Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2026. 02. 13. 13:36
Előzmény: #134758  salander
A számokon lehet vitatkozni, de az összes forrás egy irányba mutat és egybevág a személyes tapasztalataimmal is. Nem érdemes a valóságot meghajlítani. 🙂‍↔️
N0MAD 2026. 02. 13. 13:11
Előzmény: #134758  salander
Ez a nyugat hanyatlása elég régi toposz, már a keletrómai birodalom is ezzel ostorozta a nyugatrómait, hogy dekadens, szabados, véltozik, ami csak hanyatlás lehet. Meg a keresztény kultúra is a pusztulástvárást hozza :D
De ahonnan én nézem európa egyre jobban jön ki a válsághelyzetekből, bár az tény ha nincs válság akkor nem nagyon halad sehova kényszerek nélkül. Meglátjuk rövidtávon melyik narratíva fog érvényesülni.
salander 2026. 02. 13. 12:46
Előzmény: #134757  FatFIRE
Ezt a narratívát a Henley Private Wealth Migration Report és erre hivatkozó más anyagok terjesztik. Ezzel kapcsolatban vannak elég kritikus elemzések, amik levezetik hogy az ott leírtak full anekdotikusok és nincs mögötte semmilyen auditálható modellezés. Simán benne van hogy a Dubai és az UAE kormánya vásárolja magának a pozitív hírverést, mint országmarketing.
FatFIRE 2026. 02. 13. 12:34
Előzmény: #134754  Goldstein17
Jobbnak látják az életet Dubaiban, mint Londonban, ezért is nő intenzíven a város lélekszáma. Adókörnyezet, időjárás, közbiztonság, sok minden lényegesen jobb, a légkör pedig erősen kompetitív és ösztönző.
blas 2026. 02. 13. 11:52
Előzmény: #134624  Boole
Sajnos ennél sokkal rosszabban néz ki a LAC most.. 
Goldstein17 2026. 02. 13. 11:47
Előzmény: #134752  FatFIRE
" A britektől 16500 milliomos távozott tavaly, elsősorban a szociális populizmus által megszült adóváltozások miatt. A vagyonosok számára az Emirátusok jelentik a legnagyobb vonzerőt (még az USA is mögéjük szorult). A hagyományos receptek a jól keresők megadóztatásával egyre kevésbé lesznek működőképesek, mert ez a réteg globálisan versenyképes és ha nem érzi magát jól valahol, akkor egyre inkább hajlandó országot váltani." Ez olyan lesz, mint a agglomerációba való kiköltözés. Ha életvitelszerűen ott is kell élni, elgondolkodnak majd rajta, hogy meg tudják-e fizetni a jobb életet Európában és sokan visszajönnek. Mindennelk ára van. 
pomperj
pomperj 2026. 02. 13. 11:43
Előzmény: #134742  pomperj
4)Kina
Jovo hete holdujev unnep, Shangahai egesz heten zarva lesz, es HK is zarva kedd-csutortok.
Szokasosan holdujev elott es utan is, eros a piac. DE most inkabb csak oldalaz,
es aligha csak a holdukev miatt. Hanem mert egy wave(iv) korrekcio tart  egy honapja,
es nem biztos, hogy mar keszen van. 
.
https://imgur.com/a/5Zc8OFv
.
5)HongKong
HangSeng csak egy kicsit mas; itt korrekcio van mar 3 honapja, es nem is nagyon tiszta, hogy hol tart.
Lehet egy komplexebb  WXY alakzatnak is  sejteni. Lehet 2-3 alternativat is talalni. 
De a fo irany nem vitathatoan felfele van.
.
https://imgur.com/a/KqbJOj0
FatFIRE 2026. 02. 13. 11:38
Előzmény: #134745  MrSomm
"De ha ezt a peldat nezem, akkor a sales-esek 70%-a repul szerinted."
Vagy akár több is. Valószínűleg az állami, önkormányzati irodákban ülők fogják a legtovább húzni, ezek a rendszerek híresek a szociális jellegű foglalkoztatásról és a legtöbbször az alacsony hatékonyságról is.
A közteherviselés nagy kérdés lesz, jelenleg a történelem egyik legnagyobb vagyonmigrációja zajlik, amelyben Európa gazdasági központjai óriási veszteségeket szenvednek el, hiszen a vagyonnal együtt az innováció is másik országba költözik. Eddig az innováció és a növekedési lehetőségek voltak a vagyonmigrációs hullámok mozgatórugói, most azonban már a tőke számára biztonságos környezet, az állandó, kiszámítható közeg vált a fő hajtóerővé. A britektől 16500 milliomos távozott tavaly, elsősorban a szociális populizmus által megszült adóváltozások miatt. A vagyonosok számára az Emirátusok jelentik a legnagyobb vonzerőt (még az USA is mögéjük szorult). A hagyományos receptek a jól keresők megadóztatásával egyre kevésbé lesznek működőképesek, mert ez a réteg globálisan versenyképes és ha nem érzi magát jól valahol, akkor egyre inkább hajlandó országot váltani. 
"Akkor az lesz a vege, hogy az egyik AI ugynok fogja eladni a termeket/szolgaltatast a masik AI ugynoknek?"
Ez ma már gyakorlat (nálunk az Openclaw végzi ezt), de még a kezdeti fázisában jár. Az igazi áttörés akkor következik be, amikor a nagyok elvégzik a szükséges fejlesztéseket.
N0MAD 2026. 02. 13. 11:37
Előzmény: #134748  MrSomm
Én meg úgy emlékszem hogy az ipari forradalom előtt se volt jó a melósoknak, azelőtt már csak a mezőgazdaságban a zselléreknek/jobbágyoknak (előtte meg a rabszolgáknak) volt szrabb, azért szöktek a városkba munkásnak
Nkem legalábbis ez jött le a tanulmányokból. :)
bizz 2026. 02. 13. 10:57
Előzmény: #134749  Moka_Brikka
Alapjövedelem, kicsiben: Írországban pár éves rotációs alapon 2000 művész számára most vezették be, kísérletképpen. Több idő jut alkotásra -persze ez még csak gazdag országban megy.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 02. 13. 10:36
Előzmény: #134748  MrSomm
ha ilyen hatása lesz az AI-nak, akkor valahogy elkezdik járulékfizetésre kötelezni az üzemeltetőket, használókat, üzembentartókat, és elkezdik bevezetni ezzel párhuzamos az alanyi jogon járó feltétel nélküli alapjövedelmet szerintem. Így tarthatják fent a körforgást, átmenetet képezve az új és a régi között. Mondjuk biztos lenne olyan állam, ahol ez jobban megvalósulna, és valahol kb. semennyire.  
MrSomm 2026. 02. 13. 10:15
Előzmény: #134746  N0MAD
Azert en nem ugy emlekszem, hogy az embereknek az ipari forradalom elejen mennyire jo volt. Szerintem akkor hatalmas ehezes volt, a gyerekeknek ehberert kellett dolgozni a varosban es banyakban. Legalabb is igy tanitottak, de ez mar regen volt :), lehet rosszul emlekszem. 
Abban egyetertek, hogy sok felesleges szolgaltatas akkor kezdodhetett. Es lehet ez a kulcsa az elottunk allo valtozasnak.
Pont ez a gondom, hogy ki fogja a kormet csinaltatni, lattecappucino-t inni 5-10$-ert es masszazsra jarni 100-200$-ert, ha 20-30-40%-os munkanelkuliseg van?
N0MAD 2026. 02. 13. 10:04
Előzmény: #134745  MrSomm
Szerintem már írtam, de ha belegondolsz a középkorban nemtom 90% a földet túrta, aztán másképp lett. 
Az ipari forradalomnál mindenki pánikolt hogy nem kell a munkaerő, de kellett.
Megfejtés: szolgáltatóipar. 
Középkorban nemtom, tíz falura jutott egy pap egy kovács meg egy molnár, kiszolgálása csak a top rétegnek. Ipari forradolom korában már voltak pékek meg egy csomó hasonló.
Most ha végiggzrulok egy random lakótelepen ilyen fodrász olyan fodrász, manikűr oedikűr, masszázs, szakáll, tetováló, speciál kávézóspeciál cukrász kézműves, csak önnek csak most, prémium!
Na, igény van a humán kapcsolatokra és kiszolgálásra majd mindenki szolgáltat a többieknek, körbe kinyaljuk egymás seggét, az AI meg a robotok meg majd dolgoznak. 
És mindenki egyéni manuál, humán, speciál lélekterápiás szolgáltatásoka kap majd. Meg ad is.
Szóljatok ha nem így látjátok.
MrSomm 2026. 02. 13. 09:55
Előzmény: #134734  FatFIRE
Ertem es tudom, hogy ez nem mindenhol igaz. De ha ezt a peldat nezem, akkor a sales-esek 70%-a repul szerinted. 
Szamoljunk egy kicsit. Most az USA-ban a statisztika szerint:
275 millio ember van aki kepes dolgozni. 
171 millio, aki akar is dolgozni.
163 millio ember dolgozik. 
8 millio munkanelkuli.
Vegyuk a felet a peldadnak. Tehat, ha az AI most kivalt csak 35%-ot. Akkor az kb 163*0.35 ~ 57 millio ember. Tehat ott lesz par even belul szerinted 57+8 millio ember, aki nem dolgozik?
Es akkor aztal nem szamoltam, hogy ez ugye tovabbi munkahely megszuneseket jelent majd, mert nem kell annyi ember, hogy kiszolgalja a tobbi dolgozot, mert nem lesz penze, nem fog munkaba jarni, nem kell a kocsit javitani, stb.... 
Akkor az lesz a vege, hogy az egyik AI ugynok fogja eladni a termeket/szolgaltatast a masik AI ugynoknek?
En nem tudom a valaszt, szerintem ez a problemaja a munkahely kivaltasnak. Persze jonnek letre uj munkahelyek is. De annak szama joval kisebb lesz. En nem latom, hogy hogyan tud vegbemenni egy ekkora lepteku valtozas a munkero piacon, ahol most is hatalmas problemak vannak a hatterben. Ha megnezed, hogy hol nott a foglalkoztatas az USA-ban, akkor ez eleg felelmetes kepet fest. Nem azoknak a szama no, akik termelnek, hanem azoknak, akik kiszolgalnak. De ha lecsokken az a reteg, akit ki kell szolgalni, mert nincs fizetese, akkor ez sem fog tudni tovabb noni. 
Es ez meg csak egy a sok problema kozul, peldaul ki fog adot fizetni? Megemelik a tarsasagi adot? Vagy az AFA-t?
Amennyiben tenyleg elkezdodik egy ilyen meretu ember kivaltas a munkahelyeken, annak nagyon gyorsan vege lesz, mert hatalmas recessziot fog szulni es nagyon hirtelen. Ha most megkezdik evente elengedni az embereket millio szamra, akkor nem kell arra szamitani, hogy tovabb fog tudni menni a penz az adatcenter epitesre es fejlesztesre. Az eddig brutalis bevetelet felmutato techcegek hirtelen nem fognak penzt keresni. Tehat szerintem ez egy zsakutca.
krida
krida 2026. 02. 13. 09:51
Előzmény: #134740  Rray
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 02. 13. 09:24
Előzmény: #134733  Rray
Nem látok érdemi változást. Egyelőre minden index egy nagy sávban. Lehet akkumuláció és disztribúció bázisa is. Én nagy letörést még innen nem várok. Ha követi a fraktált, akkor előbb csinál egy overhtrowt alacsonyabb idősík záróhullamként, majd jön le egy B of 5 hullám, és után jöhet potenciálisan a C of 5. Kb. ez a kontextus most nekem. 
https://x.com/Brikka_trading/status/2021577133517062616?s=20
pomperj
pomperj 2026. 02. 13. 09:23
1)SPY es NDX  daytrade
A tegnapi eses nagyobb lett mint fibo62,  es zarasig epp fibo78-ig esett tovabb. 
Penge-elen tancol  a szakadek szelen: most mar inkabb a Bear folytatasnak van nagyobb eselye.
Ami azt jelenti, hogy elso targetkent az ED alakzat kiindulasaig esik; az 6500 kornyeke.
.
A helyzet a Bull iranyra szamitotoknak egesz egyszeru: a (b) hullam kesz, merete a szokottnal
nagyobb lett, es ma a nyitastol kezdve emelkednie kell a (c) hullamban.
.
A Bear iranyra szamitoknak azt kell figyelembe venni, hogy 5 subhullamos eses volt  tegnap,
ma ebbol egy kis felkorrekcio indulhat, ami leginkabb a-b-c alakzat lehet majd. AMikor kesz, nagyjabol
6880 szint kornyeken, onnan meredeek zuhas indulhat.
A 6780, a wave(iv) letorese megerositi a BEAR esetet.
.
https://imgur.com/a/uJBjZNn
.
AZ NDX ugyanez a BEAR szerkezet. DE sokkal gyengebb recoveryt csinalt, es ugyanugy 5 subhullamos
eses volt tegnap. Itt meg nagyobbnak gondolom a BEAR eset folytatodas  valoszinuseget.
.
https://imgur.com/a/vt36sZx
.
2)Szezonalitas
Nem kedvezo, ilyenkor eses-oldalazas szokott lenni marcius kozepe-vegeig.
,
https://imgur.com/a/aiMVnrG
.
folyt. kov. Azsia
Rray 2026. 02. 13. 09:13
Előzmény: #134740  Rray
Ahh, megvan 665

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók