Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 06. 20. 08:31

Heti poén:
https://ingatlan.jofogas.hu/veszprem/Elado_Nyaralo__Tihany_250_000_000_Ft_155571258.htm
Érdemes a hirdetés szövegét elolvasni, nagyon jól feldobja a hangulatot.
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 07:21
Előzmény: #247997  Zanza2

a fatfire már minden kétséget kizáró tényekkel cáfolta 
az egyik, fő érve az  hogy a Haraszti egy kommunistánál is kommunistább ávósivadék, ergo nem volt nyakkendőigazítás
a másik peg az hogy a Haraszti és a Kis János rosszulöltözött volt a 70-es 80-as években készült fotókon
Zanza2 2025. 06. 19. 22:37
Előzmény: #247997  Zanza2
A grazi kezeléseket én sem hiszem el. Valami eredményt csak kellett volna mutatniuk, de ennek semmi jele.
Zanza2 2025. 06. 19. 19:49
Előzmény: #247978  FatFIRE
A nyakkendőigazítós történet igaz, Haraszti most írt róla egy memoárt.
tothjoco
tothjoco 2025. 06. 19. 18:51
Előzmény: #247993  z0li23
Koszonom kerdesed.kivulrol a faburkolatot ugyanolyan szinu badoggal lefedtuk ill uj nyilaszarok. Ilyen csendes helyen soha nem laktam. Ugyanakkor a kozpont is kozel van. Ovovda u 22/a. 
Fured ertelmezhetetlen. Epulnek az uj lakasok, hazak, nem tudom kinek.
Orulok hogy hallottalaak.
Andy01 2025. 06. 19. 18:40
Előzmény: #247994  FatFIRE
"Franciaország és Spanyolország egyes részein," Bzonyara vmi kis falura gondolsz, tavol a tengertol, olyan lokacioban, ami nem igazan megfelelo.  Ismerem Fr.o. -ot, nem is kevesse. .. es Sp.o. -ot is valamennyire.  Ezek az ingatlanok nem erdekesek befektetesnek sem, es igenyes embereknek ott lakni sem.  Nem lehet oket hasonlitani a budapesti ingatlanokhoz. Kivancsi lennek, hogy Hathor mire gondolt, de nem meltatott valaszra.
FatFIRE 2025. 06. 19. 18:24
Előzmény: #247972  slash
"A Borkai vitte magával a Tarlóst is, így mi is cseszhettük itt Óbudán."
Nagy ajándék volt az az ellenzéki győzelem, az biztos. 😂
Andy01
Akár 1 millió forintos négyzetméterár környékén is lehet szép helyen levő, elfogadható állapotú lakásokat venni Franciaország és Spanyolország egyes részein, a legtöbben ezekhez hasonlítgatják a budapesti ingatlanokat. Csak ami turistaként jó helynek tűnik, az a helyieknek nem feltétlenül tartozik a kívánatos lokációk közé.
z0li23
z0li23 2025. 06. 19. 18:06
Előzmény: #247992  tothjoco
Füreden mi újság van Jocóbácsi? Illetve Veszprém miért nem? A kégliről írtad anno még a felújítás előtt, hogy majd teszel fel fotókat, hogy milyen lett. Elkészült? 
tothjoco
tothjoco 2025. 06. 19. 17:18
Előzmény: #247991  tothjoco
En fogalmaztam rosszul.
Viszont a garazs tovabbra is jonak tartom. En csak azert adtam el mert nem akarok veszpremi ingatlant. Mar csak egy maradt. Ha Pesten elnek vadasznek jo garazsokat. NEM teremgarazst.
tothjoco
tothjoco 2025. 06. 19. 17:13
Előzmény: #247984  tihamer
Felreertetted. Negyedevente elore harom honap. 25 rolkezdtuk 33 lett a vege. Csak nem havi fizetes volt 
Törölt felhasználó 2025. 06. 19. 16:11
Előzmény: #247988  Pistike12

azt nem gondolta komolyan, csak úgy jópofaságból írta
komolyan csak azt gondolta hogy ő mint békás- ófalui lakos valójában óbudai 
Tarlósilag pedig ebben az óbudai minőségében lett magával rántva
.
"Óbuda Budapest városrésze a III. kerületben. A jelenlegi városrész területe az egykori, Budával és Pesttel 1873-ban Budapest néven egyesített Óbuda városának csak egy kis részét foglalja magába. 
Óbuda egyesítés előtti területe kiterjedt a mai III. kerületben található városrészek majdnem mindegyikére, kivéve Békásmegyert és Csillaghegyet, melyek Békásmegyer községet alkották, illetve Újlakot és Mátyáshegyet, melyek Budához tartoztak. A jelenlegi Óbuda városrész területe csak az egykori város 19. század végi belterületével egyezik meg"
Pistike12 2025. 06. 19. 16:02
Előzmény: #247970  FatFIRE
Ebben megint tevedsz. Dezsi miatt  lett nem fideszes polgi. Mert Dezsi egy fasz volt. Gyorben tobb mint minden 2. ember utalja. A fideszesek is. Mert egy ontelt bekepzelt pics, es a rossz nyelvek szerint borkai tarifaja egy meltanyos borravalo volt az o arlistajahoz kepest... 
Pistike12 2025. 06. 19. 15:56
Előzmény: #247972  slash
Borkai megnyerte a valasztast. 
Törölt felhasználó 2025. 06. 19. 15:56
Előzmény: #247986  Freszelés

2020-ban előre kifizetett 5 millóról volt szó
azon akkoriban bőven lehetett a Westendhez viszonylag közel teremgarázs beállót venni ügyvéddel illetékkel együtt, ami azóta alaposan megdrágult és még kb 1,2-1,4 m netto bérleti díjat is eredményezett volna máig
.
az ingatlanbefektetés  tényleg kizárólag kigúnyolandó
bárhol bármikor
Freszelés 2025. 06. 19. 15:33
Előzmény: #247985  Moka_Brikka
Egyetlen jó válasz lesz csak: azonnal tökeáttéttel újabb ingatlant venni! Lehetőleg garázst.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 06. 19. 15:32
Előzmény: #247984  tihamer
5 evig a berbeadonal fialt a penz. Kerdes mit kezdett vele. 
tihamer
tihamer 2025. 06. 19. 15:09
Előzmény: #247968  tothjoco
"Kiadtam ot evre, a  berleti dijat elore fiztte a berlo. "
🙂
Okos volt a bérlő.
5 évre fixálva lett a bérleti díj.
Én ebbe nem mentem volna bele.
Különben szépen eladtad.
👍
tihamer
tihamer 2025. 06. 19. 15:04
Előzmény: #247963  slash
'Tihamér, van egy hiba az elgondolásodban: 
A  2014-2024 közötti 7-8 szoros panelszorzó és a 5-6 szoros családi ház szorzó NEM fog megismétlődni."
.
Nos, erre én sem számítok.
Vagyis az évi kb 20 százalékos ingatlan ár növekedésre, de valószínűleg olcsóbb sem lesz.
Várhatóan csak 10 százalékos ingatlan ár növekedést várhatunk, de ha 5 százalék körül lesz, akkor sem fogok elkeseredni.🙂
Törölt felhasználó 2025. 06. 19. 13:20
Előzmény: #247977  FeherTibi

ezért aztán az évtizedekig birtokolni szánt ingatlanok esetében - ami egy elég jellemzőkategória - a kiegyenlítő görbe alakulása a legfontosabb figyelni való
.
és szerencsés esetben - elsősorban a befektetési célúak esetén adott lehetőség némi türelem árán bárkinek - a lekonyuló fázisokban való vásárlás és a fellendülések alkalmával való eladás is mint választható lehetőség
tehát a hullámzás van és jó hogy van
.
bátrak és jó érzékkel megáldottak és ha szerencséjük is van, csinálhatnak hasznot a fellendülés elején való vásárlás utáni, még az adott fellendülő szakaszban való újraértékesítéssel is, akár még a takarításnál nem nagyobb pótlólagos költés segítségével is, akár éven belüli átfutással is
ennek persze vannak inyenc alfajai is, pl kicsi, de kezelhető jogi zűrrel megáldottat (ami persze árcsökkentő tényező) venni így, és a "megtisztítás" után a eladni újra
.
volt 2016-ban egy 6. kerületi kb 35 milliós piaci áru lakás esetén ilyen kb 5 milliós árcsökkenést jelentő problémás esetem, ahol az agyvérzést követően gyámság alá került kb 55 éves ember ügye (50%-ban volt tulajdonos, a többi a régen elvált és elköltözött egykori feleségéé volt)
mindenki ott hagyta, és szereztem rá vevőt, aki elhitte nekem, hogy a fél vételárból lebonyolítom az eladó új lakásának megvásárlását, és nem lesz gond a kiköltözéssel
.
33 lett a vételár, a gyámhivatal miatt 3-4 hónap volt az átfutási idő, azonnal el is adtam újra mihelyt ("gyorsított" eljárással )pár nap alatt a vevő nevére került, nettó 15 milliót keresett rajta, nekem meg 3-szor lett jutalékom egy ötletből
.
szóval ciklikus az ingatlanpiac, az élelmesebbek igazán jól jön, hogy az 
a pechesebbeknek néha nem biztos
Tibi123 2025. 06. 19. 13:19
Előzmény: #247955  Hathor

Én osztom a véleményedet, hogy irreálisak a magyar lakásárak, főleg ha az általános minőséget is hozzáadom a képlethez, mert ez az amit szerintem általában nem néznek a chartok. Meg mondjuk a környéken lakók átlagfizetése, ilyesmi apróságok :) 
Ettől függetlenül ez vágy vezérelt gondolkodás. A piac nem logikus, sokkal inkább érzelmi indíttatású. Egy befektető figyelgeti a piacot, próbál meghatározni egy belépési árat. Ha a piac nem azon szinten van, akkor lesz.rja, van más befektetés, nem muszáj lakásba rakni kényszeresen.
Én így vettem a tárolót most. Volt több lehetőség röhejes áron az évek során, elhessegettem és most szembe jött a lehetőség, volt rá pénzem, behúztam. Az ár nem kirívóan jó, de 6m2 tároló, nem valami kicsi szutyok. Évekig nem is foglalkoztam ingatlannal, most kicsit körülnézek és én is várok stagnálást de akár némi korrekciót is, de ez vágyakozás, felesleges túlgondolni ezt. 
Ami fontos, ha jön a lehetőség, akkor belecsapni a lecsóba. Mondjuk vicces, néztem (volna) egy kisebb lakást, ismerős szólt, hogy neki is úgy szóltak, hogy valaki eladja a kis lakását, egész korrekt áron, jó lokáció, nem panel, felújítás azért ráférne, ennyi volt az infó, meg hogy 30 m2, 28m. Mondtam, nézzük meg, hátha. Na most én mire a több lépcsős üzengetésen keresztül eljutottam a tulaj elérhetőségéig, már késő volt. Ilyen fél napra kell gondolni, délután beszéltem a tulajjal és akkor reggel szórta szét az infót, hogy eladná. Mondta, hogy hát így szimpatikus vagyok telefonban, de már jön az ingatlanos egy kp-s vevőt képviselve és azt mondták neki, hogy viszik. A vevő ki se jön, hanem majd videohívás lesz. Azt nem is tudom, hogy szabályos-e így lefoglalózni, hogy az ingatlanos adja a kp-t vagy esetleg átutalja foglalót, na mindegy, ez csak hangos gondolkodás. 
Még hirdetésre se került fel a kégli :) Szóval ez alapján szerintem a jó vételekre még elég sokat kell várni, amikor emberek 30-40m forinttal a zsebükben vadásznak kéglire és úgy elviszik, hogy szerintem csak felületesen nézik át, nem járnak utána mindennek. Elkölt 28m + egyebeket szinte impulzusvásárlás jelleggel, elképesztő. El fogják happolni a jó vételeket még sokáig a kp-s vevők. Ennyi saját pénzt én nem is akarok lakásba rakni, egy 10-15m forint önerő + hitel, amiben gondolkodom, de ha találok is értelmeset valamikor, meg fogom nézni a megtérülést és csak akkor veszek, ha megéri.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek