Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 10:21
Előzmény: #258594  disco
Itt valami nem kerek. Hogy dobhatja meg 30%-kal a lakás árát a tároló és a terasz? Ha a beálló fix 1,6 millió Ft. Kis méretű lakásról beszélünk, vagy/és hatalmas teraszról? Ha földszinti, akkor a teraszt erősen túláraztad.
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 10:18

mondok egy elsőre bizarr, de nagyon is működő eljárást amit az gyakorlati életben tapasztaltam
.
amikor egy olasz, spanyol, ír, angol, izraeli stb magyarul nem beszélő ember el akarta adni a város közepén 2010 körül a lakását, nem egyszer a következőképpen járt el: 
végiglátogatta személyesen a környékbeli összes ingatlanirodát - feltételezve hogy azokban összpontosul sok specifikus piaci helyismeret, -és  azt mondta annak aki fogadta, hogy el akarja adni az x utcában lévő lakását és az irodavezetővel szeretne beszélni
.
pikkpakk előkerül a kívánt ember, elmondta az eltökélt szándékét, és megadta a címet telefonszámát, emailját, és azt kérte a főnöktől, hogy angolul is beszélő legjobb értékesítőjét kérje meg, hogy hívja majd fel őt egy megtekintés miatti időpont egyeztetésre
ha éppen jelen volt a "legjobb" értékesítő, egyből egyeztetett is vele
így fogadott 6-8-10 "legjobbat"
.
a lakásban mindegyikkel elbeszélgetett hosszan sok mindenre rákérdezve, és a végén megkérte mindet hogy emailben küldjenek neki egy összefoglalót:
milyen most a piaci helyzet az országban, Pesten, a kerületben
helyezzék el ebben az ő holmiját
írják le részletesen a szokásos munkamódszerüket, ismertessék  az ő lakására vonatkozó péci tervüket vagyis miként dolgoznának vele
.
kb a fele elküldi a dolgozatát
aztán még esetleg személyesen vagy telefonon pontosít egy két dogot
.
végül éléggé képbe kerül és eldöntheti a hogyantovábbot
sikerült talán mindegyik ilyen casting-ot megnyernem amelyre elmehettem, jutalma egy kvázi kizárólagos lehetőség + a kezembe tett lakáskulcs lett, majd idővel egy adag pénz közvetve és közvetlenül egyaránt
(közvetve úgy más lakásokra vonatkozó hadjáratokhoz ishasznosan felhasználhattam ennek a mutogatását is)
.
később fűnek-fának ajánlgattam az ismeretségi körömben az eljárást, néha köszönetet is kaptam érte
FR73 2025. 10. 09. 10:17
Előzmény: #258595  Törölt felhasználó
Igen, a p...mágnesesség sokféle módon tud megjelenni, néha egyszerűen a f@szacsávó vagyok módján.
Van egy lakásom itt vagy ott, menő vagyok.
Nem nagyon lehet pl menőzni olyasmivel, hogy van 300 db SXR8 etf-em az értékpapír számlán 
Pistike12 2025. 10. 09. 09:54
Dobj be egy linket.
A lakas aeat add meg, amennyiert adni akarod es kulon rakd be a tarolo es a beallo arat. 
Ne nmerezz tarolonal meg beallonal. Meg ne is teraszozz, mert az pl stamomra kulonlegesen hanyingerkelto. Beirod a tullapon szereplo nm szamot, vagy inkabb a hasznis alapteruletet, kulon meg a teraszt. Es irsz ra egy összeget. Nincs ertelme a nm arazasnak. 
De ahogy nezem trukkozni szeretnel mert olyan nincs h a sallangot acsony nm arra adod meg ennek ellenere 1m/nmrol 1.3nmre no az ar. 
De ha tenyleg 1m a nm ar, tenyleg linkeld mert erdekelhet engem. 
durian
durian 2025. 10. 09. 09:46
nem tudom, hogy milyen és mekkora a lakás, de az 1.3 sem tűnik soknak egy 2x éves átlagos lakásért, kocsibeállóval, tárolóval. így látatlanba nehéz bármit is mondani, mellékeld a linket, hátha úgy könnyebb
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 09:36
Előzmény: #258591  FR73

pont ezt a jelenséget taglaltam a reggeli hosszú szövegemben, más szavakkal és jóval direktebben, nyíltabban
vagyis
az ingatlanpiacból kinyerhető mentális nyereség jelentős szerepére, ami még az esetlegesen vagy bizonyítottan  kinyerhető anyagi haszon jelentőségét is könnyedén 
felülírhatja
és a mentális táplálék utáni vágy, ugyan változó mértékben, de mindig ott van a tárgyalóasztalnál, és bele is avatkozok a folyamatba
.
na ez már egy izgi tárgykör, nem csak hasznos
sokkal izgibb mint az sár közé rakott tömör téglákból álló falak főleges teherhordó képessége milyen összefüggésben van a falak vastagságával
mivel ez nagyjából állandó
.
szemben ez egyes emberek mentális nyereségigényével, annak fokával, fatájával, a kielégíthetőségük módjaival, a magszerzésük utáni, vagy z  éheztetésük következményeivel stb, ahány ember annyiféle, néha kicsit, néha nagyon más
disco
disco 2025. 10. 09. 09:13
sziasztok!
én a XX. kerületben szeretném eladni a téglalakásom, ami átlagos állapotú - 2002-03-ban épült lakóparkban, amiről az járja h népszerű a kerületben.
viszont eddig csak ingatlanügynökök kerestek meg.
ők mondták egyébként h ez a lakás átlagos állapotú, szerintem egyébként felújítandó, modernizálandó belülről.
az ára is normális 1 milla/m2, csakhogy növeli az árat az h van terasz (0,5 milla/m2) és van tároló a pinceszinten (azt is 0,5-el számoltam bele) és van egy felszíni beállóm (ezt fix 1,6-on).
mivel szumma árat adtam meg, így a hirdetés a m2 árat 1,3 fölé hozta ki ...
és nincs kapásom :(((
tudnátok javasolni vmi célravezetőt? vegyem egybe a lakás és a terasz m2-et és azt hirdessem és a tároló és a beállót külön fix áron kötelezőként?
köszönettel:
tihamer
tihamer 2025. 10. 09. 09:11
Előzmény: #258591  FR73
"Tihamér és izom csak számolják a dellát."
👍
És tovább kell fialtatni a folyamatosan beáramló készpénzt.
Ezért kell mindig egy út (beton árok) a legújabb cél felé, ami egy újabb penztermelo eszköz formájában valósul meg a közeli jövőben.
Ha nincs út (betonárok) az adott cél felé , akkor szetfolyik a pénz nagy része, mint víz a homok sivatagban.
Ezért szoktam írni hogy a befektetés egyszerű (mindig a nettó hozamra kell figyelni), de nem könnyű (pénz elfolyhat➡️vágyak, érzelmek, kívánságok ).
Plusz a célkitűzés energiát ad.✔️
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 09:02
Előzmény: #258590  2345678

így önmagában az égvilágon semmi gondolatom nem keletkezik pusztán a két említett egymáshoz elég közeli dátumhoz tartozó hirdetés darabszámokat látva
.
 a sportágilag túl rövid  periódusnak számító leszűkített vizsgálatoknak nem látom értelmét
ennél sokkal tágabbra nyitott perspektíváknak és átfogóbb, szerteágazóbb szemlélődésnek látom a hasznát
ilyen mértékben lerövidített periódusra hagyatkozó jóslás kb olyan, mintha amikor a Liverpool megnyeri az idénybeli első meccsét, azt mondaná valaki következtetésként, hogy a Liverpool lesz a bajnok
.
amikor valaki csak a számokon keresztül közelít az ingatlanpiachoz, mindig egy kezdő, vagy úszni még csak tanuló viselkedése jut eszembe: annyira bizonytalan magában és a tudásában, hogy mindig karnyújtásnyi távolságban marad a medence szélétől, vagy a kötéltől
az ingatlanpiaci kezdő úszók kapaszkodója az isteni tudományos matematika
végtelenül bíznak benne, el nem engedik, és jobban éreznék magukat ha más is ezt tenné körülöttük
.
persze egy ingatlanpiaci ügyletből soha nem száműzhető a matematika 100 százalékban, egy a relációanalízis tárgykörébe tartozó bonyolult műveletet mindig el kell végezni: meg tudok e mozdítani annyi pénz ami a vásárláshoz szükséges
FR73 2025. 10. 09. 08:09
Előzmény: #258584  slash
Undorodsz tőle, pedig a legnagyobb hozamot csinálta az általad írt lakástípus (Újpesten, Csepelen, Havannán,  stb, ilyen helyeken).
Tihamér és izom csak számolják a dellát.
2345678 2025. 10. 09. 08:08
Előzmény: #258588  Törölt felhasználó
Igazad van. Tényleg így éltem meg én is már vásárlást ( jó érzés volt minden mozzanata a vásárlásnak, majd a felújítás végül a hasznosítás is).
Mi a véleményed arról a tapasztalti tényről, hogy 2025.05.03-án még csak 17 155 db lakást hirdettek eladásra, de ez a szám 2025.10.09-én már 21 453 db-ra nőtt ?
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 10. 09. 07:56
Előzmény: #258565  Pistike12
Lehet kövezni de ez a helyzet… új nyílászáró nélkül, új bejárati ajtó nélkül és téves négyzetméterrel (itt egy kivételével minden 18m^2) ennyi az annyi. https://www.ingatlan.com/35025599
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 07:50
Előzmény: #258574  2345678

mindig vegyes érzések generálódnak bennem, ha valaki csak a matematika - mint az egyetlen létező  tudományos megközelítés -  alapján gondolkodik a budapesti lakáspiacot illetően, alaposan racionálisnak vélve azt - és persze saját magát is - így említésre sem méltónak feltüntetve a hozzá kapcsolódó emberi tényezők döntő szerepét
.
sok példát említettem már erre, egyet megismétlek
.
egy kamuhirdetésemre talán 13-ban jelentkezett egy 70 körüli jó fizikai állapotban lévő egykori magas rangú bankár 60 körüli korú műszaki embere, ők ketten bő 10 éven át keletpesten folyamatosan ikerház építésekkel és eladásokkal csináltak jelentős pénzt, de ennek 2009-ben vége szakadt, és 13-ban újrakezdték volna lakásfelújításokkal
eljött hozzám beszélgetni a műszaki ember, és olyan érdekesnek találta a meglepő mondókáimat, hogy pár nap múlva visszajött és hozta magával a bankárt
.
arra hegyeztem ki vele a beszélgetést, hogy hány százalék elég biztosra vehető minimális nettó hasznot kéne látnia előre ahhoz, hogy megnyomja a zöld gombot
gondolkodás nélkül válaszolt: 30%
.
mondtam hogy tudok ilyet, nálam van a kulcsa, nincs fenn a neten, kb 110nm, a Báthori utca szélesebb szakaszán van, első emelet erkélyes, utcai, lépcsőházból nyíló és a nem kissé neves építész, a Vidor Emil munkája az épület és kb a Szabadságtér épületeivel egyidőben épült
.
10 perc séta, mosolyogva körbenézett benne, amikor eleget látott, megállt a nappali közepén, és megkérdeztem tőle, hogy mit gondol tudja e a holmi azt a 30%-t produkálni  azonnal rávágta, hogy igen, de nem veszi meg,
megkérdeztem hogy mi a hiba
azt mondta hogy ennél jóval nagyobb presztízsű épület, sokkal impozánsabb lakásából szeretné látni azt a 30%-t
újabb kérdés mosolyogva: az innen kinyert húsz ezresek felül lesznek bélyegezve azzal a felirattal, hogy nem a legmutatósabb épület fialta őket és ezért csökkent értélékűek?
mosolyogva gondolkodás nélkül mondta hogy : igen, az innen jövő a húsz ezresek kevesebbet érnek
.
még beszélgettünk egy kicsit,  és pontosan megértettem az ő helyzetét, nézőpontját, amit már az utcán állva és a homlokzatot figyelve a testbeszéde alapján is sejtettem az irodai beszélgetést követően
és teljesen el is fogadtam
.
neki 10-15-20 millió önmagában nem igazán volt motiváló ha nem kapcsolódott hozzá a járulékos de számára nagyon fontos alábbi haszon:
legyen az ő ismeretségi baráti rokoni körében elismerést,csodálatot kiváltó presztízsű épület legjobb adottságú lakása a választottja
mesélhesse a "klubjában hónapokon át hogy éppen mire alkudozik
aztán hónapokig, hogy megvette
aztán kb egy évig hogy zajlik a felújítása és éppen hol tart
az tán egy fél évig hogy árulja azt csodaépület csoda lakását csodamódon felújítva, és alkalmanként meg is mutogathassa a "klubja" tagjainak
majd hónapokig hogy eladta
.
az ő helyzetében ezeknek az élményeknek a begyűjtése nagyságrenddel fontosabb volt, minthogy tényleg meg lesz e az a 30%
.
és ez egy döntő szerepű emberi viselkedéstípusra példa ami az ezer létező variációjával együtt a matematikát részben vagy teljesen és igen gyakran felülíró ingatlanpiaci történéseket befolyásoló emberi faktor
az emberi tényezők valamilyen formában mindig ott ülnek a tárgyalóasztalnál, legyen szó tisztán hobbi vásárlásról, akár kökemény szükségleti kényszerhelyzetről
.
tihamer
tihamer 2025. 10. 09. 07:45
Előzmény: #258585  Freszelés
"Nem lehet, hogy eddig túl olcsón adtad ki? :)"
.
Nos ez időintervallum kérdése.
Mikor -konkrétan ezt a lakást - kiadtam, az ingatlanosom csak nézett hogy milyen magas áron tudtam kiadni. Aztán szépen peregtek az évek és én valójában arra törekedtem hogy január elején (hogyha nov-dec volt a váltás)vagy éves fordulókor mindig emeljek.
Ez a beszoktatás, mindig emelni kell, ha kevéssel is.
 Mivel a nem hivatalos infláció alatt emeltem ezért -igazad van- mostmár olcsóbban adom ki. Ezért nem szoktam bánni mikor felmondás van, mert helyre tudom rakni a bérleti díjat a piaci árnak megfelelően.
Ebből a helyzetből is látszik hogy a hivatalos inflációnak (4,3% 👀🙂😃🤣) semmi köze a valós inflációhoz (12-15%).
Ezért jó az ingatlan befektetés, mert itt tőkenyeresegben megkapom a valós inflációt . A bérleti díjak pedig -extraprofitként- csak hab a tortán.
👍
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 10. 09. 07:13
Előzmény: #258584  slash
En mar csillaghegyet is agglomeracionak erzem obudahoz kepest. A fel agglo itt megy at a pusztakuti-szentederei ut kozul valamelyiken.  Es mennyi ilyen tulhype-olt varosresz van meg. Baromire kene fejleszteni, mert itt is epul be ezerrel minden, de fejlesztes nem nagyon tortenik. Pl: Kb 50 eve tervezik kivinni az 1-est a becsi ut vegeig.  
Freszelés 2025. 10. 09. 07:08
Előzmény: #258583  tihamer
Nem lehet, hogy eddig túl olcsón adtad ki? :)
slash
slash 2025. 10. 09. 06:48
Előzmény: #258581  Törölt felhasználó
Azért a észak buda borzasztó mégis csak menőbb mint a szaros  újpested. lepra egész újpest, tesó. 
Curtis meg sittesek meg Rózsa utca bazd+.  sitt és lepra. 
a vidéki lakhelyed irányitószámát meg ki ne ejtsd mert röhögök egy nagyot. :-) 
nem fogok tizmillókat berakni mindenféle külföldi szarokba. nem értek hozzá. 
ennyi, rossz  vénember. 
tihamer
tihamer 2025. 10. 09. 06:44
Előzmény: #258573  Tibi123
Egyik lakásomnál 7 százalékkal emeltem. Nem volt gond, elfogadta. 🙂
(Éves forduló )
tihamer
tihamer 2025. 10. 09. 06:36
Előzmény: #258579  slash
"Hiába adnám ki többért diáknak, melósnak pár hónap lekoccolnak szétkúrják a lakást új bérlőt találni meg sok idő."
.
Nálam 1 éven belüli felmondás esetén marad a 2 hónap kaució a szerződés szerint.
Mondjuk vigyáznak is a lakásokra.
A jó bérlő kiválasztása nagyon fontos, szinte főnyeremény tud lenni.
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 06:35
Előzmény: #258578  slash

amikor eladtátok a szeretett após és az éppúgy szeretett mostoha házát északbudaborzasztótól is kicsivel északabbra, ezt kellett volna vennetek az árából:
.
https://www.investing.com/equities/adv-micro-device-advanced-chart
.
akkor még 100 dodo alatt volt, nézd meg a napos gyertyákat és örülj végre
.
mivel most boldogan sírhatnál azon mennyire megvert az isten, azzal hogy több mint megduplázódhatott volna a szeretett após hagyatékából kapott pénzetek, és ezt most hűdemekkora sírással lehetne csak elviselni, nem kéne silány síráspótlékokkal beérni
.
persze valamelyest segíteni fogy majd az álompapírba tett tőke elinflálódásának realizálásakor generálódó érzések panaszba foglalási lehetősége

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek