Ha olvastad korábban is a topicot. Az előbbi visszaváltás mellett az szól, hogy MOST MÉG biztosan vissza tudod váltani. Majd jön egy éjféli 23:59-es közlöny egy nap, hogy lejárat előtt nem tudod visszaváltani, és akkor a 2030-33-as PMÁP-okat 30-33-ig kellene húzni, tartani. Ez a riogatás ment-megy, néha. Hogy ez mennyire várható, vagy alaptalan találgatás-félelemkeltés, azt senki nem tudja. Ez akkor gáz, ha valaki lakást akarna venni (vagy bármi másba fektetni), és 9 évig nem kapná vissza a pénzét.... Én kivárom a PMÁP kamatfizetést, ez tuti fix. És marad állampapír, max CSERE.
Most 1% a visszaváltási marzs. Tíz éve vannak lakossági papírjaim, és pár évente változtatták, hogy 2% volt, hol 1%... de sosem jelentették be előre. Ha elkezdik tömegesen visszaváltani a vacak PMÁP sorozatokat, logikus lépés lenne a visszaváltás megdrágítása. Ez bármelyik nap megtörténhet - de persze az is lehet, hogy évekig marad 1%.
Így van. 19,1 (+1,5%-al) 17,6 jár ha nincs prémium. közel +1,5%/hó legkevesebb. 1-2 hónappal előbb visszaváltani? 2 hónapnál az 3% , fél évnyi FIXMÁP kamat..
Elvileg sima matematika lenne. Az nem derül ki a cikkből hogy 26-tól milyen inflációval számol. Az egész akkor lenne igaz ha utána is minden évben 3,7% lenne, ami nem valószínű.
Sziasztok! Én is gondolkodom rajta hogy az idén kamatforduló PMÁP-okkal mit kezdjek majd, és közben az alábbi cikkre bukkantam. https://allampapirkalkulator.hu/premium-magyar-allampapir-cserelista Mi az oka annak hogy az író szerint már most érdemes lenne átcserélni a 2033/I-jeimet? Köszönöm!
Egyenlőre az a terv hogy mindent eladok és a pénzt is elhozom hogy érezzék a "törődést" is. Pár hét gondolkodási idő aztán vagy visszaviszem ha lesz mibe vagy megy máshová. Ingatlan biztosan nem lesz belőle pedig kijönne...
Én tegnapelőtt vettem új fixet.. A 2033/I eladás és kiutalás, 2033/I , Q1, Q2, Q4 kamata is kiutalásra kerül... Ebből a pénzből erste fixet veszek tbsz-re..(14,55%) Ez a januári tervem.. Ha nem lesz jobb a februári, márciusi, májusi kamatokból fixet veszek. A 2031/I -t se fogom megtartani, ( talán ) ez is fixbe megy..
Én novemberben elkezdtem eladogatni és fokozatosan átallokálni részvénybe azokat az állampapírokat, amik Q1-ben kamatfordulnak (jan-febr-márc kamatforduló). Tavaly (nov-dec) még a BUX volt a célpont (meg akartam előzni, ha lesz egy felhajtó ereje az érkező pénzeknek illetve kifejeztten jó vételi lehetőségeket is láttam), most már EUR/USD részvényeket keresgélek. Nagyjából az összes forduló állampapírom 15%-át váltottam vissza, még kb. ugyanennyit tervezek a következő 1 hónapban, abból is részvény lesz. Összességében tehát növelni fogom a részvényarányomat, de valamennyi maradni fog állampapírban is. Állampapíroknál nálam a 6.5%-os fixmáp tűnik a legjobbnak, de hagyok PMÁP-ban is, ha ne adj isten újra elszaladna az infla. Szóval jelentős eltolódás részvények felé, állampapír marad, állampapíron belül fixmáp dominál.
Aki 100M-kat tart egyes sorozatokban, az nem tud visszaszállni azonnal 1-1 sorozatba, vagy csak megbontva, akár hónapokat várva. Persze ha nem is akar visszaszállni, tipli, az más kérdés. Akinek nincs ilyen problémája, és továbbra is állampapírozni akar: "jelen!", annak van lehetősége akár CSERE-lni. Én már írtam, majd írnak a többiek is valamit. Kicsit várok a PMÁP-al, hátha lesz valami csili-vili ajándék CSERE akció, akár 1-2-3-4 hétre. Főleg jön a februári 20.000Ft-os jóváírás pénzeső. 2030I-m 02.20-án fizeti a kamatot, kivárom, nincs kérdés, ~19 nap 1% kamat, kb hülye lennék előbb eladni. Agyaltam a megosztáson 2/3 PMÁP marad, a kamat+kicsi PMÁP rész 1/3 MÁP+ba, csak a magasabb kamat miatt. De ugye számolni kell a visszaváltási -1%-al, ezért nem váltanám egyből vissza. Többiek írták, hogy Matolcsy lehet gatyaféket tol, és kamatot emel, akkor pedig a MÁP+ és a FIXMÁP is emelkedik. Talán emiatt IS érdemes kicsit várni. Ha nem csökken a MÁP+ /FIXMÁP kamat, addig futhat a PMÁP, ameddig így van, termel 0,5-1-1,5%-ot, és csak utána eladás, ha nagyon nem látszik a fény az alagút végén (nem lesz emelkedő infla), ÉS akkor MÁP+ba beledurrantani.
Magyar Állampapír tulajok