Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:39
Előzmény: #231839  kkv14
Nem néztem utána, hogy németországban milyen a megtakarítások aránya, összege így arról passz. lentebb írtam. magyar
kkv14 csütörtök, 14:38
Előzmény: #231837  EURHUF_goes_to_haven
A súlyos válság nem úgy működik , ahogy képzeled, Ha nem kapsz munkát , akkor a Lidl,-ben is alacsonyabb bérért állnak sorba. Akkor legkevésbé motort , meg láncfűrészt akar bárki venni.  Akinek saját lakása van az egy menedék. Ebben az esetben az osztrákok sem utánad ácsingóznak.
Szerintem, túl dimenzionálod , felesleges félelem van benned, ki tudja miért? 
A 95%  aki rosszabb  helyzetben él, az németben van vagy itthon?
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:38
Előzmény: #231835  kkv14
Nem azt mondtam hogy az emberek 95% jobban élek, hanem hogy egy válságra jobban fel vagyok készülve. Magyarországon az emberek 40% (ha jól emlékszem) nem tudna kifizetni egy hirtelen 100e Ft os kiadást. A német átlagfizetést és az én korosztályom általános mentalitása, hogy amit megkeres azt el is fogyaszt. Kevesen játszanak FIRE-re... Én pl igen. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:27
Előzmény: #231836  kkv14
Hatékonyabban dolgozok mint a német munkatársaim :D én 1 nap alatt lemodellezzek olyan amin ők 3 napot ülnek :D így is hozom az ő teljesítményük 150% át :D csak nem egy kis irigységet hallok ki ?
kkv14 csütörtök, 14:26
Előzmény: #231834  EURHUF_goes_to_haven
Nagy munkaerő lehetsz , ha ráérsz folyamatosan itt lógni..
kkv14 csütörtök, 14:25
Előzmény: #231833  EURHUF_goes_to_haven
Honnan veszed ,hogy az emberek 95%-ánál jobban élsz? 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:23
Előzmény: #231832  kkv14
Illetve, ez abban az esetben ha a teljes német gazdaság brutálissan a földbe áll, úgy hogy rengeteg a munkanélküli és nehéz újra munkát találni... látom megértetted a lényeget... Gondolom neked szűkössen minimum 250 év van bankszámlán.. Jó neked, örülj neki! Ügyes vagy, csak a kioktatást ne erőltesd.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:21
Előzmény: #231832  kkv14
Köszönöm a személyeskedést, ez az én életem, had döntsem el jó ? Ha lesz fellendülés itt előbb lesz olyan állásom újra amivel jól keresek mint otthon . Feleségem kategórikussan kijelentette, hogy haza csak legutolsó esetben. Osztom a véleményét. A tiédre meg, mivel nem építő kritika nem vagyok kíváncsi. Ha úgy fogalmaztad volna meg, hogy "miért nem előbb haza magyarországra,?" akkor leírtam volna ezt. Egyéni döntés. A régióban magyar oldalon nehéz megkapni 0ról újrakezdőként a miliót. Sok helyen már azért kisnék mert túlképzett vagyok és túl sokat kérnék. És a Lidl itt, hidd el fizet úgy mind otthon egy 0-ról kezdő. (amennyiben letagadnám néhány papírom). Ha nem tudsz építően hozzászólni, csak személyeskedve, akkor el lehet ballagni.
kkv14 csütörtök, 14:16
Előzmény: #231831  EURHUF_goes_to_haven
Széles paletta , diplomával ,német, angol nyelvvel...  Minimálbéres Lidl állás- de haza nem!
Szánalmas gondolkodás.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:04
Előzmény: #231829  matatakakiba
Most a személyes esetemben kérdezed ?
Hát nálam ez úgy néz ki, hogy:
-Van EUR likvid megtakarítási számla ezen van szűkössen 10 hónapnyi tartalék (azaz 0 bevétel mellett minimum kiadásokkal, úgy hogy a hitelt is fizetem meg az albérletet is)
-Van a hitelszámlán is egy 8 hónapnyi, ez Ft ban van és ha hozzá nyúlok akkor a kamat 0,1 -0,2 vel feljebb megy (ez már tényleg vésztartalék mert ehhez csak nagyon utolsó esetben nyúlnék).
-Bürgergeld - Pontossan nem tudom ez mennyi, de ha 4-500€ akkor 2 főre mind a kettőnknek jár akko ra kiadások egy részét ez is fedezi (kb 20-25% át). Ez ugyeazonnal bármelyikünk elveszti a munkahelyét.
-Munkahelyváltás - szituáció függően munkahely, esetleg szektor váltás.(Autóipar helyett másra) Mivel általános mechanicus tervező mérnök vagyok, + 1-2 specializáció is van, így elég sok, széles palettán tudok pályázni -Német Angol magyar nyelvel. 
-Alacsony - akár minimálbéres állás - Lidl vagy bármi akár nem szakmai, ha nagyon nincs semmi.
-És nagyon de nagyon utolsóként, haza költözés, albérlet feladása
Ott az albérlet fizetés kiesik mert saját házunk van és ausztria vagy magyarországi munkavállalás a fenti preferenciarendszer szerint (először ausztria csak szakmában stb stb).
Ez egy olyan világválságnál mint ami 1920-33közt volt szerintem kibekkelhető... (20% os munkanélküliség ami extrém sokk lenne minden országnak).
Ha afölötti van akkor az meg mindenképp annyira extrém, hogy már háborús szint. 
Sajnos lehetséges, de nekem ez a tervem.
Szerintem a házat egy ilyen környezetben nem tudnám értékesíteni, de persze még ez is egy opció, hogy maradunk Németországban, és eladjuk akár ár alatt a magyart... Ami megintcsak pár év tartalég....saccra 8-10... inflációval az egyszerűség kedvéért nem számolva... 
Illetve még van 1 motorom amit el tudnék adni 3-4 hónap megélhetésért, 1 másik autó ami 0,5-1 hónap (ezt idén el is akarom adni), még 1-2 nagyobb értékű tárgy lácfűrész stb De ha már tényleg azon múlik akkor igennagy gázról beszélünk.
Nem mondom hogy hülyebiztos, és 100% os, de szerintem még így is jobban állunk mint az emberek 90-95% a... Bőséges tartalék, hozzá magas forgótőke arány amit aránylag flexibilissen tudok változtatni pl lokációáthelyezéssel. Alternatíva még itt némegországban pl asztalos vagy villanyszerelő szakma kitanulása (ezeket lehet hogy el is tudnám részben vagy egészben fogadtatni, van ismerős aki hasonló, alacsonyabb végzettséget papírozott le itt villanyszerlőnek (műszaki managert ha jól tudom 2 plusz vizsgát kellett tennie ami azért nehéz volt.).
Kíváncsi lennék ,ha tényleg lenne egy brutális krach azt mások hogy bekkelnék ki. Mert szerintem előbb indulna meg a fosztogatás, és rablás, mint hogy elfogyjon az összes pénzem .... 
Esetleg aki akarja leírhatja, hogy náluk egy hogy néz ki. Kb mennyire elég a likvid tőke, milyen egyéb stratégiák vannak amit esetleg nem írtam.
Murdoch csütörtök, 13:53
Előzmény: #231829  matatakakiba
matatakakiba csütörtök, 13:41
Előzmény: #231796  EURHUF_goes_to_haven
Es van B vagy meg inkabb, C terved? Recesszio lesz (tan mar van is). Lehet hogy hosszu lesz, amennyiben nem szokasos tultermelesi valsag, hanem strukturalis, mely ugyan a nemet autoiparral jott felszinre, de sok orszag sok teruletere atterjedhet. Nem hiszek abban, h helikopter penzekkel mentheto (too big to save eset), bar gondolom meg fogjak probalni.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 13:29
Előzmény: #231827  matatakakiba
Occam borotvája ? Csapd le a biztosítékokat akkor csak alapdíjjat fizetsz :D mondjuk ha valaki mostanában tanulmányozta a villanyszámláját és nem kapott rajta 4 agyérgörcsöt akkor le a kalapom. Régebben 30-40 Ft volt 1 kWh és volt mellette valami nevetséges alapdíjj meg még valami... most meg az áram ára 1/8- 1/4 ed része a számlának és a nagyrésze az elosztói díjjak... persze ez nyílt rablás, és persze értem én hogy ez kb Paks nagyker ára 10-12Ft/kWh, de a teljes enegriamixre egy teljes bullshit.
Itt a számla nagyon bonyolul... Van 1 db havi alapdíjj ami 5-15 € attól függően , hogy milyen csomagban vagy, és egy kategóriánkénti kWh ár... 1500 alatt tudtommal 1kWh ra vetítve 1-2 centel drágább mint nagyobb fogyasztónak, de csomagok közt lehet 10 c eltérés is.. 
Szóval 2 db tételből áll a számlád... elszámoláskor meg megmutatják hogy mi az átlag, mit fogyasztottál tavaly, mennyit most, különbözed, és kérdés nélkül utalják vissza 2 héten belül ha túlfizetésed van. (SVS el szuper tapasztalatom van eddig). Most majd váltok szolgáltatót kipróbálni. meglátjuk milyen lesz
matatakakiba csütörtök, 13:18
Előzmény: #231823  HPPapa
Egyszeru: nix sutes, nix medence, ablakklima...
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 13:13
Előzmény: #231825  Placi82
Igen pont ezt mondom én is, hogy rövidtávon még csak csa QE, de hogy 1-2 év alatt az autóipart aminek azért elég mélyen gyökerező problémái vannak (Vízfej német központok hatalmas bérköltséggel és keleti vagy pl magyar gyártócsarnokok ahol jóval nagyobb a bérverseny, hát igen, ezen sokmit nem kell gondolkodni, hogy hol tudsz valójában optimalizálni. )
Más kérdés, hogy pontossan ez fáj nekik a legjobban. Várjunk fél évet... Ahogy Hofi mondta: magyarországa még a begyűrűzés is begyűrűzik. Nem szabad azt hinni, hogy ezt Orbán bárhogy is kimozogja mert nem tudja. A németeken múlik most nagyon nagyon sokminden... És van egy olyan érzésem, hogy nem fogják lenyelni a békát, hogy több 10k embert elküldjenek... Egyszerűen nincs az a politikus aki ezt mint kisebbik rossz látja... Innentől determinálható, hogy mi lesz.
A kérdés csak, hogy most akkor direktben kap VW injekciót vagy a fogyasztási oldalon akarják majd pörgeni lást mikor a villanyautókra adtak talán 8k€ támogatást. Morfium.. a beteg mosolyog... mi baj  lehet... Csak reménykedni tudok, hogy ők azért látnak valami mást is amit én innen mint kibic nem. 
Placi82 csütörtök, 12:53
Előzmény: #231798  EURHUF_goes_to_haven
Ez a gazdasagi vég kezdete. Az id.....ta Olaf azért rúgja ki a pénzügyimisztert, mert nem hajlandó újra QE-zni és  további költségvetési fegyelmet brutálisan lazítani. WTF? Helikopterpenz semmire se megoldás, csak olyan mint a morfin a súlyos betegnek. Rovidtav. És az Olaszoknál ez még csak csak elnezem,. Na de már a Németek is....Ajaja. EU off!! Ja versenykepessegnoveles az ott se megy, hát még a magas energia árak és energiahordozo, és nyersanyag árak. Gratula.......
Bár ha kivonom az itthon is az EUs transzfer aktivakat  a számításbol a z elmúlt évekből , hát khmmmm..... Hagyjuk. 
Ishar
Ishar csütörtök, 12:53
Fiataloknak szóló lakhatási támogatást jelentett be a kormány --- Csak nehogy Tihamér meg Izomember megneszelje, mert már ugrik is lakbér még a nyugdíjasoknak is.
HPPapa csütörtök, 12:28
Hogy lehet kihozni az 4-8ezres villanyszámlákat? Nyár kivételével 12-15ezres számláim vannak, nyáron a medence+1 klíma használata még havi 10-est dobnak rá. Gázról megy a fűtés+melegvíz. Villannyal sütünk+főzünk magunkra.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 12:03
Előzmény: #231815  Placi82
Igen én is pontossan így értettem, de amennyiben felelősen fizeti a számláit ez havi 25e. plusz... csak a hülye nem fogadná el.
slash csütörtök, 12:03
Előzmény: #231819  hétszilvafás
Szerinted egy négyszobás lakás 95nm-en ott mekkorák lehetnek a szobák? Nálam egy szoba 16nmnél kezdődik.. nálam a gáz havi 12 az áram havi 8e min. Egy ház sosem versenyezhet egy körbefűtött lakással. Nekem a kertben Szibéria van a farkasok üvöltése hallatszik a határból.  Távfűtés Forever! :-) 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek