Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zsolt90 2020. 04. 06. 17:52
https://www.praguemorning.cz/airbnb-flats-are-empty-or-how-the-coronavirus-is-affecting-pragues-real-estate-market/
“So, prices cannot be expected to fall – on the contrary, growth will continue, perhaps only at a more moderate pace. And the market is still not stopping for sales. In Prague, for example, we now see a 17% increase in sales over the previous month. The whole situation probably accelerated the already negotiated real estate sales,” adds Meyer.
hmm..
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 17:52
Előzmény: #66977  Törölt felhasználó

Ez nem feltétlenül van így, mert ha kp-t lobogtatsz, akkor a tulaj is elbizonytalanodik. Annak a kornak meg vége, hogy a tucatnyi vásárlót licitre oda lehet hívni. Örülsz ha van egy érdeklődöd a héten. Nagyon jó lakásoknál lesz 2-3 érdeklődő, ebből a fele hiteles, a másik fele meg ilyen varázsló szemfényvesztő típus, hogy ígér fűt fát, aztán semmi nem történik.
Egy korrekt kp-s vevő, aki pontosan megy, kommunikál, nem húzza az időt fölöslegesen, nem fog minden bokorban teremni. Azért naívak ne legyünk már teljesen, hogy 20-25 milliót csak úgy előrántanak válságban lakásra a zemberek.
Fire73: nálam leginkább a kp adta el a dolgot a tárgyaláson, mert banki hitelt nem kellett felvennem, szüleim adtak hitelt banki kamatra (nem otp-s kamatszintre:) ) úgy, hogy lepapíroztuk és nekik megadtam, mikor mennyit tudtam, de igyekeztem mindig gyorsan visszafizetni. Ez annyi előnnyel járt mindig, hogy kp-val mehettem vásárolni, meg nem kellett CFH hitelt felvennem. Hátránya a rövid futamidő, de én azt is az előnyökhöz sorolom inkább. Jobb a hitelen minél hamarabb túl lenni, most is 10 évre vettem fel a hitelt arbitrázsra és csak a jtm miatt, amúgy inkább 7-8 évre vettem volna fel legszívesebben.
Hívok én inkább egy profi alkuszt, 150-200e forintért az lesz a dolga, hogy a szűrön fennmaradt 3-4 lakás tulajával megalkudjon a lehető legjobb árra. Ez korrekt pénzt úgy gondolom, kb 4 órás munkáért, meg meghívom egy jó vacsorára is vagy kettőre, ahány napba belefér. A legeselyésebb egy használtautó kereskedő, jó lenne ha ő vállalná majd. Professzionális alkusz.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 16:40
Előzmény: #66976  Törölt felhasználó
A Te esetedben is bejöhet, amit én csináltam akkor, amikor nem is mondtam számot. Egyszerűen őszíintén előadtam, hogy van 4 db lakás a környéken, nekem mind a négy szimpatikus, a többit már láttam (akkor még nem, de mindegy is), és az fog nyerni, aki a legolcsóbb. A házaspár olcsó akart lenni. Üzlet lett belőle.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:48
Persze lehet alkudni,de nem a jó vételeknél,aki ott alkudozik az megszívja,ezek az ingatlanok szó szerint pár napon belül elkelnek.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:39
Előzmény: #66970  Törölt felhasználó

Ügyes vagy. Én sajnos nagyon vadkan módra alkudozom, bátyám is használhatatlan, bár eleinte elhívtam több szem többet lát alapon, de mert ő egyből azzal szokott nyitni, hogy ki a tahó a lépcsőházban :) milyen messze van ez a lakás tőle. Szegény tulajok meg köpni nyelni nem tudnak :) Még visszagondolni is mókás, hiányoznak ezek a szórakozások azért.
Szüleim, nejem már jobbak ilyen szempontból, mert udvariasak és jobban megértik a tulaj metakommunikácóját :) ellentétben velem meg bratyóval, de bármilyen családi kommandó csapatot is raktam össze, nem igazán vagyunk hatékonyak az alkuban. Inkább csak mindig találtam muszáj eladót és ennyi volt a szerencsém, de sok utánjárásba került.
A következő kéglimnél biztosan hívni fogok profi alkuszt, akinek sokkal jobb a tárgyalástechnikája. Van pár kiszemelt ember, feldobok nekik egy sikerdíjat és szerintem win-win lesz ez kettőnknek.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:35
Előzmény: #66974  Törölt felhasználó
Volt egy sanda gyanúm ingatlanos gazdasági fórumon , feltételeztem a szülővárosod lakáspiacrát  is figyelemmel kíséred  , tévedtem bocs.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:33
Előzmény: #66973  Törölt felhasználó
Az nekem eléggé ki van forogva a fókuszomból.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:28
Előzmény: #66972  Törölt felhasználó
"Ja persze az utóbbi 4 évben egy köpésre az egyetemtől" tehát 2016-20 és megyeszékhely egyetemi városrészben gondoltam.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:13
Előzmény: #66967  Törölt felhasználó
Én kvázi egyetemi városrészben laktam pesten, mielőtt átköltöztem budára, ott kb semmi se ment 2008-13 :D.
Amúgy előlünk pont a XII-ben vittek egy lakást(büfik), és bár nagyon szeretem a mostanit is, arra így visszagondolva lehet alkudtam volna felfelé is.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:12
Előzmény: #66969  Törölt felhasználó
Tul. lapon kozoskoltseg nincs feltüntetve  lehet+/- is a tarsasház azért kell elengedni a kozoskepviselonek egy telefont   majd az referál.
Ismerosodnek meg ez volt a tanulopenz ,nem gond azt mindenki fizeti én is fizettem eleget. Ez van ilyen a biznisz ,. nagy cucc.
Czibók egyetlen jó tanacsa volt amit megfogadtam, tessék már a hordóhasra is figyelni :D
25 éve a hobbim  a powerlifting  /erőemelés , hát őő ízé nálam is van egy kis has :D
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 15:10
Előzmény: #66969  Törölt felhasználó
Életemben 3x alkudtam lakásra. Kétszer magamnak, egyszer egy ismerősnek. Utóbbira mai napig büszke vagyok, mert ez 98-ban a mániában volt, és alkudtam neki 3%-ot, ő nem mert. Csaj volt, előadtam, hogy pár vagyunk,  fiatalok, és tényleg ezen múlik. Színészkedés 10 percen át, és megvolt.
A két sajátból az egyiknél 10%-ra először nemet mondtak, majd visszahívtak 2 hét múlva, és az volt az első lakásom. A másiknál meg se szólaltam, lealkudta az eladó saját magának beszélgetés közben oda, ahova terveztem (7%). 
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 14:41
Előzmény: #66964  Törölt felhasználó

Egy ingatlan több tízmillió forint is lehet, sokan meg a lapos TV megvásárlására több időt fordítanak, hogy összehasonlításokat nézzenek és a technikai paraméterekkel tisztában legyenek, amikor az eladóval beszélgetnek majd a tévékről. Ingatlant meg úgy vesznek, hogy szemrevételezik és pár felszínes kérdést feltesznek, mert hát látják ők, ház, lakás, szobák, egyben van, hitellel be tudják takarni a vételárat, jöhet a lakás.
Alkudni se tudnak vagy mernek sokan. Erre írtam, sőt már tanácsoltam is ismerősöknek, hogy profi alkuszt béreljenek fel sikerdíjért, de valamiért nem akaródzik senkinek. Pedig ha egy jó taktikával és főleg tárgyalástechnikával felépített alku után sikerül 10%-ot lealkudni, akkor az miért nem jelentős nyereség? Ahhoz képest, hogy jön a mókus, aztán kummog valamit, hogy ő nem szeret c.gánykodni, de 500e tudok-e engedni a látszat kedvéért (hogy ne nézzék hülyének), amikor 1,5mihályt is engedtem volna egy keményebb alkuban. Ez megtörtént eset.
biztos ismer mindenki olyan embert, aki a homokot is eladná jó áron az araboknak.
Megbízható ingatlanosok egy része használható ilyen célra, de autókereskedők is nagyon jól tudnak alkudni, meg hát lehet bárki, csak legyen ehhez érzéke, több, mint nekem. Én kissé vaddisznó vagyok az alkuban :) de én nem tartok a fizikai bántalmazástól, mert maximum klicskó testvérek vagy ilyen czibók laci méretű emberekkel letnék kissé óvatosabb :)
Egyékbént ez a panelprogramos hiteltörlesztés trükkös dolog, mert mondom, akiről tudok, hogy ilyen lakást vett, ő csak foglalózás után szembesült azzal, hogy a közös költség még pár évig magas összeg. Nem tudom, hogy hogyan nem látszódott ez a tulajdoni lapont, passz, de például az alku miatt lenne fontos ezt előre tisztázni.
Elméletileg mára már kifutottak ezek, ha jól tudom 8 éves futamidőre adták, de érdemes megnézni, nálunk például külön lapon van a 4 ltp és azt mondjuk nem is fizettem a bérlővel, de eladásnál ha csak a főlapot mutatom be, akkor simán benyalhatják az óvatlan vevők.
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 04. 06. 14:34
Előzmény: #66957  CyrusTheGreat
Na de impudent 29 éves:)))
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 14:33
Előzmény: #66965  Törölt felhasználó
Kérdezd meg glala-t ő hihetőbb Nick mint én   a  2 napos regisztrációval . Majd elmondja mi ment egyetemi városrészben évekig.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 14:28
Előzmény: #66965  Törölt felhasználó
Ja persze az utóbbi 4 évben egy köpésre az egyetemtől ott aztán van idő diskurzust folytattni a szomszédokkal ,persze. Bocsánat de fostalicska övezetben lehet töprengeni utánajárni  ja ......
De befektetői övezetben pár óra egy lakás adásvétel.
Aki benne volt tudja ,mi volt évekig az egyetemi ponthatárok kihirdetése után a megyeszékhelyeken.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 14:21
Előzmény: #66964  Törölt felhasználó
Értelmes ember értelemszerűn mindig beszél a közös képviselővel meg a potenciális szomszédokkal mielőtt ingatlant vásárol ismeretlentől egy ismeretlen helyen.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 14:09
Ez jó volt Tibi :D
A másik a közös költség írásod:
Én mikor vettem ingatlanokat  , ha magánszemélytől közvetítő nélkül ment , ha nem volt tiszta a tekintete vagy a dumája az eladónak foglalozaskor beleirtam a foglalós adásvételi eloszerzodebe a közüzemi számlákról a nullás igazolásokat az eladó fél beszerzi a közműszolgáltatoktol .
Ha ingatlanos akkor a vetelizésnél beleirattam a feltételeimbe.
A közös képviselő elérhetősége a társasházakban a falon szinte mindig kinnt lóg.
 Ha nem becsengettem pár lakásba és udvariasan elmondtam ,hogy szükség lenne a kk telefon számára lakásvásárlás céljából   ,mindig megadták.
A közös képviselő még mindig elmondta van e panelprogram kilátásba van e róla közgyűlési határozat mennyi lesz? Miből LTP  stb. Vagy nincs is kilátásba se mert mindig megvétozzák az öregek.
+ Elmondta a kozoskepv .  rendesen fizetik-e a lakók a kozos koltseget.
Apróságok de hátha valakinek jól jön.
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 13:58
Előzmény: #66960  terelemel
A vicc jó,de a hasonlat nem stimmel :)
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 13:47

Jó, a választási program 2022 elindult, szavazat maximálás. Legalább a részvényeket tépik ma, bár beszédes, hogy az otikát nem. Kivárnak holnapig a spekák, hogy mekkorát ütnek majd a hitelezési piacon és a bankokon.
Amit én kiolvasok ebből, hogy lesz egy minimális keret azoknak, akiknek veszélybe került a munkája, „a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz”. Az biztos, hogy magyarosch lesz, mert nyugaton jó nagy részét átvállalják a zállamok, nálunk meg ha adnak is és nem haveri cégekről van szó, akkor megf.ngatják őket valahogy a pályázatnál.A FB-on már láttam egy szavazást, hogy tippeljük meg a 450 milliárdból mennyi fog menni a jól és ügyesen pályázó tudjukkihez :) Én arra tippeltem, hogy 5-10%
Fontosak lesznek a részletek, de nagyon meglepődnék ismerve a fidesz előéletét, ha sima liba lenne a támogatás megszerzése vagy a hitelhez való hozzáférés a nem haveri cégeknek.
A +1/4 havi nyugdíjat meg nem is értem, miért most jelentik be egy válságban. Ekkora böszmeséget egyetlen ország se csinált, ebben egyediek vagyunk, hogy bevezetik a 13. havi nyugdíjat egy válságban. Nem arról van szó, hogy nem kéne adni a nyugdíjasoknak, de miért most és miért 13. havi nyugdíjat kezdik felépíteni? Adjanak egy egyszeri támogatás a válság miatt, mert, hm miért is? Egy nyugdíjasnak nincs veszélyben a járandósága és nem igazán látom most, hogy milyen plusz költségei keletkeztek a járvány miatt, de legyen, ha úgy gondolják, hogy a kereskedelm pörgetéséhez ez kell, akkor kapjanak. Csak tényleg miért 13. havit és miért nem egy egyszeri utalványt mondjuk?
Érdekes ezeknek az észjárása, tényleg unortodox.
Van egy nyugdíjas rokonom, aki állandóan morog, hogy őt kisemmizte a viktor. Felhívtam most, tényleg kíváncsi voltam, mit mond erre. Na a választ még engem is meglepett, hogy menjen a p.csába a viktor, mert aki 2 millió forintos nyugdíjat kap, az kap félmilliót majd januárban, ő meg csak 50e-t és hogy képzeli ezt???? Jól van, mondom nyugodjon már meg, mert magas a vérnyomása, nehogy nekem baj legyen amiatt, mert kap 1/4 havi plusz nyugdíjat jövőre :)
Törölt felhasználó 2020. 04. 06. 13:40

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek