Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Pontosan. Lehet, hogy működik a dolog, de lehet, hogy 1 év múlva meg az eladó lesz rafkósabb és akkor elúszik a ház, amit addigra már 1 éve sajátjaként lakhatna.
Nem értem teljesen a variálást. :) A helyedben kifizetném, aztán jónapot. 120 millánál ezt számolgatni, hogy 1-2% ot lehet nyerni, ha beveszi az eladó a te verziódat… hát nekem nem érné meg.
Itt hiányzik az első verzióban a biztositék, hogy nem lép vissza az előszerződés megkötése után az egy év múlva megkötendő szerződés előtt. Én bepróbálkozék azzal, hogy 120 millió, de ha visszalép akkor az 1 év alatt kifizetett bérleti dij duplája visszajár
Ugyanazt olvasom tőled mint már évek óta a többségtől. Az igatlanhozamnak nem csak a kiadás a része, hanem a várható ingatlanáremelkedés. Még most is vannak olyan befektetők, akik ki se adják és 3 év után eladják az új épitésű ingatlanukat. Irtam már itt is. Szomszédom kb 60 millióért vett egy 100m2-es lakás 2017-ben (lekötötte 25% befizetéssel) Átvette 2021 év elején befizetve a 75%-ot. Utána kb 3 évig üresen állt (még konyhát sem csináltatott.) Tavaly meghirdette 140-ért. Felhivtam, hogy komolyan gondolja az árat, mert 93m2-eset a következő épitési ütem utolsó nagy lakásaként a Cordia 127 millióért hirdette. A válasz az volt hogy igen. Év elején a hirdetési árat levitte 120 alá és utána el is tünt az ingatlan.com-ról és megjelent a vevő mint szomszéd. valószinűleg 115 fölött lett aaz értékesitési ár. A hozam sem lett rossz, kiadás nélkül.
-Próbáld Kaposváron talán,a Balaton közelsége-de mégsem azon az áron,és Pécsnél is olcsóbb -Balásy Zsolt - Beat alapkezelése- jó, én közvetlen voltam M-Tel TL-certikben.
Tehát leegyszerűsítve: Azt akarom csinálni ezzel a tulajjal, hogy két ajánlatot is mondok majd neki, úgy kellene, hogy mind ő, mind én jól járjunk mindkét ajánlattal, és akkor az a reményem, hogy legalább az egyiket elfogadja, és ki tudom kerülni azt, hogy MOST kelljen a 120 M-t teljesen kifizetni. A két ajánlat olyan lenne, hogy 1. 120M 2025 végén, és addig nyilván bérleti díj. 2. 116M most. El kellene hitetni vele, hogy mindkettő jó neki, viszont nekem az 1. csak akkor jó, ha addig tényleg lesz valami, ami jobb a FIXMÁP-nál.
A PMÁP-ra visszatérve, ha lenne 7-8 %-os papír, 1%-os visszaváltással, az viszonylag gyorsan megváltoztatná az én saját számolásaimat. Pont fontos az a 2% különbség a FixMáp-hoz képest. Ha én személy szerint arra építek, hogy a vágyott ingatlan még év jövő év végén is 120 millió lesz, akkor FixMÁP-pal kb. pont a bérleti díjunkat tudom állni, tehát effektíve nullán mozgok kockázattal, de azután kezdek el felfelé mászálni a haszonban. Ha tényleg bejönne egy ilyen papír, akkor tudnék olyan megállapodást kötni a tulajjal, hogy év végén veszem meg adott áron, addig fizetjük a bérleti díjat. VAGY tudnék ajánlatokat mondani, hogy most engedjen pár milliót, és most kifizetjük, és felhasználhatja a pénzt. Amíg ilyen szar a jelenlegi garantált kamat, addig sajnos nem tudok alternatívákat mondani, olyat, ami nekem is és nekik is jó lenne. (mert bizony fogok majd próbálni pár milliót lealkudni a 120-ból, de ahhoz valami tárgyalási alap kellene, valami, amivel elhiszi, hogy jól jár)
Én is fomózok, persze. Tök bizonytalan minden, akkor már megveszem ezt saját lakhatásra, és kész. --- Nekem a Hold-dal az a bajom, hogy ha eddig sikeresek voltak, talán ezután pont nem lesznek. Még a kiszámolós Miklós mondta, hogy nem igazán ajánlott olyannak adni a pénzt, aki az elmúlt években pont sikeres volt, mert az most fogja elbaszni. Alapszabály, hogy hosszú távon nem igazán lehet megverni a tőzsdét, ez csak a Buffet féle figuráknak sikerült régen, vagy a Renessaince Technologies-nek, akik mindenkinél korábban kezdték a big data elemzést számítógépkkel.
Sziasztok! Kérdezném (mert soha sem vettem fel kp.), hogy a D241223 Diszkont Kincstárjegyet készpénzként a MÁK fiókban mikor tudom felvenni? 3 millió alatti az összeg, így nincs bejelentési kötelezettségem, hogy kifizessék. 2024.12.23-án Pénzszámlán lesz az összeg reggel 8-kor. Kérdésem, hogy aznap személyesen felvehetem azt? Legközelebb csak 2024.12.30-án lesz nyitva a MÁK, így addig nem szeretnék várni. Előre is köszönöm a választ.
Hasonlóan érzékelem. Egyrészt működik a propaganda, másrészt sokaknak MP nem szimpatikus. Őszintén? Nekem se szimpi, de én az elmúlt 10 évben mindig úgy szavaztam, hogy melyik a kisebb rossz? Utáltam mind, így racionálisan közelítem a dolgot. A Tisza még nem lopott, úgyhogy hajrá részemről.
Lakás: Pécsen nézegetem, de a kínálat gyenge. Hold: Vagyonkezelés dinamikus portfólió ~ 14-15% hozam eddig/év Befalapok: Szabó Balázs - Expedíció 5 év alatt dupla Deep value alap - 5 év alatt dupla Balásy Zsolt - Beat alap február végétől. Ő keményen tolja, 3 év alatt dupla. 😁
50 milliós lakást ki tudsz adni évi nettó 3-4 millió forintért? Ha ehhez veszed a hitel és a karbantartás költségei, szinte biztos, hogy nem. Majd meghirdetik februárban, de külföldi papírok is elérhetők már. Az intézményi befektetők is a lakosság pénzéből vásárolnak.
Én nem vagyok ilyen optimista a nép x-elésével kapcsolatban, megvárom inkább a meccs végét. Környezetemben élő teljesen normális, képzett emberek is akkora narancshitben élnek, hogy ha ők is, akkor mások is, azt gondolom.
Látod meghirdetve a 7-8%-os MÁP-ot? Miért is lesz, ha a magyar államkincstár tud 6% körül intézményi befektetőktől finanszirozást? Szerintem is több összejön, ha a tőzsde irányába fordulsz. Nekem az ETF a tippem. De sokan idegenkednek ettől. Az ingatlan hozamnál mellékelnél egy számitást, hogy szerinted miért nem jó üzlet?
"- párhuzamos társadalmak alakultak ki az országban, az alsó 70-80% tátott szájjal nézi mi történik és nem érti, hogy lehetséges ez, nem hiszik el" Igen, ez olyan mint a ksh-s álinfla és közben mindenki ájuldozik az árakon. Na, viszont ennek megfelelően fogják behúzni majd az x-t és ők szemlátomást egyre többen vannak, szóval ez nagy szívás lesz a kormánynak. Hiába lengették be most a nagy lakásépítéseket, na ja, ez már veszett fejsze nyele.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link