Topiknyitó: fxboy 2014. 03. 04. 17:36

Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp  

Sziasztok!

Osztalék után kell-e a 14%-os EHO-t fizetni?

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zoty01 ma, 13:54
ziasztok! Ha  2024-ben IBKR vásároltam pár ETF/ részvényt, de a megvásárolt etf, részvényeket azóta se adtam el, akkor amit az előző évben részvényre költöttem összeget azt nekem fel kell most tüntetnem az adóbevallásomban, mint kiadás? a későbbi adókiegyenlítés miatt?
Szabolcsi57 vasárnap, 08:38
Előzmény: #350  pvsklaci
Ha a nulladik gyűjtőévben már beutalsz 25 000 forintot onnantól már TBSZ. Januártól már beutalni nem tudsz. De  a nulladik évben is TBSZ a TBSZ.
Szabolcsi57 vasárnap, 08:35
Előzmény: #351  maxhell
Ő valami olyasmire gondolhat, hogy a nulladik gyűjtőévre van egy technikai kiskapu. Azaz hogy az adózás csak az 1. évtől vonatkozik.
https://bankmonitor.hu/wp-content/uploads/2024/12/11164618/Reszvenybefektetesek-adozasa-2025-tol.png?x18877
https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/jovore-lehet-neked-mar-nem-eri-meg-tbsz-t-nyitnod/
Lényegében még rosszabbul jár ha 3 éven belül feltöri. Ez szerintem tartalmazza a "nulladik" gyűjtőévet IS. Érdekes elgondolás amúgy, de necces, hogy ezt elfogadná a NAV.  A jogszabályt kell megnéznie. De szóljon a kérdező ha nincs kedve vagy le kell nyomni pár gombot:) Ha fontos neki megnézi a jogszabályt.
pvsklaci vasárnap, 08:34
Köszönöm. 
maxhell vasárnap, 08:28
Előzmény: #348  pvsklaci
Csak a szocho vonatkozásában volt ilyen tényleg, de csak tavalyig. Idéntől már beszigorították ezt is, tehát hiába indítasz tbsz és kereskedsz azon, ha év vége előtt felbontod, minden adót és terhet ugyanúgy kell fizetned, mintha sima számlán tetted volna azt. Ez egy kiskapu volt és bezárták.
pvsklaci vasárnap, 08:25
Előzmény: #349  Szabolcsi57
Ez kedves, és segítőkész volt.
Köszi.
A kulcs - állítólag - pont az, hogy idén még nem igazi TBSZ számla, az csak 2026. január 1-től lenne...
Szabolcsi57 vasárnap, 08:16
Előzmény: #348  pvsklaci
Google a barátod: TBSZ feltörés adózás.
pvsklaci vasárnap, 08:05
Üdv! 
Olyan tippet kaptam, amit nem akarok elhinni, hogy igaz lehet, hátha tudtok segíteni. 
Ha sima értékpapír számlán hozamot érek el, akkir fizetnem kell szja-t meg szochot.
Ha TBSZ-en érem el, és adott évig nem veszem ki, akkir nem kell. 
A tipp: nyissak tbszt, azon kereskedjek, de az év vége előtt szűntessem meg, így semmit nem kell a hizam után fizetnem. 
Ez igaz lehet??? Vagy teljes baromság???
Szabolcsi57 vasárnap, 07:23
Előzmény: #345  poreci
ha valakinek ilyen problémája van, szóljon nekem, elküldöm a belga állásfoglalást a NAV-tól a beszámíthatóságra vonatkozóan. Egyébként jogos megkérdőjelezések, csak az a szomorú, úgy kell oknyomozni meg partizánkodni az infokért. A kiszamolos wiseos megfejtőhöz is véletlenül futottunk bele, aki az egyetlen könyvelő volt, aki küzdött ezért. Az elemzeskozpontponthu és Horváthné Szabó Beáta cikkei voltak nagy segítségre. Azonban sorokat azok sem igazán tartalmaztak, de a kihámozhatatlan jogszabályokhoz képest már ezek az értelmezések is hasznosak voltak. Ugyanakkor kerülgették a forró kását. Persze azt már megszoktuk, hogy Magyarországon úgy szívatják az embert hogy betarthatatlan legyen valami.
Szabolcsi57 vasárnap, 07:14
Alábecsültem a külföldi bankszámlák számát:
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2025/05/durvan-megfenyegette-a-revolutsokat-az-adohatosag
https://hvg.hu/gazdasag/20250517_nav-revolut-adobevallas-szja
"A 2023-as adóévre több mint 1,4 millió külföldön vezetett bankszámláról érkezett információ, 91 országból....2024-ben a számlainformációk alapján indított eljárások mérlege 2,5 milliárd forint be nem vallott jövedelem, és 461 millió forint eltitkolt adó volt. 
A 2024-es pénzügyi számlainformációk adatai 2025 második felében érkeznek a NAV-hoz, így ősszel ezek hasznosítása is megkezdődik, és az elemzés után az ellenőrzések is elindulnak.  "
"Idén mintegy háromezer adózónál kezdett vizsgálatot a NAV külföldön vezetett számlákra érkező jövedelmek miatt. "
poreci szombat, 18:45
Előzmény: #342  Szabolcsi57
A szocho kötelességben egyetértettem. Beadtam úgy hogy ír adót beszamitottam, aztán ha hivnanak, akkor majd leírom a nav-nak amit találtam, majd megmondjak ha nem jó. Legalább megdolgoznak a pénzükért... :)
Szabolcsi57 szombat, 17:22
de az is járható út amit írsz, hogy befizeted a 15%-ot a magyar NAV-nak és visszaigényled a 20%-ot az ír adóhatóságtól, ha ezt szeretnéd. Ez is valid út:). Írd majd meg mire jutottál. Elvileg ezért van a certificate.
Szabolcsi57 szombat, 17:15
Előzmény: #341  poreci
sárga üzenet, nem kell vele foglalkozni, beküldhető.
Szabolcsi57 szombat, 17:15
Előzmény: #339  poreci
Ha kamat, akkor Szocho köteles 2023. 07.01-től. És igen, a kint levont (forrás)adó beszámítható. De várom az ellenvetéseket. Eddig nem jött, pedig 140-en olvasták a táblázatot. Illetve van egy könyvelő vs. NAV közötti levelezésem. Én még mindig várom a megalapozott, de "Te hülye vagy nem így van, mert...." hsz-kat:) A GPT bevallotta nekem hogy nincs azon a szinten hogy adóbevallásokat tudjon kezelni up-to-date.
poreci szombat, 17:13
Előzmény: #336  Szabolcsi57
Az eSZJA viszont más véleményen van:
Ha beírom a 183. sorba, a kamatjövedelmem és adóként beírok 0 forintot, mondván, hogy Írországban már levonták és számítsák be, akkor a következő hibaüzenetet kapom:
A 183. sorban a külföldről, kamatból származó jövedelem adójának  5% és 16% közé kell esnie. (Hibakód=)
poreci szombat, 17:04
Előzmény: #337  Szabolcsi57
letöltöttem , de valamiért nálam nincsenek képletek benne.
poreci szombat, 17:03
Előzmény: #335  Szabolcsi57
ez is igaz.
Akkor SZJA bevallásba be kell tenni , hogy meg van külföldön fizetve az adó, további SZJA fizetési kötelezettség nincs, de szochó fizetési kötelezettség van.
Kva jó söralátét...
poreci szombat, 16:57
Előzmény: #331  poreci
Van egy ilyen pont az ír magyar egyezményben:
23. cikk2. Az Írországon kívüli területeken fizetendő adónak az ír adóval szembeni beszámításának megengedéséről szóló írországi jogszabályok rendelkezéseinek fenntartásával (ami nem érinti ezek általános elvét): a) a Magyarországon belüli forrásokból származó nyereség vagy jövedelem utáni, a magyarországi jogszabályok értelmében és az Egyezménnyel összhangban akár közvetlenül, akár levonással fizetendő magyar adó (kivéve az osztalék esetében az azon nyereség után fizetendő adót, amelyből az osztalékot fizetik) beszámítható minden olyan ír adóba, melyet ugyanarra a nyereségre vagy jövedelemre vonatkozóan számítanak ki, mint amelyre vonatkozóan a magyar adót kiszámítják;
Van itt is erről szó:
https://adovilag.hu/2024/03/05/a-kulfoldi-jovedelmek-utani-adofizetes-es-bevallas-magyarorszagon/
b) A külföldön megfizetett adó beszámítása az elkülönülten adózó jövedelmeknélAz Szja tv. 8. § (2) bekezdése alapján a belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett, külön adózó jövedelem (például osztalék, kamat) esetében az adót csökkenti a jövedelem után külföldön megfizetett adó. A törvény abban az esetben is lehetővé teszi a külföldön megfizetett adó beszámítását, ha a külön adózó jövedelem nem egyezményes országból származik, a fizetendő adó nemzetközi szerződés hiányában a külföldön megfizetett adó beszámítása következtében nem lehet kevesebb az adóalap 5 százalékánál.Természetesen a külön adózó jövedelmek esetében sem vehető figyelembe külföldön megfizetett adóként az az összeg, amely nemzetközi szerződés rendelkezése vagy külföldi jog alapján a jövedelem után fizetett adó összegéből a magánszemély részére visszajár.
Akkor igazat adok a chatgpt-nek
Szabolcsi57 szombat, 16:50
Előzmény: #334  eszpe2
excelben
Szabolcsi57 szombat, 16:49
igen, ha mazohista vagy. Vagy beszámíttatod, ahogy ildomos.
Szabolcsi57 szombat, 16:48
Előzmény: #330  poreci
hidd el, a Chat GPT hülyeséget ír. Mindenre van Szocho kötelezettség ami kamat. A Chat GPT 2021-ig hatályos szabályokkal dolgozik.
eszpe2 szombat, 16:47
Sziasztok! 
Két kérdés merült fel, szeretném megkérdezni a véleményeteket.
1.)
Évek óta két hazai bef.szolgáltatónál vagyok (KBC-> KH Patria, és Erste). 2024 januárban került sor a KBC -> KH Patria ügyfélállomány átruházásra, ezért most alaposabban, tételesen átnéztem az igazolásokat, kivonatokat is, saját nyilvántartást, a transzferes dolgok szerencsére rendben vannak (beker-/kiker. árak, költségek, stb). Elmúlt években mindkét szolgáltatónál (KBC, Erste) csak pluszos ETÜ jövedelmek voltak, simán összevezettem őket.
2024 januárban (látva a balhékkal induló KH rendszert) "pánikszerűen" eladtam ott papírokat, casht kiutaltam az Erstéhez, az eladás miatt a KH-nál 2024-re lett egy kis ETÜ ügyleti veszteségem és kapcsolódó költségek. (TBSZ egyelőre még ott maradt.) Erstenél ETÜ szépen nyereséges lett. 
Nem tudom, hogy teljesen összevezethetem-e őket (+/-).
Két ismerős "könyvelőtől" két verziót hallottam...
A.) Erste nyereségből levonom az Erste költségeket, díjakat (eddig oké), KH veszteségből pedig a KH költségeket, díjakat (eredményeket csökkentem), a kettőt összevezetem, gyakorlatilag mindent kivonok az Erste ETÜ nyereségből, kezelhető így, a NAV tervezetben is ez van az adatszolgáltatások alapján.
vagy 
B.) Erste nyereségből levonom az Erste költségeket, számlavezetési díjakat (oké), másik oldalról levonom a KH veszteséges ügyleteket is, de a KH veszteséges ügyleteken túl a KH költségeket (pl. KH számlavezetési díjak) már nem vonhatnám le az Erste-oldali nyereségből. (Ezt a magyarázatot nem értettem teljesen, hogy miért nem.)
.
Tehát ha két szolgáltató van, az egyiknél nyereség - költségek (jövedelem), a másiknál pedig veszteség és költségek, ezt hogyan vezetnétek össze?
.
2.)
Meglepődtem azon, hogy mind az Erste, mind a KH "felszámított díjként, korrekciós díjként"/"ügylet eredményében figyelembe nem vett költségként" levonta (lejelentette) a TBSZ számlákhoz kapcsolódó havi díjakat is, amiket ők a normál számlára terhelnek be... de ezeket a TBSZ számlához kapcsolódó díjakat nyilván nem lehet figyelembe venni költségként az ETÜ nyereség/veszteségnél. Ersténél a havi kivonatokban még szerepel is a tételeknél, hogy fix díj-TBSZ, KH-nál csak annyi szerepel, hogy Számlavezetési díj, ennél csak az összegből lehet kitalálni, hogy az igazából TBSZ-re vonatkozó díj... 
Tehát ezeket a kis havi TBSZ díjakat (199 és 350 Ft-ok) szerintem nem szabad levonni a nyereségből, és ezeket korrigálni kell (a szolgáltatók hibás adatszolgáltatása miatt). Nem jelentős tétel, éves szinten 5-6000 Ft lenne és az adója, de én ezt korrigálnám.
Köszönöm a gondolatokat, segítséget!
Username001 szombat, 16:44
Ja.és a chatgpt válaszaira ilyen témában meg ne nagyon támaszkodj azért.nekem olyan full fals válaszokat adott sok esetben ,hogy jajj!!
Username001 szombat, 16:42
Nincs benne képlet sehol.Vagy ha van is ,az véletlen maradt benne,és ilyen alap (SUM,SZORZÁS) pár mezőt illetően.De azokat véletlen nem töröltem ki.
Ez csak egy mankó táblázat,ogy milyen tételt melyik sorba kell beírni(elvileg)
De sosincs készen.Állandóan javítom,bővítem.
poreci szombat, 16:42
Ugyanakkor az Ír magyar kettős adóztatási egyezmény szerint:
11. Cikk Kamat 
1. A kamat, amely az egyik Szerződő Államban keletkezik és amelyet a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű személynek fizetnek, csak ebben a másik Államban adóztatható, ha ez a belföldi személy a kamat haszonhúzója.
Értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy amit az ír adóhatóságnak levontak 20%-ot kamatot, az jogtalan, azt vissza kellene igényelni és nekem Magyarországon a teljes összeget le kellene adóznom 15% mértékben.
poreci szombat, 16:37
Előzmény: #327  Username001
hogyan működnek benne a képletek? Ha beírom a kamat jövedelmem, akkor nem ugranak fel a számok azokban a cellákban ahol kellene.IBKR (IBIE) által levont kamat adóról a chat gpt ezt írja:
Ha egy magánszemély Írországból származó kamatjövedelmet kap, és Írországban 20%-os adót vonnak le a kamat után, akkor Magyarországon az alábbiak szerint kell eljárni az adózással kapcsolatban: 🇭🇺 Magyarországi magánszemély szempontjából: 1. Kamatjövedelem Magyarországon is adóköteles
  • Magyarországon a kamatjövedelem után 15% személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetni.
  • 2024-től az SZJA-n túl egyes kamatjövedelmekre 13% szocho (szociális hozzájárulási adó) is vonatkozhat, de vannak kivételek (lásd lentebb).
2. Írországban levont 20%-os adó beszámítása Mivel Magyarország és Írország között van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, így a külföldön levont adó beszámítható a magyar adókötelezettségbe, de csak az SZJA erejéig.
  • Ha az Írországban levont adó meghaladja a magyar SZJA-t, akkor a különbözet nem téríthető vissza.
  • A magyar adóhatóság elfogadja a külföldi forrásadó beszámítását, ha a kifizetőtől kapott igazolás bizonyítja az adó levonását.
3. Szocho fizetési kötelezettség 2023. július 1-től a kamatjövedelem után 13% szocho is fizetendő, de mentesül a szocho alól, ha:
  • A kamatot kötvényből, bankbetétből vagy állampapírból származik, és
  • A magánszemély nem egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként kapja azt.
👉 Ha az ír kamat pl. bankbetétből vagy államkötvényből származik, akkor nincs szocho-kötelezettség Magyarországon. 📄 Példa:
  • Írországban kamatjövedelem: 1000 EUR
  • Írországban levont adó: 200 EUR (20%)
  • Magyar SZJA: 15% = 150 EUR
  • Beszámítható az Írországban levont 150 EUR a magyar SZJA-ba → nincs további SZJA fizetési kötelezettség
  • A fennmaradó 50 EUR külföldi adóteher "elvész"
  • Szocho: csak akkor fizetendő, ha a kamatjövedelem nem esik mentesítés alá
Username001 szombat, 16:36
Előzmény: #328  Szabolcsi57
Köszi!
Csinosítgatom egy ideje,de sosincs kész! :)
Ezt akarom a te táblázatoddal kombinálni+ az egyebeket is felvezetni,ami eddig nem vonatkozott rám,de jövőben lehet rá szükség(belföldi oszti,kamat,ilyesmik.)
Szabolcsi57 szombat, 16:20
Előzmény: #327  Username001
Hűha. Sejtettem itt profizmus van itt kérem. Szép. Köszönjük. Na erről kell hogy szóljon egy forum. És én vagyok rosszindulatú, az alkesz spekák szerint:) Ez szép munka.
Szabolcsi57 szombat, 13:35
Előzmény: #325  xy2003
eBEV-en (boomer, régi elavult, lassan megszűnik), https://ugyfelportal.nav.gov.hu/ (modern, jól átlátható, de lassan generálja le az adófolyószámlát, 5 perc is lehet), NAV-mobilon (modern gyors Z-generációs) megnézheted 1-2 nap után beérkezett-e. Talán le is lesz könyvelve.
xy2003 szombat, 13:02
Előzmény: #323  Szabolcsi57
Én befizettem így,majd kiderül jó ötlet volt e🙂
Külön sorba hozta az szja-t meg a szochót,ott volt az összeg,de azért volt fizetendő rublika ahová  be kellett írni az összeget és ha az egyiket kihagytam akkor rögtön szólt,hogy ki kéne tölteni másikat is, nem is élt addig a fizetés gomb míg meg nem tettem.
Username001 szombat, 12:15
Előzmény: #320  Szabolcsi57
Szuperek ezek a táblázatok,összefoglalók!! Dehogy vagyok rutinosabb!:) 
Mindenképpen megosztom majd a saját táblázatom.
Ha adsz egy mail-címet átdobhatom a mostani sheets-em,de mindenképpen a  tieddel is össze   akarom majd fésülni,hogy meglegyen minden magyarázó szöveg is egy doksiban-ben+ kiegészíteni azokkal,amik nekem most nem kellettek,de később kelhetnek.
All-in one adózási kisokosként.
Ami most van,abban csak azok szerepelnek,amik rám vonatkoznak,szóval hiányos lehet másoknak.Főként a magyar jövedelmek.
Szabolcsi57 szombat, 10:53
Előzmény: #322  xy2003
fura. ebben nincs tapasztalatom. Én boomerkedve ÁNYK-n adtuk be a bevallást és klasszikus banki átutalással a két különböző bankszámlára.
xy2003 szombat, 10:34
Előzmény: #321  xy2003
Érdekes,hogy eszja oldalról csak egyben lehet befizetni az szja-t és a szochót,gondolom ha így oldották meg nem fog gondot okozni.
xy2003 szombat, 09:00
Szochósok figyeljenek,hogy nem egybe kell utalni a szja-val hanem másik számlára megy.

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek