Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 kedd, 14:22
Előzmény: #266353  Firekiller
Nagy volt a csóróság. Anyai ágon 40 nm-en ötfős család (abban most a nagybátyámék laknak), apai ágon burzsuj, mert 66 nm-en volt az ötfős család (az a lakás nagyapám második feleségéé lett - a nagyanyám halála után ő újranősült).
Szén a pincéböl felhordva, majd a 60-as években bevezették a gázt.
Dédnagyapám a szülőhelyéről 3 városba is átköltözött, hogy megéljen, két feleséget eltemetett, kilenc gyereke volt, a család szempontjából az a kettő volt fontos, akik áthajózták az óceánt, és utána rendszeresen tudtak pénzt hazaküldeni. Ők tették lehetővé, hogy ne nyomorogjanak.
randomly kedd, 14:11
Előzmény: #266358  randomly
Bocsi az EU napi 1 milliárd €, nem német ország 
randomly kedd, 13:50
Előzmény: #266332  Goldstein17
Úgy általában minden támogatás káros. Egyszerűen minden statisztikai adat KUKA az EU-ban és Kínában nem tudod hol állunk állnak a dolgok, mert szét van támogatva minden. Az ingatlanok árai meg sokszorozodtak. Nyomtatunk rengeteg pénzt , de mind Kínába vándorol. Most Németország napi 1.000.000.000€-ot ad kínának külkereskedelemben, Kínai meg megveszi ebből az €-ból a német ingatlant ... hüde jól járt mindenki. ... ingyen oda adjuk. ingyen nyomtatjuk és lesz belőle Kínai tulajdonjog. Mert ugye másra nem jó € olajat nem adnak érte meg aranyat se.
N0MAD kedd, 13:08
Előzmény: #266355  Firekiller
Szerintem a nagy dolog a pár generáció alatti változás a fateknő, kút, petróleumlámpa, sparhelt-lavórban "fürdés" és az automataporszívó-légkondi közt.
Attól függetlenül hogy ma is létezik az első kategória, de nem is annyira rég más se létezett. (és sokadik lajos kastélyában a baldachinos ágya mellett az aranykehelybe belefagyott a bor. Ezért volt baldachinos az ágy.) 
Legalábbis szerintem sci-fi szinten nagy és gyors volt a változás. 
kkv14 kedd, 12:55
Előzmény: #266340  J0hnnyEnglish
Végül is egyetértünk.
 A legtöbb amit egy szülő adhat, a becsületes életre nevelés, a gyerek tanulmányainak támogatása.
Azzal meg kár foglalkoznia bárkinek,hogy az utána maradt vagyonával mit kezdenek.  Tovább növelik, vagy elverik.
Aki meleg kézzel ad, annak sem lesz beleszólása , mi történik a javakkal. Jó gyereknél is elég egy rossz kapcsolat és ugorhat a vagyon.
Firekiller
Firekiller kedd, 12:48
Előzmény: #266354  N0MAD
mi a különbség hogy nagyfater szenet vagy fát rakott a kazánba? semmi, de hogy ez miért nagy dolog azt se értem, van még a vegyes tüzelésű is :)
N0MAD kedd, 12:44
Előzmény: #266353  Firekiller
Én is így éltem, bár fater pakolta a szenet és nem felhordta hanem a pincében volt a kazán. De amikor bátyám volt kicsi és nagyszülőknél laktak ott cserépkálhya volt. Viszont fürdőszoba nem.
 És az ebéd nem mirelit volt hanem reggel el kellett indulni a tyúkudvarba egy késsel, kopasztani meg ilyen érdekességek. 
Budapest.
De van ismerősöm is aki dolgozó korú és nem volt náluk bent az áram gyerekkorában, szintén budapest.
Ha rácsodálkozol a szénnel fűtésre lehet nem neked kellene a világ számára életmódtanácsokat osztani és megitélni életviteleket.
Minden bántó szándék nélkül. Ha félreértettem a kérdést akkor bocs.
Firekiller
Firekiller kedd, 12:30
Előzmény: #266352  Hobbyproperty
Goldstein, FR, a ti nagyszüleitek így éltek?
Hobbyproperty kedd, 09:44
Előzmény: #266335  Firekiller
Akinek szerencséje volt és ismerte a nagyszüleit az látta hogy éltek. Nem tudom mit szólnának ma az emberek, ha a pincéből hordanák naponta vödörben a szenet a kályhába, volt összesen kb 20 ruhájuk és vonattal jártak a kertet túrni. Szerintem azért igazságos az élet mert ha a szüleidtől azt látod, hogy melózni és spórolni kell akkor ha Te már megtehetted, hogy egyetemre mész akkor már igent mondasz a hitelre, a befektetésre  és ez a spórolós szemlélettel elég hatékony kombináció. A német fogorvos se azért szedi szét a fűnyírót mert nem tudna venni egyet, csak jó érzés ha rájön hogy mondjuk egy db 5 forintos alkatrész cseréjével elmegy még 10 évet.
Firekiller
Firekiller kedd, 09:31
Előzmény: #266350  N0MAD
azt írtam nem ideális. Örökölni úgy is lehet hogy 50 évesen kapod meg. Addigra meg kikapartad már a gesztenyét ideális esetben. Kettős kombináció 
N0MAD kedd, 09:20
Előzmény: #266334  Firekiller
Amúgy az azért megvan hogy minden öröklő unoka egyben valakinek a gyereke is?
Most akkor itéljük el az örőklést és szálljon az egyházra/államra/kóborkutyatelepekre, vagy ne itéljük el?
Más opció nem nagyon van. 
Peti84
Peti84 kedd, 09:17
Előzmény: #266344  Firekiller
Én kaptam lakást a seggem alá. Pontosabban örököltem fatertól, mert az a szerencsétlen hülye szét itta magát és hála égnek anyám elvált tőle és nem nyomorodtunk bele egy alkesz kretén sanyargatásába. Igaz ez vidéki sorház volt, de arra jó volt, hogy újpesti 35 m2-es panelre tudjam cserélni (1:1) és a diploma után a koleszból kapásból 0 hiteles panelbe menjek. Amiből 15 év elteltével (2 ugrásközzel) lett egy 5 szobás 0 hiteles ikerház, ezzel a jelenlegi lakhatásunk 4-ünknek fullra megvan oldva. Én jelenleg azon dolgozok, hogy a befektetéseim mellett 1-1 fiamnak kezdésnek legalább fejenként VI. kerületi (középszar kicsi lakást összerakjak, kezdetnek legyenek meg fullra hitel nélkül). Ha eldőlök valahol (budin reggel pl.) akkor legalább legyen valamilyük, amihez hozzá tudnak nyúlni. Én megkaptam az előnyt, ezt az előnyt tovább akarom nekik adni.....persze a pénzhez és tőkéhez való egészséges látásmódot nekünk kell beléjük nevelni, és nem csak várnunk a sültgalambot.  
Firekiller
Firekiller kedd, 09:16
Előzmény: #266347  Goldstein17
mondjuk ezzel én is így vagyok :)
Goldstein17 kedd, 09:12
Előzmény: #266335  Firekiller
Nem tudom milyen Ferrarit vezetni, nem is fogom megtudni, mert nem érdekel. Valószínűleg nekem pont ugyanolyan lenne ha kapnám, vagy ha venném, várnám a pillanatot hogy végre kiszálhassak belőle.
Firekiller
Firekiller kedd, 09:11
Előzmény: #266343  FR73
ha elolvasnád és értelmeznéd amiket írtam, akkor tudhatod a választ: nem ideális.
FR73 kedd, 09:07
Előzmény: #266344  Firekiller
Érted, csak eljátszod a hülyét, de nem baj.
Máté evangéliuma, 7. Fejezet, 1-2.
Firekiller
Firekiller kedd, 09:02
Előzmény: #266336  Firekiller
nem csak fire topic kéne hanem egy én ingatlant kaptam a seggem alá topic is :)
FR73 kedd, 09:02
Előzmény: #266342  Firekiller
Mi a véleményed arról, hogy egyes nagyszülők lakásait csak úgy megöröklik elkényeztetett lányunokák? Nem felháborító ez számodra?
Firekiller
Firekiller kedd, 08:58
Előzmény: #266341  FR73
én is ezt kérdezem. ;)
FR73 kedd, 08:56
Előzmény: #266338  Firekiller
Ezt én kérdezem.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók