Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Önmagában a kontraszelekció is elég magyarázat lehet, mert aki nem értett egyet a vezérrel, az vagy önként távozott, vagy leváltották. Így a többiek megtanulták, hogy elég mindenben egyetérteni és dől a lóvé.
Nem véletlen, hogy Trump-ra is több mint 70 millióan szavaztak 2020-ban. Ő is az emberek frusztrációjára építette, ami nem nehéz, bár valódi megoldást ő sem tudott kínálni, mert rombolni mindig könnyebb, mint építeni. Orbán ugyanezt csinálja, ami a kétbiteseknek, meg a kívülállóknak vonzó, de aki egy kicsit gondolkodik és utánanéz, hogy 14 év alatt hová juttatta az országot, főleg bármelyik EU-s országgal összehasonlítva, annak be kéne látnia, hogy szemfényvesztés volt az egész.
En azt gondolom , sejtem -- pszichológiai tapasztalataim azt mondatják -- hogy ezen már régen túl vagyunk, hogy szimplán hazudik. Nagyon komoly személyiségkárosulása lehet, ahol a belső fékek is ki vannak kapcsolva. A hatalommegtartás érdekében már önmagát is bármikor bármiről meggyőzi, és önmagával is elhitet ábrándokat... Önmagának is hazudik... Elég komoly szakirodalma van az ilyen személyiségtorzulásoknak... --- Ami nagyon érdekes az a közvetlen környezet, hogy miért nem avatkozik be. Valószínűleg a legkézenfekvőbb magyarázat : mert nem lehet, annyira agresszív a vezér, hogy mindenre ugrik. De persze vannak valószínűleg a rajongó típusok akik szeretnek bízni valakiben, és vannak. De azt is el tudom amúgy képzelni, hogy már rég nem Orbán irányít, van valaki vagy valakik a háttérben akik csak a karizmáját használják még...
Nyilván nem reprezentatívak a felméréseim de én személy szerint ismerek több osztrákot akik tisztelettel beszélnek Orbánról. Jópár évet éltem Ausztriában, úgyhogy vannak személyes kapcsolataim. --- Az osztrák társadalom egy jelentős része nagyon idegenelutasító , bezárkózó / eleve egy hideg germán típusú közösség. Azt mondanám, hogy a rangkorság és az előjogfüggőség, hivatalosság nagyon élő társadalomszervező erő -- egymással is merevek és hidegek. --- Szerintem Habsburg idők és hegyi nép efektus az okok, de ebbe most ne menjünk bele - nem vagyok szociológus. / --- Szóval ebben a társadalomban van egy elég komoly igény a külföldiek elutasítására, sznobizmus az európai értékekre (ez részben nem elitélendő szerintem) és Orbánt sok osztrák ezen a szemüvegen keresztül látja. A kerítésépítő, Európát védő hőst látják bennek ----- a magyarországi ténykedésről, ámokfutásáról sokkal kevesebb hír jut el oda. Valljuk be, ezt sok átlag magyar is nehezen látja át. Nem egy külföldi...
Ujabb jele, hogy az ingatlanok olcsobba lettek: "A lakáshitelezés jó irányba halad afelé, hogy meghaladja idén 2022-es 1195 milliárdos rekordját, hiszen az elmúlt 12 hónap 1185 milliárd forintnyi kihelyezést hozott. A 2021-es 1303 milliárd forint megdöntése 2025-re maradhat." 😀
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20241104/a-kormany-nem-adta-le-a-fontos-dokumentumot-brusszelnek-hamar-kiderulhet-a-titok-720619 "Eközben viszont a kormány azt ígérte, hogy Donald Trump újbóli elnökké választásához igazítja a 2025-ös költségvetést, a középtávú terv viszont „lelőné a poént”." Most akkor a kormány, már vagy előre tudja az eredményt, vagy ez megint csak egy ordas nagy kamu... továbbá is.. Mi az hogy nincsenek még meg a kerezszámok ? A KSH meg tudja szülni a várt inflát ha kell perc alatt előkutatás nélkül is... akkor a költségvetés miért bonyolult ?
Amúgy ja. Minimálbért lehet adómentessé tenni, vagy addig a határig mindenkinek, az egy dolog. Alapelelmiszer 0% áfa, ilyesmi szintén. Ha mar szociális szempontok. De jelzem így így magas az adőterhelésünk, lehet persze emelgetni a jobban keresőknek, végülis még csak párszázezer ment el a dolgozóképesekből. Lehet valami összefüggés a jól keres és a mobilis kategőriák közt, de lehet csak korreláció.
Akkor pontossan érted.. Én inkább fizetek itt többet arányaiban, és kapok érte valamit. Ha te meg otthon csinálod ezt (gondolom vállakozó) akkor csinálj úgy mint a föld nélküli paraszt.. vess magadra.. Te választottad akkor ne nyavalyogj ;)
Több adót fizetek most kishazánkban, mint Svájcban fizettem. Nominálisan. Akármilyen devizában akármilyen időpillanatbna számolva - pedig ott is átlag felett kerestem. És mégis ott kaptam király közszolgáltatásokat, itt meg nem. Akárhogy is: fizetek ötször annyi adót, mint mondjuk egy átlag banki ügyintéző és még ez is kevés itt sokaknak. Ezt sose fogja bevenni a gyomrom.
Igen, mivel más országokban a minimálbér kvázi adómentes (TB járadékot vonnak abból is ), a magas keresetűek pedig lépcsőzetessen keresnek. Lásd németország. És annak ellenére, hgoy németországban sokkal többet adózok, mégis sokkal jobban élek. Furcsa nem ?De nem akarlak meggyőzni.. biztos jobb az hogyha a fogyasztás után adózol lásd ÁFA 27+4%... látjuk az milyen jól megy. (Nyílik a bér olló)
Ez addig működik, amig nincs lopás. De sajnos van, még Svájcban is van már erre kontroll az önkiszolgáló kasszáknál. Ha meg beszélsz egy ősbennszülöttel, akkor elmondja, hogy a saját kezüket levágták volna, ha csak egy 1 chf-es cukorkát véletlenül nem fizettek volna ki. Más világ lett, jó hát ez azért a migráció következménye is. De igaz, ami igaz, nyomai még vannak.
Kiegészíteném, tbsz, állampapír, de a lakaskiadás is igazából túlnyomórészt feketén megy pedig a legkönnyebben megfogható lenne. Termőföld? Vagyon és tőkejövedelem kb 0, áfa 27+kisker, munkaterhek egekben. Nekem spec jó így is de nonszensz. Nézegettem eu-s grafikont hol mennyi a tőkejövedelem adója, sehol sem nulla. Vicc.
Az se a lényeg. Osztrákoknál meg van önkiszolgáló bolt ahova a helyiek beviszik a tojást meg egyebeket, eladó sincs csak bedobod a pénzt a dobozba. Vagy felírod, mittudomén. Aztán mégis azt gondolom befizet valamit a termelő, meg nem lop a vevő. Mondjuk a kp megszüntetése lehet tiszta tranzakciókhoz vezetne. (Nagyban persze ugyanúgy lehetne trükközni, de az más műfaj. Kár a papírért a közértben a két zsömle után)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link