Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 10. 14. 21:55
Előzmény: #229168  izommanujra
"a Fidesz 3 gyerekes család modellje működik"
Soha ilyen kevés gyerek nem született mint tavaly.
de ettől függetlenül a valós célnak megfelelően tényleg működik.
Minden ingatlanfejlesztő úszik a pénzben, még a legbénábbak is mint Tiborcz. (Őt persze meg kellett segiteni 600 állami milliárddal)
berlini
berlini 2024. 10. 14. 21:50
Előzmény: #229175  Murdoch
ne reménykedj.
izommanujra 2024. 10. 14. 21:28

Kovidba is megmondák.. A mai generációnak már nem kell saját tulajdon mindent bérelni akar és bodog lesz..(ahogy Nyugaton ) .. aztán mégsem.
siemens 2024. 10. 14. 21:28
Látom, hogy a sok nyers hús evése megtette a hatását. Borzasztó ez a sok sületlenség.
izommanujra 2024. 10. 14. 21:27
Előzmény: #229175  Murdoch
Befektetőnek mégis kell sok a szingli kiadásra tudod kell valahol lakniuk nekik is! ;-)
Murdoch 2024. 10. 14. 21:11
Nem mondod, covid, háború, infláció, nincs pénz: nincs gyerek. Nagyszerű, akkor a kutyának sem kellenek majd a csok és egyéb marhaságok, szépen jöhet az árkorrekció a piacon.
izommanujra 2024. 10. 14. 21:11
+ öregszik el a szülni képes korosztály
izommanujra 2024. 10. 14. 21:07

izommanujra 2024. 10. 14. 21:07

izommanujra 2024. 10. 14. 21:06

izommanujra 2024. 10. 14. 21:00

A lényeg a Fidesz 3 gyerekes család modellje működik nem szegényedsz el és motiváló.
Régen a Fletó éra alatt keresztanyám 3 gyerekkel volt hogy zsíroskenyért evett , mert annyira nem volt pénzük.
Ennyi és miért 3? mert 2 csak a létfentartásra elég vagy arra sem 2 felé szeretnék valahogy vinni a születés rátát. A COVID , Háboru és energia ár sokk ( inflációs sokk)  viszont bármilyen támogatás is legyen ezt mind visszafordítja ilyenkor fülét farkát az ember behúzza.. Felhetetőleg ezekben a válságokban ha lett volna MI SEM VÁLLALUNK BE 3 GYEREKET  IGAZÁNDIBÓL 1 ET SEM VÁLLALTUNK VOLNA  ez az igazság ., de ez nem a kormány hibája és a család potitika hibája a külső körülmény 2021 ig szépen ment fel a születés szám  utána történt valami mi ugye? a fentebb felsorolt válságok hada.
ruiz 2024. 10. 14. 20:45
Előzmény: #229137  hwolf
Köszi ezt a tartalmas hozzászólást, igazán jó volt olvasni!
izommanujra 2024. 10. 14. 20:44

Ráadásul a vállalkozással na azzal lehet még Magyarországon igen könnyen bebukni..! na az lenne még a nagy vesztő.. a gazdagság kulcsa az is .. Sose veszíts pénzt!
izommanujra 2024. 10. 14. 20:40
+ vallalkozás:   elég ennyi vállalkozás a lakásokkal ez is elég ..! Passzív nyugodt életet akarok nem mókuskereket abból kijárt eddig is nekem.!
izommanujra 2024. 10. 14. 20:34
Előzmény: #229162  J0hnnyEnglish

1.
Ugyan már  mi is kevesebb gyerek számot terveztünk , de úgy voltunk vele ha a koszos panelt otthagyhatjuk és mehetünk szépbe nagyba és lesz hely a gyerekeknek belevágunk minden csak elhatározás kérdése . Ne csak a putriba a réti feketék vállaljanak több gyereket. Nem vállaltáok nem ti dolgotok.
2
Nem tudom hol láttad hogy írtam volt egyetlen egy kamatstoppos hitelem is? Mindent addig fixáltam amig ki nem fizettem ( egyiket 5 re másikat 10 évre stb)
3.
Semmi túlfeszítés nem volt 20-25 és a végén 30 mft os hitellel most sincs több 30 nál  40 az olyan mintha nem is lenne pluszba mivel PMAP fedezetű.
Igen tudom van kockázat még több lakást nagy hitelekkel venni szerintem nem is lesz belőle semmi ezt a jó tanácsot azért megfogadom nekem sincs inyemre egy kormány váltás esetén hiteles nullszaldós lakásokra ( hogy a lakóknak jót tegyek  0 ft ért ) fizetni rengeteg adót és kinlódni velük.
EGy dologban viszont tédtek, hogy annyira nagy hazárd játék volt az egész.. Nem. , mert a törlesztő jellemzően fele annyi  de az utolsó családi ház vételnél is 60 %  *70 %  körül   alakult . nem voltam kifeszítve nem volt kevesebb pénzem és írtózatosan kockázatos manőver.. Most már hogy 1 az 1 ben az lenne igen  ezt én is látom.
Hitel kapitalizmus van egyétként a hitelekkel növekednek nagyon a vállalatok is. Aki fél nem haszálni a hitelt ( jól és rosszul is lehet túlzott eladósodás is rossz ) az nem sokra viszi ebben a hitel kapitalizmusban .. Nem célravezető csak KP ra mindent venni termelő eszközt ami pénzt generál érdemes lehet akár hitellel is . A hitel ellenességetek húz vissza bennetekt a fejlődéstől Mindegy ez csak az én véleményem a vitát én lezártam biztos lesz ellenérved nem baj nem kell mindenben egyet értenünk . MIndenkinek sok sikert az életben most már tényleg zárom a fórumozásom sziasztok
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 14. 20:10
Előzmény: #229160  izommanujra

Látod látod, csak a számításaid! Nem kellett félteni engem - most sem kell - a lakásra 4 év alatt szedtük össze az önerőt (4mill) + esküvő, akkor ez nem volt kis teljesítmény pályakezdőként. Két gyereket szerettünk volna, !csak ezért! harmadikat nem.
Még mindig nem érted egyébként az időablakot, én kb 5-6 évvel vagyok nálad fiatalabb, a nálam 5-6 évvel fiatalabbak nem fognak 10 év alatt szabadulni a hiteleiktől, vagy nincs is lakásuk (arányában sajnos jóval többnek), ahogy én tudtam vagy az idősebbek.
Még mindig nem értem mit értesz siránkozás meg irigység alatt? Pontosan azért írom le a számokat, mert itt 10-15 évvel ezelőtti adásvételekről írsz, meg milliókról. Akkor azért bérből összepakolni 1 millát nem volt kis teljesítmény.
A probléma az én meglátásomban a következő, én a biztosra megyek, mindenben! A Covidnál az excell táblám kipirult, fillére pontosan ki volt számolva, hogyha nincs munkahelyünk, akkor is egy évig a !hitelt! és a rezsi/kaja párost ki tudjuk fizetni.
Erre jött a sok moratórium, én becsületesen fizettem a hitelt, előtörlesztettem, majd végtörlesztettem 9 év után nehogy a kamatfordulókor beszopjam a buboros hitellel. 3 hónapra rá a buboros hitel is kamatstoppos lett.
Másképp csinálnám? NEM!
Idéznék másokat: "egyszer volt Budán kutyavásár"  - mer ugye olyat a világ nem b@szott, hogy a hiteledet nem kell "méltányosságból" fizetni.
A múlt hozamai és a kosarad összetétel miatt ez egy rizikós hazárd játék volt, ami eddig bejött (ha igaz). Viszont többen figyelmeztettek arra, hogy óvatosan, mert csúnyán megégetheted magad. A gyerekek meg kezdhetik valóban a nulláról, az meg nagy érvágás nekik.
Én pontosan emiatt írtam, ha már FIRE miért nem indítasz be egy vállalkozást 1-2 lakás árából?
Xis24
Xis24 2024. 10. 14. 20:03
Előzmény: #229160  izommanujra
Hagyjuk ezt a tollasodást... meg, hogy ki mennyire okos és ügyes. Legyünk igazi férfiak. Most versenyezzünk azon, hogy kinek nagyobb a f.ka 😃😃😃 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek