Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2020. 04. 07. 14:37
Előzmény: #67018  CyrusTheGreat
A buborra kivancsi leszek.
sakal83 2020. 04. 07. 14:36
Előzmény: #67018  CyrusTheGreat
Addig morgolodhat:) bar tuti ragaszkidik hogy nem tortent emeles:)
CyrusTheGreat 2020. 04. 07. 14:33
Előzmény: #67017  sakal83
Este tízig várj, most pihen.
sakal83 2020. 04. 07. 14:32
Előzmény: #67015  sakal83
Fortyogi. Udvozlettel: botcsinalta kozgazdasz. 
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 14:26
Impu stílusban -- engöm nem érdekül a lakás  ár. -- A felújított és felújítandó közti marzs a mérvadó kizárólag, és az árnövekedés. Többi másodlagos prioritás. Sokaknak nem gyanus a cordia metrodom  a nagyok, építenek és hatalmas bruttó hozamokkal kecsegtettnek de eszük ágában sincs bajlódni a bérlőkkel.
Pedig jelzés értékűnek tekinthető. A zsozsi nem a kiadás.
sakal83 2020. 04. 07. 14:25
Ncseed van kamatemeles? Botcsinalta kozgazdasz.
CyrusTheGreat 2020. 04. 07. 14:22
3 hónapos DKJ 1.06%-os hozam mai aukción (év elején még közel zérus), O/N és 1W fedezett hiteleszközének kamata 1.85. Várom az este tíz környékét, hogy megkapjuk az iránymutatást.
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 13:54
Aki bérlakásban  van ,ha van egy kis esze elkezd sírni a tulajnak,mint a fürdős k.rvák , kilátásba helyezi ha nem csökkenti a bérleti dijjat átkoltozik egy másik lakásba most a bérlőknek áll a zászló , kiszámolos Csernok írta asszem tavaly. az informatikus is emelje meg a fenekét és üljön át egy másik céghez ,kereslet van  ,most hasonszőrű a szitu.
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 13:39
"A szakember szerint azonban ha a két keresőből az egyik elveszti a munkáját akkor sem elfogadható, hogy valaki azonnal 50 százalékos bérletidíj-csökkentést kérjen, 25-30 százalékot azonban még elfogadható kompromisszumnak tart." Ja a " szakember "  diktálja lassan már a magántulajdonú lakását mennyiért addja  ki a jonép. Viccesek. 
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200407/ennek-a-varosnak-a-lakaspiacat-sujthatja-legjobban-a-jarvany-424648
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 13:18
Előzmény: #67010  Törölt felhasználó
Glala lakhatásis , nem befektető speka nepper. máshogy nézi .
Uncsitesomék most néznek maguknak házat aggloban  kis család , legnagyobb igyekeztem ellenére sem tudok elvonatkoztatni ,mikor kikérik a véleményem a nepper attitűdtől. De igyekszem.:)
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 12:44
Előzmény: #66996  Törölt felhasználó
Erőssen sántít a hasonlatod arra amire én írtam,hogy cigánykodás az árú becsmérlése,azt pedig soha sem mondtam,hogy nem lehet kevesebbet ajánlani a kiindulási árhoz viszonyítva.
Ha az árú szerinted túl van árazva,akkor mondasz egy olyan árat ami szerinted reális és ennyi.
Mondjuk én eddig kizárólag alulértékelt ingatlanokat vettem a későbbiekben könnyen eladható helyen befektetés céljából,pár napos tranzakciókkal,így nem is igazán értem a problémád.
Ha valakinek van helyi ismerete azért képben van azzal kapcsolatban,hogy mit is érdemes egyáltalán megnézni..A személyes használat persze egészen más,ott nem az ár a döntő.
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 12:26
 Eladasnal saját lakhatási  célú vásárlóknál  a férfit , anyagi  későbbi felértékelődés , műszaki vonalon terelgettjuk
Nőket  érzelmi alapon , ovi bölcsi játszótér gyerekszoba 
Pároknál a csajszit manipuláljuk  úgyis az övék a végső szó.   Ez van . :DDD
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 12:15
Az alkut szerintem kizárólag az határozza meg mennyire Köll  a pénz hirtelenjében ,ha nem sürgős mindenki makacs.Inteliges  vagy primitív  az eladó mindegy eddig így tapasztaltam. Én adtam el lakást ügyvédnek bankárnak ,nyugdíjasnak is ,eladó félként azt tapasztaltam minél okosabb a vevő annál több a keresztkérdése amolyan ki akarják ugrasztani a nyulat a bokorból mentalitás ,ilyen emberrel szemben nagyon észnél kell lenni. Komoly befektető speka mindig roppant felkészült , kőkemény manipulatorok na velem meg rácsesztek :D  
A legkönnyebben befolyásolható a buta ,az első lakásos fiatal ,és a válófélben lévő akinek azonnal költözhető felújított kell. Szerintem eladásakor is ugyanúgy érdemes puhatolozom a vásárlás okáról, és a komoly korrekt  ugyanakkor  könnyed jó hangulat fontos .
Mindenki máskepp csinálja , nekem ez vált be.
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 11:50
Előzmény: #67003  Törölt felhasználó
En ha lakást akartam venni   az ajtón belépve kb 20 másodperc alatt döntöttem. / Mindig rendes környéken  lepusztult állapotút/ 
Kedvencem a meghalt a nagyi ,marakodnak a koncon  az örökösök a kp itt király,    másik a megégett befektető akinek az alberlők szétrugták ,nem fizettek stb verzio
Aztán jön a színészkedés ez van. Először beszélgetünk a jogi műszaki  koltozhetőségi fenntartási közmű tartozási dolgok. Aztán miért adja el mit akar a penzel stb.
Nem fitymálom  nem hasonlitgatom a környék eladó kínálati áraihoz ,tényként közlöm a lakás korszerűsítésre modernizálására  szorul ,nyílászáró víz villany burkolat  stb.
Puhatolozom hányan nézték eddig , kapott már komoly ajánlatot mióta hirdeti  sok e a lakasturista?
Úgyis kamuznak általában , lényeg a jo kedély állapot fenntartása kialakítása.
Azután vázolom az azonnali kp-s foglalozást a napokon belüli kp fizetést  ügyvéd elérhetőségét címét stb
Hadd élje bele magát amikor már oldódik mosolyog ,raterhetunk az alkura.
10-15% nyitok ,ha fafejű de  megéri  az irányárat is megadom.
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 11:41
Előzmény: #67004  dioc

Leírhatom, hogy mit gondolok, de én nem vittem még végig árverést, ezt hozzáteszem. Így olvasd. Én csak nézegetem, mert gyümölcsösre vadászok. A kégliket, ház, lakás meg amiket én néztem, még ilyen nagyközségben is felverik nagyon, ráadásul a legtöbb törtrész tulajdon. Fel nem fogom, hogy ki vesz törtrészt. Van például nem messze a szomszéd városban egy 90nm ház, 6mihály az alsó licit és nulla licit van, mert 2/3 tulajdon. Egyébként jó kis háznak néz ki és ennyiért szinte ajándék, csakhát résztulajdon.
Az első, amit nézned kell, hogy 1/1 legyen, mert az a sz.pkodás ha mégsem. Jól eldugják ezt az adatot, pedig a legfontosabbnak kéne lenni. Ugye ez olyannak való, aki utána meg tudja győzni a jellemzően bent lakó embereket, hogy adják el neki a maradékot piaci áron :) A meggyőzés elég tág fogalomkör ebben az esetben.
Azt tudom, hogy ki lehet váltani bármikor, mert rengeteg a törölt hirdetés, amit rendezett a tulaj.
Itt ugye megint egy jó rábeszélőke kéne, hogy miért is rossz neki a licit és miért jó, ha tőled veszi meg. Ha ezt a tulaj fel bírja fogni és meg bírja érteni, akkor lehet deal.
Egyéként az MBVK mellett van a NAVnak is árverése, de ott nagyon kevés ingatlan van fenn. Pár ház, 1-2 lakás, föld, gyümölcsös soha nem láttam. Azt nem tudom, hogyan működik, gondolom hasonlóan.
dioc 2020. 04. 07. 11:27
Előzmény: #67003  Törölt felhasználó
az árveréses ingatlanokról mi gondolsz, Tibor? 
vidéki lakás, a piaci ára szerintem most cca 10 milla lenne, 4 milláért licitálható.
filózom, h megkeresem a tulajt, meg lehetne kerülni az eljárást és hogyan, mit gondolsz ezekről?
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 11:24
Előzmény: #67001  Törölt felhasználó

Ezt aláírom, mert ha úgy ront rá valaki a tulajra, hogy mi ez a sz.r amit árulsz és nagyon gyorsan csökkentsd az árát, akkor ösztönös emberi reakció szerint befeszül és lehet, hogy már csak azért sem adja ki.
Van erre is egy tárgyalástechnika, de sok ember ezt ösztönből is jól csinálja.
Én két dologgal szoktam érvelni, az első, hogy kp és gyorsan fizetek, a másik, hogy ennyi pénzem van és itt a vége. Ez még mindig egy kissé nyers tárgyalás technika.
Itt lenne jó egy profi alkusz, aki leolvassa a tulaj metakommunikációját és beleérez a szándékaiba jobban, hogy meddig lehet az alkuval elmenni, mik a prioritásai. Esetleg ügyesen kikérdezi.
Vannak azért nagyon profik ebben, fel kell egy ilyen embert bérelni, ezt tudom tanácsolni.
Nyilván a többség nem fog felbérelni, sőt alig valaki, mert nehogy már ő azért fizessen, hogy valaki beszélget, nem kell ide profi alkusz, ő is milyen jól tud alkudni.
A valóságban meg bedobok 150-200e egy profi alkusznak és én biztos vagyok benne, hogy 500e-1m-val jobban le tudja alkudni, minthogy én valaha is tenném.
Ez olyannyira biztos, hogy a saját példámon tudom ezt. Amikor eladtam a kéglit kissé felüláraztam de 1,5m-t engedtem volna, ha kemény az alku és jók a fizetési feltételek.Ez volt az előzetes elképzelésem. Erre a nagytudású ilyen félszegen, hogy ő nem szeret c.gánykodni, de engedjek már valamit, lealkudott 0,5m-t. Ha egy profi alkusszal jön, az elvitte volna -1-1,5m-ig.
Lehet, hogy érdemesebb ingatlanos alkusszal jönni, ezt még átgondolom, mert jobban tele tudja az eladó fejét dumálni az ingatlanpiaci folyamatokról, arról, hogy mit tud kezdeni a pénzzel, milyen lehetőségei lesznek, vannak stb. Olyan ember kell, aki jól olvassa a metakommunikációt és meg tudja győzni az eladót, hogy miért jár jól azzal, ha eladja még olcsóbban annál, mint amilyen árszintre az én nyers tárgyalás technikám meg tudná szelidíteni a kégli árát.
Tényleg nem a lakás fikázása az eredményes tárgyalástechnika, bár a nagyobb hibák mellett nem szabad szó nélkül elmenni, már csak azért sem, hogy halljuk a tulaj véleményét, hogy miért is van az hiba ott?
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 11:15
Jobb is ,hogy nincs eladó 3 szobás panelem a XIII ba ,Tibor saját bevallása szerint nagy Vaddisznó ha alkudozni kell .   Érdekes szituáció lenne vele szemtől szemben egy  kompromisszumos vételár kialakítása ,totál más vérmérsékletűnk van ,  ha nekem bemondana egy -20% -ot  ,rögtön kapná a választ max 2% ,mivel túl távol áll a kettő ajánlat fix,hogy nem lenne biznisz .     :DDD
Törölt felhasználó 2020. 04. 07. 10:46
Előzmény: #66998  Törölt felhasználó
Nem neked szántam  Glala .
Csak úgy  általánosságban írtam , az ingatlan fitymálása ,primitiv taktika a szememben

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek