Igazad van egyébként, befektetési szempontból jobb választás egy rákosborzasztói 35nm panelgarzon, mint egy teknőshátú bömös.
A gondot én ott látom, hogy szerinted hány ember van ebben az országban vagy úgy a világban, akiben hasonló kérdés komolyan felmerül és megbeszéli a feleségecskéjével este vacsi közben, hogy akkor bömös legyen vagy panelgarzon? Erre szokták mondani, hogy jó a példád, csak nem életszerű :)
Egyébként a szagértők most hosszan elnyúló oldalazást mondanak és a másik oldalon a gazdasági kilátások is inkább ilyen oldalazás irányába mutatnak, főleg hogy a kormányok és a jegybankok elszántak arra, hogy megtámasszák a gazdaságot és nem dobják a lovak közé a gyeplőt, mint 2008-ban.
Ezek alapján egyébként egy 110-ért vagy akár többért is kiadható 25m panelgarzon (nyilván feketén, ahogy az ilyeneknél szokás), ami némileg még alkuképes is, az befektetési szempontból megveri a map+-t. Ki lehet számolni egy kockás papíron, de megveri.
Csak tényleg az a fránya dolog, hogy egy lakást mégiscsak hosszú távra vesz az ember és ahogy a panelok ára utoljára kezdett emelkedni, amikor elfogyott a normális téglalakás, ugyanígy a panel árak fognak először megreccsenni. A panel nagyon érzékeny változásokra, sokkal inkább, mint egy jó lokációjú téglalakás. Ezen én sokat agyaltam, amikor lakást vettem és ezért lett 10 évnél fiatalabb tégla lakás akkor.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link