Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 09. 16:43
Előzmény: #197556  wantuu
Kevertem a dolgokat igen, erre gondoltam.
Abba mar bele se merek gondolni mi van azzal, hogy ÖNYP-t is fizetek, az mennyire befolyásolhatja a dolgokat? Vagy mivel ÖNYP csak fizetni kell és ennyi….
Törölt felhasználó 2023. 05. 09. 16:12
Előzmény: #197557  Törölt felhasználó
Lemaradt...
Az adószám kérése adott esetben elmaradhat.
-----
Az adózás rendjéről 2003. évi XCII. törvény szerint:
.
22. § (16) Mentesül a magánszemély!!!! adózó 
 kivéve az egyéni vállalkozót és  a 22. § (1) bekezdés e) pontja szerinti kereskedelmi kapcsolatot létesítőt
.
 az adószám megszerzéséhez előírt bejelentési kötelezettség teljesítése alól,
.  
HA kizárólag!!! az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti 
ingatlan-bérbeadási (haszonbérbeadási) tevékenységet folytat
és 
az általános forgalmi adót érintően nem él az adókötelessé tétel jogával.
mr_bob
mr_bob 2023. 05. 09. 16:06
xis cixis ,))
Törölt felhasználó 2023. 05. 09. 16:06
Előzmény: #197553  wantuu
Az alapelv, hogy: a jövedelem szerzés helyén kell adózni.
(kérni kell egy magyar "adószám"-ot a lakásbérbe adás miatt)
.
Mivel az ingatlan bérbeadás >> FORRÁS adózás elvű.
Tehát a bevétel forrásának helyén kell adózni !!!
Az már választható, hogy miént adózik.--
1.
Levon a bérleti díjból 10 százalék költségátalányt és a 90% adózik.
Megj: ekkor MINDEN a bérlőtől beszedett pénz 90%-a adózik!!!
(a közös költség címén beszedett pénz is)
Kivéve a bérlővel külön megtéríttetett szolgáltatói számlákat víz, villany, fűtés, internet, stb.
és
Az átalány okán MINDEN beruházási/fenntartási költség is elszámoltnak tekintendő.
--
2.
Tételes költség elszámolást+amortizációt alkalmaz a bevételel szemben.
Ekkor a kiadódó "eredmény" alapján adózik.
-------------
Az adózás technikája...
1.HA a bérlő magánszemély >> nem minősül "kifizető"-nek. 
(azaz szervezetnek vagy vállkozásnak gyakorlatilag)
Ekkor a bérbeADÓ negyedévente előleg bevallást és éves beavallást ad.
-
2.
HA a bérlő "kifizető"-nek minősül.
(azaz szervezetnek vagy vállalkozásnak gyakorlatilag)
Ekkor a bérbeVEVŐ>>KIFIZETŐ aki eleve levonja az adót és csak a nettót fizeti ki.
A bérbeADÓ pedig éves bevallást ad.
------------
Az, hogy a magyar adózott jövedelem NE adózzon még 1X az életvitel szerinti országban is >> külföldi jövedelemként is. Akkor úszható meg, ha van "kettős adóztatást" elkerülő egyezménye Magyarországgal.
Ha nincs az szívás... akkor akár mindkét ország szedheti a maga adóját.
wantuu 2023. 05. 09. 15:45
Előzmény: #197555  Törölt felhasználó
Nyilván, arra értettem ha valaki ténylegesen külföldön él és dolgozik életvitelszerűen. Szerintem erről beszélt Voda.
Törölt felhasználó 2023. 05. 09. 15:25
Előzmény: #197553  wantuu
Ha külföldre költözöl akkor SEM feltétlenül kell a magyar lakcímről kijelentkezni.
Az attól függ... 
-
A magyar TB alól is csak akkor kell, ha külföldön leszel "biztosított".
Törölt felhasználó 2023. 05. 09. 15:20
Előzmény: #197546  Vodafonelive
Vajon hogyan sikerült kiagyalni egy ilyen logikátlanságot?!
Az miféel amrhaság, hyogy "kijeltkezni a nAV-nál" ?
Ne röhögtess már... ilyen bugyutaságokkal.
.
Egyébként,
Miből gondolod, hogy megoldhatatlan az adózás dolga?!
Miközben akár nem magyar állampolgár külföldiek is simán megoldják legálisan :-)
A vonatkozó nemzetközi jogrend alapján.
-----
Külföldre kacsingató diplomás fiatalként 
csak-csak ismerni kéne már a több országot érintő adózási- és TB jogi ALAP elveket...
Azt hiszem.
wantuu 2023. 05. 09. 12:52

Szerintem is kevered a dolgokat.
Ha külföldre költözöl, akkor a magyar lakcímből és TB-ből kell kijelentkezni.
Az, hogy kiadsz egy lakást, teljesen másik kérdés. Meg kell nézni az adó jogszabályait mindkét országnak. Tippre ha külföldön élsz, akkor ott kell adóznod a magyar kiadott lakásod után.
Freszelés 2023. 05. 09. 12:32
Előzmény: #197551  Freszelés
de hat utana kell nezni az adozasnak termeszetesen. ennel jobbat senki se fog tudni irni. :-)
Freszelés 2023. 05. 09. 12:26
Hát erre nehéz mit mondani. Alapvetően az ember ott adózik, ahol életvitelszerűen él. Nem lennék meglepődve, ha a Magyarországi ingatlanod után keletkező bevétel után mondjuk ott kellene adóznod, ahol élsz.
Éltem X országban, és hiába van egy ingatlanod egy másik országban (pl Magyarország), ott bizony azután is megadóztatnak. Hogy ezt pl valaki bevallja-e vagy sem az egy másik kérdés.
ncseed!
ncseed! 2023. 05. 09. 12:10
Előzmény: #197535  Nudli
Nem, én azt mondom "lassan járj tovább érsz!"
Persze bejöhet a "bátraké a szerencse" duma is, csak nem a többségnek... az előbbi mondás viszont szinte biztosan bejön mindenkinek. Döntse el mindenki mi illeszkedik az ő lelki világához jobban. Csórón lehet érdemesebb nagyobb kockázatot vállalni, de mivel kvázi sosem voltam az ezért ezt én nem vállaltam be.
Pitzu 2023. 05. 09. 11:32
Előzmény: #197543  macisajt
Nem is tudom min csodálkoznak. 1,5-2 milliós négyzetméterárak még a 8. kerületben is. Attól, hogy ingatlanár robbanás volt, a lakosság sajnos nem cserélődött le. Hosszútávú bérbeadással most meg kb. 3% hozam érhető el...
https://ingatlan.com/32703486
Benzedrine
Benzedrine 2023. 05. 09. 11:26
Ebből egy szót sem értek, adtam ki lakást és adóztam is utána. Miért és honnan kellett volna kijelentkeznem?
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 09. 11:23
Előzmény: #197542  siemens
Itt az a durva, hogy utana nem fogod tudni jobban eladni. Most ilyen kicsit tobb, mint 10 millioert mennek itt a lakasok, az emeleti ingatlanok pedig jok, mert amikor telen neztem itt lakast ahol nem ment a futes tokre jo volt a hokomfort. Foldszint eseten ez a hely kicsit necces.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 09. 11:21
Előzmény: #197541  Freszelés
Ha az ember elhagyja az orszagot es nem jelentkezik ki a navnal csunya bunti van. Na most ha ez megtortenik akkor hogyan tudsz normalisan adozva lakast kiadni? Nagyjabol csak feketen tudsz, kozjegyzoi lap pedig egy olyan dolog ami meg igazat is adna a masik felnek ha nem adozom.
Amugy van videken lakas ami pont ezt a celt szolgalja, hogy ha valahova akkor oda barki mehet, beleertve a rokonaimat is. Csak hat a munka ott nem talalja meg az embert, egyedul ez Budapestre igaz.
siemens 2023. 05. 09. 11:10
Előzmény: #197543  macisajt
Lőrincze csókoltassa.........
bpwjk 2023. 05. 09. 11:08
De hát miért ne tudná. Eddig is tudta. Ráadásul a legtöbb lakása az n+1 edik.
macisajt 2023. 05. 09. 11:03

Alig valakinek kellenek már ezek a lakások: mi folyik a magyar ingatlanpiacon?
.
".. fennáll annak veszélye, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akik nem tudják fizetni a hiteleiket, "eláraszthatják" lakásaikkal a piacot..."
.
https://www.penzcentrum.hu/otthon/20230509/alig-valakinek-kellenek-mar-ezek-a-lakasok-mi-folyik-a-magyar-ingatlanpiacon-1136815#
siemens 2023. 05. 09. 10:57
Tárna utca
--
https://licit.info/ingatlan/760106
--
Nem is ér többet 5,6 milliónál. Sokkal közelebb van a realitáshoz, mint a 600 ezer ft/nm ár.
Freszelés 2023. 05. 09. 08:59
Előzmény: #197537  Vodafonelive
Tartsd meg a lakást, az ad egy nyugalmat, hogy tudod, hogy a nagyvilágban van valahol egy 'vár' ahova bármikor mehetsz, ami a tiéd. Távolról kiadni macerás, máris nincs meg az, hogy akkor jössz-mész amikor akarsz + lepusztítják, kockázat, stb.
Legalábbis én így voltam vele és nem bántam meg. Havi párszáz eurónál ez többet ér(t) nekem.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek