Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerencsénk volt, mert mi ketten voltunk a hitelben családon belül. De a kiterjedt családban már nem volt ilyen szerencsénk más hitelével. Azt rendesen fizettük helyette és tavaly kifizettük neki az egészet.
Szia Ágnes, Ha jól értem arra gondolsz hogy USA-ban mikor valaki hitelt vesz fel akkor a ház a hitel fedezete. Ha valaki nem tudja fizetni akkor egyszerűen visszaadja a házat. A probléma 2008-ban az volt hogy túl sokan adták vissza és házak értéke lement ezért nem volt fedezet így buktak a bankonk. Ez egyébként az "elállás joga" kint ha jól tudom?! Itthon nincs ilyen, ha visszaadod a házat még akkor is tartozol, magyarul sírig tartó hitel minden esetben ha jól értem.
Törölt felhasználó2022. 01. 10. 08:24
Előzmény:
törölt hozzászólás
Vana, ha az emberek tételesen írnák, mire mennyit költenek, akkor tudnák, hogy erőn felül lakják az ingatlant. A többség boldog tudatlanságban szenved. Egyik barátom vett egy külterületi nyaralót, fél évig írta, aztán abbahagyta, nem akarta idegesíteni magát. Neki az a nyaraló kellett, és nem fontos, mennyibe is kerül. És ez általános.
amugy a devizahitelbe nem volt kotelezo belebukni (és ehhez még a kedvezményesv égtorlesztés sem kellett feltétlenul) nekem is volt, nem is buktam rajta
Nem kértem, hogy vágj jópofát ehhez. Hidd el felelős volt a gondolkodásunk. Semmi habzsi-dőzsi nem volt. De hiába mondom. 350 ezerből szerinted a 60 törlesztő felelőtlen? Így kezdődött....
Azért a mindennel tartozol mindenért... de ha ezt aláírtad, akkor igen. Miért írtad alá? Senkit se köteleztek arra, hogy aláírjon egy ilyen szerződést. 1. Egyébként én értem a távozásos megoldást. 2. Azt is értem, hogy a bankok fűnek-fának adnak hitelt, egyik se akar a másik bank mögött lemaradni. 3. Azt is értem, hogy állambácsi se szól ebbe bele, hátha bejön: pörög a gazdaság, jönnek a szavazók. Ha baj van, akkor meg majd lesz valami. Azzal van ki a f****om, hogy minding csak azon verik le, aki felelős döntést hozott és megfontolt volt és nem látszik ebből a kiút - sehol. Azért engedtessék meg már nekem, nekünk az, hogy legalább jó pofát ne vágjunk ehhez.
Mindegy. Külföldön a tartozás rendezése sem úgy van. Az otthoni jó nagy marhaság. Mindennel tartozol mindenért. Ha ez így lenne az USA-ban, akkor már vége lenne és 60 millió ember hagyta volna el az országot.
vagyis haza tudnátok jonni, csak nem akartok, mert az eddigi sarat rátokvernék, amirol ugy gondoljátok hogy nem éri meg, és ha a kulfoldi léttel elkerulhetitek, akkor inkább ezt választjátok ez nem a ''nem tudunk hazamenni''
Jönni tudunk, menni nem tudunk. Viccet félretéve, semmi logika nincs végrehajtásban részt is venni. Mindent fizess és a végén nincs semmid. Mindj példát olyanra, hogy kifizetsz valamit és a végén nem kapsz semmit.
Törölt felhasználó2022. 01. 10. 07:59
Előzmény:
törölt hozzászólás
És szerinted egy ember azért vesz 3 lakást, hogy 1 legyen neki?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link