"...Volt egy idős néni, akivel szoktam beszélgetni pár éve. Mindig azzal
zárta a mondandóját, hogy "tudod fiam, a világ a "p" betűkről szól:
pénz, politika és pina."..." Lehet ebből 2 p-t célzásnak szánt :-)
Nem olvastam Ecot. . Nem ragozom túl, mert felesleges, meg nem is idevaló. Egyszer majd Te is megvilágosodsz, és rájössz, hogy a nyugati propaganda is propaganda, csak épp más érdekeket szolgál, kissé ügyesebben felépített, kissé rejtettebb, mint keleti verzió. De attól még pontosan ugyanazok az elvek építik fel, mint a keleti változatot, sőt a módszerek sem térnek el gyökeresen. Volt egy idős néni, akivel szoktam beszélgetni pár éve. Mindig azzal zárta a mondandóját, hogy "tudod fiam, a világ a "p" betűkről szól: pénz, politika és pina." Az évek távlatából be kell látnom, hogy a néni - 6 elemijével tovább eljutott a világ megfejtésében, mint a propagandán nevelkedett értelmiség. LEzártam.
Ugy tunik 'olaj korszak vege' - elnapolva. Ismet. "Szerintük a világ olajkereslete 2045-re elérheti a napi 116 millió
hordót, ami jócskán több a tavalyi 99,6 millió hordós értékkel, és 6
millió hordóval még a tavaly közzétett, szintén 2045-re vonatkozó
várakozásoknál is magasabb." (persze OPEC, ez arnyalja) https://www.portfolio.hu/uzlet/20231009/a-vartnal-is-nagyobb-lehet-a-vilag-olajetvagya-644523
OFF Számos tételed (pl. az ukrán háború kapcsán) egy az egyben hajaz az orosz propaganda, vagy részben azokból táplálkozó újpopulista politikusok narratíváira. Másokban (pl. a klímaváltozás kérdése kapcsán) speciel még egyetértünk is, de folyton túltolod, és túlgondolod. Lehet egyszerű biológia is, mivel ugye a szavannán anno hasznos volt megkülönböztetni a mintázatokat, hogy kiszúrják őseink a ragadozót a bozótban, az emberi agy azóta is előszerettel keresi a patenteket, és sokszor hajlamos kéretlenül is összefüggéseket, vagy akár összeesküvéseket keresni. Kiváncsi vagyok, hogy olvastad -e Umberto Ecotól a Foucault ingáját (és mi a véleményed). Amikor nem saját jól, vagy rosszul sikerült kereskedéseim miatt vinnyogok terápiás okból (pl. pénteken eladtam egy sor olajos pozíciót, így utólag nem a legjobbkor), akkor általában azért igyekszem konkrétumokra, tényekre alapozni. Főleg mert ezt a mostani "post truth" irányvonalat, amit Putyinék, (vagy nyomdokukban Orbánék, Trumpék, vagy hasonló társaik) rendkívül veszélyesnek tartom. Egyenlőségjelet tenni az amúgy meglehetősen diverz "nyugati" média és a homogenizált putyini propaganda közé legjobb szándékkal nézve is óriási tévedés.
Jelenleg azt érzem valószínűbbnek, hogy most -ha nem verik be az egész piacot, akkor jön egy felhullám 20-40$-os fel potenciállal, és utána még jön egy erősebb le hullám valahova 80-110$ közé. De ez még jópár hét lehet. Ha menne 100 alá, akkor venni fogom. Egyelőre múlt héten csak a CSIQ-t vettem meg.
OFF.Ahogy neked sem jut eszedbe, hogy véleményemet és saját tudásomnak megfelelő értékelésemet írom le, mindenki aki nem ért egyet az elméleteiddel (amiket nem igen szoktál alátámasztani semmivel), biztosan alusisakos (na jó, lehetek még az orosz propaganda által agymosott szerencsétlen is). :)
Mert nyilván az a megoldás eszedbe sem jut, hogy saját véleményemet és saját tudásomnak megfelelő értékelésemet írom le, mindenki aki nem ért egyet az elméleteiddel (amiket nem igen szoktál alátámasztani semmivel), biztosan megrendelésre dolgozik (na jó, lehetek még a nagytőke által agymosott szerencsétlen is). Amúgy ha nagytőkéről, médiáról és propagandáról szeretnél olvasgatni, javaslom megvizsgálni pl. a Koch testvérek és az általuk támogatottak szerepét az amerikai médiában és politikában, amely egyben jó tanmese arra is, hogy a kinyomott fogkrémet elég nehéz már visszatunkolni, ha későn kapunk észbe és már összekentük magunkat.
Olajtankeresek Euronav EURN felugrott 14-->17, de a charton ugy nez ki, valaki elore tudott volna szombatra jovobe latni ;-) , http://keptarhely.eu/view.php?file=20231009v02xrpq2z.jpeg , Szepen nez ki FRO es TK chartja is , http://keptarhely.eu/view.php?file=20231009v02xwosrl.jpeg 2)Fundasan EURN utolso profitjai gyors emelkedest mutatnak, utolso negyedevekben -21 -2 +8 +116 + 101 cent/sh, es ha iden EPS=3-4$ lesz, akkor a PE=4-5 savban van. A tankeres cegek arfolyama duplazott 2 ev alatt, de igy is abszurdul olcso. P/B=1.3. Az arbevetel ugrott +130%-ot az orosz embargo hatasara, a szallitasi utvonalak hosszabbodnak, a spot szallitasi arak szepen emelkednek. Ugyanez a kep van TK-nal, a Q1/Q1 profit -40/+48 cent/sh oriasi profit-fordulat, es iden TK EPS=1.40-1.60$/sh, PE=4.
Nyilván iráni pénz és technika van bőven a Hamasz akcióiban. De hacsak a Hezbollah (ami sokkal inkább iráni proxy) nem kezd nagyobb akcióba, nem hiszem, hogy Irán irányába eszkalálódna a dolog. Az irániak számára előnyös, hogy el lehet terelni a belső problémákról a figyelmet és rövidtávon nem lesz újabb arab állam, amely megegyezik Izraellel. Az izraeliek sem hiszem, hogy most újabb frontot szeretnének nyitni.
Tartok tőle, hogy ez a mostani konfliktus egyre jobban ki fog szélesedni. Egyre több helyen olvasni, hogy elképzelhető Irán "csendes részvétele" ebben az egészben. Márpedig ha az bebizonyosodik akkor az olaj robbanni fog sztem.
Leszámítva azt az aprócska tényt, hogy a "nyugati nagytőkés propaganda" mint olyan centralizálva és egységesítve inkább csak a te fejedben létezik, ellenben a putyini propaganda (amelyet mellesleg a Murdoch féle médiagalaxis és követőik elég erőteljesen használnak forrásnak a 2010-es évektől kezdve) elég jól dokumentált, hatása látható (és visszakövethető) világszerte. Amúgy a te patentjeidben is gyakran visszaköszönhetően azok a sémák, amelyeket a szentpétervári trollgyárakban kalapáltak szorgos kis kezek hosszú évek kemény munkájával.
Szerintem el fog olvadni legkésőbb a hét végére. Nem fogja ez érinteni kínálatot, rá fog jönni a piac. Amúgy meg tényleg jól "megremegett" az európai tőzsde... hatásvadász agyhalott cikk.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.