a fizetetlen tulorahoz vezet, az ember pedig kieg , rosszabb esetben egeszsegi problemaja lesz, csodalatos, foleg az epitoiparban. Az, hogy keves penzzel kezdtem a hitelt (netto 250 alatt volt a biralatnal a berem) mara mar jobb a helyzet es igen, teszek felre ugyan ugy, es emellett tudnek aruhitelezni is, ennyi, nem akarom minden penzemet felretenni, ilyen egyszeru, eleg volt igy is lakasvasarlas elott es utan. Nem kulonosebben erdekel ez a fejebb tortetes es valtas, most egy kulturalt helyen vagyok es nem arrol szol minden, hogy kifacsarjak az embert es igen, bizonyos kulfoldi orszagokban is ez a tendencia. Nem mindenki akar vezeto lenni es xarranyomni magat, van aki normalis munkakorulmenyt, jobb orszagbeli szolgaltatast szeretne es nem azzal akar foglalkozni a hetvegen, hogy beindult a tuzjelzo az irodahazban, hanemminden massal torodni ami nem munka. De tudom, ide informatikusok irnak tobbsegben rengeteg fizuval ami nem hasonlithato ossze a mernokivel soha. Amerikaban sem fizet jobban a munkam amiben vagyok, 100.000$\ev tapasztalattal is nehezebben adjak meg a jobb allamokban.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link