Lehet, hogy felreertheto voltam Trump ugyben, en rosszul vagyok ha arra gondolok, mifele orultsegeket kepes csinalni egy leepulo 1200 szokeszlettel rendelkezo, muveletlen, zavaros, kiszamithatalan, es kimondottan narcisztikus oregember mint elnok. . De az amerikai nepesseg 50% resze ezen a Trump szinten van. O kepes "a kozulunk valo" erzelmet fel- kelteni a sok kisemberben, sokan utaljak a szofisztikalt intelligens de nekik "lenezos" politikai hangot. A szavazasi dontest amerikaban a belpolitikai helyzet allapota es remenyei hatarozzak meg. . Es tenyszeruen jobb kilatast varhatnak Trumptol az autoiparban, gyarto iparagakban, energiaban, sot a Bigtech es az egeszsegugy is jobban jarhat vele. Trump osztotta az ingyenpenzt Covid idejen, (aka Orban), es meg ezt sem feljtettek el neki. . Indulasban Harris 226 elektori szavazatot, Trump 219 szvazatot kap a hagyomanyosan szavazo stabil tobbsegu allamoktol. A 7 battleground allambol jon hozza 93 szavazat, nagyjabol azok fognak mindent eldonteni. . Es ha megis Trump nyer? Talan kepes lesz jo kabinetet csinalni, sok nagyon intelligens republ. cabinet-jelolt van; hajdanan Reagan elnok se volt zseni, de halistennek minden hetvegen elutazott haza Californiaba, es hagyta a sok okos emberet dolgozni. De a rovidtavu lenyeg az, hogy jovo szerdan, ha van vegeredmeny, longba kell allni.
Gold es Goldminer Az a latszolagosan kis divergencia, ami a GOLD ara (iden +34%) es a Goldminer Index GDX (+32%) kozott van, valojaban elfedi azt hogy a Goldminer GDX ETF egy leveraged Gold spekulacio, es szokasosan sokkal gyorsabban emelkedik Gold bull piac idejen, mint az alapfem maga, a GOLD. . Most nem igy van: nem nonek a banyaszok arfolyamai gyorsabban mint Gold. Sot, a ket Goldminer orias, mint Newmount es Barrick, eppen meredeken esnek vissza 2 hete mar. Bizony nem fogadneek arra, hogy a banyaszok invesztorai, akik sokat tudnak a piacrol, epp most amikor a Gold ara ATH szint kornyeken van, egesz oktalanul sebes eladasba kezdenek, ha tovabbi Gold aremelkedest szimatolnanak. De nem am. . Inkabb forditva: gyengebb Gold arakra szamitanak, es ezert adjak el a banyaszok reszvenyeit. Tudom, nem nepszeru allaspont ez most: mindig az ATH csucsok kornyeken van a legtobb gold bull. Ilyenkor szokott sok bullos gold cikk irodni, egy hete masoltam be egy ilyent a nemszakmai mediabol. . https://imgur.com/a/jY4IcTn
"A Bitcoin meg robbanni fog, ez már ott van a charton!!!" --- Erre kíváncsi leszek: eddig az volt a tapasztalat, hogy ha a részvényárak/indexek csökkentek, akkor a BTC vezette előttük az esést.
Ebből kb. annyi valós, hogy a demokrata programok (főleg 2021. augusztusa előtt, amikor Biden elhitte, hogy ő lehet az új FDR) hozzájárultak az inflációhoz (az inflációs nyomás bőven elkezdődött Trump alatt) és a bevándorlásra nem figyeltek oda eléggé. A deficit csökkentésére az utóbbi időkben csak akkor volt erőfeszités, amikor demokrata adminisztrációk voltak GOP képviselőházzal és muszáj volt valamit lépni. GOP elnökségek alatt csak dobtak a tűzre. A Trump féle "csökkentsünk adót (persze főleg a nagyvállalatoknak) amit vámokból fedezünk" program ahogy Kriszta irta tovább fűtené az inflációt. Azon továbbra is elegánsan átsiklassz, hogy Trump akadályozta meg az utóbbi évek legszigorúbb bevándorlási törvénye elfogadását. De ha valakinek az jön be ahog Trump az összes illegális bevándorlót kvázi gyilkosnak állitja be és tömeges deportálásokról fantáziál (miközben az amerikai gazdaság sok ágazata nagyon is rászorul pl. az idénymunkásokra).... Van egy sanda gyanúm, hogy téged a kulturharc birizgál leginkább, de ebbe ne is menjünk bele, Trump egész működése a polarizáció erősitéséről, az ellenségkép-gyártásról szól. 1984-et pont Trump védelmében emlegetni megmosolyogtató. Ha egy elnökjelölt, mint Trump folyamatosan tudatosan hazudik és ezt "fact check"-elik, az természetes kell, hogy legyen, nem olyasmi, amit ellenezni kellene.
Nem fog megállni az arany és a Bitcoin sem... Mindkettő a közelgő recesszió miatt emelkedik.. Az USA. kötvények már bejeleztek és a fed is bejelzett az 50-pontos vágással.. (elismerte ezzel, hogy az usa gazdasága nagy bajban van..) Lassan elkezdhettek gondolkodni a részvényeitek eladásán... Olyan zuhanásra számítok a tőzsdéken, amit nagyon sokáig fogunk még emlegetni... Max 8. hónapot még kihúzhatunk, de lehet, hogy már annyit sem....
Szerintem Musk 50:50 értékű: tetszik a sok mérnöknek és a szokásos embereknek, de ugyanakkor szerintem megvetést vált ki az átlag emberből, hogy a világ leggazdagabb embere kiáll és adócsökkentés mellett kampányol, ami neki kedvez.... eközben Franciaországban és UK-ban már keresik a gazdagokat.
A bevándorlók mint olcsó munkaerő kellenek a gazdaság fenntartásához...a housing market szerintem nem miattuk nem működik... itt nincsenek bevándorlók, vagy sok más országban sem, és a housing market ott sem működik....
Muskkal nem az a gond, hogy éppen kit támogat, hanem hogy az X-et milyen dezinformációkat, veszélyes hazugságokat terjesztő gépezetté változtatta, több millió frusztrált fiatal pacák meg elhiszi őket. Plusz Musk elhitte magáról, hogy ért az adminisztrációhoz és majd jól megmondja miből kellene vágni (elsősorban persze a szociális kiadásokból), ami persze szar lesz sokaknak egy ideig, de utána majd minden fasza lesz. Plusz egy sima grifter is, tele van minden azzal, hogy 75 millió dollárt beleadott Trump kampányába, meg osztogatja a csekkeket Penn-ben, de a Trump kampány hirdetési pénzeiből már a befektetett összeg jó részét visszakapta és azt amivel elvben megbizták (ground game) a lehető legolcsó módon mutyiban akarja megoldani (lásd a Minnesotába egy tömött kisteherautón beszállitott "önkéntesek" esete, akiket ki se fizetett rendesen.
-Trump nagyobb deficitet fog előállítani, mint Harris politikája, ez az elemzők már sokszor kimondták -Vámháború Kínával: ez nagyon, nagyon durván inflációs jellegű, a Bloomberg elmagyarázta, hogy többet árt, és többe kerül az átlag embernek és a gazdaságnak, mint amennyi munkahelyet hoznak létre https://www.youtube.com/watch?v=_-eHOSq3oqI
A tőzsdének jelen pillanatban az infláció árt leginkább. Az infláció alapvetően három dologból táplálkozik 1. durva ktgvetési túlköltekezés, ez demokrata policy. Musk furcsak elképzelése, hogy a fenntarthatlan deificitet megvágja. Ez rettenetes! 2. illegális bevándorlás. a nyakló nélkül beengedett bevándorlók megterhelik a lakhatást és az egészségügyet, inflációs nyomást okozva. Trump és Musk gátat szabnának az illegális bevándorlásnak. Rettenetes, hallatlan politika ez. kb 2000 előtt ez volt az alap politkája bármelyik állam bármelyik politikusának. 3. Deglobalizáció. Itt Trump kissé erőteljesebb lépéseket tervez, amik esetleg visszaüthetnek. De a friendshoringot ők is támogatják, szóval nem az autarkiát hoznák vissza. Szóval én nem látom Trump és Musk mivel ártan a gazdaságnak és a tőzsdének olyan nagyon. A 4. pontot meg sem emlitem, a kultúrharc, az állandó ellenségkeresés, BLM, metoo, gender, klimaharc, a cenzurára való sanda kisérletek, ugye fact checking, "disinformation" elleni küzdelem, shadowbanning a az egykori twitteren facebookon, és tsai, amik 1984 et idézik. Miközben a fact chekkelt demokrata csúsztatásoknak se szeri se hossza, pl russia collusion hoax, vagy elég megnézni az ukrán háborúval kapcsolatban terjesztett hazugságcunamit, pl oroszok saját atomerőművüket lövik, Putyin rákos, oroszok saját gázvezetéküket robbantották fel, oroszok kifogynak a rakétákból, stb stb Szal emiatt én azt tartom őrültségnek, ha valaki Kamalára szavaz. Bilincsre szavaz az az ember a kezére és rongytömésre a szájába.
Igazad van, csak azt felejted el, hogy ezek a cégek egy-egy európai ország méretűek, ettől válik ez a kijelentés igazán félelmetessé.... Te abban gondolkodsz, hogy persze, ha a Spar-ban olcsóbb a paradicsom, ott fogom megvenni és nem a Tesco-ban, de a Te döntésednek minimális a hatása, de itt emberek a felelősség 100%-át lerázzák magukról, arra szavaznak úgy, hogy már mindenük megvan, hogy a kisember tovább finanszírozza azt, hogy még gazdagabbak legyenek, úgy, hogy a teljes államigazgatást átszabják, a világot a feje tetejére állítják, ki tudja, talán a NATO is megszűnik, csak azért hogy 10 ember boldog legyen.....én nem tudom, de szerintem valahol a mindenki beáldozásának is van határa.... ha ebből a sok jóból az infláció a sokszorosára emelkedik,és az emberek nem tudják megvenni, amit ezek a zseni emberek gyártanak, akkor mire lesz az adókedvezmény, vagy ha holnapután megszűnik a fél világ, akkor mire akarnak adókedvezményt.....
"Amíg kapták az állami támogatást, addig jó volt California-ban élni és a demokrtatákra szavazni, most hogy már nem, most már az adócsökkentés felé hajló Trump-ra fognak szavazni..." --- ??? Vérbeli kapitalistak, mi mást csinálnanak? Mintha egyik nap neked jo X rv, bezzeg egy év múlva már csak Y jó?
--- legalábbis rövid távon, de az tuti, hogy vele a feje tetejére állna a világ pillanatok alatt, maximum egy maroknyi steelworker és a milliárdosok örülhetnének, ahogy én értelmezem a híreket eddig.
Én láttam a minap egy Bloomberg vagy WSJ youtube videót, ami arórl kezdett el mesélni, hogy Musk és a többi ex-Paypalos miért akarja, hogy Trump nyerjen.... érdekesek voltak a kommentek alatta: Amíg kapták az állami támogatást, addig jó volt California-ban élni és a demokrtatákra szavazni, most hogy már nem, most már az adócsökkentés felé hajló Trump-ra fognak szavazni... (megjegyzem, nem néztem utána SpaceX-nek, de szerintem Musk most is jól jár az űrutazásos megbízásokkal, amiket felételezem, hogy az állam finanszíroz) Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz, olyan érzésem van, mint amikor a Brexit-et éltük , és másnap reggel senki nem hitte el, hogy kiszavazták magukat. Egyébként érdekes, hogy a tőzsde kapcsán pont Trump győzelemnél írnak további esést....
Már ne is haragudj, de tájékozott és tisztességes emberként aki ráadásul jó néhány évet lehúzott egy autoriter rezsimben, hogyan jöhet egyátalán szóba, hogy Trumra voksolj? Akinek a tőzsdére való hatása is (legalább is közép-hosszabb távon) erősen kérdéses ismerve az ő és új kiskedvence Musk gazdasági elképzeléseit (és azt, hogy az elmúlt 50 évben a demokraták alatt jobban teljesitett a gazdaság). Pláne, ha a toxikus légkör fáj neked. Semmi közöm nincsen hozzá, de azért ez a hozzászólásod most baromira meglepett, mert kb. elég bármely random Trump beszédet meghallgatni (hallottam őt én is beszélni élőben is) ahhoz, hogy ne akarja valaki a kormányrúdhoz közel engedni.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.