Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
habár nem slash-nek hívnak: Horvátország északi és déli része ég és föld. A horvátok egy része szerint is. Tavaly visszafelé Karlovác és határ között megálltunk egy kúton enni, McDonalds a gyerekek miatt, hát az a cigánytábort ami ott volt, el sem hittem elsőre, patkányoktól (igazi) a igénytelen white trashig minden. Nem is értem, ki megy az északi részre, délen 1 hét alatt találkoztunk 2-3 magyar családdal talán (és azok teljesen normálisak voltak). Többet kell autózni valamivel, de az, hogy nem hallasz magyar beszédet, meg nagyon sok helyen nincs az az igénytelen (nem csak magyar) kivagyi réteg, kb szó szerint megfizethetetlen. Rákanyarodsz az elagázásnál Dubrovniknak, 50 km után a kutak is teljesen rendben vannak (meg kellett állni többször is, udvariasság, mosdók, kiszolgálás teljesen OK voltak). Black Friday alatt foglaltunk szállást, mélyen a tavaly nyári árak alatt sikerült, ugyanoda (20-30%).
Szia Slash! Képzeld a 4* all.inclusive hotel Isztrián amit én diplomával drágállok tele van taj paraszt magyarokkal. Régen alig volt.magyar és az nem ez a színvonal.volt.
Vitézyvel jobban járt volna Budapest, mint ezzel a megélhetési ellenzékből itt ragadt Karácsonnyal,de hàt ezt akarta a pesti nép, akkor élvezzék még 3 évig.
Soha nem valosul meg! Elorebb vannak a mehlegelok meg a hajlekonyak. Szegyen az a varos. Karacsonyfa meg a petike hanyszor jartak a blaha nyugati ferenc krt. aluljarokban? Adjak tippeket hogy hova menjenek el es kerdezzek mar meg hogy mit kell tenni egy elhetobb 21.szazadi nagyvarosert?!
Ebben nem hiszek. Még mindig nagyon sok ember van akinek élmény az hogy láthatja a Balatont. És nem mindenki olyan "bátor" hogy leautózzon az Adriára....
Sztem kínálati árakat nézhetnek. Én azt látom hogy ezek a statisztikák nem atombiztosak. Pl: alku mértéke. Itt azért elég nagy a játszótér, mi marad az ingatlanban, azt külön szerződésbe írjuk, a hirdetési árban nyilván szerepel. A szerződésre mindig az az összeg kerül amit a vevő valójában kifizet? Nem tudom, de láttam már olyat...Lehet hogy ezt is beleszámolják de azt nem tudom mennyir hogy az elműlt években nominálisan sokat mentek az ingatlanok, aki adott-vett szvsz gondolt arra hogy több adót kell fizetni. Ezeknél a kis településeknél ahol kevés a valós tranzakció pl. Akarattya, ott lehetnek torzulások...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link