Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2020. 07. 08. 10:58
Előzmény: #78559  Törölt felhasználó
#78560
Tibor te csak gyujtogessel szorgalmasan, eljon 1  év múlva a te időd, és a meglevő lakasaidhoz, veszel meg egy párat és még is fogsz élni belőle, te őszintén mondom jól csinálod, jó a hozzá allasod ehhez a mufajhoz, tudod kivalasztani és kezelni a berloket. 
Törölt felhasználó 2020. 07. 08. 10:53
Előzmény: #78554  Placi82
#78559

Befektetésre lesznek alkalmatlanok a lakások és ez meg is látszik majd, hogy alig lehet eladni a 1 szobás vagy 1+1 szobás garzonokat. Tök mindegy, hogy hol van, mert ilyeneket a befektetők mellett maximum induló lakásnak venne meg valaki, de egy stagnáló sőt lecsorgó piacon jobban jár, ha vár és megvesz egy olyan lakást, 1+2-est amiben legalább 10-15 évet le tud majd húzni. Tehát nem igazán lesz olyan, aki kis lakást akarna venni, mert minek?
Ez ami várható, de pontosan senki nem tudhatja, hogy mi lesz.
A nagyobb kégliknek, sorházaknak, házaknak lesz némi kereslete, mert azt tekintik sokan a végállomásnak a lakhatásban.
Kíváncsi leszek én is, mert idén lehet egy drámai visszaesés a tranzakció számban, jövőre lehet újra törleszteni a hiteleket. Előbb utóbb a legkeményebb fejűek is megértik ezt, hogy ez most lejtmenet.
Legalább lakáskiadással is csak olyanok fognak foglalkozni majd, akiket tényleg érdekel a dolog, szeretnek ezzel foglalkozni és nem az van, hogy megveszik a lakást maxi hitellel és ki akarják a bérlőből préselni a lehető legtöbb bevételt. Meg a legfontosabb, hogy olyan fog lakást kiadni, aki nem kapzsi és megelégszik egy alacsony haszonnal is.
Nem feltétlenül rossz az irány, akármennyire is annak tűnik most sokaknak.
Szerintem ezek a 2010-es évek voltak teljesen irreálisak és eredményeztek torz viszonyokat és többször is megerőszakolták a piacot, de majd szépen a helyére kerül minden a 2020-as években, ahova való.
Zoltán42 2020. 07. 08. 10:52
Előzmény: #78552  Törölt felhasználó
#78558
Egyetértek. Nem lennék meglepve ha ebben a kérdésben a ballib oldal és a Ner összejátszana mint egyébként sok mindenben. Lsd a kormány neki ment az Arbnbnek a balos polgi a bulinegyednek a zöld főpolgi meg bicikli sávokat létesít és forgalmat csökkent. Egyébként a Belső 6ba és 7be pont a bulinegyed területén éppen most alakítanak ki hurok rendszert  (“minek? teszem fel a költői kérdést magamban amikor a lakókat pont az utcán vonuló tömegek zavarják a legjobban amire hivarkozva Niedelmüller elvtárs megregulázta a kocsmákat)...milyen érdekes....az egész politikai elit most arra spekulál, hogy pánik lesz a Belvárosban esnek az árak. Na majd akkor jól bevasarolnak és jöhetnek a Bécsi és Prágaihoz hasonló sétáló utcák és fásítási program. Talán addigra az öreg szocik is kihalnak a bérlakásokból.
desecn 2020. 07. 08. 10:50
Törölt hozzászólás
#78557
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 08. 10:46
Előzmény: #78545  Zoltán42
#78556
Nagyon jó lehetőség, akkor hajrá! Pesti belvárosi lakást kiadott volna rbnb-re, erre szakosodott cégnek, lázán bérelhetett Budán lakást egész évben, ezután lesz 120 nap, amit fedezne. Eladni 
se tudja csak bukóval, de örüljön, mert értékesebb lesz. ... A bérleti díjaknál is stagnálás vagy csökkenés várható továbbra is, szal csupa jó hír, szerintem érdemes ezt minden lakaskiadónak megünnepelni. Se baj, legalább diszkont áron lehet majd lakást venni, diszkont fizetésből.  
desecn 2020. 07. 08. 10:44
Törölt hozzászólás
#78555
Placi82 2020. 07. 08. 10:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#78554
A nyereségedet már nem tudod realizálni, azt 2019 júniusig kellett volna. A fák se nőnek az égig. Az ingatlanpiacot nem tozsde, ott tudod mennyi a vételi oldal ajánlata és azt is hogy hány db részvényt venne. Itt lövésed sincs. Azt hiszed ér a lakásod pl. 43 milliót de ha most el akarod adni nem lesz rá még ajánlatod se és ha el akarod adni fel éven belül lehet csak 32 ért viszi el egy kp vevő. Ezért írtam hogy 1270 db lakást adtak el 2019 4. negyedévben Budapesten. Ez kb a banki tartozasos végrehajtó akciós ingatlanok és a ner lovagok luxus lakásai a 12.ker ben. A többi ingatlan típusnak vége per pillanat adásvétel szempontjából. 2020 as év sztem lesz 130.000 adás vétel amiből a Budapesti maximum 4000 db lesz. Hahaha egy kb. 2 milliós varosban:) . Ezen az arszinten konkrétan forgalomkeptelenek a lakások, és még jobban azok lesznek, mert bértömeg ugrás emelkedés kizarva, mert már így se vagyunk versenyképesek, az volt az előnyünk, hogy olcsón bergyarottunk a nyugati multiknak. Pontosan tudja ezt a kormányunk is. Itt max úgy lesz bernovekedes ha 1000 eur 500.000 Ft lesz:)))). De ez neked se lesz jó az lakások szempontjából. Ezért nem vesznek (én se) a befektetők mert 2% haszon a jelenlegi bekerulesi árhoz, ezen a kockázatos piacon igen karcsú. A tobbi meg nem tud. Mert hiába lett dupla a fizetése 2013 hoz képest, ha a megélhetése is minimum dupla lett, de inkább több. Nagy patyomkin falu ez az egész világ. Szép  delibabot rajzoltak nekünk, csak éppen nem igaz. 
Alexander_Greybeard 2020. 07. 08. 10:37
Előzmény: törölt hozzászólás
#78553
Nem kell ahhoz spekának lenni, hogy néha eladj pár lakást. Csányi is szokott OTP részvényt eladni. Megnézed, melyik a 2 legrosszabb lakásod a környék és épület alapján. Azokat a lehető legjobb áron eladod, beforgatod valami olyanba, ami sokkal jobb épületben, sokkal jobb helyen van. Vagy előtte még olyan helyen veszel az árukból valamit, ami még mindig tud emelkedni, aztán forgatod valami tényleg értékes ingatlanba. Ha örökösöknek fektetsz be, akkor forgatni kell az ingatkanokat mert könnyen beragadhatsz egy rossz környékbe/épületbe ilyen időtávon. Budapest valóban mindig értékes lesz de az csak egy anomália, hogy a használt lakás majdnem annyit ér, mint az új vagy hogy a rosszért majdnem annyit kérnek, mint a jobbakért. Csak olyanba szabad beragadni, ami valóban korszakos érték. Inkább feleannyi lakás valódi értékkel kiváló helyeken, mint kétszer annyi panel/agglo/egyéb förtelem. Ezért mondom, hogy néha realizálni kell a nyereséget és át kell szervezni a portfóliót.
Törölt felhasználó 2020. 07. 08. 10:36
Előzmény: #78545  Zoltán42
#78552
Nézd meg az airbnb lakásokat, milyen a többség. Átalakítás nélkül se hosszútávú kiadásra se állandó lakhatásra nem alkalmasak, cserébe qrva drágán próbálják meg eladni és balekot fogni rá. Külön kedvenceim, amikor egy nagyobb lakást daraboltak fel. Ezeknek nyilván óriási felvevő piaca lesz rövidtávú nélkül - nem lesz.
Pontosabban van aki hirdetni akarja sokáig, mert tetszik neki, hogy dicsekedhet a lakásával meg van aki el akarja adni. A kettejük árképzésében van 20-30% különbség is, de még így se igazán kelendőek.
Most olvasom az interjút a nemzeti vővel és kimondja, hogy szemet vetett a belvárosi ingatlanpiacra.
"Konkrétabban a várható felvásárlásait illetően Tiborcz igen sokféle ingatlanba fektetne:
  • a rozsdaövezetben vehet gyárakat vagy irodákat,
  • belvárosi lakásokat is néznek, óriási lehetőségeket lát például az V., a VI., a VII., a VIII. kerületben, 
  • És külföldön felvásárolna ingatlanokat, Horvátország, Románia, vagy akár Spanyolország, Olaszország a célpontja, őszre már meg is láthatjuk, hogy mire gondolt."

Emellett beszél a szállodákról meg a turizmusról, "élményt kell adni". Erről pofáztam én is, akkor azért mégiscsak érti a Tiborcz, hogy mivel lehet a turizmust turbózni kicsit, persze gondolom itt állami pénzeket vár el, amik megteremtik a zélményt, hogy utána a szállodásoknak legyen bőven foglalásuk. Az kevés, hogy gyere és sétálgass Budapesten, mert itt olcsóbb a szálloda, mint Bécsben (már ha ez igaz egyáltalán).
Így már jobban értem a sietséget az airbnb megregulázása körül. A NER nagykutyák akarnak a belvárosban befektetni meg a turizmusban látják a jövőt.
Sokat monopolyzhatott kiskorában és most megvalósítja az akkori álmait. A szállodák a legjobban tejelő ingatlanok abban a játékban.
Csak a monopolyban néha rá lehet lépni a rossz cellára és akkor irány a dutyi. A való életben nincs ilyen veszély. Igaz, a monopolyban is ha dutyiba vágnak valakit, akkor simán pénzzel kiváltja a szabadságát, csak veszít egy fél környi előrehaladást, más nem történik. Van hasonlóság az élettel.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 08. 10:32
Előzmény: #78536  Törölt felhasználó
#78551
Ilyen pontosan tudod, hogy hány lakás van, hol és hogy mennyit érnek/ mennyit estek? :)
-
Amúgy abban iagaz van, hogy hoszabb időszakot nézve a lehetséges kockázatot figyelembe véve sztem is az egyik legjobb befektetés az ingatlan
-
Abban igazad van, hogy most venni lakást nem a legjobb befektetés. De lakással rövid távon számolni nem szabad, az egy hosszútávú befektetés.
Törölt felhasználó 2020. 07. 08. 10:31
Előzmény: törölt hozzászólás
#78550
Segítek neked, innen indultunk, nem az én beírásom, nem a tied, hanem harmadik fórumtársé, és akkor erre reagáltam, amire te visszareagáltál.
"Ha valamit sokan várnak akkor az ellenkezője szokott történni re: lakás árcsökkenés. A másik, hogy itt olyan szintű pénzrontás folyik+ alapkamat csökkentés, hogy jobban jár az ember ha egy nem hasznosították lakásban tartja a pénzét mint a nem inflációt követő Mápban vagy ne adj isten kpban."
Erre írtam, hogy nem járt jobban az ember az elmúlt évben, és várhatóan nem fog a következőben sem. MÁP+ 2019. júniusban indult, a topiktárs azzal vetette össze az ingatlant, és szerinte jobban jár az ember ingatlannal, mint ezekkel. Erre írtam, hogy nem így volt, a MÁP+ azóta megverte az ingatlan befektetést, és várhatóan meg fogja verni a következő 1 évben is. Hozzáteszem, a valuta is megverte, és várhatóan meg is fogja.
Nem is neked írtam a választ és nem a te helyzetedről szólt. Az összehasonlításra írtam, hogy nem állja meg a helyét.
desecn 2020. 07. 08. 10:30
Törölt hozzászólás
#78549
desecn 2020. 07. 08. 10:25
Törölt hozzászólás
#78548
sityaki 2020. 07. 08. 10:24
Előzmény: törölt hozzászólás
#78547
Kár, hogy nem lehet végleg blokkolni.
desecn 2020. 07. 08. 10:21
Törölt hozzászólás
#78546
Zoltán42 2020. 07. 08. 10:15
Előzmény: #78515  Zoom1
#78545
Sajnos a turizmust egy időre amúgy is kinyírta a covid, a legtöbb ARBNB akkor is szerintem teljesen elégedett lesz ha esetleg 120 éjszakára kitudják adni a kecot ráadásul piac szükülés is várható így akár nyerhetnek is az ügyön arról nem is beszélve, hogy azért könnyen kijátszható a rendszer. Az ARBNB egyébként sokkal több kárt okozott mint hozott: élhetetlen belváros, lakhatási válság és lehetne sorolni...a munkahelyek száma ami ebből származott vagy adóbevétel elhanyagolható. Az valóban, hogy a kormány azért nyírja ki ezt a szektort (is) mert Neres érdekeket sért és nem azért, hogy élhetőbb legyen a belváros gyomorforgató, de ettől függetlenül ez most egy nagy lehetőség a Belváros fásításásra és a forgalomcsökkentésre. A Bulinegyedben található helyek 90%-ka mínuszos vagy nullszaldós egy két helyet kivéve Szimpla stb a nagyrésze az itatóknak egyébként is tönkre ment volna. A Belvárosban én rövidtávon árcsökkenést várok viszont hosszú távon ha sikerült megvalósítnai a fent említetteket akkor komoly értéknövekedés várható. Szerintem az ingatlan piacon nem lesz domino hatás tehát ha a 7-ik kerületben esnek az ingatlanárak ez nem fogja azt jelenteni, hogy 12-ikben is esni fognak már csak azért sem mert Budán nincs kínálat mert bár csak a kerületek 1/4-de tartozik oda az emberek 2/3-da ott akar lakni, és ugyan ez igaz egy-két jobb Pesti peremkerületi vagy külvárosi részre ami élhető, bár sajnos a nagyrésze lsd Pesterzsébet és társai nem az. 
Törölt felhasználó 2020. 07. 08. 10:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#78544
Nem mondtam, hogy el kellene dobni a lakásaidat. Vagy mondtam? Nem emlékszem ilyenre. Azt írtam, hogy az éves értékelés kihagyása befektetői hiba.
A MÁP és PMÁP kvázi bankbetétek, nominálisan nem lehet rajta bukni, a PMÁP-on reálban se (illetve azon is lehet matematikailag, ha az időszak végi infláció 8-9%-kal magasabb, mint az időszak elején). Meg nincs vele macera se, munka se. Én nem hasonlítanám az ingatlan befektetéshez, mert alma és körte.
Azt itt már mindenki tudja, hogy mekkora király vagy, és nálad okosabban senki se fektetett be. De amiről írsz, azt úgy nevezik, hogy múlt. Elmúlt már. Megtörtént. Ha 201-edszer írod le, akkor is múlt, és megtörtént. Szép volt, jó volt, de már csak volt.  
Most pedig jelen van. Aki most dönt, az a jelenben dönt. Aki most vesz befektetni, az a jelenben dönt.
desecn 2020. 07. 08. 10:09
Törölt hozzászólás
#78543
Alexander_Greybeard 2020. 07. 08. 09:58
Előzmény: törölt hozzászólás
#78542
Ha nem realizálod a hozamod, akkor kimaradsz az emelkedésből. Esetleg a bérleti díjak emelkedéséből tudsz több pénzhez jutni de ez apróság a lakás árának emelkedéséhez képest.
impudent 2020. 07. 08. 09:57
Előzmény: #78539  impudent
#78541
10 év múlva pedig öreg bácsik lesztök

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók