Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash
slash vasárnap, 06:48
Előzmény: #266931  J0hnnyEnglish
Nálunk is sok a német vatta új verdákkal a campingben. Amúgy a camping  nem a csórók sportja egy jó lakóautó 50-80ezer euró simán megvan. A német nem ül bele egy 30 éves lakóba. Ők azért csinálják mert szeretik ezt az életmódot. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 23:25
Előzmény: #266935  Goldstein17
Persze, ki is vannak varva elég sokan meg megy 0-24 füstölés. Detto ahogy írod.
Mikieger85 szombat, 23:20
Előzmény: #266924  J0hnnyEnglish
Örökölt ingatlannal is jó nagy marha, aki ezt csinálja (családomban is van ilyen persze, bár kisebb értékű ház). 4éves távon egy logikus okot látok: ha az örökhagyáskori értékbecslésnél jóval drágábban is el lehet adni, akkor érdemes megvárni az adókötelezettség elévülését. Máskülönben ahhoz, hogy öregedés + közművek állási költségei mellett felülteljesítse az állampapírokat, legalább olyan brutál rally kell, amit az elmúlt 10évben toltak.
Mikieger85 szombat, 23:11
Előzmény: #266923  slash
Ez így van, és rendjén is van. Az a "70millás lakás" a valóságban nem ér többet 40millánál, így annyi bérleti díjat ad érte a piac. A 70 milka csak a lufifújú játékosok bulija, legyen a tulaj baja, hogy csórisztánban kifizetett annyit egy szakadt panelért.
Mikieger85 szombat, 22:50
Előzmény: #266922  slash
Az, de mégis csinálják az okoskák, várják a következő kör égi mannát.
Közben manna helyett úgy néz ki inkább jégeső várható ajrópában: https://www.portfolio.hu/uzlet/20260709/tortenelmi-lepesre-keszul-europa-legnagyobb-autogyartoja-szazezer-allas-es-tobb-gyar-is-veszelyben-848700
Goldstein17 szombat, 21:49
Ez az attitud teljesen raillik a magyar alsó kozeposztalyra is. Valami szart mindig kell venni, ettől érzik valakinek magukat.. A takarítónőnkön minden talalkozasunkor új tetoválás van, kicsit későn érő típus,  elmúlt már 50.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 20:42
Előzmény: #266933  J0hnnyEnglish
Egyébként ha azt félre értetted nyilván nem a német nemzetre értettem,hanem arra a melós rétegre aki ide jár nyaralni csigaházzal.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 20:27
Előzmény: #266932  Firekiller
Kiragadtad a lényeget, de igen levontam a következtetéseket, elsősorban a magyar életszínvonallal kapcsolatban.
Firekiller
Firekiller szombat, 20:22
mindezt egy olasz kempingben látott dolgok alapján leáltalánosítottad a német nemzetet?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 20:01
Előzmény: #266928  slash
Én nem tudom, de hozzánk képest a németek fényévekre vannak életszínvonalban.  Itt az olaszoknál a kempingekbe nem is a leggazdagabb réteg jár ( fogalmazzunk úgy, hogy inkább a melós), de alig látok 5 évesnél idősebb német autót, elektromos bicók, rollerek garmadája... sorolhatnám. Mondjuk kibaszott egészségtelenül élnek, a java ursula és  lagzi lajcsi kategoria még fiqtalon is, de azért döbbenet. Ez nálunk kb a felső 10 százalék életszínvonala. Viszont a beszédjükből viselkedésükből lejön, hogy nem a legélesebb kések a fiókban, engem nem zavar, mert egyébjént kedvesek és tök jól el lehet beszélgetni velük.
Firekiller
Firekiller szombat, 19:48
Előzmény: #266926  21630
nem én írtam a cikket:)
Freszelés szombat, 19:20
Előzmény: #266928  slash
200k meg 150M felett nem sok levegő van.
slash
slash szombat, 19:11
Előzmény: #266926  21630
Hagyjuk már ezeket a írásokat. Folyamatosan nézem a hirdetéseket most is láttam egy jót , XI ker Allee mellett egy gyönyörű 40nm tégla 200+rezsiért  kelletti magát! És nem kell senkinek! Nincs pénz! 
 Van tulaj aki 3 havi kaukciót kér nincs 6 kiló a mókusnál ezen megy el az üzlet.  
Utcánkban is 110-150 millás házakat is max 250-300 között bérelnek  ennyi, mondta a tulaj.  Egy kurva jó házat kínáltak havi ezer euro. Medence  stb. 
slash
slash szombat, 19:05
Előzmény: #266924  J0hnnyEnglish
Hát igen, vannak ilyenek. Úgy tudom ha nem kaszálod a fűvet büntetnek. Pollen stb.  
21630 szombat, 17:04
Előzmény: #266925  Firekiller

Ez mennyi valós?
Angyalföldön tényleg 200-tól indul egy 20-40 nm normális garzon?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 14:16
Előzmény: #266922  slash
Ez a trezorként tárolás 10+ éves távon, vagy örökölt ingatlannál azt mondom elmegy, de pláne hitelből finanszírozott ingatlannál úri huncutság. Van itt az utcánkban kb 3-4 üres telek a nyaralónál , amit okos jóska a mama pénzéből fillérekért megvett. Olyan 2 millió körül vette darabját 15 éve. A belterületbe vonás költsége 600 ezer körül van, okos jóskának erre nincsen pénze, de a fenntartásra sem ,így a rendberakott szép porták között nő a ganyé. Okos jóska most sem adja el a telkeket 10× áron mert neki nem kennyérre kell. Azt hiszem itt az ideje lassan az üresen álló vagy felhagyott lakó ingatlanok, belterületi parcellák komolyabb adóztatásának. Amíg te haszonítod az ingatlanod, költessz rá, felújjítod, addig más csak harácsol és rohad szét a környezete. Nálunk idéntől (beszéltem a polgival) komolyan veszik az átminősített telkek rendbentartásának ellenőrzését, szankcionálását.
slash
slash szombat, 12:22
Előzmény: #266913  melosX
Nem nagyon adsz már ki egy 70 millás lakást 260+rezsiért.  Jópár bérlőt olvastam 200 felett már olyan igényeik vannak hogy eszem megáll.. hisztis kishölgyek éppen csak egy ingyenjegy nem kell nekik a Bahamákra.. 
slash
slash szombat, 12:19
Előzmény: #266915  Mikieger85
Trezorként tárolni üresen egy mai áron vett  lakást kész bukó. Az áremelkedésnek vége és az álló lakás is zabálja a pénzt. Az ingatlanoknak termelni kell. Leggalább az éves díját termelje ki. 
Mikieger85 szombat, 12:11
Előzmény: #266917  melosX
Gáz visszakötés egy idő után milliós ktg, villany detto, annak ellenére, hogy ott van a kész, használható infrastruktúra. Ha jól emlékszem, egy év körül lehet, amíg fájdalommentesen ki lehet köttetni, de kb 10éve csináltam ilyet, nem tudom hova ásták el a kutyát mostanság.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek