Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi ma, 16:45
Előzmény: #231069  FR73
Azért én szívesen olvasnám. Ezt a fajta áletszagú horrort műfajt valamiért szeretem. 
sztanil ma, 16:25
Előzmény: #231096  Kapzsidözsi

Önmagában a kontraszelekció is elég magyarázat lehet, mert aki nem értett egyet a vezérrel, az vagy önként távozott, vagy leváltották.
Így a többiek megtanulták, hogy elég mindenben egyetérteni és dől a lóvé.
sztanil ma, 16:20
Előzmény: #231095  Kapzsidözsi

Nem véletlen, hogy Trump-ra is több mint 70 millióan szavaztak 2020-ban.
Ő is az emberek frusztrációjára építette, ami nem nehéz, bár valódi megoldást ő sem tudott kínálni, mert rombolni mindig könnyebb, mint építeni.
Orbán ugyanezt csinálja, ami a kétbiteseknek, meg a kívülállóknak vonzó, de aki egy kicsit gondolkodik és utánanéz, hogy 14 év alatt hová juttatta az országot, főleg bármelyik EU-s országgal összehasonlítva, annak be kéne látnia, hogy szemfényvesztés volt az egész.
sztiv ma, 16:12
Előzmény: #231096  Kapzsidözsi
A legutolsó "elképzelésedet" sok helyről hallani, talán ez a legrosszabb verzió....
Kapzsidözsi ma, 15:53
Előzmény: #231017  Pistike12
En azt gondolom , sejtem -- pszichológiai tapasztalataim azt mondatják -- hogy ezen már régen túl vagyunk, hogy szimplán hazudik. Nagyon komoly személyiségkárosulása lehet, ahol a belső fékek is ki vannak kapcsolva. A hatalommegtartás érdekében már önmagát is bármikor bármiről meggyőzi, és önmagával is elhitet ábrándokat... Önmagának is hazudik... Elég komoly szakirodalma van az ilyen személyiségtorzulásoknak... --- Ami nagyon érdekes az a közvetlen környezet, hogy miért nem avatkozik be. Valószínűleg a legkézenfekvőbb magyarázat : mert nem lehet, annyira agresszív a vezér, hogy mindenre ugrik. De persze vannak valószínűleg a rajongó típusok akik szeretnek bízni valakiben, és vannak. De azt is el tudom amúgy képzelni, hogy már rég nem Orbán irányít, van valaki vagy valakik a háttérben akik csak a karizmáját használják még... 
Kapzsidözsi ma, 15:45
Előzmény: #231008  berlini
Nyilván nem reprezentatívak a felméréseim de én személy szerint ismerek több osztrákot akik tisztelettel beszélnek Orbánról. Jópár évet éltem Ausztriában, úgyhogy vannak személyes kapcsolataim. --- Az osztrák társadalom egy jelentős része nagyon idegenelutasító , bezárkózó  /  eleve egy hideg germán típusú közösség. Azt mondanám, hogy a rangkorság és az előjogfüggőség, hivatalosság nagyon élő társadalomszervező erő -- egymással is merevek és hidegek. --- Szerintem Habsburg idők és hegyi nép efektus az okok, de ebbe most ne menjünk bele - nem vagyok szociológus. / --- 
Szóval ebben a társadalomban van egy elég komoly igény a külföldiek elutasítására, sznobizmus az európai értékekre (ez részben nem elitélendő szerintem) és Orbánt sok osztrák ezen a szemüvegen keresztül látja. A kerítésépítő, Európát védő hőst látják bennek ----- a magyarországi ténykedésről, ámokfutásáról sokkal kevesebb hír jut el oda. Valljuk be, ezt sok átlag magyar is nehezen látja át. Nem egy külföldi...
berlini
berlini ma, 15:31
Előzmény: #231091  EURHUF_goes_to_haven
Amikor valaki teljesen leépült állapotban van, akkor már minden nehéz.
(Már idejében megindulni a klotyóra is)
Kapzsidözsi ma, 15:30
Előzmény: #231004  Pistike12
ez megnyugtató ..:)))) - helyrezökkentem...
Pistike12 ma, 15:26
Ujabb jele, hogy az ingatlanok olcsobba lettek:
"A lakáshitelezés jó irányba halad afelé, hogy meghaladja idén 2022-es 1195 milliárdos rekordját, hiszen az elmúlt 12 hónap 1185 milliárd forintnyi kihelyezést hozott. A 2021-es 1303 milliárd forint megdöntése 2025-re maradhat."
😀
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20241104/a-kormany-nem-adta-le-a-fontos-dokumentumot-brusszelnek-hamar-kiderulhet-a-titok-720619
"Eközben viszont a kormány azt ígérte, hogy Donald Trump újbóli elnökké választásához igazítja a 2025-ös költségvetést, a középtávú terv viszont „lelőné a poént”."
Most akkor a kormány, már vagy előre tudja az eredményt, vagy ez megint csak egy ordas nagy kamu... továbbá is.. Mi az hogy nincsenek még meg a kerezszámok ? A KSH meg tudja szülni a várt inflát ha kell  perc alatt előkutatás nélkül is... akkor a költségvetés miért bonyolult ?
N0MAD ma, 11:14
Előzmény: #231087  Freszelés
Amúgy ja.
Minimálbért lehet adómentessé tenni, vagy addig a határig mindenkinek, az egy dolog.
Alapelelmiszer 0% áfa, ilyesmi szintén.
Ha mar szociális szempontok.
De jelzem így így magas az adőterhelésünk, lehet persze emelgetni a jobban keresőknek, végülis még csak párszázezer ment el a dolgozóképesekből. Lehet valami összefüggés a jól keres és a mobilis kategőriák közt, de lehet csak korreláció.
Előzmény: #231087  Freszelés
Akkor pontossan érted.. Én inkább fizetek itt többet arányaiban, és kapok érte valamit. Ha te meg otthon csinálod ezt (gondolom vállakozó) akkor csinálj úgy mint a föld nélküli paraszt.. vess magadra.. Te választottad akkor ne nyavalyogj ;)
N0MAD ma, 11:11
Előzmény: #231085  sztiv
Ez mekkora!
Minél csóróbb annál inkább….
Freszelés ma, 10:55
Előzmény: #231086  EURHUF_goes_to_haven
Több adót fizetek most kishazánkban, mint Svájcban fizettem. Nominálisan. Akármilyen devizában akármilyen időpillanatbna számolva - pedig ott is átlag felett kerestem. És mégis ott kaptam király közszolgáltatásokat, itt meg nem.
Akárhogy is: fizetek ötször annyi adót, mint mondjuk egy átlag banki ügyintéző és még ez is kevés itt sokaknak. Ezt sose fogja bevenni a gyomrom.
Előzmény: #231084  Freszelés
Igen, mivel más országokban a minimálbér kvázi adómentes (TB járadékot vonnak abból is ), a magas keresetűek pedig lépcsőzetessen keresnek.  Lásd németország.
És annak ellenére, hgoy németországban sokkal többet adózok, mégis sokkal jobban élek. Furcsa nem ?De nem akarlak meggyőzni.. biztos jobb az hogyha a fogyasztás után adózol lásd ÁFA 27+4%... látjuk az milyen jól megy. (Nyílik a bér olló)
Freszelés ma, 10:33
Előzmény: #231080  berlini
Az egykulcsossal is befizetek 5x annyi adót, mint egy kisfizetéses. Szomorúan olvasom, hogy ez az ötszörös teherviselés is kevés nagyon sokak szerint.
Murdoch ma, 10:15
Előzmény: #231081  N0MAD
Ez addig működik, amig nincs lopás. De sajnos van, még Svájcban is van már erre kontroll az önkiszolgáló kasszáknál. Ha meg beszélsz egy ősbennszülöttel, akkor elmondja, hogy a saját kezüket levágták volna, ha csak egy 1 chf-es cukorkát véletlenül nem fizettek volna ki. Más világ lett, jó hát ez azért a migráció következménye is. De igaz, ami igaz, nyomai még vannak.
N0MAD ma, 10:13
Előzmény: #231080  berlini
Kiegészíteném, tbsz, állampapír, de a lakaskiadás is igazából túlnyomórészt feketén megy pedig a legkönnyebben megfogható lenne. Termőföld? 
Vagyon és tőkejövedelem kb 0, áfa 27+kisker, munkaterhek egekben.
Nekem spec jó így is de nonszensz. 
Nézegettem eu-s grafikont hol mennyi a tőkejövedelem adója, sehol sem nulla. 
Vicc.
N0MAD ma, 10:10
Előzmény: #231079  Murdoch
Az se a lényeg.
Osztrákoknál meg van önkiszolgáló bolt ahova a helyiek beviszik a tojást meg egyebeket, eladó sincs csak bedobod a pénzt a dobozba. Vagy felírod, mittudomén.
Aztán mégis azt gondolom befizet valamit a termelő, meg nem lop a vevő. 
Mondjuk a kp megszüntetése lehet tiszta tranzakciókhoz vezetne. (Nagyban persze ugyanúgy lehetne trükközni, de az más műfaj. Kár a papírért a közértben a két zsömle után)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek