Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 17:44
Előzmény: #234414  Kapzsidözsi
Az isten mentsen meg minket ettől!!! Nem a saját helyzetem miatt, hanem az országé miatt...
Ahová a szabad pijac nem épít oda minek építene az állam? DE mivel a politika felűlírja a józan észt (lásd Ócsa) televágnák a szarabbnál szarabb helyeket aranyáron ingatlannal, amit leélnének az olyan képességűek akik nem véletlen szorulnak erre rá és X év múlva az állam fizetne nekik csak hogy maradjanak benne az ingatlanban és nem meneküljenek el jobb környékre.
FR73 2024. 12. 15. 17:41
Előzmény: #234414  Kapzsidözsi
Demográfiáról annyit, hogy a lentröl nézve 5 és 6 Mrd közötti rétegből bármikor lesz dolgozni akaró és tudó 1-2 millió, aki szívesen ideköltözne.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 12. 15. 17:41
Előzmény: #234403  ncseed!

Persze a panelnél öregebb tégla (60-as 70-es évek) aláírom igen, saját véleményem alapján szutyadékabb mint a panel! Rengetegen szívtak a penészedés, vizesedés, tető ázással elég horror áron ismerősi körben. Ehhez képest valóban felüdülés a vasbeton.
Én a keresett lokációimban ezt látom, hajamra kenhetem...
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 17:40
Előzmény: #234411  slash
Ezt mondom én is , miket beszél ez a félnótás Magyar? EU legszegényebb országa? Ugyan már..... habzsidőzsi, vásárlóerő...... ja várjál nem....... csak akiket látsz. --------- Merthogy brutális szétszakadás van. Egy réteg Malibu, többit nem látod az utcán. Bárhova bemegy pénzbe kerül, mit mászkáljon.....
Amiért leginkább ülnie kellene 01G-nek az az elősegítése a társadalom dél-amerikanizálódásához.... vastagon
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 17:39
Előzmény: #234409  Kapzsidözsi
Azért a 20% önerős vásárlás nálam elég neccc.. meg lehet próbálni, arra is jó esély van hogy bejön de arra is hogy nem. 20+ év alatt nagyon sok minden történhet az emberrel, lehet akkor kell majd a pénz amikor pont nem a legjobb kiszállni, stb. Ha ezt biztosan át tudod vészelni akkor nem tudom elképzelni hogy bukó legyen a biznisz.
Kicsit gondolkodóba estem, hogy az egyik ékszerdobozt lehet pijacra dobom, mellécsapom a XX.XXX.XXX forint önkéntes pénztári megtakarításunkat és csinálok egy minőségi cserét új(abb)építésűre. Nem pénzügyi okból, abból nincs értelme, személyesből. Pluszba nem venném meg mert rohadt sok lé áll már most is ingatlanban (és sok %-a a vagyonnak), de az még szóba jöhet, hogy megveszem az újat, és csak utána 1 éven belül adom el az ékszert.
FR73 2024. 12. 15. 17:37
Előzmény: #234410  ncseed!
Nem lesz vége a pénzesőnek. Kevesebb kárt okoz, mint egy tisztítótűz.
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 17:35
Előzmény: #234410  ncseed!
Például ha ténylegesen az emberek lakhatását előtérbe helyező politikai hatalom kerülne vezetésbe Magyarországon amely állami lakásépítési programba kezdene  ---- volt már ilyen csak most nem lesz, kell a tégla - malter Hatvanpusztára --- vagy ha a demográfia megzuttyanna radikálisan --- erre van esély.
Second Wave 2024. 12. 15. 17:34
Előzmény: #234409  Kapzsidözsi
Ha úgy nézed, akkor a pesti lakás gyakorlatilag egy inflakövető kötvény (ha több lakás van, akkor inflakövető kötvényalap) + 3,5-4% prémium, amit a bérbeadásért kapunk. Cserébe munkásabb, mint egy igazi PMÁP. + az árfolyam időnként kileng, most egy kicsit (MNB szerint 10-15% körül) felfelé. 1,5 év múlva lehet kezdődik egy visszalengés, lemaradás a reáltól. Befektetésre inkább akkor vennék. Lakhatásra azonnal. Az évek, mikor a gyereknek külön szoba kell, az asszony elégedett, és jól érzi magát a család egy neki való lakásban: megfizethetetlen. Minden másra ott a Revolut.
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 17:32
Előzmény: #234406  Placi82
Hát nem tudom , biztos csak egy vidéki prókátor vagyok de az én logikai menetemben ha amerikai kamat lejjebb (márpedig lejjebb fog, különben  a Trumpli tombolni fog), akkor magyar is, ha az lejjebb akkor occsóbb hitel banknál és akkor az nekem megint occsóbb pénz. Látva az egyszeri ember hogy infláció szárnyal, neki meg hitel olcsóbb akkor úgy gondolkodik, hogy elinflálja azt a hitelt egyszercsak. Mi változna, hol hibázok? Ok, nem lesz már talán annyira olcsó hitel mint korábban de olcsóbb lesz... Szóval?
slash 2024. 12. 15. 17:26
Előzmény: #234404  FR73
Mester, most voltam lent a békási Sparban ez egy kib..ott Malibu!  :-) Mondom: Középosztály a nyolcadikon! 
Ha jó kocsikat akarok látni már nem felfelé megyek a hegyre hanem lemegyek a lakcsira. :-) Az összes étterem dugig, olyan ápolt kutyákat sétáltatnak hogy annyit érnek a dögök mint a kocsim! :-) 
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 17:24
Előzmény: #234406  Placi82
Hiába lesz/van vége a pénzesőnek, max nem emelkedik tovább vagy nem annyival, befagy a piac. Lesz pár adásvétel mert MINDIG van akinek eladni/venni kell tök mindegy mi van. A komolyabb eséshez komoly esemény is kell. Azt meg ahogy írtam, SENKI SEM AKARJA.
Én örülnék a legjobban ha beesne a lakásár mert négyet vennék azonnal, pont lesz@rva hogy a mostani ingatlanjaim ára virtuálisan lecsökken mert NEM ADOM EL akkor. A hülye is megtanulta 2008 után, hogy vissza fog emelkedni a lakásár mert ez a TERMÉSZETES, nem az hogy beesik.
Mindenki többet keres folyamatosan, monden építőanyag ára megy fel folyamatosan, a törvényi előírások a lakásépítéseknél megy fel folyamatosan akkor mégis mitől lenne olcsóbb az új lakás építés??? Semmitől.  
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 17:24
Előzmény: #234396  Xis24
Hát nézd , én is ezt látom, ahogy írtam az előbb is, csak az én látókörömben van egy csomó bezárt , nem használt ingatlan. Jó lenne ha igazad lenne, de mi van ha nem? Mi van ha tovább megy még 10-20 évig a pénznyomtatás, ezzel elértéktelenítés és adósságleírás. Nem nagyon van más útjuk a kormányoknak és elsősorban USA-nak. Akkor miért ne mehetne még 10-20 évig (vagy tovább is ) a vagyonmegörző funkció? Előbb utóbb kamatot is kell vágniuk (ha nyafog Powel ha nem - majd a Trumpli kirúgja) akkor meg kedvező kamatoknál még inkább jön a keresleti nyomás. Magyarországon kínálatot nem bővít a rezsim... szóval én örülnék de nem erre mutatnak a jelek - sajnos.....
Egy ideig azt gondoltam,  nagy kockázatot vállal az a 7-8-10 ismerősöm aki piaci vagy CSOK -os hitelekre vett befektetési lakást és kiadja, mondván a legnagyobb kockázat , hogy recesszióban a kiadási piac is bezuttyan. Most viszont azt látom azzal hogy ennyire szétszakította az országot a rezsim , tartósan megmaradnak a cseléd osztályok akik bérelni fognak tartósan. A beáramló ázsiai melósok szintén potenciális bérlők. --- Szóval nem szégyen beismernem, hogy ezt benéztem, hogy az elmúlt években nem vágtam bele egy önerős fixkamatos lakáshitelbe, kiadásra. Akárhova tartanak az árak, egyszerűen akkora tartós esés ( max pár év korrekció ) nem várható, hogy hosszútávú vagyongyarapításra ne lett volna alkalmas.
A nálam tapasztaltabbakat kérdezem egyébként , hogy mostani kamatkörnyezetben egyénként hogy látják 20 % önerős lakásvásárlást, fedezik még a bérleti díjak a hiteltörlesztőket? Egy lehetséges nulla értéknövekedésnél Potenciális kockázatok? :
- bérlői piac kiesése : Pipa, nem tartok ettől - 
- Kamatváltoztatás: Pipa - fixált kamat létező dolog. 
- Ingatlanáresés : Pipa - Fentiek miatt nem látom nagy esélyét , na meg hosszú távon felfele mutatunk...
lacikonyha 2024. 12. 15. 17:22

megírta ma már valamelyik okos hogy előbbutóbb baj lesz?
ha nem,  akkor épp itt az ideje
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 17:19
Előzmény: #234404  FR73
NIX kótyavetye! 🤣🤣🤣
2008 óta megtanulták a nípek, hogy nem dobáljuk el occsón az ékszerdobozokat... 
Halkan jelzem, hogy a DH szeptemberi riportja alaján a 2022-es csúcstól +10%-ban vannak a panyelek miközben a tégla stagnál... de nyilván mindenki hazudik aki nem azt mondja amit a szagértők vízionálnak lázálmukban.
Placi82 2024. 12. 15. 17:16
Előzmény: #234397  Kapzsidözsi
Apukám... Itt vége a penzesonek. A gazdasagi ciklusok. Nem olyanok mint a tokonrugas, amik azonnal hatnak😉. Nem, ezek 2-3év múlva fájnak......
Egyetlen orszag nyomtathat a  világon büntetlenül korlátlanul fundamentumtol elszakadva  pénzt. És az perpillanat az USA. Lehet később az se... 
De, Magyarország nem!!!!!!!!!!!!!!!!!. Egyszer ha lesz kedvem levezetem, miért nem. 
Xis24 2024. 12. 15. 17:08
Előzmény: #234402  lacikonyha
Pár fejezetet ellapozott a régi igazságok könyvében' Márpedig azok is fontos részek, mert ha feltételezzük, hogy sokan berágnak akkor átírják a szabálykönyvet de ez már generációs harc amiben maga nem hisz.
FR73 2024. 12. 15. 17:07
Előzmény: #234382  ncseed!
Most nèztem, hogy Békáson a legolcsóbb fotóval hirdetett panel 44,9M.
Fogalmam sincs, hogy miért van így, de ez nagyon kemény, gyerekek. 110 ezer EUR.
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 17:06
Előzmény: #234398  J0hnnyEnglish
"ncseed-nek nincs abban igaza, hogy könnyen át lehet dobbantani téglába, 1,5X árban a szorzó, vagy ahogy slash szokta volt mondani !ugyan abban a lokációban!"
https://newdhapi03.dh.hu/api/getFile/db20e25fa58c690a0b7ab61c59869228
Erről beszéltem, TE (ti) eldöntöd, hogy van és a tények se tudnak ebből kitéríteni.
Használt tégla és panel között közel sincs nagy különbség nm árban, főleg nem annyi mint amit te vízionálsz. Nyolcadik oldalt ajánlom figyelmedbe, nyilván van torzítás mert nem a pontos lokációt nézi, de nagyságrendileg lehet belőle következtetést levonni. ISMÉTLEM: csak az eladott lakás számít (amiből pl a DH is dolgozik), nem a hirdetési árak amiből TE (is) tévesen vonsz le következtetést!
Teljes vidéken a panyel nm ár leveri a téglát! MU-HA-HA
BP-n is 15-30% az eltérés...
A panyelhez ne a 2005 utáni téglákat hasonlítsad, bro... de még ha ezeket belevesszük akkor jött kia fenti átlag szóval ezek nélkül jóval közelebb van a használt tégla a panyelhez.
lacikonyha 2024. 12. 15. 17:02

van ugyebár az ősi reflex: 
legyen tulajdonod amiben laksz, dolgozz, spórolj és vegyél még újabb tulajdont aminek gyümölcséből akkor is fenntarthatod magad ha valamiért nem tudsz dolgozni
ha ez megvan lehet még nézelődni újabb csemegék után is
.
és vannak az okoskodások, abból meg néha csalódások, és az azt követő acsarkodások
de kezdhető egyből  acsarkodással is
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 16:56
Előzmény: #234394  tihamer
Mármint O1G - 2026 győzelmében? Biztos természetesen nem. Nincs üveggömböm. A politikai szociológiai történelmi tapasztalatok azt mondatják velem, hogy jelenleg 70-30% ra saccolnám a karmelitamalac győzelmét. Okok:
1. Neokádárizmus igazából magyarok többségének megfelelő. (Lsd. Hodos Hajnalka - Mutyiország --- ennél jobb szakirodalmat ehhez nem tudok.)
2. Iszonyatosan jó a propagandagépezetük. - Szerintem a szabad villágot és a hibrid rezsimeket beleszámolva Magyarországon a legprofibb a propaganda. (Nemhiáb a többszáz fős csak az ezen dolgozó think-thank különböző alapítványokban.)
3. Gyurcsótány és más vélt vagy valós ellenzéki pártok még mindig sok szavazatot elszívnak.. Magyar elég nárcisztikus, megosztó személy - sokaknak nem szimpi...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek