Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tele az Adria magyarokkal. Egész nap magyarokat hallgattam. Megjöttek az osztrákok és a németek is. Télen mindenki kocsit cserélt. Azt hittem éhenfagytak..:-)
Amennyiben nem egy sok év alatt felépített revo és wise is van hogy zárol számlát.. Nálam eddig nem fordult még elő de 10k felett nem is váltottam én még.
Elvi lehetőség van. Másik országot kell választani ahol ezek ~működnek :). Engem is vezettek már ki a NAV ból mert KATA akartam és ő meg mindenáron KEVA-ra akartak rábeszélni.. mondtam jó akkor számoljuk ki. mikor 50%+ levonásnál tartottunk mondta hogy "de vissza lehet igényelni"- mondom jó akkor pl számítógépet hogyan kell ? Ha én tervezési munkámhoz az kell.. hát azt nem lehet mert bizonyítani kell, hogy csak arra lehet használni.. mondom az építész béla alkalmazottja vett 15 lapátot... mi bizotsítja hogy azokkal nem fusiznak ??? ugyanmár... na itt szóltak a biztik, hogy távozni kellene.
Ez azért furcsa mert egy baráton ~másfél éve költözött haza és kb 50k-60k €-t szeretett volna viszonylag hamar Ft ra váltani, (emiatt revo és Wise kiesik). Több banktól kért ajánlatot, persze náluk kellett számlát nyitni de nagyon jó árfolyamot mondtak neki. Azért lep meg, hogy nagyobb ügyfeleknek ezt nem adnák meg .
és másodperceken belül megjelenik a bizti őr és kivezet. hiába nálad van a pénz nálad, nem hogy ügyfélként még partnerként se tekintenek rád. mehetsz másikhoz is, de miért változtatna bármelyik mind ~egyformán szar. mint a telekom cégek. nekik ez így jó. ördögi kör. ennél már csak a kormányhivatalok-állami rendszerek jobbak. ott elvi lehetőséges sincs másikat választani. mindent utálok :D
Én már gondoltam rá, hogy minden, banki alkalmazottakkal beszélgetést felveszek. Persze elötte lejátszok egy sablon szöveget, amiben erről tájkoztatom:)
Ahogy a bőr- és nemibeteg és egyéb kellemetlen helyeken szokás: egy barátom mesélte. Túl gyorsan, nagyot nő egy kereskedelmi cég, ez kihat több oldalról a likviditásra, további projektek is tervben vannak, muszáj forrást bevonni. Vannak ugye az ilyen helyzetekre is kitalált Széchenyi hitelek, kavosz pipa. Banki ügyintéző: tényleg jól néz ki a növekedés, tavalyi 30%-ra ytd 50% nem gyakori. Hát igen, köszöni a barátom az elismerést, látszólag minden sima. Picit több idő telt el a megbeszéltnél, ezért érdeklődés után: sajnos nem fog menni, inkább szóban mondja el, mégis hogyan lehetne. A lényeg, ezt nem írhatja le, csak szóban szeretnének megzsarolni kedvesen: devizaforgalom is kezd jelentős lenni, és ez a wise-on keresztül megy. Jó lenne, ha az is a bankon keresztül menne, jelenleg 12 Ft a spread, plusz nevetséges havi díj, plusz egyéb fix %. Ebben az esetben nagyon jó a cég és kap hitelt. Ha nem, sajnos a kockázatkezelő nem engedi. 7 számjegyű a deviza költség különbség, amiért lehajolnának szívesen.
Teljesen egyetértek, többször le is írtam itt a fórumon. Ez persze nem zárja ki, hogy a Tisza győzelme után lassuljon az emelkedés egy nagyon tulfutott piacon. Itt mindenképpen korrekciónak kell következnie, de a Tisza győzelmevel hosszútávon alapvetően jók a budapesti ingatlanpiac kilatasai
„Ha mi az oroszok irányába haladunk, akkor az ingatlanbefektetésem értéke azonnal a felére esik. Szóval hogyha mást nem nézünk, csak a jól felfogott üzleti érdekem, az azt diktálta, de természetesen a szívem is, hogy a Tiszára szavazzak, de minden egyes érv az életemben amellett szólt, hogy a Tiszának kell győznie. És győztek”
Én a piaci ár alatt vagyok kb. 10%-kal és annyit emelek, hogy ennyivel alatta maradjak, így nem éri meg neki váltani. Nekem fontos a jó bérlő, a francnak van kedve minden évben castingolni és újra festeni.
A lakás üresen állásnál rosszabb is van. Amikor retro beragadt áron adja ki valami leöregezett tulaj. Ilyen is sok van. Egyet tudok havi 80-100e Margit krt 2 szobás lakás...kollégámé. Azt mondta hogy örül neki hogy pontosan fizet..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link