Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2015. 11. 25. 18:46
Előzmény: #3819  BPartner
#3820
Akkor milyen ingatlantípusba tegye a befektető a pénzét?

Szőlőhegy-zártkert, üdülő, stb...
BPartner
BPartner 2015. 11. 25. 18:41
Előzmény: #3817  Törölt felhasználó
#3819
Ha a biztonságra vágyik valaki, akkor ne lakásba tegye a pénzét. A lakás nem biztonságos sajnos, nem ezért teszik oda a pénzüket.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 11. 25. 18:39
Előzmény: #3816  xmann
#3818
A valóságban sok minden nem úgy működik, mint a könyvekben. Budapestről éppen kivándorlás volt, amikor virágzott az újlakáspiac.

Azóta halott a piac, amióta ez a trend megfordult.

Az pedig egy teljesen másik téma, hogy ha lesz megint újlakáspiac, az milyen rétegeknek fog megoldást/alternatívát jelenteni a lakáspiacon. Az újlakások sajátossága, hogy nagyon drágák és valószínűleg újra azok lesznek.

Amit eddig olvasni a témában, a fejlesztők ÁFA csökkentési lobbija is inkább azt a célt szolgálja, hogy az új lakások árai legalább ne legyenek drámaian magasak. De akkor is pislogás lesz, hogy ha Budapesten 500e Ft/nm alatt sehol sem lesz új építésű, esetleg csak peremkerület szélén.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
Törölt felhasználó 2015. 11. 25. 11:00
Előzmény: #3814  xmann
#3817
A spekuláns kifejezés sem helytálló sok esetben, hiszen sokan egyszerűen biztonságban akarják tudni a pénzüket. A brókerbotrányok mellett ütős volt a takarékszövetkezetekkel kapcsolatos felfordulás és a média hathatós pánikkeltése, gondoljunk csak az "Orbán (Demján) ráteszi a kezét a takarékszövetkezeti vagyonra" jellegű szalagcímekre. Én azt csodálom, hogy csak ennyi pénzt fordítottak ingatlanra az emberek.
xmann 2015. 11. 25. 09:30
Előzmény: #3813  Törölt felhasználó
#3816
Valóban nem lehet legyinteni a kivándorlásra és a népességcsökkenésre, ezek ugyanis a legfontosabb ármeghatározó tényezők. Emiatt 30-50-éves távon a magyar átlagos ingatlanár a magyar fizetésekhez képest valószínűleg csökkenni fog. Ezen szerintem nem érdemes vitatkozni, mert majdhogynem közgazdasági szükségszerűség.

DE!

Azokon a területeken ahova bevándorlás van, ott, addig amíg bevándorlás van, új lakások jelentős építése hiányában az árak felfelé tolódnak. Ez is közgazdasági szükségszerűség, egyszerű kereslet-kínálati egyensúlytalanság miatt.

Ha annyira negatív lenne/lesz a migráció hogy már a hazai nagyvárosokból is kifelé áramlik a nép, akkor lehet kongatni a vészharangot. Addig azonban egyszerűen a tények figyelembe nem vétele csak.
Sarpac
Sarpac 2015. 11. 25. 09:29
Előzmény: #3814  xmann
#3815
Túlságosan magabiztosak vagytok ebben ez is buktató jel! :D
Persze de hát mikor 2008 májusában haverom ismerősöm is lakást házat vett mindenki legyintett itt csak felfelé mehetnek az árak aztán meg 2 évvel később már egyiknek sincs kecója csak adóssága!