Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Óriási tévedés. Amerika mindent (is) el fog követni, hogy ne szoruljon ki a buliból, nyilván a katonai beavatkozásnak van a legkisebb lehetősége. Mindenesetre a dán védelmi miniszter s.o.s másfél milliárd eurós csomagot kalapolt össze a sziget védelmi képességeinek megerősítésére. Panama esetében Kínát akarják megállítani, a németeknél meg gyakorlatilag az AFD-nek kampányol Musk, nem nézel híreket?
"A megelőző negyedévhez képest ezúttal a használt lakások teljesítettek jobban, melyeknek ára 0,9 százalékkal nőtt, miközben az újaké 1,1 százalékkal lejjebb került."
Igen, jól érted. Nem azt irtam, hogy nem lesz többé recesszió, hanem azt, hogy az összeomlás veszélye ma nem áll fenn. De az aki komolyan veszi Trump minden szavát, az szedjen valamilyen teljesen szedáló gyógyszert, mert különben mostantól 4 éven át folyamatos szivinfarktus kockázata lesz.
Ez tény mindig az töröltesse akinek az az érdekében áll. Én megtettem ezt amikor a nevemre került, illetve az én hitelem még rajta van, de ahogy kifizetem biztos hogy töröltetni fogom ~azonnal. Köszönöm a tippet. Azt a dadogós jelenetet azért csak megnéztem volna, és még mennyi ilyen vagy ehhez hasonló eset van... az átlagember félelmetessen buta és nem ért semmihez. (és ingerenciája sincs utána menni, ami aztén totál ledöbbent)
Tovabbra is tartom. Kerlek h a 40moert arult 2 szobas 3 keruleti panelokat kozvetitsed felem 44.8m ftert. Minden ugylet utan kapsz tolem 1m ft jutalekot. Tovsbba varom a 2022ben 85 mert adott 77nm feletti n+3as xiii keruleti ujszerueket is 95mert. Itt 2m ft lesz a jutalekod!
Pont ezt mondtak a chf hitelesek is 2008ig. Tobb embert ismerek, aki a chf gyengulesevel kivaltotta a hiteleit egyre alacsonyabb arfolyamon. A kockazat kockazat, ha felfele mutato ha lefele. Lakashitel a kovetkezo az en ertelmezesemben: teljes futamido fix eladosodva abban a devizaban amiben beveteled van. Ezen tul minden mas csak extra mint az oromlanynal. Vagy bejon vagy nem.
Ok. Eltero modszertan.... Mennyiert tudtal venni es mennyiert tudsz venni. Ennyire egyszeru. Ha ugy gondolod hogy a 22ben 40mert elado panelt ma 44,8mert adjak akkor hozz a boltbol nekem kettot-harmat😀 De nezz a tablara... Lehet a valosagot tagadni, meg modszertanozni, csak a valosag vagja pofan az embert igazan😀 Munisont teljesen kiutotte😀
https://public.tableau.com/app/profile/icom.analitika/viz/rindexvizualizci/rindexvizualizci Ezt mar korabban linkeltem. Itt konkretan egymas mellett van a ksh-s es az ingatlan.com-os arindex. Az ingatlan.com-os idoponttol fuggoen 5-15%-kal mutat tobbet a KSH-snal. Persze nem tudom a mostani differencia mennyi lesz, de az erosen meglepne, ha most eloszor 5% ala menne. Legutobb 2024Q2-re van adat. Ott a ket index kozott 7.4% volt az elteres. A pontos modszertanokat nem ismerem, de az eddigi olvasmanyok alapjan az ingatlan.com a hirdetes levetelekor aktualis arat veszi figyelembe, a ksh pedig a NAV illetek adatbazisat. Ez alapjan egyebkent gyakorlatilag a ketto kozotti elteres kb. az atlagos alku merteket kozelitheti valamilyen pontossaggal.
A 4. pontal erőssen vitatkoznék... Én Ft ban vettem fel és EUR ban keresek, az évtizedes trend igazolja, hogy jó döntés volt. Persze lehet ellenpéldaként hozni a Svájci Frankot is, de az svájc beavatkozása volt, szemben egy teljes EU piaccal. Nem mondom hogy ezt egy EUR vagy USD vel nem tudják megtenni, de jóval nehezebb. Nem üzleti tanács, mellékhatásokról kérdezze meg bankárát stb stb...
Meg tudnátok válaszolni azt a kérdést, hogy a Com algoritmusa hogy értelmezhető? A hirdetések megszűnésénél bizonyos esetekben azt írja h inaktív,más esetekben hogy az ingatlan valószínűleg gazdára talált. Mennyire lehet ez támpont, érdemes ebből messzemenő következtetéseket levonni, vagy értelmetlen?
nekem az jön le ebből a polémiából, hogy jó sok mindent jó alaposan figyelembe kell venni hogy kiderüljön melyik megoldás hozott többet ha így van nem lehet komoly a difi, bármelyik is a győztes
a belvárosi lakásnepperek többsége sem közgazdász, de tudják, hogy a terhek feljegyeztetése majd töröltetése mindig annak a dolga, akinek az az érdekében áll . találkoztam olyan eladásra kínált esettel, amit 8 évvel korábban vett a gazdája, és még mindig csak széljegyen szerelt az vásárlás, bejegyzésre nem került apa-fia volt akiktől vette, és amikor megmutattam az aktuális széljegyen lévőtulajnak a tullapot, és realizálta hogy akiktől vette 60 illetve 90 év feletti korúak már, és lehet hogy kapcsolatba kell lépni velük, le kellet ülnie és dadogni kezdett kb félév múlva telefonált,hogy most már rendben . mivel a Szent István krt környéke vastagon a működési területemhez tartozott, számos jogvégzett tulajdonos holmiját adtam el kettőre emlékszem hogy azt mondta, hogy tiszta a tullapja, aztán kiderült hogy nem jól tudta, az egyikre emlékszem hogy bkv bírság miatt került jelzálog, amiről tizenévvel ezelőtt senki sem volt köteles értesíteni a tulajdonost, ma már talán igen
Ezen a linken 2023 a legújabb oszlop másnál is? Én itt egy darab 2025-s adatot nem látok, nálam 2007 - 2023 van csak a táblázatban. Ha letöltöm Excel/csv-ben, ott is 2023 van a jobb oldalán. Akkor viszont honnan veszel 1.12m-et?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link