Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 02. 26. 10:03
Előzmény: #217378  FR73
#217380
Azért ebben a jövőképben benne van a töretlen fejlődés, az öregedő korfa figyelmen kívül hagyása, a kihaló ratkó gyerekek és unokák miatti létszámcsökkenés, a terjedő otthoni munkavégzes városból mozdító hatásának ignorálása, a külföldre költözés egyre természetesebbé válásának figyelmen kívül hagyása, a határok nélküliség jelensége.
Az oktatás és eü szintje miatti elvándorlás. Az etnikai és mélyszegénységi szaporulat tülnyomóvá válása.
Szóval ja, lehet higy bérelni fog, de miért itt tenné?
Már azon kívül hogy gyönyör volt van lesz.
Murdoch 2024. 02. 26. 10:02
Előzmény: #217378  FR73
#217379
Ez így van. Illetve már mi is tapasztaltuk, nálunk nem volt szülői támogatás, pedig lehetett volna. Egyszerűen nem értették meg, hogy más világ van, össze tud rakni az ember ugyan egy ingatlant, de kicsúszik az időből. Családalapítás sem működik úgy, hogy 30-35 évesen jön össze egy mezei garzon. Nekünk ez iszonyú hátrány volt, a környezetben szinte mindenkinek volt vmi dobbantós ingatlan, azzal már értelmezhető hitel mellett tudtak továbblépni. A mostani fiatalok háttér nélkül egyértelműen kiárazódnak, de ezzel párhuzamosan majd lesznek még egyéb problémák is. Világszerte lakhatási válság van, vagy lesz, már most nagy a lázongás, ez hosszú távon nem fog működni. Még a fejlett gazdaságokban sem.
https://www.swissinfo.ch/eng/politics/swiss-middle-class-blocked-from-property-ladder/48699872
FR73 2024. 02. 26. 09:42
#217378
35 éve léptünk be újra a kapitalizmusba, vagyis oda, ahol a magánember korlátlan vagyont is fel tud halmozni (80-as évek végéig erősen korlátozott volt a magánvagyon felhalmozás törvényekkel is).
A magyar jogrendszer nem bünteti a generációk közötti vagyontranszfert (ajándékozás, öröklés gyakorlatilag adó- és illetékmentes).
Bizonyos vagyontárgyak (jellemzően a saját tulajdonú ingatlan) a mai idős generációnál nagyon komoly felértékelődésen mentek keresztül az elmúlt 35 évben (volt benne hullámzás, de ez nagyon komoly felértékelődés volt).
Még egy középszinten levő család is tud ebből hasznot húzni, ha a megörökölt vagyont még egy generációval arrébb passzolja, a fiatalok életkezdésére. Óriási előny például saját tulajdonú kezdő lakásban elindulni az életbe 30 éves kor körül.
Én úgy gondolom, hogy a következő ingatlanár robbanás (ami 10 éven belül meg fog történni) lesz az az esemény, ahol a nincstelenként életet kezdő fiatalok túlnyomó többsége örök bérlővé fog válni az ingatlanpiacon, és pont azért, mert a családjaik nem hajtották végre ezeket a generációkon átívelő vagyontranszfereket, hanem felélték az örökséget.
hunball2 2024. 02. 26. 09:19
Előzmény: #217373  slash
#217377
Kézzelfogható cél, hogy a családom vagyonát maximalizáljam. Sajnálatos, hogy ha egy 65 éves szülő nem bízik a 40 éves, kétgyerekes, mindenben sikeres fiában annyira, hogy az említett felnőtt ember pontosan tudja, hogy hogyan éri el a céljait. Amúgy a posztod eleje téves: amikor a 10 milliót elkértem, akkor még úgy volt, hogy veszünk és nem bérlünk. Mikor az egyetlen egy megfelelőről pont lemaradtunk, akkor jött a döntés, hogy bérlünk. Apám meg közben találta ki valamikor, hogy elbaszódott a kocsija, és hogy akkor az életben legyen neki még egy új autója, gyártószalagról legördülve. Meg volt ott még az összeveszésünk is. --- Szóval amit írsz, az inkább a te sztorid, nem a miénk.
N0MAD 2024. 02. 26. 09:00
Előzmény: #217374  tihamer
#217376
Vagy az eus állampolgárságod és a nyelvtudásod.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 02. 26. 08:43
Előzmény: #217374  tihamer
#217375
"Erre szoktam mondani hogy a "B" oldalon (50 fölött) a legjobb befektetés az egészségem."
+ a gyerekeink, ha vannak. 
tihamer
tihamer 2024. 02. 26. 08:35
Előzmény: #217372  N0MAD
#217374
Erre szoktam mondani hogy a "B" oldalon (50 fölött) a legjobb befektetés az egészségem.
slash 2024. 02. 26. 08:25
Előzmény: #217368  hunball2
#217373
Ha vettetek volna egy már házat akkor a szüleid többet segítettek volna pénzzel. 
Így széttárják a kezüket, az öregek ezt nem értik.  Bérlés nekem, én bérlek, fiszem-faszom össze vissza. 
Nincsenek kézzelfogható célok, nincs fix ház, csak tengés-lengés van.  Az én anyám is akkor vette elő a tárcát amikor látta hogy ott állunk a megvett házban, nincs pénzünk, szar minden, nincs fűtésünk , bedurrant, azonnal indultunk a fűtésboltba rendel egy kazán, 200 m rézcső , 15 db radiátor , fittingek, stb. 1,5M. (régi árak)  2014
Apósom meg átjött és csinált fűtést.  Ez a család ereje. Így faterod elbaszcsizza a lovét kocsikra meg baromságokra.  Lehet mérlegelni. 
N0MAD 2024. 02. 26. 07:56
Előzmény: #217371  berlini
#217372
Még nagyobb baj a lecsúszás mellett vagy részeként, hogy kivel a feladataikat lerázzák mint kutya a vizet a közszolgáltatások csak mutatóba működnek, eü lepratelep, kórházi fertőzés dobogós halálnem, oktatásról sokat elmond hogy már felnőttek akik euban születtek és nyelvtudás, khm, még diplomáhoznis túlzó elvárás, közmű infrastruktúra romokban.
De majd a felhalmozott nyílt és rejtett adósságokra alapozva valaki valamikor elkezdi rendberakni.  
Sok sikert a nyugdíjas évekhez az eü fényében. Pláne ha pont akkor lesznek a megszorítások is az üjjáépítéshez.
berlini
berlini 2024. 02. 26. 00:55
Előzmény: #217369  hunball2
#217371
A NER éppen erre épít.
És nem az a legnagyobb baj, hogy sokat lopnak.
Még az sem, hogy ad hoc intézkedésekkel sújtanak embereket vagy hoznak előnyösebb helyzetbe másokat.
A baj az hogy közben az ország folyamatosan lecsúszik.
berlini
berlini 2024. 02. 26. 00:53
Előzmény: #217368  hunball2
#217370
+
hunball2 2024. 02. 26. 00:39
#217369
Nem szép dolog ilyet írni, de én a szüleim példáján keresztül értem meg, hogy a Fidesz miért nyer mindig, illetve hogy miért ilyenek a kormány döntései. Szüleim vidéki keresztény család, konzervatív elképzelésekkel és nevelési elvekkel, nem sokat értenek a világból, se pénzügyekből, se másból. És ez még nem is az alja, ez még egy viszonylag értelmes család. Nem eltökélt fideszesek, de a propagandát beszopják, legalábbis nagy részét. Tehát a rezsicsökkentéstől kezdve az összes szarakodás meg látszatintézkedés, az pontosan rájuk van mérve. A kommunizmusban voltak fiatal felnőttek, az új világba mérsékelten tudtak beépülni, anyagi gondolkodásmódban kádári, erkölcsi-lelki-nevelési kérdésekben Horthy vagy még régebbi. (bocs, abbahagyom)
hunball2 2024. 02. 26. 00:29
#217368
Ingatlanügyi blogbejegyzés. Aláírtuk a kiadó panelünk szerződését, bejött a két havi díj kaució, meg az első havi díj. Rendes párnak tűnik, aki kiveszi. -- Most már fixen eldőlt, hogy mi tényleg fogunk adózni, mert a bérlő viszont ki fogja használni az előbb említett lehetőséget. Ő más városban kiad lakást, de neki viszont adóznia nem kell, csak a különbözet után (ha egyáltalán van nyeresége). --- Itt voltak nálunk a szüleim és az öcsém Wekerlén. Már megint nem bírták ki, mondtak olyat, hogy ,,szép lakást, csak kár, hogy nem a tiétek''. Nem fér a fejükbe, hogy ez egy alaposan meggondolt döntés volt, sokkal alaposabban végignézve, mint nekik bármilyen pénzügyi döntés az életükben. És minden egyes alkalommal hozzáteszik, hogy ,,miért nem vettétek meg''. De közben ott tartanak, hogy mikor mondtam nekik, hogy most elképesztően jó a 20%-os kamat, hogy havi majdnem 1M lesz a bevétel, de hogy 2024 közepén-végén tervezem, hogy akkor mégiscsak beszállunk valahogy az ingatlanpiacra, akkor az édesanyám megkérdezte: ,,miért, akkor az végül többet hoz majd?'' Nem anya, hanem a 20%-os kamat csak egy évig van. ,,Ja, azt nem tudtam.''     Na, ennyit értenek a világból. Meg előtte nap az apukám megkérdezte, hogy hát nincs sok maradék pénzük az autóvásárlás után, de hogy ez a 20%-os papír elérhető? Nem apa, ezt a lehetőséget már sok hónapja bezárta az államkincstár.  ---- Az én önző szempontjaim (vagyis hát a saját családom szempontjai) számára még szerencse, hogy 10 helyett 5 millót még kaptunk az örökségből most, az akkor bent csücsül egy szarabb PMÁP-ban. A maradék 5 belement az új KIA-ba. Olyan szempontból azért örülök neki, hogy apukám legalább még egyszer élvezzen valamit az életben. Sok éve úgysincs hátra a sok évtizedes alkoholizmus meg zűrös családi élet után   (szerintem itt a hétvégén is piált, de nem sokat). Most akkor még élvezi a tizenegykét milliós új KIA-t.
amphibian 2024. 02. 25. 21:37
Előzmény: #217341  Lajtai
#217367
És akkor nem hal meg ?
dexter 2024. 02. 25. 20:48
Előzmény: #217355  J0hnnyEnglish
#217366
Egyesek szerint majd ebből a keresetekből fognak idén 100M-os lakást venni...
Törölt felhasználó 2024. 02. 25. 20:25
Előzmény: #217364  Pistike12
#217365
sületlen galamb szöveg, érteni képtelenség, de nyugi tudom, hogy a hited terjeszted, ezért nem kell, hogy logikus legyél, elég ha hiszel benne...
Pistike12 2024. 02. 25. 20:21
Előzmény: #217363  Törölt felhasználó
#217364
Sajnalom hogy nem akarod erteni:) 
Törölt felhasználó 2024. 02. 25. 19:21
Előzmény: #217362  Pistike12
#217363
ennek fuss neki mégegyszer, mert annyira erőltetett, izzadságszagú lett, hogy semmi értelme  a mondataidnak galambocskám... bízok benned, hogy a kitalációkat a fejdben logikus (csak éppen hazugságokkal tüzdelt) mondatokká is sikerül összefűznöd, drukkolok neked galambom...
♟🕊
Pistike12 2024. 02. 25. 18:39
Előzmény: #217352  Törölt felhasználó
#217362
Jujujuj.  Kiabal a szavan fogott:)
Gondolom akkor a leirt realbercsokkenes NEM a "a Hays a saját partnereit tükrözi ami a budapesti fizetések krémek krémje." :) :) :) :)
Bar ha a Hays kerdezte meg a partnereit akkor lehet:) tehat a realbercsokkenes a kremek kremjet erinti csak? :) 
Tudod, egyszerre 2 nem fog menni:) 
N0MAD 2024. 02. 25. 18:36
Előzmény: #217359  Pistike12
#217361
Ja, ok.
Ha nem a pénz szemszögéből nézzük akkor nyilván drágulnia kell budapestnek.
(Amúgy jártam ott a magyar nagykövetségen amikor elhagytam a papírjaimat és még kellettek, hát nem volt szar hely.)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók