Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BPartner
BPartner 2015. 11. 26. 18:47
Előzmény: #3828  Törölt felhasználó
#3840
Ez egy klasszikus szemlélet, ami valaha talán így maradt meg a köztudatban, de már akkor sem volt igaz.

A lakást elsősorban azért veszik, mert van pénztermelő képessége. Mint egy tyúk, ami naponta tojást ad. Ha levágod és a húsát értékesíted, akkor csak egyszeri, de nagyobb bevétel forrás. Ha naponta eteted, gondozod, akkor pedig folyamatos és rendszeres, de kevesebb bevételt jelent.

A lakást, de az összes ingatlan típust elsősorban ezért kedvelik. Nem csak a szimpla tőke felértékelődésére számítanak/spekulálnak, hogy a drágábban el tudják adni. Bár ez is része az egész ingatlanpiacnak és végső soron ez mozgatja. Csak ez elég kiszámíthatatlan, mint minden más befektetési típusnál, aminél vannak fenyegető kockázatok.

A bérleti díj viszont jól tervezhető, ha odafigyel az ember, stabil bevétel lehet. Bármilyen ingatlanról is legyen szó, a bérbeadással kapcsolatos kockázatok jól kezelhetők. Ez adja az ingatlan állandó vonzerejét. A biztonság csak egy abszolút fogalom itt is és elég relatív az értelmezhetősége is, mert a bérleti díj, a befektetett tőkéhez képest sok év munkáját és kockázatot hordozza magában.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 11. 26. 18:37
Előzmény: #3831  Törölt felhasználó
#3839
Az újlakáspiac egyik problémája a sok közül, hogy 10-13 éve simán megvették a nemlétező lakásokat is tervező asztalról.

Ez ma már azért nem menne ilyan könnyedén. Nem lehetetlenség, csak azért volt idő, amikor nemlétező ingatlanokat vásároltak, a bankok nagy örömére, akik a projektet így sokkal szívesebben finanszírozták meg.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 11. 26. 18:31
Előzmény: #3835  Láma
#3838
Még az orosz válság idején kezdett el érdekelni a tőzsde és maga a befektetések világa, szóval még érettségi előtt. Elég komoly szenvedély volt. Érettségi után már kockázatot is vállaltam, mert ez az első fogalom, amit az ember a tőzsdével kapcsolatban megtanul. A lakáspiacra már ilyen szemlélettel érkeztem. A mai napin meglep, hogy a lakáspiacon sokkal nagyobb a kockázatvállalási hajlandóság, mint a tőzsdén.

És nem az a baj, hogy valaki kockáztat, félre ne érts. Az zavar, amikor valaki nincs tisztában a kockázat valós veszélyeivel.

A lakáspiacot biztonságosnak tartják, miközben koránt sem az. A tőzsde likvid, még ha könnyen el is veszítheti az ember a pénzét. A lakás piac viszont nem likvid és lehet nem is tudja pénzzé tenni a lakását, amikor szüksége van rá.

Az idő tényezőről nem is beszéltünk. A tőzsde aktív (most szűkítsük le azokra a papírokra, ahol van élet), a lakáspiachoz képest pillanatok alatt pénzzé lehet tenni egy értékpapírt. Egy lakást nem lehet pillanatok alatt pénzzé tenni. A tulajdoni lap így csak szimbólum, ami mögött ott van az a sok bizonytalanság, kockázat, amit nem akarunk tudomásul venni.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
gyula1971
gyula1971 2015. 11. 26. 14:16
Előzmény: #3821  BPartner
#3837
A részvény is lehet nagyon veszélyes, E-Star összeomlása.

Az ingatlan értékesítéséhez idő kell.
Törölt felhasználó 2015. 11. 25. 21:36
Előzmény: törölt hozzászólás
#3836
Ha ingatlant vásárolsz, akkor olyan ingatlanalapba teszed a pénzed, amelyben 100%-ig te vagy a tulajdonos, te vagy a CEO és te vagy az összes kisbüfi. Nem forgathat ki senki, nincs apróbetű, nem függsz senkitől.
Láma
Láma 2015. 11. 25. 21:19
Előzmény: #3826  BPartner
#3835
"Tulajdoni lappal nem lehet jollakni" ???

Te szivtal ma valamit?

Eddig nagy tisztelettel es erdeklodessel olvastam a bejegyzeseidet. Jollehet azert, merz arrol irtal, amihez ertesz: az ingatlanpiacrol. Szerintem a jovoben is maradj meg a szakteruletednel.

A reszvenybefektetest osszehasonlitani az ingatlanbefektetessel... olyan fals dolgokhoz vezet, amiket errol irtal. Persze meg lehet fokozni. 😃

Van egy olyan erzesem, hogy a tozsden korant sincs annyi (semennyi?) tapasztalatod, mint az ingatlanpiacon.
Ha tevednek, elore is elnezest kerek.
Sarpac
Sarpac 2015. 11. 25. 20:53
Előzmény: