Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 06. 16. 11:37
Előzmény: #247591  FR73
😀
Zanza2 2025. 06. 16. 11:26
Előzmény: #247547  Törölt felhasználó
""Zsigeri, egzisztenciális fèlelemből, megtenné, hogy kivezeti az országot az unióból."
Orbán inkább attól félne, mit szól hozzá az uniópárti többség, másrészt konkrétan mit nyerne vele? Semmit..."
Goldsteinnel értek egyet, mert Orbán egy érzelemvezérelt, indulatos, sértett, bosszúálló természet. Az egyetlen "racionális" vonása a harácsolás, a saját és családja vagyonának gyarapítása.
Az, hogy most ide kormányozta az országot, az elmúlt évtizedek néhány sértődésének a következménye, pl.:
1/ a rendszerváltás környékén valamelyik SZDSZ-es megmosolyogta és megigazította a nyakkendőjét - válaszul szakított a liberálisokkal, liberalizmussal
2/ 92-ben kiebrudalta a pártból az értelmesebb, demokratikusan gondolkodókat, mert ellentmondtak neki
3/ 94-ben elvesztette a választást - konklúzió: "ez Kádár népe, majd tőlem megkapják", beindult a populizmus.
4/ 2004-ben nem ő vitte be az országot az EU-ba, sértődötten külön géppel ment az ünnepségre, itt nondta: "nembaj, én meg majd tönkreteszem az egész EU-t" Ezen még most is dolgozik, ld. Patrióták.
5/ 2010-ben hatalomra jutva még egy esélyt adott az EU-nak: Brüsszelben előadta a hagymázas unortodox gazd.pol. terveit (7% hiány, 7% növekedés). Az EU nem fogadta el, ezért végleg berágott rájuk. Hazajött, lenyúlta a magánnyugdíjpénztárakat, elkezde Matolcsyval az unortodoxiát, az illiberális demokráciát, keleti nyitást (oroszok, kínaiak)
stb
stb
Szóval sértettségből, dühből, bosszúból és anyagi érdekből bármire képes, de döntően az érzelmei vezérlik.
alexmanex 2025. 06. 16. 11:25
Gyerekek. most ez milyen fórum?
FR73 2025. 06. 16. 11:25
Előzmény: #247592  Törölt felhasználó
20 éves koromtól önellátó vagyok, apám ugyan volt szerencsére, de semmit se kaptam, volt neki baja saját magát ellátni a rendszerváltás veszteseként.
Két ingyen lakást kaptál, az azért k nagy pénz volt akkor is. Hja hogy csak az egyiket basztad el, azért lettél volna csóró?
kuruczr77 2025. 06. 16. 11:23
Előzmény: #247590  Gyulahun

Egyet értek. Itt jelen pillanatban a fizikai munkával megszerzett jövedelem felé teljesen elbillent a mérleg nyelve a tudással megszerzett jövedelemtől. Egy mai fiatalnak tényleg sok mindent kell letennie az asztalra, ha a tudásával szeretne boldogulni. 
A tudást megszerezni pedig ebben az országban egyre nehezebb (lesz). Ergo egyre kevesebb embernek lesz ez privilégiuma. 
Azt pedig látjuk, hogy "munkást" azért lehet szerezni röpke percek alatt (oké ha nem akarunk kihalni egészségügyi szűrést is kellene végezni rajtuk de ez most mellékes), mellyel ezek a túlárazások rövid időn belül megszüntethetőek, vagy legalább is a jövedelmi szint ebben a szegmensben pikk-pakk erodálható.
Gyulahun 2025. 06. 16. 11:23
Előzmény: #247594  Törölt felhasználó

'1 szutyok csepeli kis 1,5 es panel' 
Na pont ez az ostoba hozzáállásod mutatja, hogy mennyire vagy képben a dolgok valós értékével, valamint azzal, hogy a mai fiataloknak mennyit kell dolgozni érte. 
Törölt felhasználó 2025. 06. 16. 11:21

1 szutyok csepeli kis 1,5 es panel volt ami fullra le volt gyalázva egy ruhafogassal és egy ággyal kezdtem az életem pesten és persze egy nagy lakás felújítással már akkor is.
Könnyebb volt ? Persze valamivel , de ha azt veszem más támogatást nem kaptam sose mint más gyerek a szüleitől akkor mégse akkor nagy dolog ez.!
Gyulahun 2025. 06. 16. 11:20
Előzmény: #247592  Törölt felhasználó
Még bölcsész sem lehetsz, mert úgy írsz mint egy harmadik osztályos kisgyerek. Nem tanítottak meg arra szüleid, hogy hazudni rossz?
Törölt felhasználó 2025. 06. 16. 11:19
Előzmény: #247591  FR73

neked meg volt van apád aki támogatott ( iskoláztatott)  melyik jobb? 
MOndtam már 1 elúszott a tőzsdén 
Abból az egy lakás bérletijéből voltam képes elvégezni a diplomám más támogatás nem volt.
FR73 2025. 06. 16. 11:16
Előzmény: #247587  Törölt felhasználó
Te tudod milyen kemény volt az élet. Két lakás árával kezdted.
Gyulahun 2025. 06. 16. 11:12
Te a mai fiataloknak a cipőjét sem fűzhetnéd be. Nehéz világba születtek és rengeteget kell tanulniuk, több nyelven kell beszélniük és komoly munkát végezniük, hogy megvegyenek egy kis hulladék lakást. Te ostoba vagy min a föld, így adj hálát, hogy nem mostanság születtél, mert különben hajléktalan lennél.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 06. 16. 11:10
Te vagy az élő M1 - remélem legalább fizetnek érte!
Peti84
Peti84 2025. 06. 16. 11:09
Hiányoztál mint légy a hentes boltból....megint miért visítasz? Bántottak a 7végén?
Törölt felhasználó 2025. 06. 16. 11:06

sok fiatal azt se tudja milyen volt régen. én tudom ez baj sok megvezethető réteg van. 
meg is lesztek vezetve rendesen a Tiszával mindegy én majd akkor is jól beolvasok jövő ilyenkor mikor megkapjátok az első FIZETÉS PAPÍRT AZ ÚJ ADÓRENDSZERBEN.!
kuruczr77 2025. 06. 16. 11:06
Előzmény: #247547  Törölt felhasználó

Én nem értek egyet a jelenlegi adó változtatásokkal pl. a Plug-in hybrid autókkal kapcsolatban. Minek lenne két autóm, ha létezik olyan megoldás, mely 80-100 km-t elektromosan is megtesz (mely a napi városi ingázásokra elegendő) de hétvégén mehetsz vele "korlátlanul" belsőégésű módban merre szeretnél.
Ha három gyereked van és csak belsőégésűt használsz, az nem lesz kis autó így napi "hurcinbáláshoz" sokat fogyaszt és nagyon terheli a környezetet.
Ha a belső égésűd mellett van egy kis elektromosad, azt meg tárolnod kell és annak az előállítása is terheli a környezetet. Ha pedig a 3 mp-es gyorsulásokra hajtasz, akkor a fékek, gumik, lengéscsillapítók exponenciálisan gyors ütemben fognak kopni, mely a környezetet lehet jobban terheli, mint a belsőégésű "tohonyább" verzió.
De persze egy élhető városi tömegközlekedés lenne az ideális megoldás, de ahhoz meg érteni kellene hozzá és olyat kinevezni, aki mondjuk ennek szentelte egész gyerekkorát és tanulmányait. De jelen pillanatban, nincs meg az a személy,  aki az ideológiai vonalon is megfelelne.
Törölt felhasználó 2025. 06. 16. 11:05
2002 óta szavazok!
Törölt felhasználó 2025. 06. 16. 11:05
Előzmény: #247580  J0hnnyEnglish

42 ÉVES VAGYOK sokszor elmondtam már 1 lakás eluszott a tőzsdén.
1998 tól  szavazok  2002 óta szavazok  kemény 8 évet már megéltem   az előző "nyugati liberális " rendszerben is. Nem kivánom vissza magamnak a havi szinten emelkedő gázár bejelentéseket a progresszív adót  ( átlagbér 25-30 % al adózott!)   a szocpol eltörlését ( csok )  a 13 havi nyugdíj megkurdítását. , hogy 18 évesen csak utcaseprőnek tudtam volna 2009 ben elmenni Borsodba stb stb.. ( 10-12 % os munkanélküliség volt)  , hogy a romák a gyerekből jobban megéltek mint én  a munkából stb stb.
A tisza mind ezt állítaná vissza családi pótlékot duplázná ( valamit el kéne venni adókedvezményt)
Ja hogy neked 1 gyereked van? ő csak kap valami kedvezményt .  De hogy őszinte legyek ha rajtad múlik a nemzet fennmaradása akkor nekünk lőttek a családod sem termeled ki ugyanis. A rendszer azt ösztönzi aki 2 vagy akár 3 gyereket  nevel fel. Baj ez ?Szerintem egyáltalán nem kell egy motivációs faktornak lenni benne.
Nézd meg nyugaton mi van bünözés terror és szociális rendszeren való lógás Tudom németben a sok arabot mindig meséli a kint 10 éve élő  2 rokonom.
Na léptem ez volt az utolsó .! 
FR73 2025. 06. 16. 11:01
Előzmény: #247577  Törölt felhasználó
202ezer volt a bruttó átlagbér 2010-ben. Ne zavarjanak a tények, az se, hogy a medián és az átlag folyamatosan távolodik.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 06. 16. 11:00
Előzmény: #247573  Haldir1
"Hát a nagy Izomman nem tudna kifizetni a pl 60ft-os villany és 150-200ft közötti gáz árat?" Vedd figyelembe, hogy az általa leírt havi költése családi szinten kb. a létminimum alatti összegnek felel meg :)
-
Eleinte elolvastam a kialakult kommentháborúkat vele kapcsolatban, de mostanában inkább csak görgetek. Teljes úgy látom, hogy ezek vele meddő viták. 
-
Szerintem indokolt lenne egy külön topicot nyitnia, ahol a véleménynyilvánítása nem floodolná szét ezt a topicot, hiszen lényegében ugyanazokat a tételeket mantrázza újra és újra. Engem csak az zavar, hogyha egyszer kommentelésre adja a fejét, akkor sokat kell görgetnem, és lehet, hogy amúgy vannak hasznos írásai, de azok felett is átsiklok emiatt...
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 06. 16. 11:00
Előzmény: #247577  Törölt felhasználó

Topik gazda

Hathor
Hathor
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek