Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
MrSomm hétfő, 08:20
Előzmény: #118197  Fabrizio66
Szerintem rovid tavra 1-2 ev erdemes lehet szetnezni az EU orszagok kotvenyei kozott. Hosszabbra en nem mernek jelen helyzetben. Lattam magyar es roman hozamokat Euroban es dollarban 5% korul (5ev vagy hossab volt talan), de mostanaban nem neztem. Arra kell figyelni a rovid kotvenyeknel, hogy a koltseg ne vigye el a hozamot. Nekem az IB-n az USA kotvenyekre 5USD a comission, igy 1-2000 USD-t nem erdemes ebbe rakni. Emiatt elonyos az allamkicstaros szamla. Raadasul ha minden igaz, akkor a 3 havi EURIBOR-nak is emelkednie kellene, ha a hosszabb Euros kamatok emelkednek. Ennek jelenleg nem sok jelet latni.
TheSnake2020 hétfő, 08:19
Előzmény: #118196  MrSomm
Hát a BMAPot nem véletlenül csökkentették 25bpvel. A piac máris visszaadta. Nem egyszerű a forint deviza kérdés. Devizában nehéz olyan biztos hozamot találni, ami látható is. Én továbbra is tartom azt, hogy az SP500 vissza 4800 köré. Azaz nekem tőzsde nem jön szamitasba. Forexen lehet kicsit növelni a hozamot, de mivel nekem ott is más a véleményem,  mint a piacnak ezért inkább óvatos vagyok. Továbbra is JPYben várnék egy következő hullámot. Illetve például nagyon alulertekeltnek tartom Európában a NOKot(Norvégia már rég nem csak olaj) a piac ezt eddig nem nagyon úgy gondolja mint én. 
terelemel hétfő, 08:11
Előzmény: #118197  Fabrizio66

"Valami ötlet euró alapú befektetésre? "
Európai osztalek cégek, pl Shell, 4-5% (negyedévente fizet osztalékot) , vagy német autósok (évente fizet)
Fabrizio66
Fabrizio66 hétfő, 07:59
Előzmény: #118196  MrSomm
Ezen dilemmázok én is, de a "kockázatmentes" eurós állampapír csak 2%-ot fog fizetni évvégén, jövőre még kevesebbet.... 
Eurós részvény  befektetésből meg nem egyszerű választani. Valami ötlet euró alapú befektetésre?
A forint ha gyengül is és év végére 410-415 körül lesz, a kamatával akkor is jobban jöhet ki mint az eurós állampapír 2%.  Ha meg ugyan itt marad az árfolyam akkor meg hatványozottan.
A nagyobb kockázat vállalási hajlandóságnál a magyar részvény is hozhat 10% körül..
Euróban tartani készpénzben meg nem érdemes.
MrSomm vasárnap, 22:06
Előzmény: #118194  kozi723
Nekem a magyar állampapír a legnehezebb kérdés. Mindent alá tudok támasztani és megcáfolni egyszerre. Én példáúl hiszek abban, hogy amerika békét teremt, mert ez csak egy kisebb, de nagyon fontos lépést jelenthet egy átfogó stratégiában, főként a kínaiak ellen. Nem véletlen a houthi-k elleni támadás sem.
Ha béke lesz, akkor közép európai tőzsde ralli várható. Viszont a nagy kérdés, hogy mi lesz a magyar kamatgörbével. Én számítok egy hitelminősítői dorgálásra, legalább egy kilátás módosítás valakinél (bár így fejből nem tudom melyik minősítőnél hogyan állunk). Ha tényleg bevezetik, az adómentességet és még melléraknak vmi eszement választási költekezést... Hát a forintot nem lesz érdemes tartani. Hiába lesz béke , nekem is hiába ketyeg a 2031/I májusig. Szerintem elmegy majd a pénz inkább lengyel és cseh irányba, ott majd csökkennek a kamatok, itt max nőnek. 
Én hajlok átmenetileg a BMÁP-ra, ha megindul felfelé a rövid kamat, akkor valamennyire leköveti. A pesti lakés elfogyott, nem is volt, még annyi sem, mint a pisztácia 
MrSomm vasárnap, 21:49
Előzmény: #118173  szieszta
Most legutóbb azt olvastam valahol, hogy az arany "nyereségből" vehetnek BTC-t...
kozi723
kozi723 vasárnap, 21:18
Követi közületek valaki a 2035/A-t? Lejáró PMAP-oknak keresek helyet. A 7,03% mellett az árfolyamnyereséggel is szemezek, ami pénteken újra az októberi mélyponton járt. Mit gondoltok, lehet itt még árfolyamesés / hozamemelkedés? Béke esetén esni fognak a hozamok. 
mereszZenesz vasárnap, 17:29
Előzmény: #118183  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
VolksWagen ?!..... Mint hadiipari beszállító...?! Hmmm.. Akár meg is történhet... Árfolyam is jó helyen van egy nagyobbacska fordulathoz...  ; )
DavidCamp vasárnap, 15:02
Erdekes kerdes....erre én is kivancsi vagyok.
kajli_man
kajli_man vasárnap, 13:51
Előzmény: #118187  czm
Fabrizio66
Fabrizio66 vasárnap, 11:48
Előzmény: #118189  pomperj
véleményed szerint a RIG-nél megvolt a mélypont 2,55-nél? 
Tartod még?
pomperj
pomperj vasárnap, 11:10
Előzmény: #118188  pomperj
Jav. valahogy kitorlodott,
... elismerem hogy nehany kicsi (pl. CLS ARM, stb) aranytalanul levertnek tunnek nekem, es hirtelen
megindulhatnak. Plane ha a heten erdemi felpatt lesz, ezek nagyot mehetnek, jo daytrade-re eszkoz.
pomperj
pomperj vasárnap, 11:02
Semicond  szektor
A semicond szektornak eleg jo eve volt 2024. A World Semicond Trade  Statistics szerint  
630Mrd sales meretu  szektor kb. 18%-al novelte az eladasait. A legnagyobb novekedes az 
USA (+44%) es Kina (+19%) piacan volt, Europa Azsia es Japan lassu novekedes. 
A szektoron belul a processzor(logika) gyartok eladasa 210Mrd, a memoria 170Mrd$ nott legjobban.
A fundak lenyegeben kedvezoek voltak, jo kereslet es egeszseges profit novekedes volt.
.
Es mi varhato 2025-ben?
Azt gondolom, a piac iranya ezzel egyet is ert, hogy lassulo novekedes lesz, talan  10-12%.
Ez a szektor is kezdetben unnepelte Trump deregulacios es adocsokkentesi igereteit; aztan jott a 
kijozanito teny es valosag: a vamok emelese, gazdasagi csapkodas es a bizonytalansag.
.
Ettol az NDX eddig  -14% esett, SOX index tobbet, 5400-->4400,  ami megiscsak -19%, 
ez komoly ervagas a semicond reszvenyeseken. Vagy ovatosan, de veteli alkalom?
,
Raadasul most mar novekszik a recesszio eselye, es nem vitasan  beindult az inflacio, ami 
"ragados" szokott maradni. A kerdes tehat az, hogy recesszio rontja-e tovabb  az amugy is nagyon, 
 2x mertekben erosebben  volatilis szektort? 
A chipgyartas a gazdasagi ciklussal korrelal. Ha recesszio lesz, a semicond nagyon megerzi majd.
.
A legnagyobb bejelentes 2024ben a TSM 100Mrd$ beruhazasi terve, Arizonaban. Ez a terv  3 db chip 
gyartosorra, es ket semicond packaging gyartosorra eleg.  Es 25.000 jol fizeto allasra.  
Ez jo taktikanak latszik egyreszt a vamok miatt, masreszt a Taiwan geopol szituacio miatt.
.
2)Nagyon sok chipgayrto van, ugy 100 ceg. 
Talan a 3 top kategoriaval erdemes foglalkozni, bar elismerem hogy nehany kicsi (pl. CS
AAA kategoria: TSM, NVDA, QCOM
AA kategoria:  ADI AMD TXN
A kategoria:  INTC MRVL  MU
.
1)AMD
egy ev alatt 210-->96 esett,  a hatterben a profit EPS=3.31$/sh nott, az utolso negyedev kimondottan
eros 1.09$/sh. ha igy megy, ebben az evben 4.50-4.80 savban lesz. AMD jellemzoen PE=30-35 szorzos,
szoval a target ar mutatos 140-180$ lehet mar iden ev vegere. AZz arbevetel 25-->32Mrd$-ra ugorhat
A management inkabb ovatosnak latszik, valoszinutlen az NVDA megszoritasa es versenybe kerulese,
de egy jo ev eseten +40% arfolyam emelkedes benne van. 2026ra mar 6,20-6.50$/sh lehet a profit.
.
https://imgur.com/a/WnBWznv
.
2)INTC
Egyszerre sok tenyezovel kuzd. 
ELoszor is AMD es NVDA versenyevel, elvinni probaljak a regi uzletuket.
Van tobbeves gyartastechnologia lemaradas, amit probalnak helyrehozni, eddig nincs latvanyos siker.
teljesen kimaradtak a mobilokba valo chipek gyartasabol, es ez mar behozhatatlannak tunik.
Am, a felvasarlasi hirek jot tettek az arfolyamnak; mikozben a tobbiek -20% estek 2 honap alatt.
.
INTC arfolyama  honapok ota csapkod 20-25$ savban. Most  23$ Book value-nel van az arfolyam.
Talan egy wave(4) oldalazas ez; akkor meg egy eses is benne lehet; 
de 2-3 ev alatt a visszlendules is 40$ fole.
.
INTC egyaltana nem halott. Kepes lehet a 2024 kis vesztesegbol mar iden 50-90cent/sh profitra,  
es 2-3 ev alatt akar EPS=3.0$/sh szintet is elerheti, ha a lenyeggel foglalkozik TAN, az uj CEO.
Van benne spekulativ potencial, de a takeover vevok eddig nem mutattak jo  ar-igereteket, inkabb
csak probalkoznak olcson megszerezni  INTC piacat es eszkozeit 
.
https://imgur.com/a/s4B19vD
.
folyt. kov.

czm vasárnap, 02:53

NQ
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/xstation5screens/042/129/c2bc874f9089b95475ca8566ef4cd6ee2732fced.png
--
icsi, micsi.. micsinalsz?
Idonkent fel kell tegyuk a kerdest:"hogy allunk icsimoku ugyileg?" (tobb mint tucat dolgot ki lehet "olvasni" icsi tajkepet bongeszve, igy eleg hasznosnak mondhato eszkoz)
most pont aktualitasa van, hiszen hetesen a zoldes chikou(csiko:) /hivjuk mondjuk 'trend itiner'nek - van magyar neve amugy?/ talalkozni erkezik a gyertyakkal es valaszut elott all, hogy felfele veszi az iranyt vagy pedig lefordulassal alamerul es egy lefele trend indul meg.
az abra elejen lila dobozzal jeloltem, ahogy atmetszette lefele 2022ben az ukran haboru esesnel, es ugyanilyen eros atmetszes volt lefele Covid esesnel egy het alatt egy nagy fekete gyertyaval abszolvalva a trendfordulot az icsi olvasatban
Most viszont ez meg nem tortent meg
Viszont ha ezen a heten lett volna a leeses, akkor nagy fekete gyertya kellett volna hozza, mig ez a most jovo heten mar kisebb esessel is'megoldhato'
ha lefele atmetsz, akkor annak a trendfordulo megtartasara valo utalas ereje olyan 60-70%os, mig ha szepen megy fel a gyertyak menten, akkor a trendfolytatas kozel 80%os megbizhatosaggal veheto a nagy szamok alapjan - legalabbis ezt mondta az AI chatbot atnezve sok-sok esetet
--
bar kijott penteken a lefele csatornabol, de a LH-LL szerkezet maradt, a leszoritas tovabbra is jelen van.
ha meglesz a trendtores lefele, akkor valahol a mai het zonaja lesz majd a visszateszt sav a melyebb pontrol, es nem az az ertek, amit az eddigiek alapjan varunk fentebb
nade, minden a maga idejeben, ahogy haladunk elore, tarul fel a kep
--
es akkor koncepcio szintrol nem esett szo, ami talan a legfontosabb, hogy hova manipulaljak a piacot, milyen szandekok vannak //rengeteget kene irni, hogy kozolni lehessen az egeszrol valo gondolkodast..
mindenki irjon sokat, mit hogyan lat, mit var :)
totem_is_back
totem_is_back szombat, 21:24
Előzmény: #118182  pomperj
5750 körül van a 38-s és egyben a 200-s napos mozgó is.. meg egy eső trendvonal teteje is az elég erős ellenállásnak tűnik... de ha azt mégis áttöri, akkor 5900-nél, a 62-s fibo csak megfogja, és az lehetne valami nagy 2-s pont és onnan a pusztító 3-s jöhetne.. :D (vagy ne álmodjak nagyot?)
Peti84
Peti84 szombat, 20:07
Vissza menne 90 kornyekere (ahol januarban volt), hosszu longra (3-4 év( gondolkodnék rajta....
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szombat, 19:56
Itt egy lista nemi chatgpt jatszadozas eredmenyekent. Az adatok helyessegere nincs garancia.
Vannak ezek kozul kedvenceitek?
https://imgur.com/r6I6j2X
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szombat, 18:19
melyik nemet cegeket vennetek meg most, amik meg alacsonyra vannak arazva es nagyot profitalhatnak a nemet vedelmi koltekezesbol? VolksWagen mar jelezte, hogy szivesen gyartana harcjarmuveket, PE 5 korul van.
pomperj
pomperj szombat, 08:35
1)Bond
Egy borzalmasan durva arzuhanason van tul. AZ utolso 5 ev alatt a US30Y bond 180-->110 savba 
zuhant le, es aki US treasury bondot tartott mikozben a kamatok  0.5% --> 4.5% emelkedtek,   nos,  az
elvesztette a "legbiztonsagosabbnak" hitt menekulo eszkozben a vagyona  40%-at.
Aki az 5 evnel rovidebb futamidok bondjat tartotta, az tobbnyire kepes lehetett kivarni amig lejarnak
es visszakapta a penze 100%-at.   
.
https://imgur.com/a/Unye9al
.
De iden uj rizikok jelentek meg, nemcsak az USA-ban, hanem az egesz vilagon. Nem is meglepo, 
hiszen a kormanyok mind fegyverkeznek, meeg Nemetorszag is felretolta az alkotmanyban rogzitett
eladosodasi limitet, es az EU vezetese is oriasi hitelcsomagokat  ajanl a fegyverkezesre.
Az ilyesmi sokba, nagyon sokba  kerul. Es nem segiti a gazdasagok fejlodeset.
A Total World Bond index (BNDW) is leforduloban van.
.
https://imgur.com/a/ppzothB
.
A Michigan Consumer Sentiment Index ujra gyengul, Trump vamjai a legalacsonyabb szintre nyomtak
le 2022 ota. Az emberek inflacios gyorsulast varnak. A mult havi CS index 64.7  --> 57.9 -re esett, 
ez kimondottan nagy zuhanasnak szamit.  Egy ev alatt az eses -27%.
.
2)SPY daytrade
A zarasra az SPY hjaszallal  csak 3 ponttal,  de attorte a wave(iv) csucs ellenallasat, es az akkori 
zaras folott is zart. Igy feltetelezheto, hogy a recovery rally elkezdodott.
A kerdes most az, mekkora lesz?   
.
AZ eses 16 nap volt, tehat a szokasos 1/3-2/3 korrekcios ido 5-11 napot sejtet idoben.
A recovery meretben a gyakori esetek a fibo szamok.  
Trump barmelyik nap kitatalhat valamit, es tonkre vaghatja a varakozasokat. Menetkozben kell majd
 naponta elemezni a technikai mutatokat. 
.
https://imgur.com/a/ONmmoo0
.
A DOW 60min charton kicsivel tobb fogadzo van, ezen erdemesebb lesz kovetni a recovery haladast:
.
https://imgur.com/a/0KPV6Ji
szieszta szombat, 07:40
Előzmény: #118179  MrSomm

Az elég nagy kérdés, hogy miért lesz infláció. Nem is igazán a pénzbőség okozza, hanem a hiány.
Ahogy írod, ha nincs hiány és nem tudják eladni az árut, elég gyorsan akciózni fognak. Az meg lehajtja  az árat.
Például én azt nem tudom, hova tűnt  a munkaerő. Mindenki a hivatalban dolgozik? Eltűntek az emberek a mezőgazdaságból, már román se ukrán nem jön almát szedni.
Egy gazdával beszéltem, hogy hétvégén találkozhatnánk, de mondta, hétvégén biztosan nem, mert szedjük a zöldséget, amit el kell készíteni a láncolatnak. Mondja, csak úgy tudott traktoristát szerezni, hogy a feltétel az volt, hétvégén nem dolgozik. Így a tulaj ül hétvégén  a traktorba. Ez egy olyan cégnél, ami csak  a zöldségből 5 millió eurót forgat meg. A gépparkjuk legerősebb járműve a tulaj luxusautója, 1000 hektár saját földdel.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek